Wikipédia:Törlésre javasolt lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Szavazás törlésről szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Törlésre javasolt lapok 
Admin mop question.svg
Ezen az oldalon jelölhetsz törlésre olyan szócikkeket és képeket, melyek szerinted nem valók a Wikipédiába, és a már törölt lapok helyreállításáról is itt lehet megbeszélést kezdeményezni.
Ki vehet részt a megbeszéléseken?

Az idevágó irányelv szerint a törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

A kezdő szerkesztők cikkeiről indított törlési megbeszélésre célszerű meghívni a kezdőt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmagyarázhassuk a problémát, segítséget nyújthatunk az irányelvek megértéséhez.
Szócikk megbeszélésre jelölésének menete
 1. Először helyezd el a megbeszélendő cikk legtetején a {{törlés}}(?) sablont, majd a sablonban lévő, a törlési vitára mutató linkre kattintva hozd létre az allapot a következő tartalommal:
  {{subst:törlés allap|Szócikk címe|Indoklás}} ~~~~
 2. Az általad jelölt cikk mellé minden esetben írj rövid összefoglalót, hogy mi is a javaslatod a cikkel kapcsolatban és miért!
 3. Ha létrehoztad az allapot, akkor a megfelelő dátum alá illeszd be erre az oldalra:
  {{törlés link|Szócikk címe}}
 4. Ha nem ez a szócikk első törlési vitája, akkor kövesd a {{törlés}}(?) és a {{törlés link}}(?) sablon útmutatását.
 5. Ne felejtsd el értesíteni a jelölt lap létrehozóját, és ha ő új vagy ritkán szerkeszt nálunk, akkor elmagyarázni neki, hogy hol és hogyan tud bekapcsolódni a megbeszélésbe, és milyen javításokkal maradhatna meg a lap.

Ne nevezz át lapot, amíg a vita folyik, mert összekuszálod az allapokat! Ha átnevezést javasolsz, írd le a hozzászólásodban használt sablon mellé!

Törölt lap jelölése helyreállításra
 • Ez egy megismételt törlési megbeszélés, a menete megegyezik azzal, mintha egy új törlési javaslatot nyitnál.
 • Csak akkor jelöld helyreállításra a lapot, ha úgy véled, a lezárt törlési megbeszélés óta olyan új tények merültek fel, melyeknek fényében a törlés nem volt indokolt. Helyezz el a javaslat elején egy linket az előző, lezárt megbeszélésre.

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincs egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merültek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozhatósága és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

 • A hozzászólásaidnál használd a jobboldalt látható sablonokat.
 • Ha állást foglalsz, mindig írj indoklást, és hozzászólásodat írd alá. Az indoklás nélküli hozzászólásokat figyelmen kívül hagyjuk.
 • A viták során különösen ügyelj a hangnemre. Érveid kifejtésével kapcsolatban lásd: Hogyan ne érvelj (lehetőleg).
A hozzászólásoknál szokásosan használt sablonok / kinézetük
A lezárt megbeszéléseket megőrizzük a későbbi dokumentáció számára, ha egy szócikknek több törlési megbeszélése is volt, akkor mindegyiket.
A lezárt megbeszélések sorsa
 • A lezárt megbeszélések kb. 3-4 napig maradnak közszemlén, majd áthelyezendők a Frissen lezárva szakaszba.
 • Ehhez a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki egy eredmény paraméterrel, amivel megadod a lezárási döntés kódját, majd helyezd át a Frissen lezárva szakaszba. Az egyes csomagokat az áthelyezés dátuma szerinti alszakaszba tedd.
 • A Frissen lezárva szakaszba helyezéstől számított 1 hét múlva a témák az oldalról törölhetők, a továbbiakban a lezárt megbeszélések allapjai megtalálhatóak a Kategória:Archivált törlési javaslatok kategóriában.
Az archívum helye

Az archivált törlési megbeszéléseket lásd ABC-rendben az alábbi kategóriában:

Törlésre javasolt szócikkek

Október 24.

Arady Pál

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes. Ráadásul élő személy, akinek a cikkéhez közel két hét alatt sem sikerült egyetlen forrást sem keresni. Én sem találok. Piraeus vita 2016. október 24., 23:49 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Szerintem se nevezetes. A guglizás alapján feltűnési viszketegségben szenved és mindenhol kommentel ezerrel. Ezt találtam, ami komolyabb helyen jelent meg: http://www.kisalfold.hu/valasztasok2014/az_szdp_nyilt_levele_mesterhazy_attilahoz/2145798/ – Ary vita 2016. október 26., 22:03 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, egyáltalán létezik még a „Történelmi” Szociáldemokrata Párt? – Norden1990 vita 2016. október 26., 23:03 (CEST)

Október 23.

Lengyel Zsuzsánna

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A WP:NEV-nek megfelelő forrás jelenleg nincs a cikkben. Semmilyen forrás nincs a cikkben. Én nem találtam megfelelő forrást a szócikkhez. Hátha másnak sikerül. Csurla vita 2016. október 23., 22:19 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: hát ez necces. A szócikkből valakinek tűnik és nem bárkinek. Ha a gugli nem ismeri, annak ezer oka lehet. Például senki nem nyomott föl róla semmit a világhálóra, mint ez nem érdektelen emberekkel, festőkkel, hangmérnökökkel, kőfaragókkal gyakran előfordul. OsvátA Palackposta 2016. október 24., 13:09 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon fontos és indokolt önéletrajzi cikk. – Dencey vita 2016. október 24., 13:35 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Nekem nem tűnik nevezetesnek, ilyen alapon bármely egyetemi tanárról (vagy egyáltalán bármely iskolát végzett emberről, még rólam is) lehet írni egy cikket; emberek millióinak van valamilyen képesítése, munkahelye, szervezeti tagsága. A publikáció pedig nem valami különleges dolog, hanem egyetemi fokozatok megszerzésének feltétele, egy tanár munkájához tartozik. Whitepixels vita 2016. október 24., 13:51 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Whitepixels-hez csatlakozom. Kiváló szakember lehet, de ettől még nem nevezetes a Wikipédia szabályai szerint. Piraeus vita 2016. október 24., 23:52 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Valóban, aki egy ilyen címmel - Kompetenciakövetelmény és egyéni kompetencia készlet kapcsolata a felnőttképzésben - ír tudományos publikációt az ne szerepeljen egy amatőr műkedvelők által létrehozott enciklopédiában, ahol a bulvárlapok pletyka cikkei igazolják a nevezetességet. – Dencey vita 2016. október 25., 06:48 (CEST)
" A nevezetesség hiánya nem szükségképpen jelenti azt, hogy a megbízható forrásokból származó információkat el kell távolítani a Wikipédiáról. Fontold meg" - WP:NEV – Dencey vita 2016. október 25., 06:59 (CEST)
Ez a WP:NEV-ben a szócikk tartalmára vonatkozik és nem a meglétére. A TMB-n a szócikk létéről beszélünk. - Csurla vita 2016. október 25., 18:59 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A SZÁMALK miatt nevezetes lehet (sajnos cikkben nincs forrás erre sem), az 1990-es évek menedzsereket, vállalkozókat megcélzó periodikáiban lehet, hogy található rá forrás (én sajnos nem tudok utánanézni). A Gábor Dénes Főiskola miatt is megállhat a nevezetesség (írhattak róla, e tekintetben mindegy, hogy pozitívat vagy negatívat). Viszont a publikációk megléte nem igazolja a nevezetességet, a publikációkra való tömeges és független hivatkozás már lehet nevezetességi alap (pl. természettudományban az). Tömeges hivatkozásnak (szakterülettől függően) magyar viszonylatban az 500-1000 db-ot meghaladó hivatkozásszámot érdemes tekinteni (magyar szerzőkre a közhiteles adatbázist lásd ld. MTMT). Az MTMT-ben megnéztem, két Lengyel Zsuzsanna van (ékezetes nincs), egyikük onkológus, másikuk pedig filozófus. Szerintem egyikük sem azonos a szócikk alanyával. Ezek alapján (amíg független forrásokat nem találni a szócikk állításaira) jelen esetben nálam erősen rezeg, sőt leesés közelében van a nevezetesség léce. Bazsola vita 2016. október 25., 20:43 (CEST)

Ozoróczi Gábor

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A WP:NEV-nek megfelelő forrást nem tartalmaz a szócikk. Csurla vita 2016. október 23., 11:58 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem nevezetes. DVTKstadion 2016. október 23., 18:13 (CEST)

Polareczki Roland

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

nem nevezetes Gerry89 2016. október 23., 11:00 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Mi az a „műhelyirányelv”? Ezt néhány érdeklődő szerkesztő találta ki, vagy a közösség fogadta el? Piraeus vita 2016. október 24., 05:25 (CEST)
Symbol question.svg kérdés ez az a kérdés amire eddig nem kaptam választ, azért is jelöltem többek közt ezeket a lapokat törlésre, mert nem egyértelmű számomra az irány, korábban több focista lapja törölve lett, pedig ennél sokkal több irányelvnek megfeleltek. Symbol opinion vote.svg megjegyzés azt sem tartom jó dolognak, hogy egy-két szerk. társam kifejezetten 15-17 éves korú játékosok adatlapját hozzák létre tömegesen, egy soros bevezetővel, kvázi csonkok özönét gyártva. Gerry89 vita 2016. október 25., 15:05 (CEST) (Márkus Gábor (labdarúgó), Schön Szabolcs, Bencze Márk a műhelyirányelvek szerint mind maradhattak volna, hiszen utánpótlás válogatott labdarúgókról beszélünk)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: ezek nem irányelvek, még akkor sem, ha némelyek így hívják vagy igyekszenek annak beállítani őket. Irányelvek azok, amelyek az itt leírtaknak megfelelnek (átmennek egy szavazási javaslaton és a közösség, a megfelelő szavazási aránnyal, megszavazza). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 25., 15:17 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Én már többször kértem a Labdarúgóműhely tagjait, hogy ezeket a belső megállapodásaikat nevezzék valami másnak, mert folyton félreértés származik abból, hogy irányelvnek hívják őket, pedig azt a szót már valami másra használjuk a Wikipédián. Malatinszky vita 2016. október 25., 18:44 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Polareczkiről bőven vannak független nemtriviális említések, például a Népsport honlapján. – Malatinszky vita 2016. október 25., 18:47 (CEST)

Az lehet, de a cikkben egy sincs. Piraeus vita 2016. október 25., 21:46 (CEST)
A tények iránti töretlen elkötelezettség jegyében: a cikkben egy van. :-) – Malatinszky vita 2016. október 26., 15:34 (CEST)
A tények iránti töretlen érdeklődés jegyében: melyik az? :-) Van egy nem működő, meg két adatlap. Ezek számomra nem túl meggyőzőek. Upsz. Most látom, hogy van egy negyedik is, és arra gondolsz. Jogos, bocs, benéztem. Piraeus vita 2016. október 26., 22:18 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Gerry89, te most magadról beszélsz? A cikket te hoztad létre, ennyit legalább megemlíthetnél a törlési kiírásban. – Pagony foxhole 2016. október 25., 21:50 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Pagony: Nos, lehet, hogy ebben az esetben ellentmondásos, de igen. Még az első próbálkozásaim között volt, utána hasonló karriert befutó játékosokról készített lapjaimat volt, hogy törölték. Mivel eddig bővítésükre olyan hatalmas mennyiségű forrást nem találtam, illetve azóta azért (talán) színvonalasabb lapokat gyártok, hozok létre, és a nevezetességi irányelvekkel is megismerkedtem, úgy gondoltam jelölöm, döntsétek el Ti, érdemesek e arra, hogy továbbra is itt szerepeljenek. Mivel én nem nagyon találtam forrást, remélem, ha marad, akkor valaki bővíteni is fogja őket. A fő cél amúgy az, hogy jussunk már valami egyezségre az "irányelvről". Remélem nem lett túl bonyolult a válaszom, és érthető volt mit is szeretnék, csak reggel van, munka előtt :D – Gerry89 Gerry89 2016. október 26., 07:39 (CEST)

Pendl Alexander

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

nem nevezetes Gerry89 2016. október 23., 10:58 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Nagyon remélem, hogy a lezáró admin figyelmen kívül hagyja azokat az érveket, amelyek ezekre a belső műhelymegállapodásokra hivatkoznak, még akkor is, ha a Labdarúgásműhely tagjai rendre „irányelvnek” nevezik őket. – Malatinszky vita 2016. október 26., 15:51 (CEST)

Október 22.

Fix24.hu

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A szócikkből nem derül ki a nevezetessége; google kereséssel sem találtam hozzá független forrásokat. Trevor vita 2016. október 22., 17:40 (CEST)

Perger Bence

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

nem nevezetes, a lapon felsorolt forrásokon (bár ha jól tudom a transfermarktot és a hasonló adattárakat nem tekintjük forrásnak) kívül mást nem találtam. Összesen 13 NB 2-es bajnoki, bármilyen válogatottság nélkül. Gerry89 2016. október 22., 15:33 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Nagyon remélem, hogy a lezáró admin figyelmen kívül hagyja azokat az érveket, amelyek ezekre a belső műhelymegállapodásokra hivatkoznak, még akkor is, ha a Labdarúgásműhely tagjai rendre „irányelvnek” nevezik őket. – Malatinszky vita 2016. október 26., 15:46 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Engusz vita 2016. október 24., 10:19 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő A kiíróval egyetértve nekem sem sikerült olyan említéseket találnom, amelyek a WP:NEV követelményeit teljesítenék. – Malatinszky vita 2016. október 26., 15:50 (CEST)

Fekete özvegyek listája

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Forrás és koncepció néküli lista. Nem világos, hogy mi a kritériuma a bekerülésnek, és források híján nem ellenőrizhető, hogy esetleg élő személyek is tévesen szerepelnek a listában. Trevor vita 2016. október 22., 14:48 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő -- Egyetértek. (Egyébként a cikk a fekete özvegy kifejezést "egy az egyben" használja, holott zsurnalizmusról, sajtónyelvi fordulatról van szó . legalább ezt jó lett volna megemlíteni.--Linkoman vita 2016. október 22., 15:14 (CEST)

Erőverő és Kobaka

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A cikkből még az sem derül ki, hogy mi ez. Talán sorozatizé? Trevor vita 2016. október 22., 14:30 (CEST)

Na és, ha Spongyabob, akkor mi van? Akkor sem lexikoncikk. OsvátA Palackposta 2016. október 24., 14:09 (CEST)
Egy csomó más epizódról már van cikk. Akkor azokat is töröljük? (Mondjuk én nem bánnám.) Van erre valamilyen irányelv? Whitepixels vita 2016. október 24., 14:22 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Értékes diszk kapacitást és lemezterületet önkényesen elfoglaló izé kategória – Dencey vita 2016. október 24., 14:54 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Spongyabob-epizódokról is lehet igényes szócikket írni (lásd pl. ezt), de önmagában a cselekmény leírása szerintem nem elegendő. – HG vita 2016. október 24., 15:59 (CEST)

Október 21.

