Wikipédia:Törlésre javasolt lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Szavazás törlésről szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Törlésre javasolt lapok 
Admin mop question.svg
Ezen az oldalon jelölhetsz törlésre olyan szócikkeket és képeket, melyek szerinted nem valók a Wikipédiába, és a már törölt lapok helyreállításáról is itt lehet megbeszélést kezdeményezni.
Ki vehet részt a megbeszéléseken?

Az idevágó irányelv szerint a törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

A kezdő szerkesztők cikkeiről indított törlési megbeszélésre célszerű meghívni a kezdőt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmagyarázhassuk a problémát, segítséget nyújthatunk az irányelvek megértéséhez.
Szócikk megbeszélésre jelölésének menete
 1. Először helyezd el a megbeszélendő cikk legtetején a {{törlés}}(?) sablont, majd a sablonban lévő, a törlési vitára mutató linkre kattintva hozd létre az allapot a következő tartalommal:
  {{subst:törlés allap|Szócikk címe|Indoklás}} ~~~~
 2. Az általad jelölt cikk mellé minden esetben írj rövid összefoglalót, hogy mi is a javaslatod a cikkel kapcsolatban és miért!
 3. Ha létrehoztad az allapot, akkor a megfelelő dátum alá illeszd be erre az oldalra:
  {{törlés link|Szócikk címe}}
 4. Ha nem ez a szócikk első törlési vitája, akkor kövesd a {{törlés}}(?) és a {{törlés link}}(?) sablon útmutatását.
 5. Ne felejtsd el értesíteni a jelölt lap létrehozóját, és ha ő új vagy ritkán szerkeszt nálunk, akkor elmagyarázni neki, hogy hol és hogyan tud bekapcsolódni a megbeszélésbe, és milyen javításokkal maradhatna meg a lap.

Ne nevezz át lapot, amíg a vita folyik, mert összekuszálod az allapokat! Ha átnevezést javasolsz, írd le a hozzászólásodban használt sablon mellé!

Törölt lap jelölése helyreállításra
 • Ez egy megismételt törlési megbeszélés, a menete megegyezik azzal, mintha egy új törlési javaslatot nyitnál.
 • Csak akkor jelöld helyreállításra a lapot, ha úgy véled, a lezárt törlési megbeszélés óta olyan új tények merültek fel, melyeknek fényében a törlés nem volt indokolt. Helyezz el a javaslat elején egy linket az előző, lezárt megbeszélésre.

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincs egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merültek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozhatósága és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

 • A hozzászólásaidnál használd a jobboldalt látható sablonokat.
 • Ha állást foglalsz, mindig írj indoklást, és hozzászólásodat írd alá. Az indoklás nélküli hozzászólásokat figyelmen kívül hagyjuk.
 • A viták során különösen ügyelj a hangnemre. Érveid kifejtésével kapcsolatban lásd: Hogyan ne érvelj (lehetőleg).
A hozzászólásoknál szokásosan használt sablonok / kinézetük
A lezárt megbeszéléseket megőrizzük a későbbi dokumentáció számára, ha egy szócikknek több törlési megbeszélése is volt, akkor mindegyiket.
A lezárt megbeszélések sorsa
 • A lezárt megbeszélések kb. 3-4 napig maradnak közszemlén, majd áthelyezendők a Frissen lezárva szakaszba.
 • Ehhez a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki egy eredmény paraméterrel, amivel megadod a lezárási döntés kódját, majd helyezd át a Frissen lezárva szakaszba. Az egyes csomagokat az áthelyezés dátuma szerinti alszakaszba tedd.
 • A Frissen lezárva szakaszba helyezéstől számított 1 hét múlva a témák az oldalról törölhetők, a továbbiakban a lezárt megbeszélések allapjai megtalálhatóak a Kategória:Archivált törlési javaslatok kategóriában.
Az archívum helye

Az archivált törlési megbeszéléseket lásd ABC-rendben az alábbi kategóriában:

Törlésre javasolt szócikkek

Július 28.

2057

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A cikk egyetlen releváns információt tartalmaz (a film), de annak sem itt van a helye, hanem a film cikkében. Teljesen fölösleges lap, nem szól semmiről. Szerintem Symbol delete vote.svg törlendő. Nl vita 2016. július 28., 19:04 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő Ez így szubcsonk. Esetleg a {{szubcsonk}}(?) sablont rá lehetne tenni, hátha valaki bővíti. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 29., 14:15 (CEST)
Symbol delete vote.svg törlendő Csak egyetlen film miatt fölösleges a cikk, más infót nem tartalmaz. A sablonozás szerintem nem kell. Ha lesz megfelelő tartalom, valaki majd újból létrehozza. Nincs szükség tartalom nélküli cikkekre. misibacsi*üzenet 2016. július 29., 16:06 (CEST)
Symbol delete vote.svg törlendő Majd 2057-ben megírják, nem kell sietni ... Csujaposta 2016. július 29., 18:09 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés szubcsonk legyen inkább, angolból fordítással jó cikk lehetne belőle. Gyurika vita 2016. július 29., 18:17 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Simán lehetett volna szubcsonk, de most már mindegy, mert így is, úgy is van öt nap a törlés előtt, mind a két sablonnal egyenlő esélye van feljavítani valakinek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. július 29., 19:10 (CEST)

Július 27.

