Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-11-10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Milyen edényt használtak a nyílt tűzhelyen[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--91.104.24.253 (vita) 2014. november 10., 16:44 (CET)[válasz]
válasz
A sütés c. Sulinet-dolgozat szerint: „Nyílt tűzhelyes ételkészítés különböző korú, jellegzetes sütőeszközei a nálunk csak regionálisan használatos sütőkő, nyárs, rostély, kürtőskalácssütő-„fa” és a háromlábú rétessütőtepsi. A kemence fenekén sült tésztafélék alá helyezett növénylevél ritkábban helyettesített tepsit, többnyire ízképző, ill. védőszerepű volt. D- és Ny-Dunántúlon, a Felföldön és Erdélyben cipónál, kukoricalepényeknél századunkig gyakran alkalmaztak elsősorban káposzta, ritkábban tök, torma vagy kukoricalevelet.”
Ez a dolgozat csak a sütés eszközeiről szól. A főzéshez is hasonló megoldások szolgáltak: háromlábú állványok, akár kondérok felfüggesztésére, akár lábasok alá (NB! Miért is hívják lábasnak ezeket az edényeket?!). A História c. folyóirat Paraszti fûtõ-, sütõ-, fõzõberendezések az újkorban c. cikke szerint: „[...] a parázs fölött lábakkal ellátott edényekben vagy különálló vaslábakra tett cserépedényekben főztek. Az Árpád-házi királyok korában függesztett cserépbográcsokban is főztek az ország központi területein. Később a dél-dunántúli területeken maradt fenn hasonló megoldás, csak itt a nyílt tűz fölé láncon réz-, vörösréz bográcsot függesztettek a tető egyik gerendájáról. E rézüst hasonlóan hengeres alakú, alul szögletes volt, mint a cserépbogrács, de félkör alakú fogójával lehetett felfüggeszteni.”
vitorlavita 2014. november 10., 17:52 (CET)[válasz]

Oplatka András: Németh Miklós[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ki írt könyvet Német Miklósról? Hol és mikor lesz a könyv ajánlára ?
--84.0.50.108 (vita) 2014. november 10., 17:23 (CET)[válasz]
válasz
Gondolom, erről a frissen megjelent könyvről szeretnél információkat kapni! A web-oldal minden kérdésedre választ ad!
vitorlavita 2014. november 10., 17:58 (CET)[válasz]