Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-10-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Inas esztendő[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--217.65.124.7 (vita) 2017. október 1., 11:03 (CEST)[válasz]
válasz
Az 'esztendő' helyett mondhatsz 'időtartam'-ot - de így, persze, nagyon suta a fogalmazás. (Az 'esztendő' csak manapság szinonímája az 'év'-nek.) Gondolj a mesebeli 'három nap egy esztendő' kifejezésre. Na, persze, ennyire rövid idő az esztendőre csak a mesében van, az inasesztendő sokkal hosszabb, két-három évig is eltartott (sőt, még tovább is)! (Az inasnak felfogadott gyerek az első időkben csak a műhelyt takarítjá, és a mester feleségének kiscselédként fogják be, ingyenes szolgálóként segédnek-mesternek stb. Mindez még az 1800-as évek végén is így volt, még Eötvös József oktatási törvényének bevezetése előtt...!)
vitorlavita 2017. október 1., 15:02 (CEST)[válasz]

gamma detektor neve honnan ered[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a gamma detektor neve honnan ered. A wikipédiában nem volt eredmény
--188.6.189.80 (vita) 2017. október 1., 12:13 (CEST)[válasz]
válasz
Amikor felfedezték a sugárzásokat a 19-20. század fordulója idején, akkor még nem tudták, mit észlelnek, csak azt tapasztalták, hogy háromféle van belőlük: Elnevezésükre a görög ábécé első három betűjét használták fel: α-, β- és γ-sugárzás. Később kiderült, hogy az alfa-sugárzás a hélium atommagjaiból, a béta-sugárzás elektronokból áll, a gamma-sugárzás pedig elektromágneses (röntgen-) sugárzás. Ez utóbbiak detektálására szolgálnak a gamma-detektorok, még ma is.
vitorlavita 2017. október 1., 13:54 (CEST)[válasz]