Wikipédia:Panorámaszabadság 2015

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Az Európai Parlament javaslata a Wikipédia képeinek ezreit veszélyezteti.

Több mint egy évtizeden keresztül önkéntesek ezrei dolgoztak azon, hogy a Wikipédia részletes és hasznos tartalmat szolgáltasson Magyarország és Európa köztereiről, épületeiről, műemlékeiről. Fényképészek képek százezreit ajánlották fel ennek a tudásanyagnak az illusztrálására. Ez a munka most veszélybe került.

Az Európai Unió parlamentje egy olyan javaslatot tárgyal, ami megtiltaná a fényképészeknek, hogy rendelkezzenek a saját fényképeikről az azokon látható épületek jogtulajdonosainak engedélye nélkül. Ha a tiltás támogatói sikerrel járnak, hamarosan csak ilyen képeket láthatsz:

A Rákóczi híd. Előtérben a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház, háttérben az ELTE lágymányosi kampusza


Mi történik?[szerkesztés]

A panorámaszabadság jelenlegi állapota:
  épületek és egyéb műalkotások képe szabadon közzétehető
  épületek képe szabadon közzétehető
  épületek képe kereskedelmi célra csak engedéllyel használható
  épületek képe bármilyen célra csak engedéllyel használható

Az EU legtöbb országában az ún. panorámaszabadság lehetővé teszi egy nyílt téren készült fénykép vagy filmfelvétel készítőjének a saját képe/felvétele felhasználást a rajta szereplő dolgok készítőinek engedélye nélkül. Magyarországon a szerzői jogi törvény 68. § (1) pontja rendelkezik erről: „A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható.” Hasonló szabályozás van érvényben Angliában, Ausztriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Finnországban, Hollandiában, Horvátországban, Írországban, Lengyelországban, Máltán, Németországban, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban és Svédországban. Néhány országban azonban a köztéri épületek képe nem vagy csak korlátozottan használható fel; Belgium, Bulgária, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Olaszország, Románia és Szlovénia tartozik ide.

Az Európai Unió jelenleg az egyes tagállamok szerzői jogi szabályozásán dolgozik; a francia Jean-Marie Cavada javaslata a szigorúbb kisebbség szabályait kényszerítené a megengedőbb többségre. Ennek eszköze az ún. Reda-jelentés (a 2014/2256(INI) tervezet) 46-os pontja: „fizikai nyilvános térben állandó jelleggel elhelyezett művekről készült fénykép- és videofelvételek vagy más képi ábrázolások kereskedelmi célú felhasználását minden esetben a szerzők vagy megbízottaik előzetes engedélyéhez kell kötni”. Ez a szabályozás azt jelentené, hogy saját fényképeinket nem tehetjük közzé szinte semmilyen online felületen, ha azok jogvédett épületet tartalmaznak (vagy nem tudjuk, hogy a rajtuk látható épületek jogvédettek-e), és nem ajánlhatjuk fel őket a Wikipédiának sem; a meglévő képeket is el kellene távolítani. (A „kereskedelmi célú” nem szűkíti le ténylegesen az így szabályozott felhasználások körét; kereskedelmi célú felhasználás a képeket megosztani bármilyen olyan felületen, amit egy vállalat üzemeltet, a Facebooktól az Indafotón át a Blog.hu-ig. A Wikipédiát ugyan egy közhasznú civil szervezet üzemelteti, de mivel a célunk az, hogy a tartalmunk szabadon felhasználható legyen, a Wikipédiára feltöltött képeknek is kereskedelmi célra felhasználhatónak kell lenniük.)

Mit tehetek?[szerkesztés]

A javaslatot a következő csütörtökön, július 9-én tárgyalja az EU; eddig van időnk minél nagyobb figyelmet felhívni arra, mi készül, és minél több képviselőnek a tudomására hozni, mennyire káros lenne a tervezett törvény.

  • Telefonálj vagy írj levelet a magyar EU-képviselők egyikének, és mondd el neki, hogy nem értesz egyet a panorámaszabadság korlátozásával, és a Reda-jelentés 46-os pontjának jelenlegi szövegével!
  • Oszd meg a hírt minél több emberrel! Facebookon, Twitteren használhatod a #saveFoP hashtaget.
  • Írd alá ezt a petíciót, és oszd meg minél több emberrel!

További információ[szerkesztés]

Jegyzet[szerkesztés]