Ye Olde Trip to Jerusalem söröző

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ye Olde Trip to Jerusalem
Adatok
Alapítva1189
TulajdonosGreene King
Cím
TelepülésNottingham, Nagy-Britannia
Cím1, Brewhouse Yard
Castle Road, Nottingham NG1 6AD
Ye Olde Trip to Jerusalem (Egyesült Királyság)
Ye Olde Trip to Jerusalem
Ye Olde Trip to Jerusalem
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 52° 56′ 57″, ny. h. 1° 09′ 10″Koordináták: é. sz. 52° 56′ 57″, ny. h. 1° 09′ 10″
Térkép
Ye Olde Trip to Jerusalem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ye Olde Trip to Jerusalem témájú médiaállományokat.

A Ye Olde Trip to Jerusalem egy söröző az angliai Nottinghamben, amelyet az ország legrégebb ideje működő, több mint 800 éves kocsmájának tartanak. A söröző a várhegy aljánál, a sziklafalra támaszkodva áll. A külső épületből homokkőbe faragott barlangokba lehet jutni.

Története[szerkesztés]

A nottinghami várat 1068-ban William Perverill építtette Hódító Vilmos számára. Azért esett a választás a hegyre, mert a Leen folyó elterelésével ki lehetett alakítani a várhegy védelmét, és biztosítani lehetett a vízellátást. A vár megépítése után az egyik első épület, amelyet a környéken emeltek, a sörfőzde volt. A középkorban a sörfogyasztás nem csak élvezet volt, hanem betegségmegelőzés is, mivel a főzési eljárás és az ital alkoholtartalma miatt biztonságosabb volt fogyasztása, mint a vízé. Az erjesztés állandó hőmérsékletet is igényelt, amit a homokkő falba vájt barlangok biztosítottak.

A korból nem maradtak fenn térképek, így csak feltételezni lehet, hogy az eredeti sörfőzde azon a környéken működött, ahol ma a Ye Olde Trip to Jerusalem áll. A barlangokból két, részben természetes függőleges vájat nyílik a szabadba a sziklafalon keresztül, amely valószínűleg a malátázáshoz szükséges tűz füstjét vezette el. Egy 1974-es ásatás megerősítette az elképzelést, hogy a ma is működő söröző helyén állt az egykori sörfőzde.

A sörfőzde megnyitását 1189-re teszik, bár a létesítmény első írásos említése 1618-ból származik. A ma Brewhouse Yard, vagyis Sörház Udvarként ismert terület nem tartozott a kastélyhoz. Az évszázadok alatt tulajdonosai között volt a lentoni perjeli kolostor, a Templomos Lovagrend és a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend. A 17. század elején William Standford vásárolta meg a létesítményt, neki köszönhető a kocsma mai formája. 1894-ben George Henry Ward, becenevén Yorkey vette meg a helyet, amely 1914-es haláláig tulajdonában maradt.[1]

A söröző épületét több, a sziklafalba vájt barlang egészíti ki. A barlangok közül van olyan is, amelyet korábban siralomháznak használtak. A rabokat odaláncolták a falhoz, a láncok nyomai ma is láthatók.[2]

Nevének eredete[szerkesztés]

Az első írásos emlék szerint a sörfőzde neve The Pilgrim, vagyis Zarándok volt. A Ye Olde Trip to Jerusalem név 1799-ben tűnt fel először. 1834-es eladásakor úgy hivatkoztak rá, hogy a "Ye Olde Trip to Jerusalem, a korábban Zarándokként ismert" kocsma. A név nagyjából annyit tesz, hogy az Öreg megálló Jeruzsálem felé. Az óangol ye szava a mai the névelőnek felelt meg, míg a trip olyan helyet jelentett, ahol meg lehet pihenni útközben. A Jeruzsálem arra a legendára utal, hogy Oroszlánszívű Richárd király hívására Nottingham váránál gyülekeztek a szentföldi keresztes háborúba induló lovagok.[3]

Kísértethistóriák[szerkesztés]

  • Az elátkozott gálya - A Szikla-teremben egy gályamakett lóg a mennyezetről, amely csupa kosz, mivel senki nem meri megtisztítani egy állítólagos átok miatt. A legenda szerint az utolsó három ember, aki leporolta a makettet, rejtélyesen és váratlanul meghalt egy éven belül. Az elátkozott gálya a legnagyobb a modellek közül, amelyek a sörözőben találhatók. A hajókat tengerészektől kapták ajándékba a söröző üzemeltetői.
  • Rejtélyes esetek - A Szikla-teremben a legendák szerint rejtélyes dolgok történtek, például kulcsok tűntek el, amelyek később furcsa helyeken bukkantak fel ismét. Olyan poharakról és üvegekről is tudni, amelyek akkor estek le a helyükről, amikor senki nem volt a közelükben. A felszolgálók hallották a bárból az üvegtörés hangját, de nem találták meg a szilánkokat. Néha régies parfüm levendula- vagy rózsaillata érezhető. Turisták a pincében falon átsétáló katonákat is láttak.
  • Kakasviadal - A pincerendszerben korábban kialakítottak egy részt, ahol kakasviadalokat rendeztek. A tulajdonos elmondása szerint néha érezni a világításhoz használt égő faggyú szagát.[4]
  • Mortimer szobája - Egy legenda szerint a kocsma összeköttetésben van a felette magasodó várral a sziklákban vezető átjárók és barlangok révén. Ezt használta ki a randevúzásra Roger Mortimer, March első grófja és Izabella, II. Eduárd felesége egy titkos szobában, amelyhez a Ye Olde Trip to Jerusalem hátsó részéből lehet eljutni. 1330-ban III. Eduárd felakasztatta a grófot.[5]

Források[szerkesztés]

  1. The Legend of Ye Olde Trip To Jerusalem. [2009. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 9.)
  2. History.UK.com:Ye Old Trip to Jerusalem, Nottingham. [2012. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 9.)
  3. About the name. [2013. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 9.)
  4. BBC:Tales from the trip. (Hozzáférés: 2013. április 9.)
  5. Mysterious Britain & Ireland:Ye Olde Trip To Jerusalem, Nottingham. [2013. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 9.)