Abra-Katasztrófa!

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

TV-sorozat epizódja, vállalhatatlan minőségű cikk, 210 napja ellenőrizetlen (senkinek sem akarózott felvállalni?) Trevor vita 2016. október 21., 09:41 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő: sürgősen. OsvátA Palackposta 2016. október 21., 10:04 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Sok olyan soha nem ellenőrzött szócikk van, amely hasonló stílusban, egyetlen bekezdésben – persze forrás nélkül – ír le tévéműsorokat, -sorozatokat stb. Nagyjából ugyanaz a befejező mondatuk: az amerikai és a magyarországi forgalmazás bemutatása. Szoktam nézni az ellenőrizetlen lapokat, de ezeket elkerülöm, mert nem tudom, honnan közelítsek hozzájuk. – Vépi vita 2016. október 21., 10:08 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Vállalhatatlan, nem cikk, ráadásul úgy látszik másolmány is. Az összes ehhez hasonlót is ki lehet dobni. – XXLVenom999 vita 2016. október 21., 10:17 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem állom meg, hogy ne játsszak a címével, valóban katasztrófa a cikk. Szerintem a sorozatok részeiről, epizódjairól ne legyenek külön szócikkek általában sem.Szilas vita 2016. október 21., 10:49 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Itt van néhány olyan szerkesztő (vagy egyazon szerkesztő), aki ilyen típusú, soha nem ellenőrzött szócikkeket gyárt. Annyi észrevételem lenne még, hogy ezek nem feltétlenül epizódokról, hanem teljes sorozatokról szóló cikkek. Mindenesetre hasonlóság van köztük. Ezért egységesen kellene törlésre vinni vagy feljavítani őket. 78.92.4.127 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika), 78.92.45.147 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika), 78.92.45.227 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika), 81.182.135.186 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika), 81.183.152.50 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika), 84.0.138.34 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika), 86.59.189.190 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) – Vépi vita 2016. október 21., 15:43 (CEST)

A Szent Korona keletkezése

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Átfedésben van A Szent Korona története cikkel. Nem enciklopédikus, inkább esszé-jellegű, és POV-nak tűnik. Trevor vita 2016. október 21., 09:34 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Tökéletesen tudománytalan, saját elmélet, a tucatnyi hasonló közül is a legkomolytalanabbak közül való. Másolmány, stílusa sem enciklopédiába való.Szilas vita 2016. október 21., 09:46 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Tehát a hunok készítették a Szent Koronát? És kik adták oda a magyaroknak? A Szent Korona című kiemelt lap szerint „A korona kutatása két évszázados történetének eredményei azt mutatják, hogy a Szent Korona mai alakját III. Béla idején nyerte el.” És miért van akkor rá kereszt rakva akkor? Tudtommal a hunok nem keresztények voltak. „ A korona Kr.u. 445-ben készült el, a hun uralkodó család elrendelésére. Mégpedig az Európában előre nyomuló Hun Birodalom számára, akik a Római Birodalom legyőzése után e korona alatt kívánták újra egyesíteni Európát, és a hunmagyar népek hatalmával.” No, ez valami esszé-szerűség. A Magyarokról szóló cikkben pedig ez áll: „A középkorban a latin Ungarus, Ungaria a Hungarus, Hungaria alakká változott a nyugati frank, azaz francia írásbeliségben, amelyik természetes módon tett egy néma h-t a magánhangzóval kezdődő népnév elejére. Ezt a latin formát vette át azután a normann, azaz francia vezetésű Anglia angol nyelve. Ezen kívül a magyarok nevét a benne szereplő g betű is minden nyelven megkülönbözteti a hunokétól.” Tehát csak a középkori frank/gót/arab krónikások azonosították a hunokkal a magyarokat, a hunok új rohamának tartották a magyarokat. Ezért és sok más dologért az utóbbi, a törlési megbeszélésen lévő cikk leginkább egy középkori krónikára hasonlít, mint egy komoly tudományos elméletre, inkább fogalmazzon úgy a cikk, hogy xy szerint, mivel a korai magyar történelemről nem sok forrás maradt fönn, ezért sok az ellenmondás. Forrásként Arany János költeményére, a Rege a csodaszarvasról-ra támaszkodik, ami nem tudományos kutatás. Mint Trevor én is erősen POV-nak tartom. Csujaposta 2016. október 21., 12:11 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, ezoterikus izé. – Norden1990 vita 2016. október 21., 15:50 (CEST)


Maradjon! Azért hölgyek/urak, a Wikipédia színvonalára is tekintettel kéne lenni. Remélem, ezek a fenti törlési javaslatok, nem az ugratás kategóriái. Mert aki "izé", meg nem tudja a "Hungária" jelentését, már ne akarja töröltetni a szócikkemet. Méltatlan hozzá.

Nézzük a javaslatomat: mindaddig, amíg valaki tudományos és közzétehető igényességgel nem tudja cáfolni a cikk tényállításait, maradjon fenn az írás, akár valami megjelöléssel, hogy ellenőrzés alatt. Ha lenne mégis, aki tételesen tudja a cikk négy fő állítását negligálni ellenbizonyítékokkal, akkor sűrű bocsánatkérések között, én saját magam fogom kérni az írás levetetését a lapról. Várva a tényállításokat!

Megjegyzés: azért mérjünk már egységes mércével. PÉldaként, ha az a semmivel sem bizonyítható, a korona mervi keletkezése című cikk fennmaradhat a W.-án, akkor ez az írás is megérdemli, hogy olvashassák azok, akiknek van hozzá affinitásuk. – Novumlore vita 2016. október 21., 20:34 (CEST)

@Novumlore: A Hungária szó jelentését idéztem a Magyarokról szóló cikkből. A A Szent Korona mervi keletkezésének elmélete pedig igencsak problémás cikk, a írásának a megkezdésekor még csak elméletként írta le, nem mint tény. Az elmélet szerint valami rovásjel-szerű vonalak vannak a Koronán, amit Merv közelében is találtak, meg hasonló anyagokból készült ékszereket. A Természetbiblia nevű könyvre, ami a cikk fő forrása, azt különflée könyvkeresőkkel, és adatainak beírásával sem találtam róla írást/honlapot, amely hivatkozik rá, mindössze egy Facebook oldalt és egy dokumentumot. Csujaposta 2016. október 21., 22:34 (CEST)


Csuja: Azért nem egészen így van. A mai magyar populáció nagy része szövegmegértési zavarokkal küszködik, amit remélek, hogy a Wikipédián szereplőkre ez nem jellemző. Ugyanis minden magyar iskolákban tanult fiatalokat arra kellene megtanítani, hogy ne csak olvasni tudjanak, hanem értsék is meg a magyar szavakat. Példaképp nézzük a HUNGÁRIA jelentését. Minden magyar embernek azonnal látnia kellene, hogy ez a fogalom kettő, illetve háromszoros szóösszetételből keletkezett. Etimológiájában: HUN = hunok néptörzsei (nem sorolom fel őket) + GÁR = ma-g(y)ar, hosszú `á´ a magánhangzó illeszkedés mellett + IA = földrajzilag egységes terület lakói, egyszerűen állam. Összeolvasva: Hungária = hunok és magyarok államszövetsége. Ebből ered, a cikkemben is használatos hunmagyarok fogalomtársítás kifejezése. A megértés első lépéseként el kell olvasni ezt a elsietetten törlési javaslatra ítélt cikket, ha kell többször is, akkor elkezdődhet valami felvilágosulás a fejekben. Ezért jöttem ide, remélve, hogy a Wikipédia ebben a legnagyobb segítségemre lesz. Hiszen eredetében erre kellett létrejönnie a Magyar Wikipédiának is.

A könyvnek a Széchenyi Könyvtárban meg kell lennie. Novumlore vita 2016. október 22., 11:35 (CEST)

@Novumlore: Ne keverjük ide a szerkesztők tulajdonságait, foglalkozzunk inkább a cikkel. De a középkori krónikások a hunok új rohamának tartották a magyarokat, miért nem hunoknak vagy csak magyaroknak nevezték őket? A cikk stílusát és állásfoglalását tartom én a nagy bajnak. Nézd meg a WP:STIL-t vagyis a stilisztikai útmutatót. A másik az elfogultság. A lap elsődleges forrásként a Természetbibliára támaszkodik, ami bizonyára tudományos körökben kisebbségi véleményt képvisel, kéne az elméletet ellenző kutatómunkák, hogy ne tényként, hanem elméletként foglalkozzon az állításokkal. Lásd: WP:POV. Csujaposta 2016. október 22., 18:29 (CEST)


Csuja: Nagy örömmel térek vissza a cikkhez. Ott van a "További információk" vázlatpont. Ide várom a cikk állításait cáfoló átfogó leírásokat, meglátásokat. Az itt megjelenő anyagokból majd ki tudjuk értékelni, hogy menyire értékes, és új információt megjelenítő, és példamutató szócikkről van szó.

Azért már kérem, ne gyerekeskedjünk: látott már valaki egy új tudományos eredményt többségi véleményként megjelenni? Aki nem tud valamit, az szokott a szavakon lovagolni, hogy tény, vagy elmélet. Az elméletet ellenző kutatómunkák mind megtalálhatók a Wikipédián, a Szent Korona kategória alatt. Ha tudod a cáfolatokat, akkor a cikk információk vázlatpontjában várom az ellen állításaid. Addig kár minden szóért.– Novumlore vita 2016. október 22., 19:18 (CEST)

A Wikipédia nem az új tudományos elméletek közzétételére való. Lásd: WP:NEM#Mire nem valók a Wikipédia-szócikkek?, 11. pont. – Trevor vita 2016. október 22., 20:58 (CEST)
Tévedsz, mert épp az 5 alappillér útmutatásai alapján írtam a cikket, és kiemelten a speciális tudást megjelenítő szakasza szerint. – Novumlore vita 2016. október 24., 11:55 (CEST)


@Novumlore: De egy kis ellenvéleményt minden cikkhez elfogulatlanságot ad, ami egy enciklopédikus cikkhez elengedhetetlen. Jelen állapotában ez egy vélemény. Stilisztikailag pedig nem megfelelő a cikk. Az elméletnek is kellő képen nevezetesnek kellene lennie. Szilas véleményével összhangban vagyok én is. Csujaposta 2016. október 22., 19:50 (CEST)

Csuja: Ha a beírásaid tartalmaznak valami segítő szándékot is (úgy érzem, igen), akkor kérlek, - de ne itt, hanem a vitalapomon - próbálj meg segíteni a szerinted javítandó szakaszok újraírásában. Biztosíthatlak, örömmel venném segítségedet.– Novumlore vita 2016. október 24., 11:55 (CEST)


Mindenkinek! Az itt megjelenő válaszok alapján is megfogalmazható, hogy ez a tévesen törlésre javasolt cikk tudományos állításait, a Wikipédián szereplők között senki - de az egész világon sincs aki a szakvéleményével - képes lenne megcáfolni a tartalmát. És azért nem, mert a természettörvényekre épített történelmi igazságokat hordozza. Az igazságokat pedig cáfolni nem lehet, hanem esetleg erőszakkal elhallgattatni. Ezen alapon pedig kijelenthető. hogy ennek a szócikknek az igazságai, az EGYETEMES EMBERI TUDÁS tárházában van a helye. Melyet ebben az esetben a Magyar Wikipédia jeleníti meg. A fentiek alapján a következő javaslatokkal kívánok élni:

 1. Miáltal A Szent Korona keletkezése szócikk egyetemes emberi tudástárba való anyagot hordoz, kérem a törlésre javasolt lap kitétel mihamarabbi törlését.
 2. Továbbá, mivel eddig nem feltárt és fontos emberi értékeket jelenít meg, kérem a szócikk megjelölését a Wikipédia KIEMELT szócikkeként.

A további vitát pedig a részemről lezártnak, és eredményesen befejezettnek tekintem.– Novumlore vita 2016. október 24., 11:55 (CEST)

@Novumlore: Hogyan, milyen módon lehetne szerinted ezt cáfolni? Elolvastad a stilisztikai és semleges nézőpontról szóló irányelvet, mert gondolom akkor megértenéd állításaim. Ez szerintem nem az Egyetemes emberi tudás része, hanem egy (legalább is számomra) meglepő elmélet, felvetés. És mit értesz természettörvények szó alatt? Csujaposta 2016. október 24., 18:40 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő hetet-havat – Ary vita 2016. október 24., 12:27 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Érdeklődéssel olvastam az emelkedett (és néha kevesbé emelkedett vitát). Mivel nagyjából kétszereplősre sikeredett (természetesen olvastam a néhány, más szerzőktől származó, közbevetett – néha eléggé üres – megjegyzést is), gondoltam hozzászólok. (Egy megjegyzés @Novumlore: számára, hogy kvalifikáljam magam a klubba: én is olvasok Illiget, mégpedig eredetiben, mert a magyar változat ferdítés, sőt azt is tudom, mit írtak Ferencz Csabáék a koronáról.) A szócikkel elsősorban nem az a baj, hogy mennyire igaz vagy nem, hanem az, hogy NAGYON NINCSEN forrásolva. Aki olvasgat ilyesmit (is), tudja, hogy alapvetően nem saját kutatás, mert vannak erre bőven források – itt az mindegy, hogy mi az „akadémiai”, a „hivatalos”, a „közvélemény szerinti” álláspont, ettől még lehetne erről cikket írni. (Abba itt most szándékosan nem megyek bele, hogy mit mivel lehetne/kellene ez esetben összevonni, ez legalább ilyen hosszú vitát eredményezne, sőt ilyen már zajlott is.)

Kedves @Novumlore: ott követed el a hibát, hogy (1) azt mondod, hogy [aki ezt-azt nem tudja] „már ne akarja töröltetni a szócikkemet. Méltatlan hozzá.”, illetve (2) „A további vitát pedig a részemről lezártnak, és eredményesen befejezettnek tekintem.” Az (1) pontra (fájdalmasan triviálisan) azt kell mondjam, hogy amennyiben komolyan gondolod, akkor nem értetted meg a Wikipédia értelmét (és ebből következő szabályait), pl. hogy nincs olyan, hogy „cikkem”. A (2) pontnál pedig az a következtetéseddel a probléma, hogy a vita akkor zárul le, amikor a szócikk megmarad vagy vegül törlik.

