Ugrás a tartalomhoz

Within Temptation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Within Temptation
Balról jobbra: Stephen van Haestregt, Jeroen van Veen, Ruud Adrianus Jolie, Sharon den Adel, Martijn Spierenburg, Robert Westerholt.
Balról jobbra: Stephen van Haestregt, Jeroen van Veen, Ruud Adrianus Jolie, Sharon den Adel, Martijn Spierenburg, Robert Westerholt.
Információk
EredetHollandia
Alapítva1996
Aktív évek1996- napjainkig
Műfajszimfonikus rock, szimfonikus metal, gothic metal
KiadóDSFA Records, Gun Records, Roadrunner Records
Kapcsolódó előadókDelain, The Gathering Tarja Turunen
Tagok
Sharon den Adel
Robert Westerholt
Ruud Jolie
Jeroen van Veen
Stephen van Haestregt
Martijn Spierenburg
Korábbi tagok
Ivar de Graaf
Martijn Westerholt
Michiel Papenhove
Jelle Bakker
Ciro Palma
Dennis Leeflang
Richard Willemse

A Within Temptation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Within Temptation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Within Temptation egy holland együttes. A csapatot 1996-ban alapította Sharon den Adel énekesnő, és a gitáros Robert Westerholt. Zenéjüket leginkább gothic metalként lehet azonosítani, bár Sharon den Adel egy interjúban szimfonikus rocknak nevezte az együttes zenei irányát.

A csapat már rögtön első albumuk (mely az Enter címet viselte) kiadása után az underground zenei élet meghatározó formációjává vált. Ezt a pozíciót tartották egészen 2001-ig, mikor is a nagyközönség előtt is ismertek lettek a Mother Earth-albumról kimásolt Ice Queen című kislemezzel, amely második helyezést ért el a slágerlistákon.

Ezután négyszer nyerte el a 'Conamus export prijs' elnevezésű holland zenei díjat.

Következő albumuk, a The Silent Force első helyezettként indított a slágerlistákon. 2007-es, The Heart of Everything elnevezésű lemezükkel megismételték ezt a sikert.

Életrajz[szerkesztés]

Felállás[szerkesztés]

Az együttest 1996-ban a régóta együtt dolgozó Robert Westerholt gitáros és Sharon den Adel énekesnő alapította, akik rögtön ezután felvették a csapat sorai közé a basszer Jeroen van Veent, a gitáros Michiel Papenhove-ot, billentyűsnek pedig Martijn Westerholtot. Ivar de Graaf dobos csak rövid időt töltött az együttesben. Hamarosan lemezszerződést kaptak a DSFA Records lemezkiadótól, és még ebben az évben stúdióba vonultak, hogy felvegyék első albumukat.

Enter (1997)[szerkesztés]

Első lemezük, az Enter 1997-ben jelent meg. Az album kiváló fogadtatásban részesült, országszerte turnéztak vele, ezután pedig meghívták őket a Dynamo Open Air-fesztiválra, Hollandia egyik legnagyobb metálfesztiváljainak egyikére Eindhovenbe. 1997-ben a csapat egy Németországot és Ausztriát is érintő turnéra indult. Szintén ebben az évben Ivar de Graaf elhagyta az együttest, őt Ciro Palmával helyettesítették.

Az Enter összességében igen melodikus hangzása a gyors billentyűszólamoknak és a súlyos gitárriffeknek köszönhető. Szintén jellegzetesek még az albumon a Robert Westerholt és az Orphanage együttes tagjai által előadott halálhörgések.

Az Enter Amerikában csak 2007. szeptember 18-án jelent meg.

The Dance (1998–1999)[szerkesztés]

1998-ban a csapat folytatta az aktív koncertezést – ezúttal már az 1998-as Dynamo-fesztivál főszínpadán léptek fel. Miután ebben az évben az együttes tervezett új albumot kiadni, az év során csak egy EP-vel örvendeztették meg rajondóikat, amely a The Dance címet viselte.

Miután 1999-ben véget ért a nagyszabású turné, a csapat pihenőre vonult. Éltek a lehetőséggel, hogy végre saját stúdiót hozzanak létre, és ezt kihasználva csak a következő évben tértek vissza a színre.

A The Dance szintén csak 2007. szeptember 18-án jelent meg az Egyesült Államokban.

