Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-08-07

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Rejtélyes áramütés[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Relytély!
Borotválkozáshoz lábasban gáztüzhelyen meleítem a vizet.Télen a felmelegített viz ráz.Csapból kiengedem,tűzhelyre felteszem,beledugom az ujjam,nincs áramütés.Felmelegszik beledugom az ujjam,van áramütés,de csak télen.Ha bolylerben melegszik fel a víz nincs áramütés.Télen sem.
A bolylerben is 40 fokra melegszik a viz,meg a lábasban is 40 fokra melegszik.
VAJON MIÉRT???
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 94.44.44.43 (vitalap | szerkesztései) 2010. augusztus 7., 08:10

válasz:

Áramütés = töltéskiegyenlítődés.
Vagyis, a gázon melegített víz és közted a töltésfelhalmozódás megszűnik, a töltéstöbblet rajtad keresztül levezetődik, amikor beledugod a felmelegített vízbe az ujjad.
Gondolj arra, hogy két - egymáshoz nagyon közeli - fémlemez között elektromos átütés keletkezik, ha elég nagy mennyiségű elektron halmozódik fel az egyik lemezen.
Tekintettel arra, hogy te egy (gyakorlatilag) végtelen kapacitású „fémlemez” vagy (hiszen tested tömege nagyságrendekkel nagyobb a csészényi vízhez képest), a töltésfelhalmozódás - nyilván - a melegített vízben van jelen!
Miért halmozódnak fel az elektronok a vizes edényben?
Elektrosztatikus töltésfelhalmozódásról van szó... A melegített víz - a melegítési folyamat közben - erőteljes mozgásba jön, egymáshoz is, az edény falához is súrlódnak a víz molekulái. A melegítés hatására lesznek olyan vízmolekulák - a statisztikus arányuk nagyon kicsi, de nem nulla -, amelyekből egy-egy elektron kiszabadul, és ezek az elektronok felhalmozódnak valamely felületen.
Mivel ez a felület - nyilván - nincs kapcsolatban egy nagykapacitású testtel (amelyben elenyészne a töltéstöbblet), a töltések ezen a felületen csak szaporodnak, amíg a víz melegszik.
Amikor próbálgatod az ujjaddal, hogy elég meleg-e már a víz a borotválkozáshoz, akkor ez a töltéstöbblet a te ujjadon keresztül elillan... át a te testedbe! Ezt érzed áramütésnek.
(Ha te jól szigetelő ruházatban vagy, és elég sok töltést „gyártasz” a vízmelegítéssel, akkor te is elektrosztatikusan feltöltődött leszel! Ha nagyon vad arányokat képzelünk el, akkor eljuthatunk odáig, hogy te is rázhatsz! :-) - De ez csak egy melléktéma...)
Azt írod, hogy ezt csak télen tapasztalod...
Vagyis: télen a melegített víz töltésfeleslege nem vezetődik el! Télen nincs leföldelve a gázvezeték?? Vagy valami hasonló...
Télen hidegebb minden, a tárgyak mérete kisebb lesz, a csövek átmérője kisebb, a bilincsek meglazulnak stb.
Szerintem ez intő jel! Gázkészülékről van szó! Amely télen elektronfelhalmozódást produkál! Talán elektromos szikra is lehetséges, ha túl nagy mennyiségű töltés halmozódhat fel! Veszély!
Én nem tapasztaltam ilyet... Igaz, most nyár van... Meg nem szoktam ujjal próbálgatni, hogy milyen meleg a víz...
Meg az is kérdés, hogy miben melegíted a vizet! Tiszta fémből készült edényben? Nem teflonos? Bár ez nem évszakfüggő...
Szerintem gázszerelővel kell beszélni, hogy kell-e ellenőriznie: minden rendben van a gáztűzhely, a gázvezeték körül...
vitorlavita 2010. augusztus 7., 11:58 (CEST)[válasz]

Kisdorogi búcsú[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy az aktuális programokról miért nem írnak? Aug. 8.-án lesz a kisdorogi búcsú, úgy tudom. Pl. mikor kezdődik a futball mérkőzés, milyen programok várják az érdeklődőket? Miért csak a régmúlt eseményeit tüntetik fel? Aztán pl. az év többi programját, a futball mérkőzéseket miért nem tüntetik fel a lapon? Ha bármely másik település honlapjáre kattintunk, rögtön láthatóak az éppen aktuális programok, rendezvények.Előre is köszönöm a válaszukat. (mailcím kitörölve)
--91.120.88.83 (vita) 2010. augusztus 7., 11:39 (CEST)[válasz]
Azért nem írunk az aktuális programokról, mert a wiki egy lexikon, nem pedig programfüzet. A keresett információkat minden bizonnyal fellelheti más, programajánlókra szakosodott weboldalakon, de egy lexikonnak ez nem feladata. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. augusztus 7., 11:42 (CEST)[válasz]

Szavak az Egri csillagokból[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a következő szavak jelentése(rövid válaszokat kérek!):külyüs(malmot);bársonycsótár.Köszönöm válaszukat!
--Laura Cloe vita 2010. augusztus 7., 16:47 (CEST)[válasz]

Tessék a rövid válasz:

A válasz további lerövidítése már a te dolgod!
Te már nem lévén újonc a Tudakozóban, tudod, hogy
vitorlavita 2010. augusztus 7., 18:13 (CEST)[válasz]

Biciklis sebességrekord[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hány km/h a bicikli sebesség világrekordja, amit ember hajt meg, és nincs benne motor?
--80.99.210.221 (vita) 2010. augusztus 7., 23:36 (CEST)[válasz]

Az általam talált adatok szerint a rásegítés nélküli sebességrekordot 2008-ban 132,4 km/h-val (82.3 MPH) állította be Sam Whittingham egy hanyatt fekvő elrendezésű, áramvonalas burkolatú biciklivel [1]. A motorvezetéses - de ez ettől még csak izomerővel hajtott bicikli - rekordot pedig John Howard 1985-ös kísérlete tartja 244,9 km/h (152.2 MPH) sebességgel, egy sebességrekorder autó szélárnyékában haladva. [2]. - Orion 8 vita 2010. augusztus 8., 00:15 (CEST)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

Trükk nélkül a kanadai Sam Whittingham Varna Orpheus kerékpárjával Nevadában 130,36 kilométer/órás sebességet ért el. Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20081028_vilag_leggyorsabb_autoi_video
A fekvőbringa - vagy más néven fotelbringa - tartja a biciklik között a sebességrekordot, 130 kilométer per órával. Forrás: http://uttam.blogter.hu/269144/critical_mass_unnep_a_hetkoznapi_kerekparos_szamara
Ezen az angol nyelvű oldalon válogathatsz a rekordfajták közül: http://www.ihpva.org/hpvarech.htm
vitorlavita 2010. augusztus 8., 00:21 (CEST)[válasz]