Z. Nagy-gyilkosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Z. Nagy-gyilkosság
Ország Magyarország
HelyszínSzeged, Bárka utca 6/B
CélpontZ. Nagy Bálint és családja
Időpont1994. január 23.
Típusgyilkosság
Fegyverekgéppisztoly
ÁldozatokZ. Nagy Bálint (42 év)
Z. Nagyné Dunai Gizella (42 év)
Z. Nagy Dániel (17 év)
Z. Nagy Balázs (10 év)
GyanúsítottakMagda Marinkó

A Z. Nagy-gyilkosság egy 1994. január 23-án este több emberen elkövetett emberölés, melynek során a család Szeged, Bárka utcai otthonába ismeretlenek betörtek, és a 42 éves Z. Nagy Bálint cukrászmestert, vele egykorú feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint 17 éves Dániel és 10 éves Balázs fiaikat megölték.[1][2]

Előzmények[szerkesztés]

A környéken élőknek, és Z. Nagy Bálint munkatársainak is feltűnt, hogy sem a családfő, sem a felesége nem mutatkozott egész nap, valamint a fiúk sem mentek iskolába. A telefonhívásokra nem reagált senki, ezért az egyik alkalmazott kiment a családi házhoz, majd egy létra segítségével felmászott, hogy belessen az egyik ablakon. Ekkor látta félhomályban, hogy az egyik gyerek az ágyában fekszik. Azt gyanította, hogy vérbe fagyva. A család tagjaival egy B 3832 gyártási számú Skorpió típusú géppisztoly végzett.[3][4]

A nyomozók a család tagjaira az emeleti hálószobákban találtak rá, mind a négy tagjára holtan. A családdal fegyverrel végeztek, közvetlenül a fejre mért lövés következtében.

Az emeletre érve az egyik hálószobában a nagyobbik fiú holttestét vélték felfedezni, ahogyan saját ágyában feküdt. Ugyanígy a szülőkét is a legnagyobb hálószobában. Az ebből a szobából nyíló gyermekszobában a kisebbik fiú feküdt holtan.[5] A családi házban dulakodásnak nyoma nem látszott, a szobák, a lakás nem volt felforgatva, mintha értékek után kutattak volna az elkövetők.[6]

A ház bejárati ajtaja is sértetlen volt, az elkövető(k) az egyik 40x40-es kis ablakon mászhattak be, majd a bejárati ajtón át távoztak, melyet a lakáskulccsal be is zártak. Azt nem tudni, hogy vittek-e el valamilyen értéket, ugyanis a helyszínelés során sem nagyobb értékű készpénzt, sem ékszereket nem találtak a házban, pedig köztudott volt, hogy Z. Nagy Bálint tehetős ember hírében állt. A házban lévő mozgásérzékelős riasztó rendszer sem volt bekapcsolva aznap éjjel, mivel a család otthon tartózkodott.

Elkövetők[szerkesztés]

A gyanú Magda Marinkóra terelődött,[7] akit pár napon belül el is fogtak, de ő azt állította, hogy nem ő ölte meg a családot. Elismerte, hogy ölt, de nem Szegeden. Viszont tudta, hogy kik tették, bevallása szerint két szerb és egy horvát állampolgárságú férfi volt a tettes, akiknek kilétét a saját családja védelmében nem fedte fel.

Az ügyészség Magda Marinkót gyanúsította a gyilkossággal kapcsolatosan, mivel ugyanazzal a fegyverrel követték el ezt a gyilkosságot, mint korábban a kecskeméti hármas gyilkosságnál találtak, Marinkót végül felmentették a szegedi családirtás vádja alól, mivel volt alibije.

Egy 1994. december 14-én kelt vádiratban még nagyon biztosnak tűnt, hogy ki végzett a családdal:

„Magda Marinkó 1994. január 24-ére virradóan, pontosan meg nem állapítható időpontban, behatolt a házba úgy, hogy az emeleti lépcsőfeljáró alatt kialakított gardrób helyiség kis udvari ablakáról a szúnyoghálót lefeszítette, az üveget üvegvágóval megkarcolta, betörte, az ablakot kinyitotta, és ott bemászott. Z. Nagyék házában térérzékelős riasztó volt telepítve, de ez alkalommal, mivel a sértettek otthon tartózkodtak, a rendszer nem üzemelt.”

Magda Marinko a Kecskeméten használt Skorpió géppisztollyal közvetlen közelről leadott lövésekkel az alvó Z. Nagy Bálintot, feleségét, két gyermekét, a 17 éves Dánielt és a 10 éves Balázst agyonlőtte, majd pontosan meg nem állapítható mennyiségű készpénzt és ékszert eltulajdonítva távozott. Z. Nagy Bálintot a fején egy lövés érte, Z. Nagy Bálintné 3 lövési sérülést szenvedett, Z. Nagy Dánielt összesen 4 lövés érte, ezek közül 3 a fején. Z. Nagy Balázs is fejlövést szenvedett” - állt a vádiratban.

Magda Marinko a gyanúsítotti meghallgatásán elismerte, hogy tudta a Z. Nagy család lakáscímét, és kellő információk birtokában volt a család anyagi helyzetével kapcsolatban. Később a palicsi tóban megtalálták a géppisztoly darabjait, mellyel a szegedi gyilkosságon kívül a kecskeméti, szabadkai és a palicsi emberöléseket is elkövették.

A ház ma[szerkesztés]

A házat 2001-ben a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete vásárolta meg 25 millió forintért, melyet azóta átalakítottak.

Ugyanaz a parketta a nappaliban, az előszobában ugyanaz a virágos járólap, amin a család tagjai közlekedtek. Az egykori konyhában irodát rendeztek be.

A család gardróbját mosdóvá alakította a szervezet, a szülők hálószobájából a megyei titkár irodája lett, amiből az egyik egykori gyerekszoba nyílik. Korábban itt álltak a gyerekek bútorai is, mesefigurás matricákkal teleragasztva. Az emeleti nagy fürdőszobát több helyiségre osztották. Itt tusolót és wc-t is kialakítottak. A falakon régi, drapp virágos csempe. A vasaló szobából kis teakonyha lett. Itt is a család egykori egyik bútora áll.[8]

Források[szerkesztés]

  1. Bátyi Zoltán: A nap, amikor megölték a szegedi cukrászcsaládot. 24.hu, 2014. január 23. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  2. Noszlopy: Sajtótájékoztató a Magda-gyilkosságoktól. Petőfi Népe, XLIX. évf. 180. sz. (1994. augusztus 2.) 3. o. Hozzáférés: 2018. február 24.
  3. Skorpiócsípés – – Félautomata Z61 Skorpion. Kaliberinfo, 2009. március 1. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  4. Jójárt Dániel: Szegedi mészárlás: Nincs bizonyíték a gyilkosra. 24.hu, 2014. január 24. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  5. Vérbe fagyva találtak rá a családra. Bors, 2013. február 5. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  6. Bátyi Zoltán: Marinko-dosszié: Ki ölte meg a Z. Nagy családot?. Vásárhely24, 2011. január 17. [2017. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  7. S. I.: Karóra buktatta le a sunyi gyilkost: Öt év és szabadulhat Marinko. ATV, 2013. december 6. [2017. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  8. Bobkó Anna: Gyilkosságok árnya a házakon. Delmagyar.hu, 2009. július 16. (Hozzáférés: 2018. február 24.)