Wilbur de Paris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wilbur De Paris
William P. Gottlieb fotója
William P. Gottlieb fotója
Életrajzi adatok
Született1900. január 11.[1][2]
Crawfordsville[3]
Elhunyt1973. január 3. (72 évesen)[1][2]
Manhattan[4]
Gyermekei2 fiú, 2 lány
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerharsona
Tevékenység

Wilbur De Paris weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilbur De Paris témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Wilbur De Paris (Crawfordsville, 1900. január 11.New York, 1973. január 3.) amerikai harsonás.

Pályafutása[szerkesztés]

Wilbur de Paris 1900. január 11-én született az Indiana állambeli Crawfordsville-ben. Apja, Sidney de Paris Sr. is zenész volt, és tudását megosztotta vele és testvérével, Sidney-vel is. Apja maga n altszaxofonozott és vaudeville-zenekarral lépett fel.

Wilbur de Paris 1919-ben Philadelphiában kezdte a zenészpályát egy kis zenekarban. 1922-ben New Orleansban járt, ahol együtt dolgozott Louis Armstronggal és Armand J. Pironnal. Az 1920-as években Philadelphiában és New Yorkban dolgozott − többek között – zenekarvezetőként is. Ez idő alatt végleg áttért szaxofonról harsonára.

Akkoriban olyan zenészekkel dolgozott, mint Stuff Smith, Dave Nelson, Noble Sissle − akivel turnézott Európában − és Edgar Hayes.

De Paris 1936 és 1937 között turnézott Teddy Hill zenekarával, és felvételeket készített a Mills Blue Rhythm Banddel. Ismét csatlakozott Louis Armstronghoz, és 1937 végétől az évtized végéig játszott vele. Ezidőben a testvére, Sidney trombitaszólistaként szerzett hírnevet. 1944-ben a testvérek először készítettek közös felvételt "The DeParis Brothers" néven a Commodore Records számára. Négy számot vettek fel.

Turnézott Ella Fitzgeralddal és Roy Eldridge-dzsel, mielőtt saját comboját vezette volna. 1945 végén de Paris csatlakozzott Duke Ellingtonhoz, akivel 1947-ig együtt maradt. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának támogatásával 1957-ben Afrikában járt.

Zenéje jelen van Woody Allen filmjeiben, többek között az „In a Persian Market” és a „The Curse of the Jade Scorpion” című filmben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Carnegie Hall linked open data (angol nyelven), 2017. (Hozzáférés: 2022. május 2.)
  4. https://www.nytimes.com/1973/01/06/archives/wilbur-de-paris-bandleader-72-trombonist-with-the-new-orleans-jazz.html

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wilbur de Paris című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.