És akkor, hogy tényleg hozzá is szóljak a vitához: jelenleg a szócikk forrásolatlan, és nagyon nem felel meg néhány alapvető szabálynak. Ezen kellene sürgősen változtatni. Én tudom, hogy vannak független források (még az is lehet, hogy a polcomon is), de nem érzem feladatomnak ezt a cikket megmenteni. (Mint néhányan tudják, szoktam csuszáról menteni, néha akkor is leesik.) Nem lenne ez egy rossz cikk (kiindulásnak – mert javítanivaló is akad benne bőven), azonban – különösen egy ilyen erősen vitatott témában – gyakorlatilag bekezdésenként kellene forrásolni az állításokat, mégpedig több forrásból. A „témakörrel kapcsolatban felsejlik az újabb kutatási adatok figyelembe vételével...” – igaz, vannak újabb (sőt újra előkerült régi) kutatási adatok. De hol? Tessék szíveskedni meghivatkozni. (Vitatott témára jó példa az Illig-könyv(ek): ott aztán van forrás ezres nagyságrendben.) Attól tartok – a szócikk értékeit is látva –, hogy nem fog megmaradni, és ez (a jelenlegi állapot szerint) nem valamiféle tudatlanok (vagy no pláne beavatatlanok) összeesküvése miatt lesz (van ilyen is errefelé), hanem egész egyszerűen az alapvető szabályoknak való meg nem felelés okán. (Ja, igen, ezt így kell mondani magyarul: meg nem felelés.) Kár a szócikkért, de a hitelesség fontos. Persze tudom, hogy nagyon sokat kellene dolgozni még a megfelelő forrásoláson, ezért javaslom, hogy törlési döntés esetén kerüljön az eredeti szerző allapjára, ha ő szeretné. Hátha sikerül idővel forrásolni és a magyar wikinek kicsit jobban megfelelően átfogalmazni. (A vitában felmerült konkrét forrásértékekre itt most szándékosan nem reagáltam, mert sajnos egyelőre messze áll a szócikk attól, hogy ezen a szinten lehetne megvédeni.) Bazsola vita 2016. október 25., 21:48 (CEST)

Október 19.

Október 17.

Törölve. – Malatinszky vita 2016. október 26., 22:58 (CEST)

Október 15.

Tóth Álmos

2008 februárjában már volt egyszer törlési megbeszélésen. A WP:NEV-nek szerintem már akkor sem és most sem felel meg. - Csurla vita 2016. október 15., 07:26 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő: még nem világhírű fúvós. OsvátA Palackposta 2016. október 15., 18:45 (CEST)

Október 14.

Önkormányzat (egyértelműsítő lap)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Felesleges egyértelműsítés, mert a feltüntetett két sor közül az első visszamutat az egyértelműsítő lapra, a második pedig nem "önkormányzat" alakú. (A vitalapon ezt öt éve jeleztem.) Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. október 14., 14:47 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom - jelen formájában tényleg nincs sok értelme - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. október 14., 15:03 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom - Hkoala észrevételein túl is: Nincs mit egyértelműsíteni, mert az Önkormányzat homogén fogalom. Létezik teljesen felesleges Önkormányzat (fogalom) cím is, mint átirányítás - ezt is törölni kellene egyúttal.--Linkoman vita 2016. október 14., 15:09 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Azonnali. Ha kitörölnénk a 3 felesleges pozíciót, üres maradna. – Vépi vita 2016. október 14., 16:07 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő felesleges – Ary vita 2016. október 14., 18:39 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A Magyar Értelmező Késziszótárban az "önkormányzat" cím alatt ez található:

1. Az állam valamely egységének önálló, saját hatáskörű intézkedést biztosító közigazgatási helyzete. | Ilyennel felruházott települési egység.
2. Valamely testületnek, közösségnek az a joga, hogy ügyeit önállóan intézheti.

Ez azt jelenti, hogy (1) az "önkormányzat" fogalma ketté válik a közigazgatási-területi, illetve a testületi önkormányzat fogalmára, és (2) az önkormányzat fogalmának legalább kétféle aspektusa van, nevezetesen az "önkormányzatiság" jelentésű elvont fogalom, illetve a területet, intézményt, szervezetet, tehát konkrét dolgot jelentő fogalom.

Mindehhez még hozzá lehet tenni, hogy például a Magyar Katolikus Lexikon szerint

"önkormányzat: 1. általános értelemben: → autonómia".

Ez az utóbbi, kissé homályos ("általános értelemben") megfogalmazás szolgált alapul annak a povpusher tevékenységnek, ami miatt ez az egyért.lap és a kapcsolódó lapok kissé zavarosak. Azt azonban semmiképp nem gondolom, hogy az önkormányzat fogalma homogén volna, és azt sem, hogy egyetlen cikkbe lehetne tömöríteni. Márpedig akkor bizony szükséges az egyértelműsítő lap is.

Más kérdés, hogy ahogy most van, az nyilván tarthatatlan.

– Peyerk vita 2016. október 16., 21:04 (CEST)

A második értelmezésre az "önkormányzatiság" szót használják legtöbbet, és nem azt hogy önkormányzat. – Ary vita 2016. október 24., 12:33 (CEST)

Igen, ez precízebb önálló használatnál. De nem önállóan már nem ez a helyzet: inkább önkormányzati jog és nem önkormányzatiság joga, önkormányzatot kapott és nem önkormányzatiságot kapott stb. Itt a Wikipédián is ez a helyzet, az egyértlapra vezető linkek éppen ezért szorulnak egyértelműsítésre. (Egyébként még az önkormányzás szó is előfordul efféle kifejezésekben.) – Peyerk vita 2016. október 24., 12:47 (CEST)

Október 11.

Alexander Isak

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

nem nevezetes Gerry89 2016. október 11., 10:10 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon A cikk helyesírása borzasztó, de a nevezetességgel pont nem látok gondot: bőven megvannak a WP:NEV által megkívánt említések. – Malatinszky vita 2016. október 11., 15:35 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ha a maradás mellett dönt a többség, akkor viszont szeretném, ha a valamiféle következetességet tartanánk, vagy megbeszélnénk. Volt a múltban olyan törölt szócikk (Bencze Márk, Schön Szabolcs), amik legalább ennyi említéssel rendelkeztek a WP:NEV szempontjából, mégis törölve lettek, ha jól emlékszem, azok is Szerkesztő:DANI.ATTILA7 munkái voltak. Többen érveltek akkor sok féle képpen. Nagyjából ennyit akartam, illetve a fentiek tudatában jelen állapotában Symbol delete vote.svg törlendő. Gerry89vita 2016. október 11., 18:51 (CEST)
Megnéztem mindkét törölt cikket. Az én szememben Bencze Márk necces (az említések nem vagy alig mennek túl a triviális szinten), bár úgy tűnik, nyomtatásban megjelent róla egy fényképes interjú. Schön Szabolcs cikkét én maradósnak ítéltem volna, ha figyeltem volna akkortájt. (Ezzel most a véleményemet fejezem ki, nem a törlő adminisztrátort akarom kritizálni aki pusztán végrehajtotta a TMB világosan kifejezett eredményét.) – Malatinszky vita 2016. október 13., 15:39 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon A források alapján nevezetes, csak rendbe kell tenni a szöveget. Ha senki nem vállalkozik a rendbetételére egy nevezetes témájú, de reménytelen állapotú szócikknek, akkor azzal előfordul, hogy a lezáró admin törli, hiszen egyszerűbb nulláról megírni. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. október 12., 11:58 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzésAzóta el lett látva forrásokkal :D már megérte , viszont a fentebb írtakra is reagáljon valaki, mert az említett két cikket is megírom kb ilyenre, ennyi forrással, hogy erről van e vélemény. Gerry89vita 2016. október 12., 13:33 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon: egy focistából több, vagy kevesebb: mindegy. (Mint a többségükben rémes animációs sorozatok is). Ez a cikk alakul egy elfogadható irányba. Talán oda is ér. OsvátA Palackposta 2016. október 12., 13:54 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Megpróbáltam a forrásokat elrendezni és érthető nyelvre lefordítani, örülök, hogy ennyit fejlődött a cikk, így már más a leányzó fekvése.

Gerry89vita 2016. október 12., 15:03 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon Elfér. Nem a legnevezetesebb személy az enciklopédiában az egészen biztos, talán meg is lennénk nélküle, de nem látom a cikk alapján mivel lenne kevésbé nevezetes mint 100 meg 100 másik ifi focista, akik szintén itt tobzódnak a wikin. Ha már valakik energiát fektettek a források meg a cikk összerakásába, akkor megleszünk vele is.– XXLVenom999 vita 2016. október 12., 15:08 (CEST)

Október 8.

Magyar komolyzenei dalok listája

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A létrehozás formátuma meg sem közelíti a szócikkek formáját. A Wikipédiában megtalálható adott szócikkek csoportjáról tájékoztat, de nem a megfelelő módon: „A magyar Wikipédia szócikkeiben található magyar komolyzenei dalok”. Nem wikikomform, hogy csak olyan dolgok lehetnek egy szócikknévtérben lévő listán, amelyről van már szócikk. Továbbá nem wikikomform az sem, hogy a „szócikkben”utalás van a szócikk vitalapjára. Ezek mellett nonszensz az is, hogy nem lehet helyben szerkeszteni a cikket, hanem valahol máshol kell megtenni (és ez nem olyan, mint a Wd-s lista, mert ez nem egy központi helyről küldi el az információkat a különböző wikikbe, ez szintén a huwikin van, vagyis a huwikin lévő szócikket egy huwikin lévő sablonnal kellene frissíteni), de amit nem tudhat bárki szerkeszteni, mert „A lapot robottal kell frissíteni, mert a Wikipédia API-ja nem ad lehetőséget sem webes form, sem kategoriák sablonból lekérdezésére (luában sem).”. Vagyis adva van egy lap, amelyet csak egy-két ember szerkeszthet. Ez kizárja a szerkeszthetőségből azokat, akik ahhoz nem értenek, amihez ennek a szerkesztéshez szükség lenne. De nincs rá szükség, mert egyszerű táblázatokról van szó, amit kézzel normálisan lehet(ne) szerkeszteni. Ez a megoldás egy nem létező problémára. Ezért javaslom átmozgatni a feljavításra váró cikkek közé. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 8., 19:27 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Szia Firkász! Nem értek egyet a lap fő névtérből való elmozdításával. Szerintem hasznos lehetne a cikk. Meg kellene állapodni két dologban, és akkor működhetne ez így:

 • A szócikk legenerálás után olyan formátumú legyen, ami megfelel a wikinek. Így például nem szerencsés benne az "Ez a lap..." kezdetű mondat, vagy a legenerálás adatai (dátum, dalok száma, stb.). A generálás adatainak létre lehetne hozni a vitalapon egy szakaszt, hová a bot beírja a dátumát, elhelyez egy diff-linket a {{diff}}(?) sablonnal, stb. Így a technikai részletek nem zavarnák az olvasót, de aki keresi (pl szerkesztők), azok megtalálják.
 • A másik javaslatom technikai jellegű. Nem szerencsés, hogy a kézi szerkesztések elvesznek botos frissítéskor, illetve hogy a listaszócikkekben csak már létező wiki-szócikkek szerepelhetnek. A lisitaszócikkek például segítenek a szerkesztőknek abban, hogy ami bennük piros link, azt meg lehet írni. (Korábban ezt alkalmazva írogattam zenekari cikkeket ebből a listából, ezért saját tapasztalat is, hogy ez segíthet megtalálni a feladatot.) Ezért a kézzel módosíthatóság fenntartása fontos. Ezért javaslom, hogy vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, hogy a bot csak azon sorok azon ezőit frissíti a táblázatban, melyekről frisseb adata van, mint ami ott szerepel. Így a kézi módosítások megőrződhetnének.

Vélemény? Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. október 8., 19:46 (CEST)

Természetesen ha olyanná van alakítva a szócikk, amely megfelel az elvárásoknak, akkor nincs szükség az átmozgatásra. Tettem is erre egy kísérletet, amely azonban sajnálatos módon, vissza is lett vonva (arra most nem térnék ki, hogy emellett én meg zaklatónak minősítve, hiszen ezt te is tudod). Ha a visszavonás nem történik meg akkor ez a megbeszélés nem is létezne. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 8., 19:50 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Ami most azt jelenti, hogy legyen mindenki által szerkeszthető, vagy menjen a feljavítandók közé. – Pagony foxhole 2016. október 8., 20:50 (CEST)

vagy legyen normális szócikk (szerkeszthető táblázattal) vagy Symbol delete vote.svg törlendő. És olyan ne legyen már, hogy csak meglévő szócikkeket lehet beleírni. Arra a kategória van, hogy listázza a meglévő szócikkeket, akkor fölösleges ez a szócikk, ha ugyanazt csinálja, mint egy kategória. Xia Üzenő 2016. október 8., 21:22 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, az a szócikk, amely gyakorlatilag csak ennyit tartalmaz:

== A magyar Wikipédia szócikkeiben található magyar komolyzenei dalok ==
Az alábbi lista a magyar szerzőjű komolyzenei dalokat sorolja fel.

