Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-01-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hogyan írok wikipédia üzenetet[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Hogyan írok egy wiki szerkesztőnek, akitől kaptam már üzenetet?
--Wikibit4000 vita 2018. január 16., 21:59 (CET)[válasz]
válasz
Leggyakrabban a vitalapokon keresztül beszélgetünk. Van szócikk-vitalap is, és személyes vitalap is. Ezeket leginkább a Wikipédiával kapcsolatos ügyekben használjuk. Ugyanis a vitalapok tartalma nyilvános, nemcsak a párbeszéd résztvevői láthatják-olvashatják, hanem mindenki - sőt, beleszólhatnak! Ez nem illetlenség, a szerkesztők csapata - ha hasonlítani akarjuk egy másik szerkesztőséghez - igaz, hogy virtuálisan, de tkp. egyetlen nagy helyiségben tartózkodik, mindenki mindenkit láthat-hallhat!
Személyesebb ügyekben az üzenetvéltás általában a két szerkesztő vitalapján folyik, (értelemszerűen) felváltva a két vitalapon, a kettejük vitalapjain: a választ (vagy a visszakérdezést) a kérdező vitalapján kell elhelyezni.
Ez a célszerű magatartás, mert a Wikipédia működtetőprogramja úgy van megalkotva, hogy ha egy vitalapra új bejegyzés kerül, akkor arról a vitalap tulajdonosa (a bejelentkezéskor) azonnal tudomást szerez!
Szokás egyetlen vitalapon is beszélgetni - ekkor célszerű használni a válasz első szavaként, megszólításként, a ping parancsot, amelyben a másik fél - a „vendég” - azonosítója van elhelyezve, hogy ő is tudjon a párbeszéd folytatásáról... (A ping formája, a te azonosítódra alkalmazva: {{ping|Szerkesztő:Wikibit4000}}.)
A Wikipédia a weboldal tetején lévő menüben, az azonosítód után, jelzi, hogy megszólítottak, hogy üzeneted érkezett. (A ping is jelzést ad a megszólított menüjében...)
Ha olyan üzeneted van, ami csak a címzettnek szól, nem publikus, akkor ne a vitalapot válaszd, hanem az e-mailt. (Minden szerkesztőnek van e-mail címe, másképpen nem tud regisztrálni a Wikipédia szerkesztőségébe. - Remélhető, hogy mindenki karbantartja ezen adatát változás esetén...) Csak azoknak a szerkesztőknek írhatsz így, akik beállították ezt a lehetőséget az ő Speciális:Beállításaim oldalukon, küldhetsz (már ha te is beállítottad) e-mailt a Wikipédia segítségével úgy, hogy a cím maga közben nem válik nyilvánossá. Az e-mail küldés helye: Speciális:E-mail küldése/Saját azonosítónk.
vitorlavita 2018. január 16., 23:52 (CET)[válasz]