Zalaegerszegi tévétorony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zalaegerszegi tévétorony
Bazitai tévétorony
A tévétorony 2019-ben
A tévétorony 2019-ben
TelepülésZalaegerszeg
CímBazita, Zalaegerszeg
Építési adatok
Építés éve19701973
Megnyitás1973. augusztus 17.
Felhasznált anyagokvasbeton
KivitelezőZala Megyei Állami Építőipari Vállalat
Hasznosítása
Felhasználási területtévétorony
TulajdonosAntenna Hungária Zrt.
Alapadatok
Tszf. magasság293 m
Magassága95 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma1
Elhelyezkedése
Zalaegerszegi tévétorony (Zalaegerszeg)
Zalaegerszegi tévétorony
Zalaegerszegi tévétorony
Pozíció Zalaegerszeg térképén
é. sz. 46° 48′ 49″, k. h. 16° 48′ 45″Koordináták: é. sz. 46° 48′ 49″, k. h. 16° 48′ 45″
Térkép
Zalaegerszegi tévétorony weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zalaegerszegi tévétorony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A zalaegerszegi tévétorony vagy bazitai tévétorony a zalaegerszegi Bazitai-tetőn található. Az építmény 293 m tengerszint feletti magasságban található. Magassága 95 m, 53 méter magasságban körpanorámás kávézó és kilátóterasz működik. A tévétorony üzemeltetője az Antenna Hungária Zrt. A Zalaegerszegi TV digitális földfelszíni adását (DVB-T), valamint a Kossuth Rádió URH-FM adását sugározza.

Története[szerkesztés]

Már az 1930-as években állt itt egy fából ácsolt kilátó, mellette szánkópálya üzemelt, ám ezek a második világháború alatt tönkrementek.

Építése 1970-ben kezdődött. A tévétorony funkciója a Zalaegerszeg és a város körüli körüli dombvidéken a televíziós vétel javítása volt. Az építmény három év alatt készült el. A kivitelező a Zala Megyei Állami Építőipari Vállalat (ZÁÉV) volt, de a torony törzsének zsaluzását a 31. Állami Építőipari Vállalat szakemberei végezték.

Az építés alatt egy tragikus baleset is történt. 1970. szeptember 18-án az antennatartó szerkezet szerelése közben elszakadt egy csörlő és a vasszerkezet a torony törzsébe zuhant, két munkást magával rántva, akik életüket vesztették.[1] A torony tetején rekedt munkásokat a Magyar Néphadsereg helikoptere mentette ki.

A tévétornyot 1973. augusztus 17-én adták át Horn Dezső, a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium miniszterhelyettesének jelenlétében.

A vasvári tévéadó elkészülte után, 1988-ban a zalaegerszegi tévétornyot lekapcsolták az országos televíziós gerincadó hálózatról, attól kezdve csak a zalaegerszeg városi tévé műsorát sugározza.

Elérhetőség[szerkesztés]

A tévétorony Zalaegerszeg délnyugati részén, a Bazitára vezető Bazitai utca mellett (Bazitai utca 1. szám alatt) található. Tömegközlekedéssel a zalaegerszegi autóbusz-állomásról induló 30-as helyijáratú busszal érhető el. A kilátó április 1. és szeptember 30. között üzemel, naponta 11:00–20:00 között tart nyitva.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az áldozatok: Bánfalvi Péter, a Zalaegerszegi Vas- és Fémipari Ktsz üzemvezetője és Kránicz Vendel lakatos.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]