Wikipédia:Törlésre javasolt lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Szavazás törlésről szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Törlésre javasolt lapok 
Admin mop question.svg
Ezen az oldalon jelölhetsz törlésre olyan szócikkeket és képeket, melyek szerinted nem valók a Wikipédiába, és a már törölt lapok helyreállításáról is itt lehet megbeszélést kezdeményezni.
Ki vehet részt a megbeszéléseken?

Az idevágó irányelv szerint a törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

A kezdő szerkesztők cikkeiről indított törlési megbeszélésre célszerű meghívni a kezdőt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmagyarázhassuk a problémát, segítséget nyújthatunk az irányelvek megértéséhez.
Szócikk megbeszélésre jelölésének menete
 1. Először helyezd el a megbeszélendő cikk legtetején a {{törlés}}(?) sablont, majd a sablonban lévő, a törlési vitára mutató linkre kattintva hozd létre az allapot a következő tartalommal:
  {{subst:törlés allap|Szócikk címe|Indoklás}} ~~~~
 2. Az általad jelölt cikk mellé minden esetben írj rövid összefoglalót, hogy mi is a javaslatod a cikkel kapcsolatban és miért!
 3. Ha létrehoztad az allapot, akkor a megfelelő dátum alá illeszd be erre az oldalra:
  {{törlés link|Szócikk címe}}
 4. Ha nem ez a szócikk első törlési vitája, akkor kövesd a {{törlés}}(?) és a {{törlés link}}(?) sablon útmutatását.
 5. Ne felejtsd el értesíteni a jelölt lap létrehozóját, és ha ő új vagy ritkán szerkeszt nálunk, akkor elmagyarázni neki, hogy hol és hogyan tud bekapcsolódni a megbeszélésbe, és milyen javításokkal maradhatna meg a lap.

Ne nevezz át lapot, amíg a vita folyik, mert összekuszálod az allapokat! Ha átnevezést javasolsz, írd le a hozzászólásodban használt sablon mellé!

Törölt lap jelölése helyreállításra
 • Ez egy megismételt törlési megbeszélés, a menete megegyezik azzal, mintha egy új törlési javaslatot nyitnál.
 • Csak akkor jelöld helyreállításra a lapot, ha úgy véled, a lezárt törlési megbeszélés óta olyan új tények merültek fel, melyeknek fényében a törlés nem volt indokolt. Helyezz el a javaslat elején egy linket az előző, lezárt megbeszélésre.

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincs egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merültek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozhatósága és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

 • A hozzászólásaidnál használd a jobboldalt látható sablonokat.
 • Ha állást foglalsz, mindig írj indoklást, és hozzászólásodat írd alá. Az indoklás nélküli hozzászólásokat figyelmen kívül hagyjuk.
 • A viták során különösen ügyelj a hangnemre. Érveid kifejtésével kapcsolatban lásd: Hogyan ne érvelj (lehetőleg).
A hozzászólásoknál szokásosan használt sablonok / kinézetük
A lezárt megbeszéléseket megőrizzük a későbbi dokumentáció számára, ha egy szócikknek több törlési megbeszélése is volt, akkor mindegyiket.
A lezárt megbeszélések sorsa
 • A lezárt megbeszélések kb. 3-4 napig maradnak közszemlén, majd áthelyezendők a Frissen lezárva szakaszba.
 • Ehhez a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki egy eredmény paraméterrel, amivel megadod a lezárási döntés kódját, majd helyezd át a Frissen lezárva szakaszba. Az egyes csomagokat az áthelyezés dátuma szerinti alszakaszba tedd.
 • A Frissen lezárva szakaszba helyezéstől számított 1 hét múlva a témák az oldalról törölhetők, a továbbiakban a lezárt megbeszélések allapjai megtalálhatóak a Kategória:Archivált törlési javaslatok kategóriában.
Az archívum helye

Az archivált törlési megbeszéléseket lásd ABC-rendben az alábbi kategóriában:

Törlésre javasolt szócikkek

Szeptember 29.

Scooby-Doo és a Rejtély Rt.

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Zagyvaság, nincs benne értékelhető tartalom, amit be lehetne dolgozni más szócikkbe. (kivéve talán azt, hogy "Bozont tud pizzát pörgetni egy ujjon, akár egy kosárlabdát!") HG vita 2016. szeptember 29., 00:23 (CEST)

Szeptember 28.

Tom Araya

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéserégi munkalapmunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezár)

A Slayer frontemberének szócikke. 2012-ben már egyszer törölve volt. Önálló nevezetessége továbbra sincs a zenekarán túl (láthatóan személyes adatokon és a Slayeren kívál más nem is került a szövegbe), így önálló szócikkre nem érdemes a WP:NEVZENE irányelv alapján. Át kell irányítani a zenekar szócikkére. Ary vita 2016. szeptember 28., 17:05 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon megfelel a nevezetességi irányelvnek. – PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 28., 19:05 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Apród vita 2016. szeptember 28., 21:10 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Megfelel a WP:NEV-nek és amúgy a WP:NEVZENE-nek is, mert dalszerző is, de WP:NEV is elég. - Csurla vita 2016. szeptember 28., 22:04 (CEST)

Balha Vilmos

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A HétköznaPI CSAlódások néhai basszusgitárosa. A zenekaron kívül másról nem nevezetes, így a WP:NEVZENE értelmében nem jár neki önálló szócikk, át kell irányítani a zenekar szócikkére. Ary vita 2016. szeptember 28., 14:57 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Azonkívül hogy egy együttes basszusgitárosa volt, emléke hatással volt két együttes munkájára. Apród vita 2016. szeptember 28., 21:13 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon a WP:NEV-nek megfelel. - Csurla vita 2016. szeptember 28., 21:36 (CEST)

A Csurla által szócikkbe tett forrásból pedig kiderül, hogy Gróf Balázs A Mecsek legalja című könyvében is írtak a személyéről. Apród vita 2016. szeptember 28., 21:38 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Véleményem szerint a diszkográfia elegendően hosszú ahhoz, hogy maradjon. MZ/X vita 2016. szeptember 28., 21:43 (CEST)

Katongo Kabungo

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes, nincs a WP:NEV-nek megfelelő forrás Csurla vita 2016. szeptember 28., 09:16 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő a fentiek miatt. - Csurla vita 2016. szeptember 28., 09:17 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő: a zambiai taccsbírok iránti érdeklődés rohamosan csökken. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 11:01 (CEST)

Szeptember 27.

Mártogatás süllőre

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Inkább egyfajta útmutató/kézikönyv, mint szócikk, szerintem nem a Wikipédiába való tartalommal. HG vita 2016. szeptember 27., 20:24 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon -- a maga nemében érdekes szócikk, kár lenne törölni.--Linkoman vita 2016. szeptember 28., 09:56 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A téma nevezetesnek tűnik a források alapján, viszont a szócikk nem enciklopédikus, tényleg inkább útmutató jellege van a szövegben gyakran előforduló kérdés-felelet részek miatt. Például: „ Eleven csalihallal horgászunk, de mekkorával? Azt mondják, hogy a kis csali=kis süllővel a nagy csali meg = nagy süllővel. Ebben sok az igazság, ismerni kell az öreg útonállók tartózkodási helyét, és nagy-nagy kitartással horgászni rájuk.” Szóval, mindenképpen átírásra szorul, vagy kidobni a szövegből az ilyen megfogalmazásokat és megnézni, mi marad. – Ary vita 2016. szeptember 28., 10:15 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: ezt a pompás félmondatot tartsuk meg: „..ismerni kell az öreg útonállók tartózkodási helyét...”, még jól jöhet. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 11:03 (CEST)

Borzalmas szócikknek. Ha ki lenne szedve minden, ami nem belevaló, akkor egyértelműbb lenne, hogy érdemes-e megtartani a szócikket vagy sem. Azt sem tudom, hogy mártogatni csak süllőre lehet-e vagy más halra is. Apród vita 2016. szeptember 28., 12:23 (CEST)

