Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-01-27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

propán gáz nyomása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--85.67.120.48 (vita) 2018. január 27., 08:27 (CET)[válasz]
válasz?
Guglizunk? Mi nem vagyunk keresőoldal, hanem egy internetes lexikon/enciklopédia olvasószolgálata...
Kérésed(?) egyfajta értelmezésére a válaszom: a kiskereskedelemben kapható propán-bután gázkeveréket 8 bar-nál kisebb nyomáson, cseppfolyósított állapotban, palackban tárolják és szállítják. Ezeket a palackokat, teherbírásukat, időszakos hatósági vizsgálatokon tesztelik, többszörös túlnyomásnak teszik ki azokat, hogy a normál üzemi körülmények között semmi baj ne történhessen.
vitorlavita 2018. január 27., 11:53 (CET)[válasz]

A palackokat kb. 15 barral töltik és általában 60 bart bírnak ki. A palackban levő gáz nyomása sok mindentől függ pl. a propán és a bután arányától, télen több propán van benne az kisebb nyomáson segít a párolgásban. Ha környezet hőmérséklete nagyon lehűti a palackot akkor a nyomás 2 bar is lehet, olyan -10 fok közelében. Akkor is leesik a nyomás, ha nagy a felhasználás, a gyors párolgás miatt esik a PB hőmérséklete. Ilyenkor az igazán bátrak disznópörkölőt alkalmaznak, a nem annyira bátrak meleg vízbe merítik a palackot. Megemlítendő még, hogy a több baros nyomásról a nyomáscsökkentőig, reduktorig beszélünk, azon túl már csak néhány száz mm vízoszlop a gáz nyomása, A égőnek van olyan szakasza ahol negatív a nyomás. Ez azért van hogy az előkeveréshez az áramlás levegőt szívhasson az égéshez. – SepulturaP's.box 2018. január 27., 14:25 (CET)[válasz]