Wikipédia:Szavazás (irányelv)/Math javaslata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mi a szavazás

A Wikipédiában kétféle szavazás van jelenleg:

Egy általános szavazás és egy Szavazás törlésről

Ezek lefutását, szabályait a hivatkozott lapokon megtalálhatod. A szavazás irányelvei nem ugyanazok, mint a szavazás szabályai, amik már a fenti szócikkekben le vannak fektetve! A szavazás szabályait kötelező betartani, az irányelveket ajánlatos követni, lehet rájuk hivatkozni, mint lefektetett konszenzusokra.

A törlésről szóló szavazás mindig arról dönt, hogy valami szerepeljen-e a Wikipédiában. Általános szavazást általánosabb kérdésekről lehet kiírni, például irányelvek tartalmáról és elfogadásáról, kategóriák bevezetéséről.

A szavazások tehát mindenképpen a wikipédia tartalmát határozzák ezek meg közvetlenül, vagy közvetve. Így tehát a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni az a Wikipédia céljai, mibenléte.

"A Wikipédia egy többnyelvű, nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett lexikon" Wikipédia. Érdemes még figyelembe venni a következő szócikket is: Mi nem való a wikipédiába, valamint a "lexikon" meghatározását:

"A lexikonok (más formában enciklopédia, encyclopædia) az emberi tudás írásos gyűjteményei."

Tehát a Wikipédia célja is, mint a többi enciklopédia célja is, a tudás közvetítése. A tudás pedig nem csupán többségi véleményt jelent. A szavazások, lehetnek bármilyen demokratikusak, nem feltétlenül garantálnak tudást, tehát nem elégséges csak valahogy szavazni. Ugyanakkor a tudás meghatározásának, eldöntésének itt a demokratikus szavazásnál jobb módját nem tudjuk alkalmazni, ezért a szavazás eredményét mindenkor el kell fogadni.

Az irányelvek megfogalmazása, indoklása

Amikor tehát egy szócikk tartalmáról szavazunk, akkor a legjobb tudásunk szerint arról érdemes szavazni, hogy az adott tartalom közvetlenül igaz tudás-e. A wikipédisták többségi szavazata akkor kerülhet legközelebb a tudáshoz, ha a wikipédisták a szavazásnál bizonyos irányelveket betartanak.

A tudás a többségi véleménytől abban különbözik, hogy nem szubjektív, nem elfogult. Ezirányban az NPOV elve mérvadó. A wikipédia az NPOV elvvel nem képviseli azt, hogy létezik egy objektív tudás, ugyanakkor az elfogult, részrehajló, szubjektív megnyilvánulás nem célja, nem jelenthet tudást. A wikipédia tudása egy olyan tényszerű tudást jelent, ami csak addig terjed, hogy "ezek a dolgok így történtek, így vannak", egy nagyon alap-, adatszinten. A tudás nem ugyanaz, mint a vélemény. Ha valamiről véleményed van, de nem tudod róla, hogy tudás-e, nincsenek meg az alapjai, akkor inkább tartózkodj!

Egy másik hasonló szempont, hogy a tudás indokolt. Nem nevezünk egy olyan nézetet tudásnak, amit mindenki úgy tart, de senki nem tudja indokolni. Az indoklás is a tudáshoz tartozik.

A tudás nagy konszenzus szerint valami olyan, aminek valamilyen köze van az ésszerűséghez. Magát az ésszerűség mibenlétét szokták vitatni, de egy irányelvnek elfogadható az ésszerűség. Az indoklás tehát legyen ésszerű.

A tudásnak továbbá a szócikk tartalmáról kell szólnia. A szavazásnak tehát a szócikk tartalmára kell irányulnia, és csak tartalmi kérdések lehetnek szempontok. Nem lehet szempont semmilyen személyes kérdés. Kerülni kell a valaki(k) mellett, vagy valaki(k) ellen való szavazást, a klikkesedést. ld. még: Wikipédia:Kerüld a személyes támadásokat

A tudáshoz hozzátartozik egy logikai konzisztencia, következetesség. Ez persze az NPOV-hoz is kapcsolódik, de érdemes külön kiemelni. Fontos szempont, hogy a szócikkek homogének legyenek, azonos elbírásában részesüljenek, döntéseink következetesek legyenek. Fontos, hogy ahol határokat húzunk, ott azok a határok egyenlő mércével legyenek meghúzva. Lehet ide-oda tologatni egy határt, de csak akkor, ha az mindenre ugyanúgy tolódik. Ebből a szempontból fontos egyfajta "precedenciajog" a hasonló eseteket hasonlóan kell elbírálni.


Összefoglalva tehát az irányelvek a következők:

Az irányelvek pontokban

  • Kerüld a szubjektív, elfogult, POV vélekedést nemcsak a szócikkekben, de a szavazásoknál is!
  • A szavazatodat indokold!
  • Az indoklásnál az ésszerűséget tartsd a szemed előtt!
  • Az indoklásnak, és a szavazásnak a tartalomról kell szólni, nem személyekről! Kerüld a személy(ek) melletti vagy elleni szavazást, a klikkesedést!
  • Szavazataid legyenek következetesek, egyenlő mércével mérj, hasonló eseteket hasonló módon ítélj meg!

Lásd még