{{:sablon:Magyar komolyzenei dalok listája}}

az nem szócikk, hanem egy sablonhivatkozás némi körítéssel. És ha csak a magyar Wikipédia szócikkeiben található dalokat sorolja fel, akkor a címe is hibás: az olvasó azt hiszi, hogy kap egy listát a magyar komolyzenei dalokról, és ehelyett talál 9 sort. Pont azokat, amelyek a Kategória:Magyar komolyzenei dalok kategóriában vannak. Akkor ez a lista miben különbözik a kategóriától? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. október 8., 21:59 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Ha a cím megtévesztő, akkor át kell nevezni: ez nem indok a törlésre. Nemcsak meglevő szócikkeket lehet beleírni: ezért van az egyéb rovat. A szócikk mindenki által szerkeszthető. A vitalapra utalást pedig nem én találtam ki, hanem Karmela a teljesen hasonló Vegyületek összegképlete lap számára két évvel ezelőtt. Senki nem kifogásolta. De ha ez gond, beleírom a vitalap tartalmát a szócikkbe. Amúgy az összegképlet lapon sem jutott senkinek eszébe, hogy a huWikin nem létező vegyületekre hivatkozzék. Gyimhu vita 2016. október 9., 02:16 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő A cikk törlendő, ami alatt konkrétan azt értem, hogy törölni kell. Jelen formájában ugyanis -- ahogy Tímea már fentebb megírta -- gyakorlatilag dupikálja a Kategória:Magyar komolyzenei dalok tartalmát. A magyar komolyzenei dalaok egyébként érdekes témát alkotnak; akinek van kedve, azt arra biztatnám, hogy írjon cikket róla, de egy ilyen cikknek jóval többet kell tartalmaznia. Malatinszky vita 2016. október 9., 15:09 (CEST)

A szócikk Hungarikusz Firkász-féle változata az olvasó számára ugyanazt az infót tartalmazza, csak rondább formában, mert összekeveredett benne a dalszerző és a szövegíró. Nekem egyértelmű Hungarikusz Firkász lapváltozatában, hogy ki írta a szöveget és ki a dallamot. A rondaság fogalma pedig relatív, hogy kinek mi szép, kinek mi csúnya (hozzáteszem, hogy van olyan rondaság, amikor nem relatív, amikor a közösség - a szócikk alapszerkesztőjének kivételével - egyértelműen szétesettnek tart egy szócikket). Apród vita 2016. október 9., 21:46 (CEST)

Symbol question.svg kérdés A dalos szócikkek alján vagy egy navbox, ami hivatkozik a két törlésre jelölt lapra. Szabad onnan kategóriára hivatkozni, vagy az egész navigálást el lehet felejteni? Gyimhu vita 2016. október 9., 22:25 (CEST)

@Gyimhu: Kérdésedre válaszul: a kategóriákra nem szoktunk másképp hivatkozni, mint a cikkek alján lévő kategóriaboxból. A kérdésed megfoglamazása („Szabad...?”) egyébként tükrözi, hogy mennyire nem érted a Wikipédia kollaboratív jellegének lényeges voltát: ismét azt keresed, hogy van-e olyan szabály, ami megtiltja, amit csinálni készülsz (tilalom hiányában nyilván majd megint demokráciát fogsz reklamálni), és nem azt nézed, hogy azok az emberek, akikkel együtt dolgozol, szívesen veszik-e, jónak tartják-e az újításodat. Fel sem merül benned az a megközelítés, hogy "mi a véleményetek a dalos cikkek alján szereplő navboxról?" vagy "szerintetek jó lenne-e navboxból egy kategóriára hivatkozni?". Ez az alapvető oka annak, hogy annyi súrlódással és megnemértéssel találkozol: nem vagy érzékeny arra, hogy a viselkedésed emberileg hogyan érint másokat. Malatinszky vita 2016. október 10., 17:12 (CEST)
A Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Magyar egyházi népénekek listája lapon válaszoltam (oda is ugyanezt írtad). Gyimhu vita 2016. október 10., 18:27 (CEST)

@Malatinszky: A cikk alján levő kategóriabox azokat a kategóriákat sorolja fel, amelybe a szócikk való. De én máshová is szeretném navigálni az olvasót. Pl. a komolyzenei lapról az egyházi énekek lapjára. Nem ok nélkül akarok más módot használni: az egyházi lapok később sokan lesznek, akár több mint száz lehet belőlük. Most még fel lehet sorolni a navboxban, később nem.

Amúgy az adminok sem azt mondják, hogy inkább így csináld, hanem egyszerűen visszavonják a szerkesztésemet valami lehetetlen útmutatóra hivatkozva. Akkor ők sem kollaborálnak, ugye?

Szóval: Szerintetek jó lenne a navboxból hivatkozni a magyar egyházi népénekek kategóriára? ;-) Ha nem, hogyan lehetne megoldani a hivatkozást? (A probléma részletesebben a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Magyar egyházi népénekek listája lapon.) Gyimhu vita 2016. október 10., 18:36 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: se vége, se hossza lista lesz/lehet ez. Nem tudom, hogy kell-e? Bár anyám egykori szavai szerint nem kér enni. OsvátA Palackposta 2016. október 11., 10:14 (CEST)
Ugyanúgy az alábbi lapok is: Külföldi komolyzenei dalok listája, Magyar népdalok listája, Magyar népies dalok listája. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 26., 22:52 (CEST)
Symbol oppose vote.svg ellenzem Nem ugyanaz az elbírálás. Tessék megnézni a Magyar népdalok listáját. Rengeteg infó van rajta, ami a kategóriában nincs, és sehol másutt nem található meg így összegyűjtve. Robot nélkül pedig nem is lehetne őket összegyűjteni. Gyimhu vita 2016. október 26., 23:37 (CEST)
Ja, és navboxba sem lehet tenni, mert 200-nál több szócikkből áll. Gyimhu vita 2016. október 26., 23:40 (CEST)

Magyar egyházi népénekek listája

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A létrehozás formátuma meg sem közelíti a szócikkek formáját. A Wikipédiában megtalálható adott szócikkek csoportjáról tájékoztat, de nem a megfelelő módon: „A magyar Wikipédia szócikkeiben található magyar egyházi népénekek”. Nem wikikomform, hogy csak olyan dolgok lehetnek egy szócikknévtérben lévő listán, amelyről van már szócikk. Továbbá nem wikikomform az sem, hogy a „szócikkben”utalás van a szócikk vitalapjára. Ezek mellett nonszensz az is, hogy nem lehet helyben szerkeszteni a cikket, hanem valahol máshol kell megtenni (és ez nem olyan, mint a Wd-s lista, mert ez nem egy központi helyről küldi el az információkat a különböző wikikbe, ez szintén a huwikin van, vagyis a huwikin lévő szócikket egy huwikin lévő sablonnal kellene frissíteni), de amit nem tudhat bárki szerkeszteni, mert „A lapot robottal kell frissíteni, mert a Wikipédia API-ja nem ad lehetőséget sem webes form, sem kategoriák sablonból lekérdezésére (luában sem).”. Vagyis adva van egy lap, amelyet csak egy-két ember szerkeszthet. Ez kizárja a szerkeszthetőségből azokat, akik ahhoz nem értenek, amihez ennek a szerkesztéshez szükség lenne. De nincs rá szükség, mert egyszerű táblázatokról van szó, amit kézzel normálisan lehet(ne) szerkeszteni. Ez a megoldás egy nem létező problémára. Ezért javaslom átmozgatni a feljavításra váró cikkek közé.Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 8., 19:26 (CEST)

Szerintem Symbol keep vote.svg maradjon, ugyanazzal az érveléssel, amit a másik hasonló, törlésre jelölt cikk munkalapján írtam. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. október 8., 19:48 (CEST)

A válaszom, ebből kifolyólag, ugyanaz mint ott. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 8., 19:51 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Ami most azt jelenti, hogy legyen mindenki által szerkeszthető, vagy menjen a feljavítandók közé. – Pagony foxhole 2016. október 8., 20:50 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, a Magyar komolyzenei dalok listája TMB-n leírtak alapján. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. október 8., 22:02 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon A magyar egyházi népénekek a világon egyedülállóan szépek, különösen a katolikusok, amelyek túlnyomórészt népi dallamok – ellentétben a protestáns és külföldi népénekekkel. Ilyen nincs több a világon. Ez ne lenne nevezetes? Gyimhu vita 2016. október 9., 02:07 (CEST)

Kibővítettem a szócikket. Most már nem lehet mondani, hogy túl kevés a tartalom a szócikk névtérben. Egyébként: miért is kell, hogy ott legyen? Az olvasónak teljesen mindegy, hiszen csak akkor látszik, ha valaki megnézi a szócikk forrást.

Kérem levenni a törlés sablont. Egyúttal a vitalap is törölhető, mert aktualitását vesztette. Gyimhu vita 2016. október 9., 05:28 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Hungarikusz Firkász: Ha egy cikket a feljavításra szoruló cikkek közé kívánsz átsorolni, akkor sorold át, vagy ha körültekintőbb akarsz lenni, kezdeményezz megbeszélést a kérdésről a cikk vitalapján, esetleg az egyéb témák kocsmafalán. Mindenesetre itt a WP:T lapon az ilyesmi éppúgy off-topic, mintha a Svájc ellenni vereséget vagy a Népszabadság bezárását akarnád itt megvitatni. Malatinszky vita 2016. október 9., 14:58 (CEST)

Köszönöm az észrevételt! Legközelebb ilyesmit a vitalapomra szíveskedjél írni. Ne OFF-old szét a megbeszélést! Köszönettel! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 9., 15:00 (CEST)
Gratulálok a szellemes riposztodhoz! Remélem, a mondanivalóm lényege is eljutott végre hozzád, hiszen a napokban ugyanezt magáncsatornán is megírtam neked egy másik cikk kapcsán. Malatinszky vita 2016. október 9., 15:04 (CEST)
Igen, eljutott, de a korábbi és a mostani lap között nincs olyan hasonlóság, hogy ugyanabban a formában kellene eljárni velük. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 9., 15:07 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő A cikk törlendő, ami alatt konkrétan azt értem, hogy törölni kell. Jelen formájában ugyanis gyakorlatilag dupikálja a Kategória:Magyar egyházi népénekek tartalmát. A magyar egyházi népénekek egyébként érdekes témát alkotnak; akinek van kedve, azt arra biztatnám, hogy írjon cikket róla, de egy ilyen cikknek jóval többet kell tartalmaznia, mint azt, hogy melyik tizenkét egyházi népéneknek van cikke a Wikipédián. Malatinszky vita 2016. október 9., 15:04 (CEST)

Ha ezt szerkesztői allapként látnám, azt mondanám, maradjon, mert a témája nevezetes és biztos dolgozik valamin a szerkesztő a témával kapcsolatban. Viszont így a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Judaisztikai szakirodalom esete jut eszembe róla és az ott elhangzott érvek és ellenérvek. Symbol delete vote.svg törlendő vagy pedig szerkesztői allap legyen - ha dolgozni óhajt rajta a szócikk alapszerkesztője vagy bárki más, hogy legyen belőle valami, amire az mondható, hogy így már szól valamiről. Apród vita 2016. október 9., 21:28 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Malatinszky: A lista tartalmazza az énekek szerzőit, és később a forrásait is fogja, továbbá a dallam- és szövegjellemzőket, amire keresni lehet. Jóval több infó lesz benne, mint a kategóriában. Meddig tart ez a megbeszélés? Lesz időm megírni? Gyimhu vita 2016. október 9., 22:19 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A cikk legnagyobb hiányosságának azt tartom, hogy csak a cikkel rendelkező megírt dalok szerepelnek benne; pedig a listák nagy előnye a kategóriákkal szemben a teljesség. Az, hogy külön fejezetben "Egyéb magyar egyházi népénekek" címmel van helye, nem segít a dolgon; jelenleg ugyan még áttekinthető így is, de ha lesz 50-100 megírt cikk, és még pár száz "egyéb" cím, akkor egyenesen megtévesztő. (Egyáltalán, egy enciklopédiában miféle felosztás az, hogy megírt és egyéb?) Ha a lista kézzel szerkeszthető lenne, akkor az átrendezés nem jelentene problémát, de ebben a formában - amihez Gyimhu a cikk (elindítójaként szemmel láthatólag ragaszkodik - a cikk kevéssé használható. Szerintem a kottás kategória kevésbé rossz ötlet, mint ez. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. október 10., 20:30 (CEST)

Nem ragaszkodom hozzá mindenáron, de a teljesség ez esetben nem értelmezhető. A szócikk jelen állapotában négy vallás énekeskönyvét tartalmazza. És még mindig a keresztény valláson belül vagyunk. A Szent vagy, Uram-ban 306 ének van, a Hozsanna! ezt kibővíti, nem tudom, hánnyal. A jelenlegi református énekeskönyvben 512 ének van, de van egy forrásom egy 1912-ben kiadott reformátusról. Az evangélikusban 591 ének van. Egyáltalán nem biztos, hogy ezekben minden benne van, amit énekelnek. Ennyit nem lehet felsorolni: egy CD-vel ellentétben itt előny, hogy nem lehet bővíteni, mert az csak kiragadott lenne.
Azt viszont nagyon szeretném, hogy az összes wiki-beli ének rajta legyen a listán. A saját wikimben tovább vezetem az innen törölt Kottát és midifájlt tartalmazó szócikkek-et, és bizony ki-kimaradnak belőle szócikket. Annyi előnyöm van, hogy tudom géppel ellenőrizni, de ha a huWikis kézi listát átszerkesztik, írhatom újra a scriptet. Gyimhu vita 2016. október 10., 21:20 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő jelen formájában szócikk névtérbe nem való. Nem ad plusz tartalmat egy kategóriával szemben. Jóval több tartalom kell ahhoz, hogy létjogosultsága legyen. – grin 2016. október 20., 21:39 (CEST)

Negatív hozzáállás

Kedves szerkesztőtársak!

A fenti lista léte nem ellentétes a wiki céljaival. Egyesek szerint a cél elérési módja nem jó. Lehet, hogy így van, de akkor mi a jó? Na azt már senki sem mondta meg.

Azt tapasztalom, hogy általánossá vált a ez a negatív hozzáállás. Pedig ez sok szerkesztőt elriaszt a Wikipédiától. Javaslom, hogy a Szent Útmutatóba is vegyük bele: mielőtt tiltasz valamit, mondj másik megoldást. (Persze csak ha a Wiki céljaival nem ellentétes a betiltott dolog.) Ez különösen érvényes a törlési megbeszélésekre.

A célom az, hogy az olvasót elvezessem a dalos/kottás lapokra. Erre találták ki a navboxot és a kategóriát. (Azt ugye nem várhatjuk el, hogy minden navigáláshoz külön portált kelljen csinálni.)

A kottás kategóriával az a gond, hogy egyik szerkesztőtársunk rejtetté tette. Szerintem ez tökéletesen ellentétes a Wikipédia első alappillérével: ami az olvasót érdekli, azt nem tesszük rejtetté. A másik gond a negatív hozzáállása: ha a kategória valami titokzatos okból rejtett kell legyen, hogyan találja meg az olvasó a többi kottát?

A dalos kategóriákkal az a gond, hogy egy bizonyos szempont szerint rendezettek, más szerint elég macerás végigmenni rajtuk. Ha valaki pl. könnyen játszható dalokat keres, és mindegy neki, hogy magyar vagy külföldi, népdal, műdal, egyházi ének vagy komolyzenei darab, hát bizony fel kell kösse a gatyát. Ugyanakkor nem gondolhatunk minden keresési szempontra a kategorizáláskor.