Hát nem is a horgászokra gondoltam, hanem a sikátorokra éjjel, az erdőben a János vitézre, no meg a fiatal útonállókra a celebtévékben. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 12:54 (CEST)
Ez nem az én véleményem csupán: „Forduljon Psmithhez!!! Psmith majd segít! Psmith mindent elintéz! Önnek szüksége lenne valakire, aki eljár peres ügyeiben? Valakire, aki elintézi üzleti ügyeit? Valakire, aki sétálni viszi a kutyáját? Valakire, aki meggyilkolja az Ön nagynénjét? Psmith elintézi! Bűntény nem akadály! Bármilyen megbízása van (feltéve, hogy halakkal nem kell dolgozni), forduljon Psmithhez! Ajánlatok: R. Psmith, postafiók 365. Forduljon Psmithhez!” – OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 13:25 (CEST)
:-) Apród vita 2016. szeptember 28., 15:48 (CEST)

Jake, az eb

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes rajzfilmszereplő, bőven elfér a rajzfilmről vagy annak szereplőiről szóló szócikkekben. HG vita 2016. szeptember 27., 20:00 (CEST)

Finn, az ember

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes rajzfilmszereplő, bőven elfér a rajzfilmről vagy annak szereplőiről szóló szócikkekben. HG vita 2016. szeptember 27., 19:57 (CEST)

Biztos, hogy a bedolgozássablonos szócikkeket a törlésin szokták megvitatni? Nem pedig egyszerűen csak betenni a szócikkbe? Apród vita 2016. szeptember 27., 20:17 (CEST)

Egyetértek az átirányítással. Apród vita 2016. szeptember 28., 12:11 (CEST)

Az irodalom elmélete

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem szócikk, jegyzetszerű valami, talán egyetemi jegyzet egy könyvről. Ez így semmiképpen sem való egy enciklopédiába. Xia Üzenő 2016. szeptember 27., 12:24 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő csak mondatok egymás után téve, de nem alkot egységes szöveget, egyszerűbb nulláról újraírni. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. szeptember 27., 12:27 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő nem cikk – Ary vita 2016. szeptember 27., 12:32 (CEST)

Tisztelt Törlők! Ez a cikk MIL /Magyar Irodalmi Lexikon Törlési Igénye Alapján született. Egyes Szerkesztők úgy vélik, tisztelet a kivételnek, hogy a Wikipédia olyan semleges Hely, ahova néhány betolakodó ne tegye be a „mocskos lábát”! Már kaptam néhány blokkolást. Ahogy néztem a 2005-ös; 2010-es vitalapokat, hasonló berzenkedéseket próbálnak ITT ÉS MOST fegyelmezni. Az akkori hevület (szerencsére) újra termelődik. Bár én 70 éves vagyok, remélem, nem a „csikkszedés” rendje újul meg, hanem a „magyar nóta” élni akarása.[Háry János, Kodály Zoltán] Partmoso vita 2016. szeptember 27., 16:39 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Úgy ír egy könyvről, hogy forrásként magát a könyvet tünteti fel, és saját gondolatait összegzi cikkében. Ez a mi szabályaink szerint a "saját kutatás" kategóriájába esik és törlendő. Amúgy nem rossz. (pl. "Szili sasszézva marxizmus-képet varrt utószavában Acél elvtársnak.") – Villanueva vita 2016. szeptember 27., 19:26 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő - Úgy tűnik, sajnos, hogy Partmoso szerkesztőtársunk nem tud és nem is akar szabályos szócikkeket írni.

Szerintem amúgy ROSSZ. Se füle-se farka, vázlatszerű felsorolások, törmelék gondolatok, forrás nélküli szövegek. Nehogy már elkábítson bárkit is a sajátos szófűzése - szóvirágok illatos csokrát én is szívesen feltálalnám a köz szépen terített, virtuális asztalára - csakhogy engem bosszant az a parasztvakítás, ahogy műveltkedve szembe helyezkedik a legalapvetőbb szerkesztési elveinkkel is. Az életkornak sok köze nincs ehhez.

Javasolom, hogy mentorálja valaki, hátha még meggyőzhető, hogy a sztrádán szembe száguld a forgalom irányával.--Linkoman vita 2016. szeptember 27., 19:40 (CEST)

Ez inkább hasonlít egy rövid cikkhez, mint szócikkhez. Symbol delete vote.svg törlendő Apród vita 2016. szeptember 27., 19:44 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, borzasztó, köze nincs a szövegnek a szócikk témájához. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 27., 20:03 (CEST)

Tisztelt törlők!

Úgy véltem, ha olyan könyvet ismertetek, ami még nem lehetett a Magyar Irodalmi Lexikonban, az jó. Itt nem az a kérdés, miről írok, hanem, hogy hogyan. Örülnék, ha nem arról írnának, hogyan írok, hanem arról, szükséges-e a felvetés. Nehéz egy vén, szétszórt embert a megfelelő stílusra megtanítani. De vállalom a tanulást, ha türelmes a mentor. Partmoso vita 2016. szeptember 28., 02:17 (CEST)

Már öten mondták csak a vitalapodon csak ebben az évben, hogy kérjél magad mellé mentort a mentorműhelyben. Én leszek a hatodik, aki ugyanazt mondja. Apród vita 2016. szeptember 28., 12:15 (CEST)

Welcome Band

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Legalább 25 éve egyetlen saját kiadású lemezzel létező zenekar, akik a saját kisvárosukban helyi hősnek számítanak. Szerepeltek még egy térségi válogatáson, és ennyi. Semmilyen független, megbízható forrás nem foglalkozik velük a triviálisnál nagyobb terjedelemben. A zenei hírekbe is csak énekesük sajnálatos halála miatt kerültek be, említés szintjén. Nem nevezetesek. Ary vita 2016. szeptember 27., 11:02 (CEST)

Szeptember 26.

Hungarikum (rajzfilm)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Nincs forrás, nincs tartalom. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. szeptember 26., 00:17 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, létező műsor volt. [1], [2], [3]. – Norden1990 vita 2016. szeptember 26., 21:13 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Forrás van (csak ki kell egészíteni a szócikket), tartalom van (ha beteszik a szócikkbe, abban is lesz), ez egy nonszensz jelölés. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. szeptember 26., 21:23 (CEST)

Szeptember 25.

Trollnalja és vidéke

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem nevezetes facebook oldal. PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 18:22 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem wikiképes. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. szeptember 25., 18:28 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Nemcsak nevezetességét tekintve nem wikiképes, de tartalmilag is eklektikus. „A mottó utal a gömöriek találékonyságára, akik ha elengedik magukat, azaz nem gondolkoznak csodálatos dolgokra, adott esetben hülyeségekre képesek.” – az ilyen szövegek nem igényelnek Wikipédiát, nagy az internet. Másrészt van benne nyelvészeti fejezet is, legjobb esetben saját kutatásra alapozva, minden forrás nélkül. Abból, hogy Facebook-oldal névjegyében a törlésre jelölt szócikk van megadva az oldal hivatalos weboldalaként, és hogy olyan pályázatot hirdetnek, amelynek nyereménye a szócikkbe való bekerülés (vajon hogy akarják betartani az ígéretüket?), arra következtetek, hogy tartósan nem rendeltetésszerűen kívánják használni a Wikipédiát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 19:05 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés nekem már meg sem jelenik a FB lap, úgy néz ki bezártak. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 20:28 (CEST)
...a lap működik, csak a szóban forgó nyereményjátékról szóló posztot törölték. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 20:30 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Tréfa. Annak ellenére is, hogy van. Apród vita 2016. szeptember 25., 23:43 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő sürgősen, és levédeni újraalkotás ellen, gyanítom, hogy vissza fognak járni. Xia Üzenő 2016. szeptember 26., 16:47 (CEST)

Szigetvári Zrínyi Miklós SE

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes. Vépi vita 2016. szeptember 25., 12:06 (CEST)

Az hogy nevezetes-e vagy sem, nem tudom, de gyatra, úgyhogy Symbol delete vote.svg törlendő. Apród vita 2016. szeptember 25., 14:16 (CEST)

Szeptember 24.

