Wilhelm Busch Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wilhelm Busch Múzeum
ElhelyezkedésNord
Németország
Alapítva1937
Elhelyezkedése
Wilhelm Busch Múzeum (Németország)
Wilhelm Busch Múzeum
Wilhelm Busch Múzeum
Pozíció Németország térképén
é. sz. 52° 23′ 03″, k. h. 9° 42′ 28″Koordináták: é. sz. 52° 23′ 03″, k. h. 9° 42′ 28″
Térkép
A Wilhelm Busch Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelm Busch Múzeum témájú médiaállományokat.

A Wilhelm Busch Múzeum (Museum für Karikatur und Zeichenkunst) Hannoverben található a 200 éves Georgenpalaisben, a Georgengartenben (= György-kert). Ez a kert része a híres uralkodói kerteknek. Ez az épület ad otthont a Német Karikatúra és Kritikai Grafika Múzeumnak. Felső emeleten egy állandó kiállítás található Wilhelm Busch műveiből.

Alapítására 1937-ben került sor, azonban 1943-ban a 2. világháború idején épületét lebombázták. Gyűjteményét korábban elszállították, így az újjáépítés után 1950-től ismét látogatható lett.

Gyűjteménye és állandó kiállítása felöleli Wilhelm Busch teljes életművét. Ezen felül kiállításon látható a karikatúra fejlődése, az 1600-as évektől napjainkig.

Alapos felújítást követően a múzeumot 2000 nyarán ismét megnyitották. Fenntartója Hannover városa, támogatója a Wilhelm Busch Társaság, ill. a Verein der Freunde und Förderer (Baráti és Támogatói Egyesület).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wilhelm-Busch-Museum című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Deutsches Museum für Karikatur und Zeichenkunst - Wilhelm Busch
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelm Busch Múzeum témájú médiaállományokat.