Yamato – Öngyilkos küldetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Yamato - Öngyilkos küldetés szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Yamato - Öngyilkos küldetés
(男たちの大和/YAMATO)
2005-ös japán film
Rendező Junya Sato
Producer Noriko Koyanagi
Műfaj
  • filmdráma
  • háborús film
Forgatókönyvíró Jun Henmi (történet)
Junya Sato
Főszerepben Takashi Sorimachi
Shidou Nakamura
Yû Aoi
Kenichi Matsuyama
Junichi Haruta
Tetsuya Watari
Zene Hiszaisi Dzsó
Vágó Takero Yoneda
Gyártás
Gyártó Toei Co Ltd.
Ország Japán
Nyelv japán
Forgatási helyszín Japán
Játékidő 145 perc
Forgalmazás
Bemutató2005. december 17.
Korhatár16 III. kategória (F/4173/J)
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yamato - Öngyilkos küldetés témájú médiaállományokat.

A Yamato – Öngyilkos küldetés (Otoko-tachi no Yamato) egy színes japán háborús filmdráma. A film a Yamato csatahajó utolsó útját a hajón szolgáló fiatal, 15-18 éves tengerészek szemszögéből mutatja be az eseményeket, és Japánban hatalmas sikert aratott.

Tartalom[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Yamato több mint 260 méter hosszú és 64 ezer tonna. A csatahajók királynője. 1945 tavaszán azonban már vele is elveszett a háború a japánok számára. A Yamatót tizenévesekből álló háromezer fős legénységével úgy küldik utolsó kamikáze útjára, hogy nincs benne elég üzemanyag a visszatéréshez. Alig egy nappal a kihajózás után amerikai felderítő tengeralattjárók felfedezik az ellenséges objektumot...

Makiko egy déli fekvésű japán kikötőbe érkezve azt reméli, hogy egy hajó elviszi őt a hatvan éve elsüllyedt Yamato tragédiájának színhelyére. Kérése mindenütt elutasításra lel, mígnem ki nem derül Katsumi Kamio kapitány számára, hogy Uchida altiszt lánya áll előtte. Kamio és Uchida szoros bajtársként büszkén és bátran együtt szolgáltak a legnagyobb hajón, melyet ember épített.

Kamio megdöbben a hír hallatán, hiszen abban a tudatban élt, hogy Uchida eltűnt, amikor az amerikai légierő elsüllyesztette a hajót 1945. április 7-én. Vállalja a tizenöt órás út kalauzolását, melynek során Makiko és egy 15 éves matróz, Atsushi oldalán újraéli a Yamato fedélzetén töltött háborús időket és megosztja emlékeit a fiatalokkal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]