Erky-Nagy Tibor

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nevezetessége csekély. Burumbátor Súgd ide! 2016. szeptember 24., 11:56 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon, nekem úgy tűnik a cikk alapján, hogy Dombóváron nevezetes, foglalkozik vele a helyi média. interjú a helyi tévében, cikk a kiállítása megnyitásáról, könyvei jelentek meg (nemcsak magánkiadásban), kitüntetéseket kapott. Szerintem rendben van a cikk. Alensha 2016. szeptember 25., 03:08 (CEST)
  Dombóváron nevezetes? És ez már megüti az enciklopédia nevezetességi kritériumát? – Burumbátor Súgd ide! 2016. szeptember 25., 15:21 (CEST)
  • Miért ne? Egy rakás helyi nevezetességű emberről van cikkünk, kapásból pl. az összes polgármesterről (akik közül országosan általában csak az ismert, aki valami országos botrányt csinált...) Alensha 2016. szeptember 25., 18:39 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon. Nagyon ismerős volt a neve valahonnan, aztán rájöttem, a Fortepan számára csomó képet adományozott. Egyetértve Alensha szerktárssal, nekem is nevezetesnek tűnik. – Norden1990 vita 2016. szeptember 25., 16:04 (CEST)
  Norden1990, ez egyáltalán nem derül ki a cikkből. Ott egy kisvárosi nyomdászról vannak információk. Nem a tartalom a lényeg, hanem ugyanannyira a látszat! (Pallerti tudna erről mesélni.) – Burumbátor Súgd ide! 2016. szeptember 25., 16:17 (CEST)
Szoktam is. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 16:35 (CEST)
¡De acurdo, Señor! :-) – Burumbátor Súgd ide! 2016. szeptember 25., 16:38 (CEST)
Sólo de errores se aprende. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 16:46 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Symbol opinion vote.svg megjegyzés: egyelőre nem nyilvánítanék véleményt a törlésről/maradásról, mert még bizonytalan vagyok, további kutatást igényel a dolog, de egyelőre azt látom, hogy rengeteg találat van a nevére, de ezek a találatok egyelőre triviális említések többnyire olyan helyeken, ahol az általa készített képet használják illusztrációnak, és megemlítik mint szerzőt. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 25., 16:41 (CEST)

És a A nyomdászat a zeniten (Teol.hu)? És ez: Az "ötórai tea" vendége Erky-Nagy Tibor tervezőgrafikus volt?? Utóbbi több mint egy órás beszélgetés volt (bár nem szeretek youtube-ra hivatkozni, részben mert törlődhetnek egy idő után ott is az anyagok) Apród vita 2016. szeptember 25., 23:27 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Az Apród által hozott forrás megfelelő a nevezetesség bizonyítására (bár éppen most a YT-vidót nincs lehetőségem megtekinteni), de itt is van vele egy TV-interjú. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 26., 08:16 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Nevezetes. A WP:NEV-nek megfelel. - Csurla vita 2016. szeptember 26., 21:36 (CEST)

Szeptember 10.

Wikipédia:Labdarúgásműhely/Brazilfoci-projekt

(laplap szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Inaktív projekt, csak én szerkesztettem, teljesen felesleges. Törlendőek allapjai, illetve a többi hasonló projekt is: Wikipédia:Labdarúgásműhely/Franciafoci-projekt, Wikipédia:Labdarúgásműhely/Magyarfoci-projekt, Wikipédia:Labdarúgásműhely/Németfoci-projekt, Wikipédia:Labdarúgásműhely/Norvégfoci-projekt, Wikipédia:Labdarúgásműhely/Olaszfoci-projekt, Wikipédia:Labdarúgásműhely/Svájcifoci-projekt. DVTK KIADÓstadion 2016. szeptember 10., 21:42 (CEST)

Ha marad, arra az esetre megjegyzés: ránéztem a hivatkozásokra és nem teljesen vagyok biztos, hogy a japán labdarúgók (Szuzuki Takajuki, Hirojama Nozomi, Hirasze Tomojuki valóban idetartoznak-e). Tudom, hogy néhány évig brazil csapatban játszottak, de kategória szerint sem voltak a brazil labdarúgók közé sorolva - jogosan. Apród vita 2016. szeptember 10., 22:19 (CEST)

Anno úgy rakosgattam ki a sablont, hogy minden valaha Brazíliában játszó labdarúgö megkapta. A projekt nem nemzetiséget fedett volna le, hanem országot. DVTK KIADÓstadion 2016. szeptember 10., 22:24 (CEST)

Szeptember 9.

G-za

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Rapper srác szócikke. Nem találtam két független és megbízható(!) forrást, ami a triviálisnál nagyobb mértékben foglalkozna a pályafutásával. Ary vita 2016. szeptember 9., 17:52 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon A pécsi zenei élet közismert szereplője, több mint 10 éve aktív, jópár CD és videoklip kötődik a nevéhez. Anno a PVSK-nak ő írta az indulóját, mivel nem sok csapatnak van ilyen, így akkor írtak is róla. Raktam a szócikkbe néhány forrást. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. szeptember 11., 03:46 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon A 2014-es Ki mit Tube-on is részt vett, a bemutatkozó videója még fenn van az oldalon. Valóban a mai napig aktív, a közösségi oldalait folyamatosan frissíti. (A külső hivatkozásoknál most javítottam a Facebook-oldalát, a névjegynél korábban megtettem.) A forrásokhoz én is tettem két cikket. Újabb írás született azóta is, de azóta eltűnt az oldalról, így nem tudom linkelni. Sokan szeretik, függetlenül attól, hogy nem ő folyik a csapból is, nem lenne jó ötlet törölni a szócikkét. Átírni viszont igen, már a Dzsiiza nevet használja, ezért javítottam át pár napja amit tudtam. A zeneszoveg.hu-n fenn vannak a dalai, csak mivel eddig 3 művészneve volt, 3 oldal van hozzá. Ha egyesítik, azt is fel lehet ide tenni. – Kedy  2016. szeptember 11., 15:50 (CEST)

Szeptember 5.

TheShowCrew

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem találtam kettő vagy több független és megbízható forrást, ami a triviális említésnél nagyobb mértékben foglalkozna ennek a csapatnak a pályafutásával, így szerintem a Wikipédia számára nem nevezetesek. Közösségi felületeken nyomulás, de más semmi. Ary vita 2016. szeptember 5., 13:06 (CEST)

"A TheShowCrew videóiról elég sokat írtunk már az eddigi klipmegosztásokban..." - írta a Lángológitárok.blog.hu., amely az elfogadottabb szakblogok közé tartozik (Bigmek. 2013. nov. 28.) És valóban: TheShowCrew (Lángológitárok.blog.hu).

Közösségi felületeken nyomulás. Persze, hogy nem e-mailben, hanem közösségi felületeken. Ezek után hogyan írjam le, hogy az Origó és Index oldalain is említették? Utóbbi így: Ezt tényleg látnia kellett volna a hazai hiphop élvonalának, hogy érezzék, hol is tart az itthoni színtér, és mi történik pár országgal, vagy egy óceánnal arrébb. Mégis csak a viszonylag sok újítással próbálkozó TheShowCrew tagjai bólogattak hátul, senki mást nem érdekelt a színtérből Mykki Blanco. (A parókás félőrült ámokfutása. (Index.hu.2014. május 4.)) Apród vita 2016. szeptember 5., 13:51 (CEST)

A Lángoló Gitárokon rövid hírek szerepelnek a csapatról: 7-8 sor szöveg plusz egy link. Ennyi. Meg aztán nehogy már az bizonyítsa a nevezetességet, hogy elmentek egy külföldi előadó koncertjére. Attól, hogy léteznek még nem lesznek automatikusan nevezetesek. – Ary vita 2016. szeptember 5., 14:09 (CEST)

Pl. a öt újabb magyar raplemez (lángoló gitárok blog) - egyébként az akkor új lemezüket egyfelől lehúzó, másfelől az együttes korábbi teljesítményét feldícsérő (idézet belőle: Vajon mi magyarázza, hogy egy jól felépített, eredeti, és senkivel össze nem téveszthető csapat önként lerombolja nimbuszát?) - lemezkritikájában nem tudom, hogyan jön ki a hét-nyolc sor, mivel nekem többnek tűnik. Apród vita 2016. szeptember 5., 15:39 (CEST)

A másik négy találatról van szó, nem az 1 db lemezismertetőről. – Ary vita 2016. szeptember 5., 16:09 (CEST)

Szeptember 4.

