Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-06-08

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tartalomjegyzék

gyújtött bélyegek[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy egy bizonyos bélyeg mai értékét (árát), vagyis ha el akarnám adni mennyiért, Ft-ban?
Van-e ilyen adattár valahol, az interneten elérhető-e, ha beírom a bélyeg nevét,stb. találok-e hozzá árkategóriát?
--212.24.189.120 (vita) 2012. június 8., 12:51 (CEST)

vélemény:

Nem tartom valószínűnek!
A kérdezett dokumentum neve: bélyegkatalógus. Konkrétan a magyar kiadású (csak magyar bélyegek árait tartalmazó) bélyegkatalógus neve: Magyar bélyegek árjegyzéke. Nem tartom valószínűnek, hogy online változata lenne...
Ezek az árjegyzékek évente új kiadást értek meg (a Filatélia adta ki őket). Azt sejtem, hogy ma már nincs frissítés.
Legegyszerűbb az lenne, ha nem itt tennéd fel a kérdésedet (mi egy enciklopédia olvasószolgálata vagyunk!), hanem egy bélyeggyűjtő fórumon. Mindjárt az első cím megfelelőnek látszik a Google Web(bélyeggyűjtők fóruma) találati listában! - de a többibe is nézz bele...
Ha komolyabb mértékű az érdeklődésed, akkor a legjobb az lesz, ha felveszed a kapcsolatot valamelyik bélyeggyűjtő körrel. A bélyeggyűjtőknek országos szövetségük van, a nevének rövidítése: MABÉOSZ - honlapja benne van az előbbi listában! Érdemes kutakodni benne... (Van havilapjuk - a neve: Filatéliai Szemle.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2012. június 8., 15:29 (CEST)

Én nem találtam ilyen helyet, ezért én tavaly letöltöttem torrentről a Scott 2008 katalógust, az 2006-ig a világ összes bélyegét, ország és évszám szerint, még a nem bérmentesítésre használt félpostai bélyegeket is katalogizálja. A katalógust természetesen nyomban töröltem, csak belenéztem, hogy érdemes lenne-e valahol megvennem, mondanom sem kell. Ebben, úgy nézem, dollárban adják meg az összes bélyeg értékét, mivel a kiadó amerikai, maga a katalógus is az USÁ-val kezdődik. Egy DVD, hat darab PDF fájl, amelyekben szövegre lehet keresni, csak kicsit nehézkes 700 mega méretű PDF-ekben lapozgatni.

Én feldaraboltam őket országok szerinti fájlokra, mielőtt töröltem őket, a PDF-Split nevű programmal, amely betűtípusokra keresve tudja a fájlt felosztani. Ha bele akarsz javítani a PDF-be, törölni belőle a másik ország anyagából maradt szövegeket stb., a Foxit Phantom a legjobb, a második helyen van az Acrobat 7.0 Pro, ez utóbbi, és csak ez utóbbi törli igazán a törölni akart részeket, mert a többi program a fájlból valójában nem veszi ki a kitöröltnek látszó tartalmakat. Az Acrobatnál a Save As vagy az optimalizálás teszi rendbe a fájlt. A későbbi Arcobatok dög lassú, haszontalan dolgokkal megtömött programok, kár velük vesződni. PDF-olvasóként az XChange Viewer jó választás, főleg nagy fájloknál.

Vannak más katalógusok is, könyv alakban, használtan hozzá lehet néha jutni egy-egy régebbi, "antikvár" kötethez, elfogadható áron, kereskedőknél.

Az árakról pedig egy fontos dolgot tudnod kell. Az árak minden katalógusban "csak tájékoztató jellegűek". A bélyeg annyit ér, amennyiért megveszik tőled. A katalógusár feléért, mondjuk. Mert a kereskedő ezek eladásából fogja a hasznát megkeresni. Nagyobb gyűjteményt egyben szoktak megvenni, összáron, a kis értékű bélyegeket csak aprólékként hozzászámolva, nagyban. Készülj fel a csalódásra, bélyeggel nem lehet sok pénzt keresni, sajnos. A befektetett névértéket sem hozza vissza a többségük. Próbálkozz néhány kereskedővel, ki fog alakulni valami összkép, aztán ennyire lehet számítani. - Orion 8 vita 2012. június 8., 19:51 (CEST)