Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-04-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

szociális ellátás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e és milyen szociális ellátás halmozottan sérült fiatal felnőttnek?
--89.133.249.226 (vita) 2013. április 19., 10:01 (CEST)[válasz]
válasz
A területileg illetékes családsegítő szolgálat szakemberei az illetékesek, bátran meg kell őket keresni. --Rodrigó 2013. április 20., 01:17 (CEST)[válasz]

Aranykolloid előállítása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az interneten több leírás olvasható az ezüstkolloid készítéséről. Nagy barkácsoló lévén, én magam is sikeresen készítettem. Kis lézerrel jól láthatók az ezüstrészecskék. Emellett szívesen használok rézkolloidot és aranykolloidot is. Azonban a rézkolloid jó, viszont az aranykolloid ilyen módon történő (egyenáramú elektrolízis) előállítása után a lézerrel megvilágítva alig láthatók részecskék. Azt olvastam, hogy az aranykolloidot így nem lehet előállítani, hanem csak laboratóriumi berendezéssel. Arra szeretnék választ kapni, hogy az aranykolloidot, rézkolloidot hogyan állíthatom elő jobb minőségben, vagy milyen berendezést kell beszerezni hozzá.

A segítséget előre is köszönöm. Minden jót. M. László

--188.142.220.239 (vita) 2013. április 19., 19:24 (CEST)[válasz]
Részválasz
AZ aranykolloid színe függ a nanorészecskék méretétől
. Az angol felületünkön létezik az aranykolloidról en:Colloidal gold szócikk. Ez taglalja az arany nanorészecskés oldatok előállítási technológiák felvázolását is:
  1. A laboratóriumokban főként az erősen mérgező Hidrogén-tetrakloro-aurát kémiai reakcióit használják fel, szigorú technológiai megoldásokkal, ami otthoni körülmények között nem betarthatóak. Emellett a rendkívül jól oldódó Hidrogén-tetrakloro-aurát maradványként benne maradhat az otthoni végtermékben, emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlanná téve.
  2. Erős lézerrel hevítve az arany szublimálható, a keletkezett részecskék akár a kívánatos nano tartományban lesznek.
  3. Egy újszerű módszer egy oldható nanoredőzés (blokk-kopolimer) alkalmazása, ami egyenlőre nem nagyon hatékony. --Rodrigó 2013. április 20., 03:13 (CEST)[válasz]