Franciaország vasútállomásainak listája

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéserégi munkalapmunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezár)

Az első törlési megbeszélésen felsorolt okok miatt. Ezenkívül azért, mert gyenge színvonalú (wikidata azonosítókkal, lefordítatlan francia szövegekkel pl. "anciente gare de..."). Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. szeptember 4., 08:59 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Az állomások nevében többnyire a francia "gare", néhol viszont a német "bahnhof" szerepel. Ha egyáltalán ki kell tenni ezt a szót, akkor miért nem magyarul: "vasútállomás"? A második oszlopban felváltva hol wikidata-kód, a vasútvonal nevében (X település és Y település között) hol kötőjel, hol gondolatjel szerepel; ebben az oszlopban is sok a lefordítatlan francia szöveg (lásd, pl. Ligne du Teil à Alès, ami azt jelenti: 'Ligne-től Teil-ig', azaz 'Ligne–Teil'). A wd-ból átemelő "automatizmus" nyilván így működik, de már sokszor elhangzott, hogy ez nem történhet(ne) a szócikk minősége, ill. a magyar nyelv ellenében. – Vadaro vita 2016. szeptember 4., 10:25 (CEST)
Itt valójában az Alèst Le Teil-jel összekötő vasútvonalról van szó (a ligne egyszerűen vonalat jelent), de amúgy persze teljesen igazad van. – Malatinszky vita 2016. szeptember 6., 15:52 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő: „Ezt a listát a Wikidata alapján egy bot állítja elő,...” – főleg emiatt törlendő. Botok és a Wikidata nemritkán rémes dolgokat terjesztenek. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 4., 10:38 (CEST)
  • Ez nem érv, nem ok. ListeriaBot gyönyörű listákra is képes, ha előkészítik. Nem a bot írja a listát, hanem szerkesztők, a bot itt csak egy eszköz. – Máté (vitalap) 2016. szeptember 4., 23:26 (CEST)
   • A konyhakés is egy jó eszköz. Az ember a hibás, ha belevág az ujjába. Na de nap mint nap? OsvátA Palackposta 2016. szeptember 5., 08:26 (CEST)
     • Ez nagyon jó :D Alensha 2016. szeptember 8., 08:26 (CEST)
   • De attól, hogy valaki rendszeresen az ujjába vág a konyhakéssel nem következik sem az, hogy minden automatikusan rossz, ami konyhakéssel készül, vagy az illetőnek ne sikerülne alkalmanként jól használnia :). A lényeg az, hogy ez a lista nem azért törlendő, mert bottal készült, hanem mert a készítő ez alkalommal a kezébe vágta a konyhakést. – Máté (vitalap) 2016. szeptember 5., 08:42 (CEST)
Hát nem ezt mondom? :-) OsvátA Palackposta 2016. szeptember 5., 09:04 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Elég erős gépem van, de majdnem kiakad rajta. Értelmetlen az egész. – Pagony foxhole 2016. szeptember 4., 21:14 (CEST)
 • Gxermo2.svg cikkjelöltté legyen, ha lehet majd kézzel is javítani a fent felsorolt hibákat, és nem automatikusan generálódik újra és újra a bot által ez a meglehetősen kaotikus lap. Ha pedig csak bot írhatja, akkor Symbol delete vote.svg törlendő, mert nem látok rá esélyt, hogy hogyan lehetne valamelyest elfogadhatóbb minőségű.*ld. a frissítést. (András példáját megtoldva: a botturmixgép (:-)) hasznos, mert jól lehet vele pl. krémlevest csinálni, de palacsintára ne alkalmazzuk.) (És egy Symbol opinion vote.svg megjegyzés a végére: ez a szócikk szerintem jelenleg rosszabb, mint* a milánói metróállomásos lista, ami így relatíve felértékelődőtt bennem, de nem zárom ki, hogy ez is javulni fog.). Bazsola vita 2016. szeptember 6., 03:13 (CEST)
*Frissítés: sokat javult, de nekem még mindig kicsit sok a Q benne, most egyértelműen a cikkjelöltséget javasolnám. Egy hasonló nagyságrendű újabb javulás esetén hajlamos lennék a maradás felé billenni. Bazsola vita 2016. szeptember 7., 21:35 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: alakul... OsvátA Palackposta 2016. szeptember 9., 14:23 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Mindenesetre ellenőrizze, akinek két anyja van. Még szócikknézetben is merénylet a felhasználó ellen, na de diffnézetben... Egyébként ha egyszer tmb alapján töröltük, és nem volt helyreállítási megbeszélés, akkor mit keres itt? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 13., 12:00 (CEST)
A mitkeresittre: elintézi azt egy bot :-) OsvátA Palackposta 2016. szeptember 13., 12:54 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Szerkeszthetetlen. Majd ha vki átírja normálisan akkor megmaradhat. Mutassa már meg vki, hogy ezeket a cikkeket ki és hol hagyta jóvá! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 17., 19:37 (CEST)
  • Már hogy lenne szerkeszthetetlen? Minden elemében szerkeszthető. – Máté (vitalap) 2016. szeptember 17., 19:59 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Régiónként szét kellene osztani, mert így használhatatlan. DVTKstadion 2016. szeptember 18., 19:51 (CEST)

Augusztus 30.

Milánó metróállomásainak listája

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Wikidatából generált lista, forrása nincs, az útvonal mindenhol "Milánó metró Line 2" formájú. Amíg nincs rendbetéve, Gxermo2.svg cikkjelöltté legyen. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. augusztus 30., 17:30 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Elkezdtem rendbe tenni, vannak már források, a címkék is javítva lettek. Jelenleg van benne pár piros hibaüzenet, megpróbálom azokat is megszüntetni. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 30., 21:10 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Már piros hibaüzenetek sincsenek! :) – B.Zsolt vita 2016. augusztus 31., 22:21 (CEST)

Symbol question.svg kérdés A wikidatából generált listának nem kellene valahogy figyelembe vennie az EMBERI szerkesztéseket, különösen, ha az eredmény ilyen, hogy pl. „Gessate 1985. április 13. 2-es metróvonal Q4011768”? (Nem ez az egyetlen.) Az mondjuk engem bosszant, hogy esetleg kijavítanám, de hiába. Túl azon, hogy szerintem a generált táblázat kifejezetten csúnya is. Szép dolog a robotizálás, de azért előtte olvassunk Asimovot meg Stanisław Lemet. A cikk fontos, de jelen állapotában @Hkoala: véleményét osztom, mivel a szerintem lényeges összefüggések – amiből megtudom, hogy mi a hálózat, melyek a vonalak, csomópontok – teljesen hiányoznak belőle. (Én is tanultam gráfelméletet, tehát ezekből az adatokból le tudnám vezetni, de ezt talán egy wikire nem kellene alkalmazni.) Bazsola vita 2016. szeptember 1., 20:51 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A hiányolt 3 címke pótolva. Ez egy lista, mint ahogy a címe is mutatja, ha a milánói metróról akarsz olvasni, akkor értelemszerűen a Milánói metró cikket kell megnyitnod. Szerkeszteni is tudod, csak nem itt, hanem a Wikidatán. – B.Zsolt vita 2016. szeptember 1., 21:53 (CEST)

