Wikipédia:Szoftverhibák bejelentése és javítási javaslatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédia szoftverét, a MediaWikit nem csak a magyar Wikipédia használja, hanem az összes többi Wikipédia és még sok egyéb wiki is. A megfigyelt hibákat egy központi helyen, egy Phabricator nevű szerveren gyűjtik. A Phabricator a hibajelentések kezelésére kialakított rendszer. Az egyes jelentett hibákhoz és javítási, fejlesztési javaslatokhoz – ezeket a Phabricatoron egyaránt „task”-nak, azaz feladatnak nevezik – egy-egy azonosító számot rendelnek hozzá, ami aztán elkíséri a bejelentést a Phabricator által megszervezett teljes feldolgozási eljárás alatt.

A MediaWiki szoftver fejlesztőgárdája értesítést kap a bejelentett hibákról és javaslatokról, és amikor az intézkedéseikről bejegyzést tesznek az illető feladat lapján, ugyancsak értesítést kapnak mindazok, akik jelezték, hogy érdeklődnek az adott bejelentés sorsa iránt. Ugyancsak értesítők mennek ki akkor, ha valaki egy bejelentéshez további megjegyzéseket fűz hozzá.

Egy hiba vagy javaslat bejelentéséhez az szükséges, hogy a bejelentő előbb regisztrálja magát a Phabricatoron. Ekkor rendelkezésre kell bocsátania egy e-mail címet, ahova az értesítéseket fogja kapni. Ezért sokan külön postafiókot nyitnak ehhez, eltérőt a máskülönben használt e-mail címüktől. A rendszerbe központi Wikimédia-fiókkal is lehet regisztrálni, ez egyszerűsíti a bejelentkezés folyamatát, valamint egyértelművé teszi a két fiók közötti kapcsolatot (fejlesztők esetében gyakran kis mértékben eltérő a két felhasználónév).

A regisztrált és bejelentkezett felhasználók megjegyzéseket is fűzhetnek az összes bejelentéshez.

A megjegyzések, mint a teljes kommunikáció is, angol nyelvű.

A Wikipédia:Kocsmafal (műszaki) oldalon lehet felvenni a kapcsolatot a Wikipédián olyanokkal, akik a műszaki kérdések iránt érdeklődnek és esetleg már a MediaWiki Phabricatorán is jól kiismerik magukat.

A MediaWiki Phabricatora ezeken a címen érhető el: