X-Moto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Moto
Platformok
Kiadási dátum2005
Legfrissebb kiadás
Stabil0.6.2 (2023. március 5.)[1]
Műfaj
Játékmódokegyjátékos videójáték
Adathordozódigitális terjesztés
A X-Moto weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Moto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szintszerkesztő felület

Az X-Moto egy teljesen ingyenes 2D-s motokrossz platformjáték, amelyben a fizika törvényei nagyban befolyásolják a játékmenetet. Az alapötletet az Elasto Maniából vették, de a szimulációs fizika kissé eltér.

A játékról[szerkesztés]

A játék célja, hogy az eprek összegyűjtése után a virágot megszerezve befejezzük a pályákat. A jelenlegi verzióban 43 alap pálya van, amit a fejlesztők a végleges változatban 50-re bővítenek. Új, rajongók által készített pályákat könnyedén, két kattintással letölthetjük/fissíthetjük az internetről. A legújabb verzióban a játék betöltésekor ellenőrzi, majd kiírja, hogy van-e új pálya a szerveren. Egy adott pályához tartozó csúcsot is a netről tölti le és mutatja meg, így könnyen összemérhetjük saját, egyéni rekordunkkal. Ezt szintén betöltéskor frissíti. A csúcsokhoz tartozó visszajátszást is megnézhetjük. A pályákat nehezítik különféle tényezők: szűk helyek, gravitáció és forgó tüskés golyók. A játék félbeszakad, ha egy ilyen golyónak nekimegyünk, vagy a fejünket beverjük. A legújabb verzióban lehetőség van a legjobb eredményt "szellem-módban" visszanéznünk játék közben.

Irányítás[szerkesztés]

Irányítása az iránygombokkal történik. A "fel" gombbal a gázt, a "lefelével" a féket érjük el. Vízszintesen korrigálni, valamint átfordulást (pörgést) csinálni a jobb és bal gombokkal lehet. Megfordulni, azaz irányt váltani a space billentyűvel lehet. Egyes pályákon a gravitációt a "g" betűvel fordíthatod meg. Kép kimentést egy png fájlba az F12 billentyűvel végezhetünk.

Jellemzői[szerkesztés]

  • Magas felbontású 2D grafika, ami 3D hardware-rel is kitűnően használható
  • Könnyen elérhető új pályák és kiegészítők (Pályaszerkesztőt is tartalmazza)
  • Az Open Dynamics Engine használata a fejlettebb fizikai szimulációhoz
  • A pályák scriptelhetők a Lua programozási nyelvben
  • Szellem játékos, mellyel az előző csúcsot játssza vissza

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. Release 0.6.2, 2023. március 5. (Hozzáférés: 2023. március 10.)