Mother Earth (2000–2003)[szerkesztés]

A 2000-es év igen eseménydúsnak ígérkezett a csapat számára, hiszen a tagok újra turnézni kezdtek, útba ejtve három holland zenei fesztivált is. Ezután ismét stúdióba vonultak, hogy felvegyék második albumukat, mely a Mother Earth címet kapta, és 2000. december 1-jén jelent meg Hollandiában. A lemez csupa pozitív kritikát kapott, és hosszú időre biztosította a zenekar helyét a holland listákon.

Az albumról elsőként az Our Farewell címet viselő kislemezt másolták ki, ami nem jutott fel a listára. A második kislemez, az Ice Queen 2001-ben viszont egészen a lista negyedik helyéig jutott, Belgiumban pedig listavezető is lett. A Mother Earth összességében harmadik helyig jutott a holland albumlistán.

2001-es év ismét tagcseréket hozott a zenekar életébe: második gitáros poszton csatlakozott az együtteshez Ruud Jolie, az új dobos Stephen van Haesregt lett, a betegeskedő Martijn Westerholtot pedig Martijn Spieerenburg helyettesítette. Westerholt később megalapította a Delain nevű együttest.

A csapat 2002 során egyre több felkérést kapott: először léptek fel Franciaországban, és Mexikóvárosban is koncerteztek.

Ebben az évben kapta meg a Within Temptation addigi legnagyobb elismerését: a holland Ezüst Hárfa-díjat. Ez az esemény szinte kötelezte a zenekart egy új, az eddigieknél nagyobb szabású turné megtartására. 2003-ban újra kiadták a Mother Earth-öt, ami ezúttal a több európai kiadót tömörítő GUN Records kiadó gondozásában jelent meg, és hatalmas sikert aratott Németországban és a Benelux-államokban is. (A benelux kiadású változaton szerepelt egy Kate Bush-dal, a Running Up That Hill feldolgozása is.) A Mother Earth-turnéről készült DVD kivívta az együttesnek a rangos Edison Award-díjat.

The Silent Force (2004–2006)[szerkesztés]

A harmadik album terveinek gyümölcse 2004-ben jelent meg The Silent Force címmel, és több európai országban listás lett. A lemez nemzetközi promóciós turnéja 2005-ben indult, melynek során a csapat még Dubaj-ban is koncertezett. Az album első két kislemez-dala, a Stand My Ground és a Memories folytatta a csapat menetelését a listákon, amely összességében egy újabb, immár a második Edison Award-ot eredményezett. A Stand My Ground ráadásul a Blood and Chocolate című film betétdala is lett.

2006 januárjában a Within Temptation elnyerte a legnevesebb holland könnyűzenei díjat, a Dutch Pop Prize-t, és egyúttal a legjobb eladási statisztikával rendelkező holland előadónak járó díjat, a Dutch Export Prize-t is, melyet immár harmadjára tudhattak magukénak. Ebben az évben jelentették be, hogy már dolgoznak a következő albumon, amelyet őszre ígértek, s mely megjelenése után nagyszabású fesztiválturnéra indul a csapat.

The Heart of Everything (2007- 2011)[szerkesztés]

A The Heart of Everything címet viselő lemez 2007 márciusában jelent meg Hollandiában, július 24-én pedig az USA-ban. Két másik szám, a The Howling és a Sounds of Freedom egy videójáték promóciós anyagán kapott helyet. A csapat májusban első észak-amerikai turnéjára indult a Lacuna Coil társaságában.

A The Heart of Everything első helyen indított a holland albumlistán, mely immár másodszor fordult elő a zenekar történetében.

A lemez első kislemeze, a What Have You Done címadó dalához a klipet Londonban forgatták, amelyhez az együttes rajongói statisztáltak volna, de a csapat egyet nem értése nyomán végül egye teljesen új klip készült a dalhoz.

A második kislemez, a Frozen klipjét, mely a családon belüli erőszakkal foglalkozott, Romániában vették fel, és az ebből származó összes jövedelmet egy gyermekvédelmi alapítvány részére ajánlották fel.

A The Howling szólólemezt csak Amerikában lehetett kapni.

Az All I Need klipjében pedig azokkal a dolgokkal foglalkoztak, amik igazán fontosak. Ez a szám a Vámpírnaplók (Vampire Diaries) című sikersorozat egyik epizódjában is helyet kapott.