Erre jó a navbox. Ezzel akkor van gond, ha nagyon sok a lap. Magyar egyházi népéneket jóval több mint százat ismerek, és távlati célom, hogy 50-100-at fel is tegyek a Wikire. (Azért távlati, mert a népdalokhoz hasonlóan előbb a forrásokat akarom körüljárni.) Akkor viszont nagyon csúnyán fog mutatni a navbox, pláne, hogy a szócikkcímek elég hosszúak. Vagyis a navboxba listalapot kell tenni, nem az egyes lapokat.

Ezért találtam ki a listalapot. Na meg azért, mert géppel frissíthető. A kézi frissítés pedig sok hibalehetőséget rejt (magamon tapasztalom). (E hozzászólást írva jöttem rá, hogy a navboxot is lehet egyszerűen géppel frissíteni, de ez nem változtat azon, hogy így is hosszú a lista.) A listalapon a lista a lényeg, :-) nem a körítés, amit többen a szememre hánytak a fenti törlésre jelölt lapnál.

A másik lehetőség, ha a navboxból lehet kategóriára hivatkozni (elvégre az is lista). Az ehhez hasonló dolgokat már többször megtiltották nekem a Szent Útmutatóra hivatkozva, de a negatív hozzáállás jegyében helyettesítő megoldást nem kaptam.

Symbol question.svg kérdés: lehet navboxból kategóriára hivatkozni? Ha nem, milyen módon lehet listára?

Azt gondolom, hogy a listalap addig nem törölhető, amíg erre nincs megoldás. Persze csak ha pozitívan állunk hozzá. Gyimhu vita 2016. október 10., 09:34 (CEST)

Bocs, de akkor ezt beszéld meg Malatinszkyval. Az ajánlott forma annyiban különbözik a kategóriától, hogy piros linkek vannak benne, amelyek valamelyik Szent Útmutató szerint nem ajánlottak. (Ennek az az értelme, hogy ha valaki új szócikket hoz létre véletlenül ütköző névvel, akkor az addig piros link jól elviheti az olvasót az erdőbe.)
Ezek szerint ha a Sablon:Magyar komolyzenei dalok listája lenne a szócikk helyén, a többi nem, akkor nem kellene törölni? Túl sok van a szócikkben? Vagy az a baj, hogy géppel készül?
Azért van egy fontos körülmény. X Y egy lemezen található dalai véges számúak, és nem lesznek többen, ellentétben a népdalokkal. Az utóbbinál elég nehéz elérni, hogy ne maradjon ki semmi. A robottal végzett ellenőrzés meg akkor fut lyukra, ha valaki megváltoztatja a lap formátumát (mondjuk táblázatot csinál a listából).
Köszönöm a véleményt. Bár nem értek vele mindenben egyet, de legalább konstruktív. Gyimhu vita 2016. október 10., 18:23 (CEST)
Symbol question.svg kérdés Szerinted miben különböznek a példaként felhozott lapjaid ettől? Mert az enyémet letörölték. Gyimhu vita 2016. október 11., 09:13 (CEST)
@Gyimhu: Szerintem abban, hogy te minden esetben szócikkekről akarsz szócikket csinálni. Egy "dalok listája" szócikknek akkor is teljesnek és használhatónak kell lenni szerintem, ha egyáltalán nincs benne link. Nálad meg alapból az a címe sokszor akár a szócikknek, akár egy fejezetnek, hogy "szócikkek listája", ami pedig valójában kategorizálást jelöl. Én úgy látom, hogy ez a baja a szerkesztőknek ezekkel a szócikkekkel. – Ary vita 2016. október 12., 16:24 (CEST)

Javaslat

Avagy: pozitív hozzáállás, nemcsak a szóban forgó szócikkre vonatkozóan.

Javaslom, hogy a navboxokban legyen lehetőség

 1. szócikkek felsorolására
 2. kategóriára hivatkozni
 3. robottal előállított szócikk-lapra hivatkozni.
 4. szócikk-lapra hivatkozni
 5. egyéb módon megadni a lapokat, ha a fenti négy egyike sem megfelelő.
Indoklás

Tipikusan az első lehetőséget használjuk, ha a hivatkozott szócikkek száma „nem túl nagy”. (A számot nem akarom pontosítani, a szócikkcímek hosszától is függ.) A 2–4. akkor jön szóba, ha túl hosszú lenne a lista. Az ötödik lehetőségre jelenleg nem látok okot, de nem szeretném, hogy a később kiderülő rövidlátásom akadályozza a leendő szerkesztőt.

ad 2. A kategóriában csak létező szócikkek szerepelnek, és a lista nem szerkeszthető (bár a navboxban hozzáírhatók nem létező szócikkek). Hosszú és/vagy folyamatosan bővülő lista esetén ez nem baj, mert amit kézzel hozzá lehetne tenni, az általában kiragadott példa lenne. Nagy előnye, hogy a listára kerülés szinte automatikus (magán a szócikklapokon szabályozható), a lista mindig naprakész, és (szinte) automatikusan létrejön.

ad 3. A robottal készült lista korlátozottan szerkeszthető, ráadásul nem is naprakész. Előnye viszont, hogy egy lapra tud összegyűjteni olyan információkat, melyek egyébként csak nehezen lennének összeszedhetők. Olyankor érdemes használni, ha a lista lényegesen több információt tartalmaz, mint a kategória egyszerű lapfelsorolása. A szócikk robottal készült része tipikusan a sablon névtérben van, a szócikk névtérbeli rész csak a kézzel hozzáadott listaelemekre való. A kézi rész tipikusan javaslat a még nem létező szócikkek megírására.

ad 4. A szócikk-lap szabadon szerkeszthető, és előnye, hogy a listán még nem létező szócikkek is lehetnek. Zárt (tovább nem bővülő, teljes) listák esetén célszerű, vagy ha a bővülés lassú, „kézben tartható”. A módosítás tipikusan az elkészült lap linkjének hozzáadása.

ad 5. E lehetőséggel az a célom, hogy ez a javaslat ne korlátozó legyen. Azaz ne lehessen egy listát csak azért megszüntetni, mert nem felel meg a jelenlegi elképzeléseinknek. Ellenben a szócikkek (viszonylagos) egységessége miatt elvárás, hogy a készítő indokolni tudja, miért nem megfelelő a fenti négy egyike sem. Az egyéb lehetőség egybevág a „Szerkessz bátran!” elvvel (Wikipédia 5. pillér).

Szeretném, hogy a javaslat érvényes kis-szavazáson „jogerőre emelkedjék” (persze ha egyetértés van). Gyimhu vita 2016. október 11., 08:27 (CEST)

Hozzászólások

Igen, ezen szerintem is jó lenne gondolkozni. Szerintem az nyilvánvaló, hogy a törlésre jelölt lista témáját tekintve hasznos, tehát érdemes módot keresni, hogy ha nem így, akkor milyen formában létezzen. A fenti megoldások némelyike azonban problémákat vethet fel.

 1. Ha nincs más mód, akkor kellene a kézzel készített cikklistákat alkalmazni.
 2. Ha kategória alapján töltjük ki a navboxot, akkor az folyamatosan változik a navbox tartalma, illetve nem egyszerű a kézzel hozzáírt, még nem létező cikkre mutató hivatkozásokkal mondjuk ábécérendbe rendezni. Illetve ha van kézi beleírás, akkor ugyanolyan problémákat vethet fel, mint a jelen törlési megbeszélés tárgyát képező cikk. Azaz a kategória alapján automatikusan készített navbox gyengesége ugyanonnan fakad mint az erőssége. Szerintem nehezen is lenne karbantartható: gyakran van pl. hogy kategóriában eltévedt cikkek vannak.
 3. A robottal előállított listát a következőképpen tudom elképzelni: a navboxban listázandó lapokra rá lehetne tenni a navboxot, továbbá megadni, hogy az adott cikk hová kerüljön benne, pl így valahogy (hangsúlyozom, ez egy lehetséges megvalósítás, ötlet, vitaanyag):
{{subst:autonavbox
|navbox=dalnavbox
|szócikk=Kis kece lányom
|hivatkozás=Szellő zúg távol
|csoport=népdalok
|alcsoport=magyar népdalok}}

Ezzel a népdal szócikke úgymond "bejelentkezik", hogy szeretne a navboxban szerepelni a népdal főcsoport magyar népdalok alcsoportjában. Ebből egy robottal generálható a teljes dalnavbox sablon, melyet a substoláskor be is illeszt ez a kód. Kérdés még, hogy hogyan és mikor történjen a navbox frissítése az újonnan beillesztett cikkekkel.

 1. a szócikk beillesztése nekem nem tűnik jobb ötletnek, mint a linkek listáját magában a navboxban tárolni.

Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. október 11., 10:50 (CEST)

A robottal frissített navbox-szal ugyanaz lesz a probléma, mint eddig: a robot agyoncsapja az ott levő dolgokat, „nem lehet szerkeszteni”. A subst-nak egyébként nem sok értelme van: a robot elő tudja állítani a subst utáni állapotot.

Miért lenne gond a navboxba még nem létező cikkeket tenni? Kivéve a névütközés veszélyét. Azt pedig semmilyen számítástechnikai varázslással nem tudod elkerülni. Úgyhogy én eleve kerülöm az ilyesmit.

Az az érzésem, hogy a vihar a biliben zajlik. Senki nem akar beleszerkeszteni egy ilyen listába, csak a jogot akarja fenntartani magának. Azért ellenzik, mert nem ismerik, és félnek tőle.

Ha a robot nem talál meg egy odavaló dolgot, akkor nem a listába kell beleírni, hanem a szócikken módosítani, hogy legközelebb megtalálja. Ezt tettem az összegképletek listájának karbantartásakor is: javítottam a rossz formájú összegképleteket, ill. pótoltam a hiányzókat. Gyimhu vita 2016. október 12., 20:24 (CEST)


@Ary: Nemcsak szócikkekről akarok szócikket csinálni, csak most erről beszélünk, mert a többit nem kifogásolta senki. (Pl.: Bartók Béla népdalfeldolgozásai.)

A dalok esetén nincs „teljes” lista. Hány komolyzenei dal van? Nem tudod őket felsorolni. Van értelme annak, hogy valaki beírjon a listába egy népdalcímet, amiről mást nem tud? Az MTA Zenetudományi intézete 160 000 magyar népdalt ismer. A Magyar Népzene Tárában ebből olyan 12 000 magyar néopdal van. Ezek kezelhetetlen számok. Gyimhu vita 2016. október 12., 20:36 (CEST)

 • Symbol question.svg kérdés @Gyimhu: Szerinted az nem lenne jó megoldás, hogy amit itt egy navboxba összeszerkesztettél, azt a listát ugyanilyen felbontásban (nem navbox formában) beleírod ebbe a törlésre jelölt szócikkbe? Aztán amelyik dalról van szócikk, annak a végére beteszed a "Kapcsolódó szócikkek" fejezetbe ennek a listának a belső hivatkozását.

Az alábbi navbox (remélem, nem törlik ki újra) a Szent vagy, Uram! énekeinek teljes listája. Ha csak ez lenne a cél, megoldás lenne, amit mondasz. De a katolikujs népénekek ennél többen vannak. Az SZVU kiegészítése Hozsanna! címen jelent meg. Arról viszont nem akarok teljes listát írni, mert van benne egy csomó gregorián és recitáló dallam is. És vannak a protestánsok is, köztük közös énekekkel a katolikussal.

Az SZVU-ban van néhány műdal (pl. a Győzelemről énekeljen, a Himusz, Szózat, stb.) Legnagyobb részük népdal eredetű, de a népénekké alakítás során módosultak, amit a nép már nem fogadott be (nem módosítja, nem ír hozzá új szöveget, márpedig ettől népdal a népdal). Hasonló laza kapcsolat van a többi listával is.

Felvetettem négy javaslatot, melynek hasonló célja van. A teljes listákhoz teljesen jó az Általad mintaként felsorolt három szócikk. Ez az egyik a négy lehetőség közül. Arra viszont nem adtál választ (még mindig nem késő), mi legyen a nem teljes, de nagyon hosszú listákkal. Itt muszáj korlátozni, ésszerűnek tűnik azokra a dalokra, melyekhez van szócikk.

A másik értelmes célja a navboxnak, hogy elnavigálja az olvasót a többi kottás lapra. Ez egy másik keresési lehetőség, és vannak, akiket ez érdekel. (Tessék bemenni egy zeneboltba: lehet kapni ilyen könyveket, és veszik is őket. Márpedig aki pénzt ad értük, azt érdekli.) Gyimhu vita 2016. október 18., 20:46 (CEST)

Demonstráció

Kedves @Rlevente: vitalapon lehet demonstrálni. Többek között erre való a vitalap. Azt akarom megmutatni, mi lesz, ha letörlitek a szócikket, és szabályosan csinálom. Vagy ha nem engedtek szócikk-listákat. Mert szerintem nem gondoltátok végig a Kottát és midifájlt tartalmazó szócikkek törlését sem.

Gyimhu vita 2016. október 18., 20:46 (CEST)


 1. Sehol nem lehet demonstrálni: „Ne kelts zavart a Wikipédiában azzal, hogy lapjain érveid alátámasztására kísérleteket, demonstrációkat folytatsz.”
 2. Ez nem vitalap, hanem a Magyar egyházi népénekek listája szócikk törlési megbeszélése. Nem itt kellene szavazásra bocsátani mindenféle javaslatokat, nem itt kellene mások hozzáállásáról értekezni, alapvetően nem kellene egy TMB-t 20kB-ra felduzzasztani.
 3. De azt már tényleg csak demonstrációnak lehet tekinteni, hogy ezt a túlméretes megbeszélést a duplájára növeled azért, hogy bemutass egy szerinted rossz megoldást.

Átmásoltam a navboxodat ide: Szerkesztő:Gyimhu/Navbox. Ezen a TMB-n bőven elég, ha hivatkozunk rá, ha csak az a cél, hogy a szerktársak elmondják a véleményüket és nem az, hogy ellehetetlenítsük az itteni megbeszélést. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. október 18., 21:05 (CEST)

ad 1. A Szent útmutató szerint ez nem demonstráció. A demonstráció az, ha valaki ellen intézkednek, és az illető más lapokon alkalmazza ugyanazt az intézkedést, mert szerinte a helyzet is ugyanaz. Talán jó lenne ismerni a Szent Útmutatót, ha már arra hivatkozol.

ad 2. A törlési lapokon szavazás és vita zajlik. Akkor is, ha nem a vita névtérben van. Mindig a tartalmat kell nézni, nem a formát. Ez a jogban is így van.

ad 3. Akkor az első törlésedet demonstrációnak tekintetted, a másodikat zavarkeltésnek. Valóban zavarkeltő a nagy navbox, de a zavarkeltés csak abban az értelemben volt célom, hogy lássátok, mire vezet az Útmutatók dogmatikus alkalmazása.

