Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-01-23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

túlóra[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy nagy családost tuloráztathat e álami cég
--85.66.235.122 (vita) 2018. január 23., 18:35 (CET)[válasz]
válasz
Erről a munka törvénykönyvét kell átböngészni.
Itt olvasható el: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről
Jogi szöveg, nehéz munka lesz ez! Vágjunk bele!
  • A törvényben egyetlenegyszer sem fordul elő a túlóra-kifejezés! Nem kell megijedni, mert helyette a rendkívüli munkaidő kifejezést kell keresni a paragrafusokban!
Ez a kifejezés 23-szor van leírva, ami először a 49. fejezetben, pontosabban a 95. § (2) bekezdésében fordul elő. A fogalom definíciója viszont mégiscsak lejjebb van, az 5. előfordulásánál, az 56. fejezetben (ez a fejezet címe).
Az 58. fejezet foglakozik az egyes munkavállalói csoportokra vonatkozó különös rendelkezésekkel, azaz a kivételekkel. Nagycsaládosokra nem tér ki ez a fejezet.
  • A törvény szövegében egyszer sem fordul elő a nagycsaládos kifejezés. A család kifejezés előfordul, összesen kilencszer (sohasem összetett kifejezésként).
A 32. fejezet szól a munkavégzési kötelezettségek alóli mentesülésekről, és ennek 55.§ (1) bekezdésének j) pontja említi a családi okokra hivatkozást, különös esetekben.
  • A törvény befejező, ötödik részében, a 294.§-ban felsorolja a törvényben előforduló néhány fogalom definícióját, köztük van egy olyan, amelyet „nagycsaládos”-nak is mondhatunk, a 294.§ (1) bekezdés k) pontjában - idézem:
három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló: aki, a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel
ka) családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozást segítő ellátásban részesült vagy részesül, vagy
kb) gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül”.
Ez az idézetben általam dölt betűvel kiemelt kifejezés azért van definiálva a törvényben, mert a IX. (A munkaszerződés módosítása) c. fejezet 61.§ (3) bekezdésében szerepel ez a kifejezés. Érdemes elolvasni (csak egyetlen mondat). Figyelem: ez a fejezet nem a rendkívüli munkaidőről szól, hanem a munkaszerződésről, általában!
  • Ezért azt javaslom, hogy - ha bizonytalan maradsz mégis - keress valódi szakértőt, munkaügyi jogászt az interneten! Akad ingyenes tanácsadás is, még ügyvédek esetében is...
vitorlavita 2018. január 23., 23:50 (CET)[válasz]