2008 februárjában pedig egy hatalmas koncertet adtak Amszterdamban, az Ahoy Arena-ban, melyben igazi szimfonikus zenekarral és csomó különleges vendéggel léptek fel. Ebből egy DVD született, ami a Black Symphony címet kapta.

The Unforgiving (2011-2014)[szerkesztés]

Az együttes ötödik nagylemeze 2011. március 29-én jelent meg, azonban a hozzá kapcsolódó turnét el kellett halasztani, mivel Sharon ekkor épp harmadik gyermekével, Logan Arwinnel volt várandós. Az album koncepciójául egy képregény-sorozat szolgált, amelyet a BloodRayne sorozat szerzőjeként is ismert Steven O'Connell írt, és amelynek rajzait az Amerikában is jól ismert holland képregényes, Romano Molenaar alkotta meg. Borítóján is a képregény egyik főszereplője, Sinéad Harkin látható. A kiadvány a szimfonikus elemek mellett a modern hangzást sem nélkülözte. A koncertkörút végül ez év augusztus 10-én indult a magyarországi Sziget Fesztiválon.

Hydra (2014 - 2019)[szerkesztés]

2013 őszén a zenekar bejelentette, hogy a következő évben új nagylemezzel jelentkeznek. A Hydra 2014. január 22-én került boltokba, számtalan vendégzenésszel és a The Unforgiving-en is hallott modern metál elemeivel. Olyan nevek működtek közre a kiadványon, mint Tarja Turunen, akit a Paradise (What About Us?) című dalban hallhattunk, Dave Pirner a Soul Asylomból (Whole World Is Watching), Howard Jones (Dangerous), vagy éppen az amerikai rapper, Xzibit (And We Run). A lemezzel kisebb-nagyobb megszakításokkal csaknem két évig turnézott az együttes.

Resist (2019 - napjainkig)[szerkesztés]

2017 folyamán a zenekar körül szokatlanul nagy csend honolt, amelynek oka az volt, hogy Sharon den Adel édesapja megbetegedett, valamint -mint utólag több interjúban elmesélte az énekesnő- komoly alkotóművészi válságot élt át. Elmondása szerint a Hydra lemez turnéja után képtelen volt dalokat írni, közel állt a kiégéshez. 2017 novemberében jelentette be: szólóprojektet indított My Indigo néven, az azonos című album pedig 2018 április 20-án jelent meg. Az énekesnő elmondta: saját, belső harcairól szólnak a kiadvány dalai. Úgy érezte, más műfajra van szüksége, hogy érzéseit kifejezhesse, hiszen a Within Temptation epikus, erőteljes zenéjével nem tudta ezt megtenni. A My Indigo teljes egészében Sharon projektje, és szólólemezének elkészítésében a csapat tagjai sem vettek részt. A nyár folyamán fedte fel az együttes, hogy új stúdióalbumuk készülőben van. A Resist eredetileg 2018 decemberében jelent volna meg, ám gyártási gondok miatt 2019 február elsején kerülhetett boltokba. A Resist -amelynek tematikája a modern technikát veszi alapul- a Hydrához hasonlóan szintén több vendégzenészt vonultatott fel, az első dal, amelyhez klip is készült, a The Reckoning volt 2018 szeptemberében - a szerzeményben a Papa Roach-ból ismert Jacoby Shaddix is énekel. A Raise Your Bannerben Anders Fridént, a svéd In Flames frontemberét hallhattuk, a Firelight-ban pedig belga Arid énekesét, Jasper Steverlincket. A Supernova című dalt Sharon édesapja emlékére írta, aki 2018 tavaszán hunyt el. Utolsóként a Mad World című dalhoz készült kisfilm. Az énekesnő elárulta: következő lemezeik is a modern hangzást viszik majd tovább.

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

Egykori tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Enter (1997)
  • The Dance (EP, 1998)
  • Mother Earth (2001)
  • The Silent Force (2004)
  • The Heart of Everything (2007)
  • The Unforgiving (2011)
  • Hydra (2014)
  • Resist (2019)
  • Bleed Out (2023)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Within Temptation
A Wikimédia Commons tartalmaz Within Temptation témájú médiaállományokat.