Egyébként nem értek egyet a demonstráció tilalmával. Nem tudom, szavazott-e róla valaha a közösség (sajnálatos módon az útmutatók írói mindenki mástól elvárják a forrást, csak maguktól nem), de ez lehetővé teszi, hogy ugyanazt a helyzetet mindig másképp kezeljék. Mondjuk személyfüggően. Gyimhu vita 2016. október 18., 21:25 (CEST)

A demonstráció az, ha valaki ellen intézkednek, és az illető más lapokon alkalmazza ugyanazt az intézkedést, mert szerinte a helyzet is ugyanaz. Na ezért nem szeretem a demonstráció szót. Ugyanis homályos tud lenni sok szerkesztőnek a magyarosított latin szavak használata és az angol és német wiki is kerülte, hogy a demonstráció idegen megfelelőit használja, mert az a jó, ha szájbarágós az illető anyanyelvén a cím. Talán angol és német szócikknevét lefordítva jobban megérted a Ne demonstrálj-t: Do not disrupt Wikipedia to illustrate a point illetve Störe Wikipedia nicht, um etwas zu beweisen. Magyarul: Ne zavard a wikipédiát azzal, hogy valamivel/példával bizonyítsz. Apród vita 2016. október 19., 01:10 (CEST)


A Szerkesztő:Gyimhu/Navbox nem zavarkeltés, nem demonstráció, hanem egy érvelési mód. Úgy hívják: deductio ad absurdum. A számtanban szokták indirekt bizonyításnak is hívni. Feltesszük a bizonyítandó állítás ellenkezőjét (ez esetben azt, hogy törölni kell a Magyar egyházi népénekek listája lapot), és következtetések útján ellentmondásra (ez esetben: tarthatatlan helyzethez) jutunk. Mert feltételezem, hogy ha vitalapon nem tűrhető a navbox, akkor szócikkek alján sem.

@Apród: Amit írtál, úgy kell érteni, hogy az indirekt bizonyítás is tilos a Wikin? Jó nagy marhaság lenne. Akár ezt írja az angol, német és magyar wiki, akár nem. Vagy úgy kell érteni, hogy szabad ugyanazt a helyzetet különbözőképpen elbírálni?

De térjünk vissza a pozitív gondolkodáshoz. Ha a Szerkesztő:Gyimhu/Navbox – mondjuk úgy – nem megfelelő, akkor két lehetőség marad:

 • maradjon meg a Magyar egyházi népénekek listája lap (ha kibővítem a navboxbeli infóval, és a későbbiekben mással is) mondjuk Katolikus népénekek listája címmel (egy-két népének már most is van a wikin, ami nincs benn a Szent vagy, Uram!-ban)
 • engedjük meg a navboxban a katetóriája hivatkozást. Gyimhu vita 2016. október 19., 10:09 (CEST)
Én a magam részéről nem tartom jó ötletnek a kategóriára hivatkozást navboxban. – Ary vita 2016. október 19., 14:45 (CEST)
Fordítsuk pozitívra a mondatot. Értsük úgy, hogy inkább a nem teljes listás szócikket támogatod más lehetőség híján? (Persze a teljes listás ettől még megmarad.) Gyimhu vita 2016. október 19., 15:33 (CEST)

Botok

Egyébként szerintem sokkal jobb, ha nem a bottal nem rendelkező szerkesztő jelenti ki, hogy ezt majd a bot elvégzi időről időre, hanem a bottal rendelkező szerkesztők döntik el, hogy mit szeretnének csinálni. Amit a szerkesztő megtehet a maga részéről, hogy a botgazdák üzenőfalán kérelmezi, hogy ezt vagy azt végezze el a bot, aztán a botok eldöntik, hogy a kérés megalapozott-e. Ennyi. Apród vita 2016. október 19., 17:46 (CEST)

Ez most hogy kerül ide? Ha rám gondolsz: van botjogom, és a saját gépemen van botom is. A népdalos botokat egyelőre kézzel indítom, és az eredményt kézzel másolom fel, a saját nevem alatt. Van egy kis szerverem, amin időzítve tudom majd futtatni őket, ha beváltak.
A bot tehát ugyanazt csinálja automatikusan, mint a szerkesztő kézzel. Ha egy szerkesztőnek is joga van felülírni egy szócikket a-tól z-ig, akkor a botnak is. A felelősség a bot tulajdonosáé, mintha kézzel szerkesztett volna. Nem értem az ellenkezést a bot ellen. Gyimhu vita 2016. október 20., 20:09 (CEST)

Október 1.

A.N.T. zenekar

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem tűnik nevezetesnek, legalábbis nem találtam olyan független forrásokat, amelyek érdemben foglalkoznának a zenekar munkásságával. HG vita 2016. október 1., 00:33 (CEST)

Szeptember 28.

Balha Vilmos

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A HétköznaPI CSAlódások néhai basszusgitárosa. A zenekaron kívül másról nem nevezetes, így a WP:NEVZENE értelmében nem jár neki önálló szócikk, át kell irányítani a zenekar szócikkére. Ary vita 2016. szeptember 28., 14:57 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Azonkívül hogy egy együttes basszusgitárosa volt, emléke hatással volt két együttes munkájára. Apród vita 2016. szeptember 28., 21:13 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon a WP:NEV-nek megfelel. - Csurla vita 2016. szeptember 28., 21:36 (CEST)

Symbol question.svg kérdés @Csurla: Megmutatnád, hogy hol írtak a személyéről és nem a halálhíréről a triviálisnál nagyobb terjedelemben több független, megbízható forrásban, mint önállóan is meghatározó jelentőségű művész!? Mert ha ilyen nincs, akkor a WP:NEV-nek nem felel meg. – Ary vita 2016. szeptember 29., 11:07 (CEST)
[1], [2], [3]: ezek alapján megfelel a WP:NEV-nek. - Csurla vita 2016. szeptember 29., 17:24 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ugye csak viccelsz? Az első cikket meg se írták volna, ha nem hal meg, de mondjuk legyen 1. Az Index cikkben 1 mondatos említés van róla csak (annyi hogy meghalt), az meg hogy a zenekar, amelyikben játszott megemlékezik róla nem alapja a nevezetességnek. Ennyi erővel minden halott zenészről szócikket kellene írni, nem??? – Ary vita 2016. szeptember 29., 21:40 (CEST)

az meg hogy a zenekar, amelyikben játszott megemlékezik róla nem alapja a nevezetességnek. Egy wikiképes együttes, ha megemlékezik a basszusgitárosáról és egy másik wikiképes együttes, ha megemlékezik róla, az ezek szerint nem képezi nevezetesség tárgyát. Vagyis ha egy nap azt kérdezi valaki a wikipédia tudakozójától, hogy a Prosectura együttes Iszok! (Szia Vili!) című száma kiről szólt, akkor majd azt válaszoljuk, hogy a HétköznaPICSAlódások basszusgitárosa volt, akinek törölni kellett a szócikkét, mert nem nevezetes. Értem. Apród vita 2016. szeptember 29., 22:45 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Hát ez elég gyenge érv. Prosectura szócikkbe is belefér ez az egy mondat, sőt annak a Prosectura-albumnak a szócikkébe is, amin a dal szerepel. – Ary vita 2016. szeptember 30., 10:26 (CEST)
Az, hogy mi fér el egy másik szócikkben inkább gyenge érv és olvasó ellenes. A szócikkben sok információ olvasható a gyerekkoráról, a zenei pályafutásáról, a haláláról és az emlékezetéről. Ezek mind egy életrajzi szócikkbe valók és nem más szócikkekbe. - Csurla vita 2016. szeptember 30., 18:02 (CEST)

A Csurla által szócikkbe tett forrásból pedig kiderül, hogy Gróf Balázs A Mecsek legalja című könyvében is írtak a személyéről. Apród vita 2016. szeptember 28., 21:38 (CEST)

Na meg ez: Még ugyanebben az évben elvesztették Balha Vilmost, egykori zenésztársukat, az alapítótagok egyikét. “Egy punk, aki úgy élt, hogy meghalt minden nap” – jellemzi a sokszor botrányosan viselkedő néhai zenésztársat a róla szóló emlékdal. (Olyan ez nekünk, mint a Kossuth-díj. index.hu. 2013. szept. 1.) (Témája volt több nem-triviális publikációnak, melyeknek forrása független az adott zenésztől vagy zenekartól és megbízható.) (muszáj a publikáció szót kihangsúlyoznom, mert a triviális említés és a triviális publikáció fogalma esetleg keveredhet, pedig a triviális említés fogalma a tartalomra, a triviális publikáció fogalma viszont a tartalmat megjelentető publikációra összpontosul).

Ezt pedig magamnak emlékeztetőnek: a nevezetesség mértékét az szabja meg, hogy a szócikk tárgyától független emberek elég nevezetesnek ítélik-e meg adott zenészt vagy zenekart ahhoz, hogy róla nem triviális – tehát az adott zenészt vagy zenekart a középpontba állító – publikációkat közöljenek.

És ez: Egy nevezetes zenei stílus vagy egy nagyváros zenei életének legprominensebb képviselője. Gróf Balázs ezt írta róla: Nem csak a HétköznaPI CSAlódások, hanem az egész magyar punkcirkusz egyik legnépszerűbb bohóca. Valószínűleg az egyetlen országosan ismert zenész, aki az utolsó korty sörét is képes megosztani rajongóival Apród vita 2016. szeptember 29., 13:05 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Véleményem szerint a diszkográfia elegendően hosszú ahhoz, hogy maradjon. MZ/X vita 2016. szeptember 28., 21:43 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Nem a saját előadói diszkográfiája, hanem a zenekaráé. Ne keverjük a szezont a fazonnal! – Ary vita 2016. szeptember 29., 11:07 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Valóban nem a legismertebb ember, de bizonyos körökben nagyon is kultusza van. Egy ismert zenekar tagja volt haláláig, akinek halála több együttest és embert is megmozgatott. Magyarországon ismert, cikkek hivatkoznak rá évekkel a halála után is. Ha rákattintasz a "Magyar gitárosok" kategóriára, ott lehet találni sok embert, aki a HétköznaPI CSAlódásoknál kevésbé ismert zenekar/ok gitárosa volt és van szócikk róla. – Dancilynch vita 2016. október 1., 08:05 (CEST) Még egy dolog. Ha egy 2013-as (tehát 7 évvel a halála utáni) index cikkben megemlítik a nevét, akkor nem volt olyan utolsó senki mint amilyennek beállítod. 16 éves zenei karrierje volt, egy valóban ismert zenekarban. Tehát nem egy két évig létezett, alsómucsajröcsögei, senki által nem ismert zenekar tagja volt, aki kétszer fellépet a falunapon. Nekem sem szimpatikus a Hétköznapi csalódások, de ismertsége elvitathatatlan. A szócikkben több honlap linkjét is betettem, a google is elég sok találatot talál a nevére. Egyébként nem értem miért fáj neked ez a szócikk, nem azért dolgoztam vele, hogy csak úgy töröljék. Ha én (nem ismertem személyesen, punk sem vagyok) halottam erről az emberről, akkor valamennyire ismert, oké nem annyira mint Napoleon, vagy Einstein, de azt állítani, hogy ismeretlen, eléggé túlzás. – Dancilynch vita 2016. október 1., 08:30 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Senki nem mondta, hogy "utolsó senki" volt, kicsit el vagy tévedve. Azt állítom, és ezt továbbra is fenntartom a Wikipédia nevezetességi irányelvében leírt követelményeknek nem felel meg, mint zenész. Nincs több független, megbízható forrás, ami az ő személyével nagyobb terjedelemben foglalkozna, és nem csak említés szintjén szerepelne a Picsáról szóló cikkekben és interjúkban (hogy ő volt a zenekar basszere és sokan szerették, és sajnos meghalt), és nem csak a haláláról írnának 5 sorban. Az eddig felhozott "források" nem igazolják az ő személyes Wiki-nevezetességét, ami nem egyenlő azzal, hogy egy ismert zenekar tagja volt. Az kevés a Wiki-nevezetességhez. Tehát azt se állította senki, hogy tök ismeretlen ember lenne, de az ide nem elég. Szóval, lehetőleg ne keverjük a szezont a fazonnal, ha lehet! Mielőtt megírtad a szócikket, ezen el kellett volna gondolkozni, és olyan forrásokat felvonultatni, ami a nevezetességét a Wikipédia számára alátámasztja. – Ary vita 2016. október 1., 14:41 (CEST)

Nem lehet, hogy esetleg gond van a WP:NEVZENE-vel? Nem ez az első eset, hogy egy erre hivatkozva törlésre jelölt cikk a WP:NEV-nek viszont bőven megfelel. Gyurika vita 2016. október 1., 15:05 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Egyáltalán nem. A WP:NEVZENE a WP:NEV kiterjesztése és nem szűkítése. A WP:NEVZENE 1. pontja pontosan megegyezik a WP:NEV-vel, ami ugye így szól: „Egy téma vélhetően akkor elég nevezetes és alkalmas arra, hogy önálló szócikk szülessen róla, hogyha megbízható másodlagos források, melyek a tárgytól függetlenek, jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt.” És én semmi másról nem beszéltem itt csak erről, hogy Balha Vilmos személyéről nincsen több megbízható másodlagos forrás, mely a tárgytól függetlenek, és jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt, hogy önálló szócikk születhessen róla. Tehát nem felel meg a Wikipédia alapvető nevezetességi irányelvének!!! Úgy látszik, ez senkit nem zavar. – Ary vita 2016. október 2., 17:23 (CEST)

és nem csak említés szintjén szerepelne a Picsáról szóló cikkekben és interjúkban Már mondtam, hogy a WP:NEVZENE-ben nem a triviális említés, hanem a triviális publikáció fogalma szerepel. Ez a két kifejezés - triviális említés és triviális publikáció - nagyon keveredik egymással a törlési megbeszéléseken - úgy általában. Apród vita 2016. október 1., 15:34 (CEST)

Ahhoz képest, hogy azt állítottad, hogy csak a halálával kapcsolatban van megemlítve, én találtam infót a sulijáról, szüleiről, születéséről.... – Dancilynch vita 2016. október 2., 18:25 (CEST)

Megjegyzés: A WP:NEVZENE első pontja valójában ez: Témája volt több nem-triviális publikációnak, melyeknek forrása független az adott zenésztől vagy zenekartól és megbízható. Csak mert arról volt szó, hogy a WP:NEVZENE pontosan megegyezik a WP:NEV-el vagyis azzal, hogy ''„Egy téma vélhetően akkor elég nevezetes és alkalmas arra, hogy önálló szócikk szülessen róla, hogyha megbízható másodlagos források, melyek a tárgytól függetlenek, jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt.”.

