Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-01-04

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az emlékezet terjedelme[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt Tudakozó!
Azt szeretném megtudni, hogy ki volt Weiss, akinek a mondását sok szakirodalomban olvastam már, de az interneten nem találok konkrét utalást a személyére, rengeteg Weiss jön ki. Szeretném idézni, de ameddig nem tudom a teljes nevét, és a mű címét, nem tehetem. Oktatással, tanulással, tréninggel kapcsolatos cikkekben olvastam a következőket:

"Weiss az emlékezet terjedelmét vizsgáló kutatásában jutott arra az eredményre, hogy három nap után a felnőttek az olvasott anyag 10%-ára, a hallott anyag 20%-ára, a látott anyag 30%-ára, a hallott és látott anyag 50%-ára, a kimondott anyag 70%-ára, míg a megtapasztalt, cselekvéshez kötődő anyag 90%-ra emlékeznek (idézi Légrádiné, 2006). Tehát minél több érzékszervünk vesz részt az ismeretszerzésben, annál inkább nő a tanulás, illetve képzés hatékonysági foka." Forrás: Pete Nikoletta: A tréningezés története és sajátosságai. In: Juhász Erika (szerk.): Harmadfokú képzés, felnőttképzés és regionalizmus. Debreceni Egyetem CHERD, 2010. 369-373. p.

Sajnos a többi cikkben sincs több utalás, csak annyi, hogy "Weiss szerint". A kérdésem az, hogy ki ő, él-e még, mi a foglalkozása, pszichológus, menedszer? És mely művében található ez a megállapítás? Nagyon szeretném elolvasni a művét magyar nyelven, ha lehet, de ha angolul megtalálják ezeket a %-okat valamelyik művében, annak is nagyon örülnék, csak én is láthassam.

Segítségüket előre is köszönöm! Őszinte tisztelettel: Csóka Mária

--80.99.136.64 (vita) 2014. január 4., 18:32 (CET)[válasz]
válasz1
Én tudok egy Peter Weiss nevű pszichiáterről, próbálok találni hozzá valami életrajzot. - Orion 8 vita 2014. január 4., 21:43 (CET)[válasz]
Nem hiszem, hogy sikerülni fog. Összesen két publikációt találok ezen a néven, 1967-ből. Pedig nem hinném, hogy valaki összesen ennyit írna, tekintve hogy az ilyen szakmákban elvárás a rendszeres publikálás, akár van téma, akár nincs. Halványan olyan érzésem van, hogy ezzel a Weisszel egyszer már pont ugyanígy jártam, valami irodalomjegyzék nyomán. Ott, ahol idézték tőle ezt a kijelentést, vagy valakitől, aki idézte tőle, legvégül ott kellene állnia a források pontos megnevezésének, ami ez esetben egy hosszabb lánc visszafejtését kivánja, de én csak absztraktokhoz férek hozzá, magukhoz a dolgozatokhoz momentán nem. Sajnálom. - Orion 8 vita 2014. január 4., 22:06 (CET)[válasz]