Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-07-30

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hány magyar szabadságharcos világszövetség van?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A következő három név hány különböző egyesületet takar?

A kérdés azért merült fel, mert éppen a budapesti Corvin mozi falára rögzített emléktáblákról töltök fel fényképeket. A táblák közül sok azt mondja, hogy ezen szervezetek közül valamelyik állította. Sok táblán szerepel vésve vagy domborművön egy bizonyos logó is, ami valószínűleg valamelyik szervezet logója: ez a Kossuth-címert, az "1956" feliratot, kézfogást, és lombos ágakat (talán koszorút) ábrázol. (Ráadásul van egy “56-os Forradalmi Nemzeti Szövetség” is, ami nem azonos az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetséggel, mivel egy táblán együtt szerepelnek.)

Szeretném tudni, hogy ez ugyanaz a szervezet-e különböző nevekkel, vagy több világszövetség van. Azt is szeretném tudni, hogy ez valóban a szervezet logója-e, vagy valami általánosabban használt (szervezethez nem kötődő szimbólum).

(Karinthy Frigyes sütött el valahol egy idevágó viccet, amikor az egyszeri részeg ember mindent kétszer lát, ezért azt hiszi, hogy Magyarországon több párt is van.)

b_jonas 2017. július 30., 22:00 (CEST)[válasz]

Egy apró megjegyzés

Ezeknek a szervezeteknek a tagjai "szétszóratásban" éltek, kis létszámú csoportok formájában, és többször költözködtek is. Nekem az a véleményem, hogy valamennyi név-variáns létezett ideig-óráig. Egymás nemismerése miatt ezek a csoportok akár árulónak is tekinthették egymást. Nem a mi dolgunk, hogy bármelyiket kiemeljük közülük "igaziként". MZ/X vita 2017. július 31., 21:01 (CEST)[válasz]