Már hogy ne venné figyelembe az emberi szerkesztéseket? A Wikidatát is emberek szerkesztik. – Máté (vitalap) 2016. szeptember 1., 22:10 (CEST)

Rendben, máshogy fogalmazom meg a Symbol question.svg kérdést: mit gondolunk fontosnak egy metróállomásról egy listában? Ezeket az adatokat? Szerintem elsősorban nem. Azt nem mondtam, hogy nem lehetnek benne, vagy lényegtelenek, de szerintem van különbség a Klinikák és a Kálvin tér (vagy mondjuk a Taubstummengasse és a Karlsplatz, illetve Dahlem-Dorf és az Alexanderplatz, esetleg a Catalunya és a Barceloneta) között, aminek azért valahogy a listában is látszania kellene, és akkor még a multimodális állomásokról nem is igazán beszéltünk. (Sajnos Milánóban nem jártam, ezért aztán azt sem tudom, mi a MeLA.) Bazsola vita 2016. szeptember 2., 00:03 (CEST)
Mondok még egy példát Párizsból (nagyon régen voltam ott, úgyhogy meg kellett nézzem, hogy most is úgy van-e): Clichyben laktunk, ezért aztán figyelni kellett, hogy a metrószerelvény merre megy (»Ce train se dirige vers...«): Asnières-Gennevilliers vagy pedig St. Denis felé. Ez ugyanaz a vonal, de egy hasonló táblázatból nemigen lehetne rájönni, hogy mi is történik La Fourche állomáson... Bazsola vita 2016. szeptember 2., 00:15 (CEST)
Nem is cél, hogy ezek a listából kiderüljenek, arra ott a fő-szócikk. minek duplázzuk az adatokat? – B.Zsolt vita 2016. szeptember 2., 00:24 (CEST)
No, éppen ezt akartam kérdezni: (a megnyitás dátumát leszámítva) a listával minek duplázzuk az adatokat? Amúgy nem szeretném én itt az ördög ügyvédjét játszani, de tényleg érdekel, hogy technikai probléma/nehézség, hogy ez a lista ennyire „szerényen” néz ki és alacsony információtartalmú? Mert szerintem pl. ennek van értelme: List of Barcelona Metro stations és ez így önállóan értelmes is lenne. Valamiért az gondolom (kérlek javítsatok ki), hogy ezt a szintet vagy botkreáció esetén a wikidata információval való feltöltésével (és a bot további kiokosításával) vagy kézi szerkesztéssel lehetne elérni. Tudom, hogy nem vagy a kézi szerkesztés nagy híve (már), de Symbol question.svg kérdés, hogy tényleg olyan gyorsan változik-e ez, hogy (a) csak bottal lehet megoldani (b) kénytelenek vagyunk-e elviselni a bottal való szerkesztettség hátulütőit, ahelyett, hogy egyszer legenerálnánk, és utána szépítgetnénk? Nekem amúgy ez a hitbizomány („az XYZbot felülírja, bármit csinálsz”) sem tetszik ilyen cikkeknél (más kérdés mondjuk a szócikkek száma vagy efféle). Tételezzük fel, hogy Z kitalál egy baromi jó formázást, akkor most XYZ-től kell engedélyt kérjen, mi több, XYZ-t kell rávegye, hogy építse be az ötletet a bot tevékenységébe (ha egyáltalán lehet). Ez így kongruens az elvekkel? Bazsola vita 2016. szeptember 2., 01:41 (CEST)
Amit csak szeretnél, az jelenik meg a cikkben, a Wikidatán már több mint 3000 tulajdonság érhető el, így ez a táblázat is lehetne akár 3000 oszlopos (bár a születési hely, olvasáspont...stb nehezen lenne értelmezhető egy állomás esetében). Ez az információgazdagság az én munkámat tükrözi, ez alapján senki ne ítélje meg a lehetőségeket, amik rendelkezésre állnak. A második kérdésedre pedig minden válasz benne van a sablon dokumentációjában, vagyis: ha nem tetszik a cikk, leveszed a figyelmeztető sablont és a cikk ezután normál cikként fog viselkedni, szerkesztheted, bővítheted... Ez nem úgy működik, hogy van egy listám, amin minden rajta szereplő cikket felülírok, ha tetszik-ha nem. Helyette a cikk "mondja meg", hogy tessék csak tessék, szabad az adatokat frissíteni bot által. – B.Zsolt vita 2016. szeptember 2., 22:33 (CEST)
Nyilvánvaló, hogy elvileg eldobhatnánk az egészet és újraírhatnánk, de a legtöbbünknek nem a pusztítás a célja. Senki nem szeretne egy antik óraszerkezetbe belebarmolni, ha nem ért hozzá, én legalábbis nem. Az viszont engem tényleg érdekelne, hogy miért csak bottal lehet folyamatosan előállíttatni, karbantartatni ezt a listát. Milyen gyorsan változik az állomások listája? Kéthetente? Nem hiszem. És ha változik, mennyit változik? Szerintem nem túl sokat. Az is világos, hogy ha én be tudnám írni a wikidatába, hogy melyik megállónak milyen sajátossága van (amit én szeretnék láttatni), utána lehetne módosítani a bot működését, és egy szebb táblázatot lehetne generáltatni. Ezt viszonylag kevesen tudják megtenni. Tehát marad a kérdés, hogy miért kívántatik ennyi erőfeszítés és szakismeret a továbbfejlesztésre való „jegyváltáshoz”, amikor a legenerált listát (nem vonom kétségbe, hogy sok munkát igényelt megcsinálása és előremutató első lépés), is lehetne továbbszerkeszteni? (És persze jó lenne mások véleményét is megismerni.) Bazsola vita 2016. szeptember 3., 02:20 (CEST)
Ha rossz egy cikk címe, és valaki módosítja a címkét, esetleg hozzáad egy új képet, megnyitási dátumot a wikidatán, akkor a lista újragenerálódik, a plusz információval együtt. Ugyanez történik, ha megszületik a cikk, mert akkor a bot linkeli is a cikket a listába. Én azt javaslom, ne félj, próbálkozz ezzel vagy egy másik listával, hogy megértsd, hogy működik. Egyáltalán nem bonyolult! De persze a sablon levételével hagyhatjuk így, ebben a formában is, és bárki szerkesztheti tovább. B.Zsolt vita 2016. szeptember 3., 22:15 (CEST)
Kedves @B.Zsolt: Én teljesen értem a megközelítésedet, de szerintem itt van egy kis céltévesztés, mint oly gyakran a Wikipédián. A szócikkeket az olvasóknak írjuk és nem magunknak vagy a többi szerkesztőnek. Én is írogatok különféle programkákat, ezek vagy működnek vagy kevésbé működnek, de másokat csak akkor szerencséltetek velük, ha már látom, hogy eredményként tényleg azt csinálják, amit eredetileg akartam. (Ez olyan, mint amit a diff Unix parancs kifejlesztésével kapcsolatban írtak: szép dolog, hogy születik valamilyen megoldás, de azt addig kell módosítani, amíg jól nem működik, bármennyi verziót kell is közben eldobni...) Nem az a lényeg tehát, hogy mi kísérletezgessünk (ami egyébként izgalmas és mindennapi kenyerem), hanem az, hogy a szócikkben pontos és használható információ álljon, mégpedig olvasóbarát módon. Szerintem ezt most a szócikk nem teljesíti. (Igaz, ha a francia vasútállomások szócikkével hasonlítom össze, akkor ez a metróállomásos lista még hagyján.) Kicsit sarkítok: ha az hangzik el érvként, hogy „kísérletezgessünk”, továbbá mivel nem látom a fejlődést, és én nem tudok segíteni rajta, szerintem is Gxermo2.svg cikkjelöltté legyen. Bazsola vita 2016. szeptember 6., 02:25 (CEST)

