Yosemite-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yosemite-vízesés
OrszágokUSAUSA
FolyóYosemite patak
Magasság739 m
Vízhozamváltozó m³/s
Elhelyezkedése
Yosemite-vízesés (Egyesült Államok)
Yosemite-vízesés
Yosemite-vízesés
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 37° 45′ 18″, ny. h. 119° 35′ 50″Koordináták: é. sz. 37° 45′ 18″, ny. h. 119° 35′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Yosemite-vízesés témájú médiaállományokat.

A Yosemite-vízesés Yosemite Nemzeti Parkban található az Amerikai Egyesült Államok területén, 739 méteres magasságával a világ legmagasabb vízesései közé tartozik.[1]

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A Yosemite-vízesés a Sierra Nevada hegységben található Kalifornia államban, és Észak-Amerika legmagasabb vízesése. Nevét arról a parkról kapta, amelyben elhelyezkedik. A Yosemite – indián eredetű szó, jelentése grizzly.

Geológia[szerkesztés]

Felépítése[szerkesztés]

A vízesés három lépcsőből tevődik össze:

  • Upper Falls
  • Middle Cascades
  • Lower Falls

Az első és egyben legnagyobb lépcső a 435 méter magas Upper Falls, ezt követően a víz sok a vízesés aljáról alig látható kisebb vízesésen és zuhogón keresztül még 206 métert tesz meg, ezt a részt nevezik Middle Cascades-nek végül a víz újabb 98 métert esik az úgynevezett Lower Falls lépcsőn és a talajt elérve belefolyik a Merced folyóba. A vízesés vízhozama meglehetősen változó, a téli csapadék mennyiségétől függ. Szárazabb években késő nyáron többször teljesen kiszáradt már a Yosemite Creek, amely a vízesést táplálja.

Megközelítése[szerkesztés]

A Lower Falls könnyen megközelíthető a Merced folyó völgyén keresztül, a vízesés többi része azonban csak egy meglehetősen megerőltető és meredek 5,5 kilométeres gyalogtúrával érhető el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yosemite Falls című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yosemite Falls című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Commons:Category:Yosemite Falls
A Wikimédia Commons tartalmaz Yosemite-vízesés témájú médiaállományokat.