Wikipédia:Wikipédia türelmetleneknek

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Wikipédia gyalogosoknak szócikkből átirányítva)

Ez a lap rövid áttekintést ad új szerkesztőknek arról, milyennek kell lennie egy elfogadható cikknek, további hivatkozásokkal arról, hol lehet az adott témáról bővebben olvasni a Wikipédián.

Bevezető

Egy jó cikknek van bevezetője, amely minden lényeges információt tartalmaz legalább néhány mondatban az adott témáról, amelynek alapján megérthető, hogy nagyjából miről is van szó, amely a szócikket elhelyezi a korok és témák között. Személyek esetén a születési és halálozási adatokat (hely, idő), a foglalkozását és hogy miért nevezetes. Egy eseményről azt, hogy mikor, hol és kivel történt. A jó bevezető alapján a cikket már be lehet kategorizálni, a teljes szócikk elolvasása nélkül is. Egy jó bevezető önmagában már egy minimálisan elfogadható csonk szócikk, és nem kerül rá a szubcsonk jelzés, amely viszont egy héten belüli bővítésre szólít fel, különben a cikket törlik. A csonk szócikkek írását mindazonáltal szintén nagyon ajánlott kerülni.

Kategorizálás

A cikket mindenképpen be kell kategorizálni, kezdő szerkesztőknek általában ajánlott a meglevő kategóriákba. A kategóriarendszer sohasem tökéletes, állandóan bővül. Egy szócikk sokszor több kategóriába is beleillik, de kerülni kell az úgynevezett kettős kategorizálást, ami nem azt jelenti, hogy egy szócikk nem kerülhet két kategóriába, hanem azt, hogy nem kerülhet egy kategóriába és ennek egy alkategóriájába. Ha például valaki magyar festő és grafikus, akkor ebbe a két kategóriába be kell tenni, így:

[[Kategória:Magyar festők]]
[[Kategória:Magyar grafikusok]]

Ezek egymás melletti kategóriák, mindkettő alkategóriája viszont a magyar képzőművésznek, és ebbe az utóbbiba már nem kell betenni, különben az ilyen nagyobb kategóriák áttekinthetetlenül túlnépesednek.

Forrásmegjelölés

Nagyon fontos, hogy a cikkedben feltüntesd azokat a forrásokat, amelyek alapján a cikket írtad (vagy amelyek alapján ellenőrizhető a tartalma). A saját élménybeszámoló nem megfelelő forrás. A Wikipédia mint enciklopédia úgynevezett harmadlagos forrás, ezért meg kell jelölni az általában másodlagos forrásokat (pl. szakkönyveket, elismert weboldalakat, dokumentumokat), amelyek alapján a szócikk készült.

Formázás

A wikipédia egységes külalakja érdekében a cikkeket úgynevezett wikiformára kell hozni. Ennek során félkövér betűket csak a szócikk címének, azaz fő témájának későbbi megjelenései esetén használj, ott se mindig. A fontos kiemelendő közléseket (ebből is keveset) dőlt betűkkel emeld ki.

Belső hivatkozások

Lényegesek az úgynevezett belső hivatkozások, amelyek a szócikkben használt fogalmakat magyarázzák úgy, hogy hozzá kapcsolnak az adott fogalomról szóló más wikipédia cikket. Ha például megjelenik egy király link a szócikkedben, akkor a császár fogalmát nem kell megmagyaráznod, megteszi a link mögötti szócikk. Lehetőleg legyenek ilyen hivatkozások a szócikkedben, s lehetőleg legyenek olyan szócikkek is, amelyek a te szócikkedre hivatkoznak ilyen módon.

Lásd még

A kezdő lépések utáni továbblépéshez hasznos elolvasni a következő oldalakat: