William Ferrel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
William Ferrel
WilliamFerrel.jpg
Született 1817. január 29.[1][2]
Bedford megye
Elhunyt 1891. szeptember 18. (74 évesen)[1][2]
Martinsburg
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása meteorológus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Ferrel témájú médiaállományokat.

William Ferrel (Bedford County (ma Fulton County), Pennsylvania, 1817. január 29.Martinsburg, Nyugat-Virginia, 1891. szeptember 18.) amerikai meteorológus, az elméleti meteorológia egyik megalapozója

Életpálya[szerkesztés]

Tanítóként1857-ig tevékenykedett. A matematikai, fizikai ismereteit főként önképzéssel szerezte. 1944-ben a Bethany College hallgatója. Ezután egyre több publikációja jelent meg. Felkérték, hogy legyen az American Ephemeris and Nautical Almanac munkatársa. 1867-től Benjamin Peirce hívására a US Coast and Geodetic Survey munkatársa lett. 1882-ben a United States Army Signal Service-hez csatlakozott. Ez a szervezet alakult át az Egyesült Államok Időjárási Hivatalává.

Tudományos munkája[szerkesztés]

Az elméleti meteorológia egyik megalapozója. Legfontosabb eredménye a Föld-forgás légköri mozgásokra és óceáni áramlásokra való hatásának leírása volt, ezzel kimutatta a róla elnevezett Ferrel-cellák létezését. A légáramlás-modell a Föld közepes szélességeire, amelyet a futóáramlások modellje váltott fel. Alapvető munkát végzett az árapály-jelenségek vizsgálatában is.

Az általa 1880-ban tervezett gép, mely az árapály maximumának és minimumának előrejelzésére szolgált, évtizedekig volt használatban az Amerikai Egyesült Államokban.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  2. ^ a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)