Dancilynch: én egészítettem ki a szócikket. Apród vita 2016. október 2., 20:13 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Egy másik együttes dalt írt az emlékére, háromrészes rajfilm készült róla, és időközben már a cikk is ki lett kerekítve - mi kéne még a wikiképességhez? Megjegyzem a haláláról írt szakasz túlságosan is részletező, de ez persze nem ok a cikk törlésére. --Karmela posta 2016. október 8., 09:35 (CEST)

Szeptember 27.

Mártogatás süllőre

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Inkább egyfajta útmutató/kézikönyv, mint szócikk, szerintem nem a Wikipédiába való tartalommal. HG vita 2016. szeptember 27., 20:24 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon -- a maga nemében érdekes szócikk, kár lenne törölni.--Linkoman vita 2016. szeptember 28., 09:56 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A téma nevezetesnek tűnik a források alapján, viszont a szócikk nem enciklopédikus, tényleg inkább útmutató jellege van a szövegben gyakran előforduló kérdés-felelet részek miatt. Például: „ Eleven csalihallal horgászunk, de mekkorával? Azt mondják, hogy a kis csali=kis süllővel a nagy csali meg = nagy süllővel. Ebben sok az igazság, ismerni kell az öreg útonállók tartózkodási helyét, és nagy-nagy kitartással horgászni rájuk.” Szóval, mindenképpen átírásra szorul, vagy kidobni a szövegből az ilyen megfogalmazásokat és megnézni, mi marad. – Ary vita 2016. szeptember 28., 10:15 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: ezt a pompás félmondatot tartsuk meg: „..ismerni kell az öreg útonállók tartózkodási helyét...”, még jól jöhet. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 11:03 (CEST)

Borzalmas szócikknek. Ha ki lenne szedve minden, ami nem belevaló, akkor egyértelműbb lenne, hogy érdemes-e megtartani a szócikket vagy sem. Azt sem tudom, hogy mártogatni csak süllőre lehet-e vagy más halra is. Apród vita 2016. szeptember 28., 12:23 (CEST)

Hát nem is a horgászokra gondoltam, hanem a sikátorokra éjjel, az erdőben a János vitézre, no meg a fiatal útonállókra a celebtévékben. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 12:54 (CEST)
Ez nem az én véleményem csupán: „Forduljon Psmithhez!!! Psmith majd segít! Psmith mindent elintéz! Önnek szüksége lenne valakire, aki eljár peres ügyeiben? Valakire, aki elintézi üzleti ügyeit? Valakire, aki sétálni viszi a kutyáját? Valakire, aki meggyilkolja az Ön nagynénjét? Psmith elintézi! Bűntény nem akadály! Bármilyen megbízása van (feltéve, hogy halakkal nem kell dolgozni), forduljon Psmithhez! Ajánlatok: R. Psmith, postafiók 365. Forduljon Psmithhez!” – OsvátA Palackposta 2016. szeptember 28., 13:25 (CEST)
:-) Apród vita 2016. szeptember 28., 15:48 (CEST)
 • Le szeretném zárni az indítványt, de ehhez el kéne dönteni, hogy mi a könnyebb: újra teljesen nulláról megírni, vagy átfogalmazni kissé úgy, hogy megfeleljen az enciklopédikus stílusnak? A legjobb lenne, ha akadna az átfogalmazáshoz egy horgász wikipédista. --Karmela posta 2016. október 23., 19:58 (CEST)

Szeptember 5.

TheShowCrew

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem találtam kettő vagy több független és megbízható forrást, ami a triviális említésnél nagyobb mértékben foglalkozna ennek a csapatnak a pályafutásával, így szerintem a Wikipédia számára nem nevezetesek. Közösségi felületeken nyomulás, de más semmi. Ary vita 2016. szeptember 5., 13:06 (CEST)

"A TheShowCrew videóiról elég sokat írtunk már az eddigi klipmegosztásokban..." - írta a Lángológitárok.blog.hu., amely az elfogadottabb szakblogok közé tartozik (Bigmek. 2013. nov. 28.) És valóban: TheShowCrew (Lángológitárok.blog.hu).

Közösségi felületeken nyomulás. Persze, hogy nem e-mailben, hanem közösségi felületeken. Ezek után hogyan írjam le, hogy az Origó és Index oldalain is említették? Utóbbi így: Ezt tényleg látnia kellett volna a hazai hiphop élvonalának, hogy érezzék, hol is tart az itthoni színtér, és mi történik pár országgal, vagy egy óceánnal arrébb. Mégis csak a viszonylag sok újítással próbálkozó TheShowCrew tagjai bólogattak hátul, senki mást nem érdekelt a színtérből Mykki Blanco. (A parókás félőrült ámokfutása. (Index.hu.2014. május 4.)) Apród vita 2016. szeptember 5., 13:51 (CEST)

A Lángoló Gitárokon rövid hírek szerepelnek a csapatról: 7-8 sor szöveg plusz egy link. Ennyi. Meg aztán nehogy már az bizonyítsa a nevezetességet, hogy elmentek egy külföldi előadó koncertjére. Attól, hogy léteznek még nem lesznek automatikusan nevezetesek. – Ary vita 2016. szeptember 5., 14:09 (CEST)

Pl. a öt újabb magyar raplemez (lángoló gitárok blog) - egyébként az akkor új lemezüket egyfelől lehúzó, másfelől az együttes korábbi teljesítményét feldícsérő (idézet belőle: Vajon mi magyarázza, hogy egy jól felépített, eredeti, és senkivel össze nem téveszthető csapat önként lerombolja nimbuszát?) - lemezkritikájában nem tudom, hogyan jön ki a hét-nyolc sor, mivel nekem többnek tűnik. Apród vita 2016. szeptember 5., 15:39 (CEST)

A másik négy találatról van szó, nem az 1 db lemezismertetőről. – Ary vita 2016. szeptember 5., 16:09 (CEST)

Augusztus 30.

Födő Sándor

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nincs kettő vagy több független forrás, mely a munkásságával a triviálisnál nagyobb terjedelemben foglalkozna. Ary vita 2016. augusztus 30., 17:00 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: hát ami le van írva róla, az azért bizonytalanná teszi, hogy legyen, vagy ne legyen. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 3., 09:10 (CEST)

Bármi is legyen - a törlési megbeszélés maradó vagy törlő eredménye segítene a Födő Sándor (Fodo) átnevezésében, mert ha törölnék, akkor nincs zárójeles Fodó a szócikk nevében, ha viszont marad, akkor az segítene a a Födő Sándor (Fodo)ról Födő Sándor (zeneszerző)re való átnevezésben. Apród vita 2016. szeptember 6., 22:15 (CEST) Symbol opinion vote.svg megjegyzésTegnap lapozgattam egy 1980-as évekbeli rocklexikont(tök mást kerestem benne, mindegy) és rábukkantam a névmutatóban Födő Sánmdorra a DSR-band basszusgitárosaként. Az egy elég nevezetes banda volt, a Nocmmentet helyesen:NocoMMentet pedig itt a wikipédián is emlegetjük, ha nem is, mint önállóan nevezetes bandát:[[4]]Sajnos a cikk életrajzi része nem sikerült valami fényesen, a források sem, ha valaki tud többet, ne tartsa magában.Balfülü vita 2016. szeptember 20., 09:52 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon, hiszen szerintem az is mutatja valakinek a színvonalát, ha érdekesek, akikkel együtt játszott. --Karmela posta 2016. október 23., 12:28 (CEST)

Fábri László

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Gitáros. Játszott egy demós és egy tribute-zenekarban, az egyetlen nevezetes együttese a Stress. A WP:NEVZENE értelmében önálló szócikkre nem érdemes. Ary vita 2016. augusztus 30., 16:47 (CEST)

Augusztus 25.

Plug Out Acoustic

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Feldolgozás zenekar. Nem nevezetes. Mások zenéjével próbálnak érvényesülni. Ary vita 2016. augusztus 25., 11:08 (CEST)

Tribute zenekar a korrekt kifejezés. Amely viszont nem jelent automatikusan törlést, hiszen olyan bandák is lehetnek ismertek, amelyek ezt a típust képviselik. A jelen zenekar esetében nem kívánok állást foglalni, de nekem nem tűnnek nevezetesnek a források alapján. – Norden1990 vita 2016. augusztus 28., 01:57 (CEST)
A tribute-zenekar szerintem az, amelyik egy adott banda dalait játssza csak. De mindegy is. Ezek 99%-a megélhetési haknizenekar. – Ary vita 2016. augusztus 31., 09:48 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő, források hiányában nem tűnik nevezetesnek. – HG vita 2016. október 9., 17:38 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő, de nem olyan alapon, hogy utánjátszó vagy megélhetési, ez mindegy a wikiképesség szempontjából, hanem mert a Wikipédia csak azután jön, hogy a banda már elhíresült. --Karmela posta 2016. október 23., 12:18 (CEST)

Augusztus 16.

1 E5 m

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Teljesen esetlegesen, koncepció nélkül összehordott lista, bulvárlapok színvonalán. Megtudtam belőle, hogy a természet vízrajzot jelent, de a csillagászatot már nem foglalja magában. Hivatkozik a Nagyságrendek listája (hosszúság) cikkre, aminek az értelméről ugyan szintén beszélgethetnénk, de legalább jobban meg van írva, mint ez. Nem enciklopédikus, fölösleges. Ha mégis marad, adjunk címet neki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 16., 16:47 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 16., 16:47 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon számomra teljesen érthető, a cím is, a tartalom is... Nincs ezzel semmi baj. Egyébként is van még sok hasonló, akkor azt mindet töröljük? - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 16., 18:00 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Az tény, hogy kissé bulváros a tartalma, meg "miért pont az szerepel benne", de a lista feltehetően nem fog sokat változni. Hétköznapi életben is használható. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 16., 18:20 (CEST)
 • A Kategória:Nagyságrendek (hosszúság) kategória összes lapja ilyen, tehát a törlési/maradási döntésnek az összesre kell(ene) vonatkoznia. A gond az összessel, hogy nincs forrásuk, de ez még nem ok a törlésre. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 16., 19:38 (CEST)

Rlevente-vel értek egyet. – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 16., 19:50 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Használható cikk, ellenben a címével csinálni kell valamit (Symbol move vote.svg átnevezendő), mert szerintem nem lövök mellé ha azt mondom az emberek többségének gőze nincs arról mit takar. – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 17., 15:41 (CEST)

Mit szóltok ehhez?

stb. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 17., 16:14 (CEST)

Feltétlenül nevezzük át ezekre, mert a címből minden olvasó számára ki kell derülnie, hogy eszik vagy isszák a cikket. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 19., 19:46 (CEST)

@Rlevente: Ezek már sokkal jobban hangzanak, támogatom ezeket a formákat. – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 19., 21:15 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Ritkán mondok ilyet, de szerintem ez a szócikk nem tölti be azt a szerepet, mint amit – vélekedésem szerint – a szerzői szántak neki, sőt félrevezető is, ezért vagy radikálisan át kellene szerkeszteni vagy törölni kellene. A szócikk tartalmából én sajnos arra kell következtessek, hogy a szerzői csak félig értették meg a nagyságrend fogalmát. (Ez egyébként – legalábbis Magyarországon – általános, éppen ezért lenne szükség jó, szakmailag helyes szócikkekre ezen a téren.) Az a probléma, hogy a konkrét nagyságrend nem 100,0 km-nél kezdődik és (1000 km mínusz epszilon)nál végződik, hanem – szokásos módon – a félnagyságrendtől félnagyságrendig, tehát jelen esetben kb. 31,62 km-től tart kb. 316,2 km-ig. (Ergo a felsorolt dolgok kb. fele nem ide tartozik, így különösen pl. Sydney és Melbourne távolsága.) Tudom, hogy ez sokaknak meglepő, akik nem foglalkoznak ilyesmivel, és mivel ma már a logarlécről azt sem tudjuk, hogy mi, ezen nincs is mit csodálkozni. De ha már létezik a szócikk, akkor feltétlenül átnevezendő @Rlevente: által javasolt módon. És hátha egyszer meggyőzhetők a műkedvelők, hogy kicsit nézzenek utána, amiről írnak, akkor érdemes lesz nekifogni kigyomlálni a szakmaiatlanságokat (ami itt a magyar wikipédián különösen nehéz). Bazsola vita 2016. augusztus 20., 12:05 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Bazsola: bár elvben igazad lenne, valóban jó és helyes lenne a log_10 skála tengelyének a 10 egész hatványainál vett pontjai közötti felezőpontjait tekinteni nagyságrendi határoknak, ezt valójában sem a köznyelvben sem szakmai körökben sosem hallottam így. Sosem jutna például eszembe egy 350 méter hosszú hidat az ezres nagyságrendbe sorolni, még ha ahhoz közelebb is van a logskálán, mint a 100-ashoz. Az állításod, mint kijelentés szerepelhetne a nagyságrend szócikkben, de szerintem kár ilyesmivel nehezíteni a többi ember életét, hogy a felosztás határát pl. 316 méter magas épületeknél vegyék. Nekem tetszik a Kilométeres nagyságrend stb. átnevezés. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 28., 23:03 (CEST)