Szerintem egy metróállomásokat felsoroló cikknek abc-rendben kb. semmi értelme nincsen. Annak lenne értelme, ha fel lenne sorolva az 1-es metró minden állomása egyik végállomástól a másikig, majd a 2-esé, 3-asé, így tovább. Így viszont kb. annyira átlátható a milánói metróhálózat a cikk alapján, mint amennyire élvezhető ez az ábécébe szedett Petőfi-vers: aaaaaaáááábcceeeeeefgggghiiikllmmmmnnnnnnoooóööööööörrrssssstttyyyyzzzz...,,?? Alensha 2016. szeptember 8., 08:37 (CEST)


Symbol opinion vote.svg megjegyzés -- Bazsola + 1. --Linkoman vita 2016. szeptember 8., 08:52 (CEST)

Födő Sándor

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nincs kettő vagy több független forrás, mely a munkásságával a triviálisnál nagyobb terjedelemben foglalkozna. Ary vita 2016. augusztus 30., 17:00 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: hát ami le van írva róla, az azért bizonytalanná teszi, hogy legyen, vagy ne legyen. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 3., 09:10 (CEST)

Bármi is legyen - a törlési megbeszélés maradó vagy törlő eredménye segítene a Födő Sándor (Fodo) átnevezésében, mert ha törölnék, akkor nincs zárójeles Fodó a szócikk nevében, ha viszont marad, akkor az segítene a a Födő Sándor (Fodo)ról Födő Sándor (zeneszerző)re való átnevezésben. Apród vita 2016. szeptember 6., 22:15 (CEST) Symbol opinion vote.svg megjegyzésTegnap lapozgattam egy 1980-as évekbeli rocklexikont(tök mást kerestem benne, mindegy) és rábukkantam a névmutatóban Födő Sánmdorra a DSR-band basszusgitárosaként. Az egy elég nevezetes banda volt, a Nocmmentet helyesen:NocoMMentet pedig itt a wikipédián is emlegetjük, ha nem is, mint önállóan nevezetes bandát:[[4]]Sajnos a cikk életrajzi része nem sikerült valami fényesen, a források sem, ha valaki tud többet, ne tartsa magában.Balfülü vita 2016. szeptember 20., 09:52 (CEST)

Fábri László

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Gitáros. Játszott egy demós és egy tribute-zenekarban, az egyetlen nevezetes együttese a Stress. A WP:NEVZENE értelmében önálló szócikkre nem érdemes. Ary vita 2016. augusztus 30., 16:47 (CEST)

Augusztus 25.

Plug Out Acoustic

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Feldolgozás zenekar. Nem nevezetes. Mások zenéjével próbálnak érvényesülni. Ary vita 2016. augusztus 25., 11:08 (CEST)

Tribute zenekar a korrekt kifejezés. Amely viszont nem jelent automatikusan törlést, hiszen olyan bandák is lehetnek ismertek, amelyek ezt a típust képviselik. A jelen zenekar esetében nem kívánok állást foglalni, de nekem nem tűnnek nevezetesnek a források alapján. – Norden1990 vita 2016. augusztus 28., 01:57 (CEST)
A tribute-zenekar szerintem az, amelyik egy adott banda dalait játssza csak. De mindegy is. Ezek 99%-a megélhetési haknizenekar. – Ary vita 2016. augusztus 31., 09:48 (CEST)

Augusztus 16.

1 E5 m

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Teljesen esetlegesen, koncepció nélkül összehordott lista, bulvárlapok színvonalán. Megtudtam belőle, hogy a természet vízrajzot jelent, de a csillagászatot már nem foglalja magában. Hivatkozik a Nagyságrendek listája (hosszúság) cikkre, aminek az értelméről ugyan szintén beszélgethetnénk, de legalább jobban meg van írva, mint ez. Nem enciklopédikus, fölösleges. Ha mégis marad, adjunk címet neki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 16., 16:47 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 16., 16:47 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon számomra teljesen érthető, a cím is, a tartalom is... Nincs ezzel semmi baj. Egyébként is van még sok hasonló, akkor azt mindet töröljük? - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 16., 18:00 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Az tény, hogy kissé bulváros a tartalma, meg "miért pont az szerepel benne", de a lista feltehetően nem fog sokat változni. Hétköznapi életben is használható. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 16., 18:20 (CEST)
 • A Kategória:Nagyságrendek (hosszúság) kategória összes lapja ilyen, tehát a törlési/maradási döntésnek az összesre kell(ene) vonatkoznia. A gond az összessel, hogy nincs forrásuk, de ez még nem ok a törlésre. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 16., 19:38 (CEST)

Rlevente-vel értek egyet. – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 16., 19:50 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Használható cikk, ellenben a címével csinálni kell valamit (Symbol move vote.svg átnevezendő), mert szerintem nem lövök mellé ha azt mondom az emberek többségének gőze nincs arról mit takar. – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 17., 15:41 (CEST)

Mit szóltok ehhez?

stb. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 17., 16:14 (CEST)

Feltétlenül nevezzük át ezekre, mert a címből minden olvasó számára ki kell derülnie, hogy eszik vagy isszák a cikket. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 19., 19:46 (CEST)

@Rlevente: Ezek már sokkal jobban hangzanak, támogatom ezeket a formákat. – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 19., 21:15 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Ritkán mondok ilyet, de szerintem ez a szócikk nem tölti be azt a szerepet, mint amit – vélekedésem szerint – a szerzői szántak neki, sőt félrevezető is, ezért vagy radikálisan át kellene szerkeszteni vagy törölni kellene. A szócikk tartalmából én sajnos arra kell következtessek, hogy a szerzői csak félig értették meg a nagyságrend fogalmát. (Ez egyébként – legalábbis Magyarországon – általános, éppen ezért lenne szükség jó, szakmailag helyes szócikkekre ezen a téren.) Az a probléma, hogy a konkrét nagyságrend nem 100,0 km-nél kezdődik és (1000 km mínusz epszilon)nál végződik, hanem – szokásos módon – a félnagyságrendtől félnagyságrendig, tehát jelen esetben kb. 31,62 km-től tart kb. 316,2 km-ig. (Ergo a felsorolt dolgok kb. fele nem ide tartozik, így különösen pl. Sydney és Melbourne távolsága.) Tudom, hogy ez sokaknak meglepő, akik nem foglalkoznak ilyesmivel, és mivel ma már a logarlécről azt sem tudjuk, hogy mi, ezen nincs is mit csodálkozni. De ha már létezik a szócikk, akkor feltétlenül átnevezendő @Rlevente: által javasolt módon. És hátha egyszer meggyőzhetők a műkedvelők, hogy kicsit nézzenek utána, amiről írnak, akkor érdemes lesz nekifogni kigyomlálni a szakmaiatlanságokat (ami itt a magyar wikipédián különösen nehéz). Bazsola vita 2016. augusztus 20., 12:05 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Bazsola: bár elvben igazad lenne, valóban jó és helyes lenne a log_10 skála tengelyének a 10 egész hatványainál vett pontjai közötti felezőpontjait tekinteni nagyságrendi határoknak, ezt valójában sem a köznyelvben sem szakmai körökben sosem hallottam így. Sosem jutna például eszembe egy 350 méter hosszú hidat az ezres nagyságrendbe sorolni, még ha ahhoz közelebb is van a logskálán, mint a 100-ashoz. Az állításod, mint kijelentés szerepelhetne a nagyságrend szócikkben, de szerintem kár ilyesmivel nehezíteni a többi ember életét, hogy a felosztás határát pl. 316 méter magas épületeknél vegyék. Nekem tetszik a Kilométeres nagyságrend stb. átnevezés. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 28., 23:03 (CEST)

