Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-01-30

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

EU biróság[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kérdés :
Mi a következménye annak , ha valamely ország nem hajtja végre az EU biróság itéletét ?
--121.211.145.61 (vita) 2016. január 30., 09:17 (CET)[válasz]
válasz
Általánosan kijelenthetjük, hogy valamely szervezet tagjának a szervezeten belül jogai és kötelességei vannak. Ha valamilyen kötelességét nem teljesíti, akkor - az elfogadott alapszabály alapján - jogai is csorbulnak, esetleg büntetést is elszenved.
Magyarország tagja az Európai Unió nevű szervezetnek, Vagyis az abba belépéssel - szuverenitása egy része árán - elfogadta az EU fennhatóságát pl. bizonyos jogi ügyekben. (Ami konkrét esetekben lehet rá nézve is hátrányos eredményű.) Ha a magyar állam nem teljesíti az e szinten lefolytatott eljárásban kirótt kötelezettségét, akkor annak elvi és gyakorlati következményei lesznek.
Mivel nem vagyok jogász, és nem is konkretizáltad, hogy milyen üggyel kapcsolatos a kérdésed, azért általánosságot tudok csak mondani: mindegyiknek - akár mindkettőnek - a következményei fájni fognak, nekünk, magyar állampolgároknak...
vitorlavita 2016. január 30., 12:16 (CET)[válasz]