Külön válaszolok a két megjegyzésre, kedves @Cvbncv:, bár a válasz összefügg. Én nem tudom, mit jelent a Te szakmai köröd, nekem ez mindennapi kenyerem, mind időben (mikroszekundumtól milliárd évig), mind távolságban (mondjuk mikrométertől fényévig), mind térfogatban (itt egy kicsit kisebb az átfogás, mondjuk a mm³-től a néhány ezer km³-ig). De talán itt ez nem is annyira érdekes, mert a hozzáértés nemigen számít. Arra a konkrét mondatodra válaszolnék ebben a szakaszban, hogy „... kár ilyesmivel nehezíteni a többi ember életét, hogy a felosztás határát pl. 316 méter magas épületeknél vegyék”. A köznapi életben sajnos ismerem ezt az érvelést (túlbonyolítja, kolléga) és küzdök is ellene, de azt itt én mindenesetre vitatnám, hogy egy enciklopédiának egyszerűsítenie kellene a szakmai valóságot. (Elmagyaráznia kell, nem egyszerűsíteni.) Hiába sokkolt engem iskolás koromban, a Razglednicákat (különösen 4.) Abda nélkül nehezebb megérteni, hiába nehezíti az életünket a notesz megtalálásának körülménye és a költő előrelátása. De a témára konkrétan visszatérve ideidéznék az angol és a német wikipédiából néhány sort (tudom, ez nem forrás, majd a lejjebb hozok), mert tanulságos.
Előbb az angol: »An order-of-magnitude estimate of a variable whose precise value is unknown is an estimate rounded to the nearest power of ten. For example, an order-of-magnitude estimate for a variable between about 3 billion and 30 billion (such as the human population of the Earth) is 10 billion. To round a number to its nearest order of magnitude, one rounds its logarithm to the nearest integer. Thus 4000000, which has a logarithm (in base 10) of 6.602, has 7 as its nearest order of magnitude, because "nearest" implies rounding rather than truncation. For a number written in scientific notation, this logarithmic rounding scale requires rounding up to the next power of ten when the multiplier is greater than the square root of ten (about 3.162). For example, the nearest order of magnitude for 1.7×108 is 8, whereas the nearest order of magnitude for 3.7×108 is 9.«
És a német: »In der wissenschaftlichen Praxis wird allerdings oft eine Größenordnung als eher ungenaue Bezeichnung von Größenverhältnissen benutzt, und allgemein die Potenz der Gleitkommazahl gemeint. Der Sinn dieser Anwendung ergibt sich aus dem Kontext und liegt meistens in der Bezeichnung großer oder sehr großer Zahlenunterschiede. Beispielsweise ist der nächste Stern um fünf Größenordnungen weiter von der Erde entfernt als die Sonne. Gemeint sind hier also dezimale Größenordnungen und zwar gerundet auf eine ganze Zahl.«
Mindkét példából látható, hogy a logaritmus egészre kerekített értéke a nagyságrend, bármilyen alapot is vegyünk. (Jelen esetben nyilván 10-es alapú.) Szerencsémre (nem annyira szerencse, mint szakmai trivialitás) igen hasonló példákat hoznak, mint én. Ez részben válasz a lejjebbi megjegyzésre is. Bazsola vita 2016. augusztus 29., 16:27 (CEST)

Symbol question.svg kérdés @Bazsola, Cvbncv: tudtok forrást mutatni arra, hogy így szokás nagyságrendekre osztani egy skálát? Tehát hogy ezt máshol így csinálják? Éppan azért, hogy a laikus olvasókat meggyőzzük. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 29., 07:06 (CEST)

Szia @Rlevente: Szerintem erre nem fogunk forrást találni. Bazsola értelmezése a nagyságrendre egy helyes definíció, bár szerintem nem használatos. Szerintem a hétköznapi definíció (ami szintén helyes, másik definíció) szerint érdemes értelmezni a nagyságrendet itt a wikin, mert a felhasználó is így fogja keresni a magasházakat a listákban (ha fogja). Szóval szerintem a cikkek Symbol move vote.svg átnevezendők az általad javasoltakra.
Symbol opinion vote.svg megjegyzés Kérdés azonban, hogy miért van szükség sok ilyen lapra... Nem lehetne mind együtt a méter szócikkben? Nem kimerítő listáról, hanem kiragadott példákról van szó. Szerintem egy ilyen listának akkor lenne értelme, ha minden példa egy szócikkre mutatna, aminek van hossza. Például a már említett Sydney-Melbourne távolságot szerintem felesleges listázni, míg a madridi metró hossza szerintem listázandó, hiszen egy wiki-szócikk témájának egy fontos jellemzője.
még egy Symbol opinion vote.svg megjegyzés: a szócikkbe nehezen préselhető, de érdekes, figyelemfelkeltő dolgok szerintem a Portál névtérbe valók, nem annyira szócikkbe. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 29., 09:22 (CEST)
@Rlevente: kérdésére elsőre én is úgy válaszoltam volna, mint @Cvbncv: (a fenti két társwiki idézet esetleg – hangsúlyozottan esetleg – meggyőző lehet), mert a dolog annyira trivialitás, mint azt kérdezni, hogy mi volt a Thalész-tétel eredeti hivatkozása. A tudománynak azon a részén, amiben tevékenykedem, ez legalábbis így van. De aztán – és ezt nagyon köszönöm Nektek, mármint a tartalmas vitát – kicsit gugliztam, és az oktatásban nagyon jól használható szövegeket találtam. Itt van például egy, amibe beleolvastam, és nagyon tetszik, éppen úgy közelíti meg a dolgot, mint én tenném. A hallgatóimmal sokszor csináltatok nagyságrendi becsléseket, és feltűnő, hogy eleinte mekkorákat tévednek (logaritmikus skálán). Más is csináltat ilyeneket, hasonló eredménnyel (ld. a mellékelt képeket). Tényleg tanulságos, köszönet a gólpasszért. Bazsola vita 2016. augusztus 29., 16:42 (CEST)
@Bazsola: kezdem érteni, hogy min vitatkozunk! Ezért megosztom Veled is, amire most rájöttem. :) Egyrészt nincs vita abban (nem is volt), hogy ha definiálnunk kellene két nagyságrend határát pontosan, akkor az a logskálán való felezésnél történne. 10-esnél kábé a gyöktizes (~3.162) szorzónál. Eddig remek, nem vitatkozom!
A kérdés, hogy van-e ennek értelme itt, a mi esetünkben. Hasonlónak érzem a problémát ahhoz, hogy 1,0 nem egyenlő 1,000-val: bár mindkettő 1, a kettő között különbség van abban, hogy mennyire pontosan állítjuk, hogy 1. Nagyságrendi becslések esetén két nagyságrend között furának tűnik nekem egy hajszálpontos határ. Ha egymás mellett állna egy 316,1 méter magas és egy 316,3 méter magas ház, vajon az emberiség hány százaléka mondaná, hogy köztük egy nagyságrendnyi különbség van? Elég csekély.
Tehát mi lenne két nagyságrend határának legpontosabb megadhatósága? A logarlécünkön mondjuk ha csak 10 egészhatványai szerepelnek, hol van köztük a határ? Ennek a pontosságának nagyságrendje egynagyságrendnyi, ha érted mire gondolok (szándékosan írtam így, nem szóismétlés). Mivel a nagyságrendbe osztás pontossága egynagságrendnyi, ezért ennyi tévedést kénytelenek lennénk megengedni minden szerkesztőnek is :)
A törlésre jelölt szócikkre ezért az a javaslatom, hogy mindet egyesítsük a méternél egy Példák szakaszban, azaz Symbol merge vote.svg összevonandó. Indoklás: a nagyságrendbe sorolás nem tud elég pontos lenni ahhoz, hogy eldöntsük, mi hová tartozik. Ha egy pillanatra félreteszed a nagyságrendes (számomra is nagyon érdekes és tanulságos!) polémiát, akkor Te mit kezdenél ezekkel a nem túl szerencsésen elnevezett szócikkekkel? Kérlek erről is írj véleményt. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 29., 17:13 (CEST)
Kedves @Cvbncv: rendben, fókuszáljunk erre. Szerintem az első dolog, amit „össze kellene valahogy egyeztetni”, az a tudományos megközelítés (logarlécen a 0,5-ös osztás), és a hétköznapi felfogás (ez nagyon változó, kérdezz meg 10 embert, hogy 1 hektós hordóba hány dm³ bor fér... :-)) – ami tulajdonképpen implicite a vitát generálta. Ezért javasoltam ennek (tulajdonképpen ezeknek) a szócikk(ek)nek a törlését, ami valójában összevonás. De erre viszont van egészen jó szócikk (legalábbis kiindulásként): a már @Bináris: által eredetileg is említett Nagyságrendek listája (hosszúság), amit meg lehetne kisebb küzdelemmel gyógyítani e tekintetben. Ide egy kis megjegyzés: a tengerszint feletti magasságok említésének ott sincs értelme, mert a Gellérthegy vagy a Csomolungma alatt húzódó geoidot (amitől mérjük a tszf. magasságot) senki nem látta. Szerintem a koncepció elmagyarázásához tökéletesen elegendő egy cikk, esetleg lehetne egy klasszikus ábrát csinálni à la Lukács Béla (atom, baktérium, ember, csillag), és ha ezt valaki megérti, akkor érteni fogja, hogy mondjuk 800 km milyen nagyságrendbe esik. Egyébként szerintem sosem ezzel („az emberi léptékkel”) van a probléma, hanem azzal, hogy pl. a Hold átmérője, a Hold távolsága, 1 csillagászati egység és 1 parszek hogyan viszonyul egymáshoz. Összefoglalva: ha értelmesen össze lehet vonni, akkor összevonandó, de nem látom, hogy mennyivel több vagy más lesz ez, mint a nagyságrendes szócikk vagy mondjuk ez (Table 8.5). És ha már ennyit írtam, jelzem, hogy hajlamos lennék bevezetőt írni egy ilyen cikkhez (a vita eredményeként már van néhány forrás). Mint fent is írtam, ha megmarad(nak), a közérthető átnevezés feltétlenül szükséges. Bazsola vita 2016. augusztus 29., 18:02 (CEST)
Coda a végére: amilyen figyelmetlen vagyok, nem vettem észre a legkézenfekvőbbet az angol wiki végén, íme és tovább... Old, but gold... Bazsola vita 2016. augusztus 29., 23:49 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, de átnevezendő. DVTKstadion 2016. szeptember 18., 19:49 (CEST)

Augusztus 15.

Fáber Károly

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Élő személy nevezetességét alátámasztó források hiányában. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 15., 10:18 (CEST)

Ha törlik, máshol is meg kell szüntetni a linkelését: Speciális:Mi hivatkozik erre/Fáber Károly. Apród vita 2016. augusztus 15., 13:58 (CEST)

Köszi, én általában végig szoktam menni a törölt lapra hivatkozó oldalakon és rendezem a hivatkozásokat. Feltételezem, hogy a többi admin is. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 15., 16:02 (CEST)

Határesetként Symbol keep vote.svg maradjon, vannak könnyen fellelhető nevezetességmorzsák, pl. [5],[6],[7] és különösen [8] (ez a legkevésbé triviális), valamint [9], [10], nyilván utánközlés, de nemzetközileg is érdekes. Úgy tűnik, hogy vannak híradófelvételek is a NAVA-nál. A szócikkben leírtak forrásokkal alátámaszthatók. (Igen, tudom, nincs benne, hogy hova járt iskolába, mi a kedvenc étele, de benne van, hogy mitől (lehet) nevezetes, mit csinált, és pl. az is, hogy melyik évben született...) Bazsola vita 2016. augusztus 18., 10:06 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendőSzerintem minimálisan nevezetes, hosszan tartó politikai tevékenysége nincs, rólam több cikk van a sajtóban, mint róla. :D Na jó, ez utóbbi nem érv, csak megjegyzem, hogy a nevezetesség hiánya szerintem fenn áll. Kérdés, hogy akár egy-két év múlva fog-e rá bárki emlékezni, hiszen a politikatörténet nagyon-nagyon pici szeletét jelenti. – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 18., 19:34 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés: az mindegy, hogy hosszan tart-e a tevékenysége vagy sem, az a kérdés, hogy nevezetes-e. (Andreas Lubitz nevezetessége is pillanatszerűen jött létre – és bár soha ne vált volna nevezetessé...) Nem tudom, hogy 5-6 évnyi csökkenő intenzitású közéleti szereplés rövid-e, de ha jól tudom, amennyiben bárki is wikiképesnek bizonyul, e tulajdonsága nem évül el. Mintha az enciklopédiák éppen azért készülnének, hogy az egykoron valamiért nevezetes emberek, dolgok ne menjenek feledésbe. Mindenesetre több médium tartotta érdemesnek írni róla egy időben, közülük egy rövid összefoglaló jellegűt be is tettem a szócikkbe. (Egyébként ha Magad nevezetes vagy, és úgy gondolod, írj Magadról, nem tilos.) Bazsola vita 2016. augusztus 18., 21:12 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő a demonstráció nevezetes, de ő, mint az egyik szervezője önmagában nem – Ary vita 2016. szeptember 6., 16:05 (CEST)
Kedves @Ary: ugye mielőtt ezt a mondatot leírtad, ezúttal a belinkelt információkat is elolvastad? Ugyanis a nemzetközileg a megnyert strasbourgi per miatt foglalkoztak velük (Tatár & Fáber), mégpedig 2012-ben. Azt nem tudom, hogy más is nyert-e pert (és kártérítést, 1500 euró + 3% éves kamat fejenként). Véleményem szerint a wikiképességnél ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Bazsola vita 2016. szeptember 7., 21:18 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, lehet, hogy a kiíráskor még hiányoztak, de most már szerintem megvannak a szükséges referenciák a wikiképességhez. Lehetne találni továbbiakat is, például a "Fáber Károly MTI" vagy a "Fáber Károly" site:mek.oszk.hu keresőkérdés nyomán elindulva. --Karmela posta 2016. október 7., 22:34 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, megfelel a kritériumoknak. – Tobi Üzi :) 2016. október 11., 11:57 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon határeset, súrolja a nevezetességi küszöböt. A WP:ÉLŐ szellemében töröltem minden forrásolatlan állítást a cikkből. Piraeus vita 2016. október 25., 00:06 (CEST)

Frissen lezárt megbeszélések

Ez alá ne írj új témát! Itt csak a frissiben, három-négy napnál nem régebben lezárt megbeszéléseket listázzuk (aszerint, hogy mikor kerültek át a készek közé). A régebbiek megtalálhatók egy szakasszal lejjebb, a még régebbiek pedig Archivált törlési javaslatok kategóriájában.

Régebben lezárt megbeszélések


Lezáróknak:
 • a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki az e (=eredmény) paraméterrel, amiben add meg az eredmény kódját.
  Például így: {{törlés link|Szócikk címe|e=M}}
 • Másik lehetőség: a {{törlés link}}(?) sablont cseréld ki {{ttörlés link}}-re és 2. paraméterként add meg az eredmény kódját.

Az eredményjelzések magyarázata:

 • T: töröltük
 • M: megmaradt
 • R: összedolgozva egy másik cikkel, átirányítás lett belőle
 • Ö: összevonva egy másik cikkel, átirányítás nem kell
 • H: helyreállítva (helyreállítási szavazásnál; ha nincs helyreállítva, akkor Törölve marad)
 • J: jogsértőbe áttéve
 • Á: átirányítássá alakítva
 • B: Wikikönyvekbe átmozgatva
 • C: Cikkjelöltnek minősítve