Külön válaszolok a két megjegyzésre, kedves @Cvbncv:, bár a válasz összefügg. Én nem tudom, mit jelent a Te szakmai köröd, nekem ez mindennapi kenyerem, mind időben (mikroszekundumtól milliárd évig), mind távolságban (mondjuk mikrométertől fényévig), mind térfogatban (itt egy kicsit kisebb az átfogás, mondjuk a mm³-től a néhány ezer km³-ig). De talán itt ez nem is annyira érdekes, mert a hozzáértés nemigen számít. Arra a konkrét mondatodra válaszolnék ebben a szakaszban, hogy „... kár ilyesmivel nehezíteni a többi ember életét, hogy a felosztás határát pl. 316 méter magas épületeknél vegyék”. A köznapi életben sajnos ismerem ezt az érvelést (túlbonyolítja, kolléga) és küzdök is ellene, de azt itt én mindenesetre vitatnám, hogy egy enciklopédiának egyszerűsítenie kellene a szakmai valóságot. (Elmagyaráznia kell, nem egyszerűsíteni.) Hiába sokkolt engem iskolás koromban, a Razglednicákat (különösen 4.) Abda nélkül nehezebb megérteni, hiába nehezíti az életünket a notesz megtalálásának körülménye és a költő előrelátása. De a témára konkrétan visszatérve ideidéznék az angol és a német wikipédiából néhány sort (tudom, ez nem forrás, majd a lejjebb hozok), mert tanulságos.
Előbb az angol: »An order-of-magnitude estimate of a variable whose precise value is unknown is an estimate rounded to the nearest power of ten. For example, an order-of-magnitude estimate for a variable between about 3 billion and 30 billion (such as the human population of the Earth) is 10 billion. To round a number to its nearest order of magnitude, one rounds its logarithm to the nearest integer. Thus 4000000, which has a logarithm (in base 10) of 6.602, has 7 as its nearest order of magnitude, because "nearest" implies rounding rather than truncation. For a number written in scientific notation, this logarithmic rounding scale requires rounding up to the next power of ten when the multiplier is greater than the square root of ten (about 3.162). For example, the nearest order of magnitude for 1.7×108 is 8, whereas the nearest order of magnitude for 3.7×108 is 9.«
És a német: »In der wissenschaftlichen Praxis wird allerdings oft eine Größenordnung als eher ungenaue Bezeichnung von Größenverhältnissen benutzt, und allgemein die Potenz der Gleitkommazahl gemeint. Der Sinn dieser Anwendung ergibt sich aus dem Kontext und liegt meistens in der Bezeichnung großer oder sehr großer Zahlenunterschiede. Beispielsweise ist der nächste Stern um fünf Größenordnungen weiter von der Erde entfernt als die Sonne. Gemeint sind hier also dezimale Größenordnungen und zwar gerundet auf eine ganze Zahl.«
Mindkét példából látható, hogy a logaritmus egészre kerekített értéke a nagyságrend, bármilyen alapot is vegyünk. (Jelen esetben nyilván 10-es alapú.) Szerencsémre (nem annyira szerencse, mint szakmai trivialitás) igen hasonló példákat hoznak, mint én. Ez részben válasz a lejjebbi megjegyzésre is. Bazsola vita 2016. augusztus 29., 16:27 (CEST)

Symbol question.svg kérdés @Bazsola, Cvbncv: tudtok forrást mutatni arra, hogy így szokás nagyságrendekre osztani egy skálát? Tehát hogy ezt máshol így csinálják? Éppan azért, hogy a laikus olvasókat meggyőzzük. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 29., 07:06 (CEST)

Szia @Rlevente: Szerintem erre nem fogunk forrást találni. Bazsola értelmezése a nagyságrendre egy helyes definíció, bár szerintem nem használatos. Szerintem a hétköznapi definíció (ami szintén helyes, másik definíció) szerint érdemes értelmezni a nagyságrendet itt a wikin, mert a felhasználó is így fogja keresni a magasházakat a listákban (ha fogja). Szóval szerintem a cikkek Symbol move vote.svg átnevezendők az általad javasoltakra.
Symbol opinion vote.svg megjegyzés Kérdés azonban, hogy miért van szükség sok ilyen lapra... Nem lehetne mind együtt a méter szócikkben? Nem kimerítő listáról, hanem kiragadott példákról van szó. Szerintem egy ilyen listának akkor lenne értelme, ha minden példa egy szócikkre mutatna, aminek van hossza. Például a már említett Sydney-Melbourne távolságot szerintem felesleges listázni, míg a madridi metró hossza szerintem listázandó, hiszen egy wiki-szócikk témájának egy fontos jellemzője.
még egy Symbol opinion vote.svg megjegyzés: a szócikkbe nehezen préselhető, de érdekes, figyelemfelkeltő dolgok szerintem a Portál névtérbe valók, nem annyira szócikkbe. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 29., 09:22 (CEST)
@Rlevente: kérdésére elsőre én is úgy válaszoltam volna, mint @Cvbncv: (a fenti két társwiki idézet esetleg – hangsúlyozottan esetleg – meggyőző lehet), mert a dolog annyira trivialitás, mint azt kérdezni, hogy mi volt a Thalész-tétel eredeti hivatkozása. A tudománynak azon a részén, amiben tevékenykedem, ez legalábbis így van. De aztán – és ezt nagyon köszönöm Nektek, mármint a tartalmas vitát – kicsit gugliztam, és az oktatásban nagyon jól használható szövegeket találtam. Itt van például egy, amibe beleolvastam, és nagyon tetszik, éppen úgy közelíti meg a dolgot, mint én tenném. A hallgatóimmal sokszor csináltatok nagyságrendi becsléseket, és feltűnő, hogy eleinte mekkorákat tévednek (logaritmikus skálán). Más is csináltat ilyeneket, hasonló eredménnyel (ld. a mellékelt képeket). Tényleg tanulságos, köszönet a gólpasszért. Bazsola vita 2016. augusztus 29., 16:42 (CEST)
@Bazsola: kezdem érteni, hogy min vitatkozunk! Ezért megosztom Veled is, amire most rájöttem. :) Egyrészt nincs vita abban (nem is volt), hogy ha definiálnunk kellene két nagyságrend határát pontosan, akkor az a logskálán való felezésnél történne. 10-esnél kábé a gyöktizes (~3.162) szorzónál. Eddig remek, nem vitatkozom!
A kérdés, hogy van-e ennek értelme itt, a mi esetünkben. Hasonlónak érzem a problémát ahhoz, hogy 1,0 nem egyenlő 1,000-val: bár mindkettő 1, a kettő között különbség van abban, hogy mennyire pontosan állítjuk, hogy 1. Nagyságrendi becslések esetén két nagyságrend között furának tűnik nekem egy hajszálpontos határ. Ha egymás mellett állna egy 316,1 méter magas és egy 316,3 méter magas ház, vajon az emberiség hány százaléka mondaná, hogy köztük egy nagyságrendnyi különbség van? Elég csekély.
Tehát mi lenne két nagyságrend határának legpontosabb megadhatósága? A logarlécünkön mondjuk ha csak 10 egészhatványai szerepelnek, hol van köztük a határ? Ennek a pontosságának nagyságrendje egynagyságrendnyi, ha érted mire gondolok (szándékosan írtam így, nem szóismétlés). Mivel a nagyságrendbe osztás pontossága egynagságrendnyi, ezért ennyi tévedést kénytelenek lennénk megengedni minden szerkesztőnek is :)
A törlésre jelölt szócikkre ezért az a javaslatom, hogy mindet egyesítsük a méternél egy Példák szakaszban, azaz Symbol merge vote.svg összevonandó. Indoklás: a nagyságrendbe sorolás nem tud elég pontos lenni ahhoz, hogy eldöntsük, mi hová tartozik. Ha egy pillanatra félreteszed a nagyságrendes (számomra is nagyon érdekes és tanulságos!) polémiát, akkor Te mit kezdenél ezekkel a nem túl szerencsésen elnevezett szócikkekkel? Kérlek erről is írj véleményt. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 29., 17:13 (CEST)
Kedves @Cvbncv: rendben, fókuszáljunk erre. Szerintem az első dolog, amit „össze kellene valahogy egyeztetni”, az a tudományos megközelítés (logarlécen a 0,5-ös osztás), és a hétköznapi felfogás (ez nagyon változó, kérdezz meg 10 embert, hogy 1 hektós hordóba hány dm³ bor fér... :-)) – ami tulajdonképpen implicite a vitát generálta. Ezért javasoltam ennek (tulajdonképpen ezeknek) a szócikk(ek)nek a törlését, ami valójában összevonás. De erre viszont van egészen jó szócikk (legalábbis kiindulásként): a már @Bináris: által eredetileg is említett Nagyságrendek listája (hosszúság), amit meg lehetne kisebb küzdelemmel gyógyítani e tekintetben. Ide egy kis megjegyzés: a tengerszint feletti magasságok említésének ott sincs értelme, mert a Gellérthegy vagy a Csomolungma alatt húzódó geoidot (amitől mérjük a tszf. magasságot) senki nem látta. Szerintem a koncepció elmagyarázásához tökéletesen elegendő egy cikk, esetleg lehetne egy klasszikus ábrát csinálni à la Lukács Béla (atom, baktérium, ember, csillag), és ha ezt valaki megérti, akkor érteni fogja, hogy mondjuk 800 km milyen nagyságrendbe esik. Egyébként szerintem sosem ezzel („az emberi léptékkel”) van a probléma, hanem azzal, hogy pl. a Hold átmérője, a Hold távolsága, 1 csillagászati egység és 1 parszek hogyan viszonyul egymáshoz. Összefoglalva: ha értelmesen össze lehet vonni, akkor összevonandó, de nem látom, hogy mennyivel több vagy más lesz ez, mint a nagyságrendes szócikk vagy mondjuk ez (Table 8.5). És ha már ennyit írtam, jelzem, hogy hajlamos lennék bevezetőt írni egy ilyen cikkhez (a vita eredményeként már van néhány forrás). Mint fent is írtam, ha megmarad(nak), a közérthető átnevezés feltétlenül szükséges. Bazsola vita 2016. augusztus 29., 18:02 (CEST)
Coda a végére: amilyen figyelmetlen vagyok, nem vettem észre a legkézenfekvőbbet az angol wiki végén, íme és tovább... Old, but gold... Bazsola vita 2016. augusztus 29., 23:49 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, de átnevezendő. DVTKstadion 2016. szeptember 18., 19:49 (CEST)

Bresnitz Markus

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

nevezetesség és források hiánya Gyurika vita 2016. augusztus 16., 12:40 (CEST)

Symbol neutral vote.svg tartózkodom Több helyen említik pl. Goedeke: Grundriss zur Geschichte der deutschen Dichtung , Kosáry Domokos: Bevezetés a magyar történelem forrásaiba és irodalmába, Büchler Sándor: A zsidók története Budapesten a legrégebbi időktól 1867-ig, Richtmann Mózes: A Régi Magyarország zsidósága: 1711-1825, Király Péter: A kelet-közép-európai helyesírások és irodalmi nyelvek alakulása, Venetianer Lajos: A magyar zsidóság története: különös tekintettel gazdasági és művelődési fejlődésére a XIX. században. Az izraelita iskolának abban az időben összesen három tanára volt, Bresnitz erkölcstant, német nyelvet, fogalmazást és szépírást tanított. Talán össze lehet róla szedni többet is. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. augusztus 16., 13:18 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendőHa lesz róla bővebb anyag, lehet szócikk, de így nincs értelme. – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 18., 19:38 (CEST)

Augusztus 15.

Fáber Károly

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Élő személy nevezetességét alátámasztó források hiányában. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 15., 10:18 (CEST)

Ha törlik, máshol is meg kell szüntetni a linkelését: Speciális:Mi hivatkozik erre/Fáber Károly. Apród vita 2016. augusztus 15., 13:58 (CEST)

Köszi, én általában végig szoktam menni a törölt lapra hivatkozó oldalakon és rendezem a hivatkozásokat. Feltételezem, hogy a többi admin is. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 15., 16:02 (CEST)

Határesetként Symbol keep vote.svg maradjon, vannak könnyen fellelhető nevezetességmorzsák, pl. [5],[6],[7] és különösen [8] (ez a legkevésbé triviális), valamint [9], [10], nyilván utánközlés, de nemzetközileg is érdekes. Úgy tűnik, hogy vannak híradófelvételek is a NAVA-nál. A szócikkben leírtak forrásokkal alátámaszthatók. (Igen, tudom, nincs benne, hogy hova járt iskolába, mi a kedvenc étele, de benne van, hogy mitől (lehet) nevezetes, mit csinált, és pl. az is, hogy melyik évben született...) Bazsola vita 2016. augusztus 18., 10:06 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendőSzerintem minimálisan nevezetes, hosszan tartó politikai tevékenysége nincs, rólam több cikk van a sajtóban, mint róla. :D Na jó, ez utóbbi nem érv, csak megjegyzem, hogy a nevezetesség hiánya szerintem fenn áll. Kérdés, hogy akár egy-két év múlva fog-e rá bárki emlékezni, hiszen a politikatörténet nagyon-nagyon pici szeletét jelenti. – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 18., 19:34 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés: az mindegy, hogy hosszan tart-e a tevékenysége vagy sem, az a kérdés, hogy nevezetes-e. (Andreas Lubitz nevezetessége is pillanatszerűen jött létre – és bár soha ne vált volna nevezetessé...) Nem tudom, hogy 5-6 évnyi csökkenő intenzitású közéleti szereplés rövid-e, de ha jól tudom, amennyiben bárki is wikiképesnek bizonyul, e tulajdonsága nem évül el. Mintha az enciklopédiák éppen azért készülnének, hogy az egykoron valamiért nevezetes emberek, dolgok ne menjenek feledésbe. Mindenesetre több médium tartotta érdemesnek írni róla egy időben, közülük egy rövid összefoglaló jellegűt be is tettem a szócikkbe. (Egyébként ha Magad nevezetes vagy, és úgy gondolod, írj Magadról, nem tilos.) Bazsola vita 2016. augusztus 18., 21:12 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő a demonstráció nevezetes, de ő, mint az egyik szervezője önmagában nem – Ary vita 2016. szeptember 6., 16:05 (CEST)
Kedves @Ary: ugye mielőtt ezt a mondatot leírtad, ezúttal a belinkelt információkat is elolvastad? Ugyanis a nemzetközileg a megnyert strasbourgi per miatt foglalkoztak velük (Tatár & Fáber), mégpedig 2012-ben. Azt nem tudom, hogy más is nyert-e pert (és kártérítést, 1500 euró + 3% éves kamat fejenként). Véleményem szerint a wikiképességnél ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Bazsola vita 2016. szeptember 7., 21:18 (CEST)

Frissen lezárt megbeszélések

Ez alá ne írj új témát! Itt csak a frissiben, három-négy napnál nem régebben lezárt megbeszéléseket listázzuk (aszerint, hogy mikor kerültek át a készek közé). A régebbiek megtalálhatók egy szakasszal lejjebb, a még régebbiek pedig Archivált törlési javaslatok kategóriájában.


Régebben lezárt megbeszélések


Lezáróknak:
 • a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki az e (=eredmény) paraméterrel, amiben add meg az eredmény kódját.
  Például így: {{törlés link|Szócikk címe|e=M}}
 • Másik lehetőség: a {{törlés link}}(?) sablont cseréld ki {{ttörlés link}}-re és 2. paraméterként add meg az eredmény kódját.

Az eredményjelzések magyarázata:

 • T: töröltük
 • M: megmaradt
 • R: összedolgozva egy másik cikkel, átirányítás lett belőle
 • Ö: összevonva egy másik cikkel, átirányítás nem kell
 • H: helyreállítva (helyreállítási szavazásnál; ha nincs helyreállítva, akkor Törölve marad)
 • J: jogsértőbe áttéve
 • Á: átirányítássá alakítva
 • B: Wikikönyvekbe átmozgatva
 • C: Cikkjelöltnek minősítve