Zmeskál Aranka

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A nemrég törölt Bereczk Bélához hasonló. Lefordított négy regényt, írt pár cikket de szinte semmi életrajzi adat azon túl, hogy ki volt a férje, se több forrás, a Szinnyei és Pallas félmondaton túl, így önállóan nem nevezetes. Gyurika vita 2016. július 27., 21:40 (CEST)

 • vonjuk egybe Csukássy József cikkével, önállóan tényleg nem elég wikiképes. Alensha 2016. július 28., 01:23 (CEST)

Július 25.

Márkus Gábor (labdarúgó)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A WP:NEV-nek nem felel meg. Nem nevezetes labdarúgó. Csak alsóbb osztályú csapatokban szerepel. Legmagasabb osztálya az NB III Csurla vita 2016. július 25., 22:06 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon, korosztályos válogatott játékosról van szó. – Norden1990 vita 2016. július 26., 00:09 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő, ha felnőttként lesz eredménye, ami feljogosítja az itteni szereplésre, akkor legyen majd róla cikk, jelenleg nem felel meg a nevezetességi kritériumoknak. Nl vita 2016. július 28., 19:07 (CEST)


Július 23.

Dr Török Lajos

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Élő személy életrajza, amely nemhogy nincs forrásolva, de még az sem derül ki, miről nevezetes (próbáltam rákeresni, de még arra sem jöttem rá, hogy agrármérnöki (?) pályája vagy különböző funkciói révén). Olvastam a szerzője vitalapját, ezért vártam néhány napot, hátha történik valami. (És a hibás szócikkcímtől most tekintsünk el, azt a legkevesebb orvosolni.) Vépi vita 2016. július 23., 08:31 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő - Megpróbáltam segíteni, de erre új szerkesztőtársunk - sajnos - a legkevésbé sem volt vevő, attól kezdve, hogy nem értette meg: a doktori cím nem része a szócikk címének.--Linkoman vita 2016. július 23., 10:13 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés a szócikkben van forrás megadva - Ki kicsoda Keszthelyen 2016 - Csurla vita 2016. július 23., 12:05 (CEST)

ez egy db forrás. Ráadásul erőteljesen helytörténeti jellegű. (meg aztán utána kéne nézni, hogy tényleg benne van-e) Xia Üzenő 2016. július 27., 21:51 (CEST)

Ráadásul erőteljesen helytörténeti jellegű.Most már ez is baj? Apród vita 2016. július 27., 21:58 (CEST)

A díjai alapján van rá esély, hogy csakugyan nevezetes, azaz lehet találni két nem triviális forrást róla (a Ki kicsodát nem tartom ilyennek), de a jelenlegi állapotában Symbol delete vote.svg törlendő. Nem derül ki belőle, hogy ki ő, mit csinált, miről nevezetes, csak egy csomó különböző szintű elismerés felsorolása, az meg nem szócikk. A kezdő szerzővel talán még lehetne dolgozni rajta, de láthatóan csak azt a pár órát szánta a Wikipédiára életéből, amíg a cikk első változata elkészült, ez 20-án volt, és azóta vissza se nézett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. július 28., 08:19 (CEST)

Értelemszerűen a szerző azt gondolja a nevezetesség forrásának, hogy az ember a Népstadion és Intézményei (Olimpiai Központ) főigazgatója volt, valamint hogy több kitüntetés, köztük Önkormányzati Minisztériumi kitüntetés birtokosa. – Burumbátor Súgd ide! 2016. július 28., 08:33 (CEST)

Július 21.

Judaisztikai szakirodalom

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A judaisztikai szakirodalom szócikk szerintem nem igazi szócikk és mivel 1998-2005 közé datálódnak a felsorolt könyvek, vagyis 1998 előttiek és 2005 utániak nincsenek benne, mivel a szócikk tartalmilag nem, csak formailag fejlődött az elmúlt 11 évben, valójában csak részleges eligazítást ad a judaisztikai szakirodalomról. A szócikk alapszerzője sem ragaszkodott a Kocsmafal (egyéb)en a szócikk életben tartásához. Apród vita 2016. július 21., 01:00 (CEST)

A témával foglalkozók vagy az iránt érdeklődők számára hasznos gyűjteménynek tartom ezt a listát (még akkor is, ha régóta nincs frissítve), ezért törlés helyett inkább javasolnám a Wikipédia:Zsidóságműhelyhez vagy a Portál:Zsidóság allapként való áthelyezését. Értékesnek tekinthető tartalmakat ne töröljünk. – Dodi123 vita 2016. július 21., 12:45 (CEST)

Allapként én is támogatom. Apród vita 2016. július 21., 14:19 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon - Javasolom A magyar judaisztika bibliográfiája címet a jelenlegi helyett és a cikk békében hagyását. Az nem törlési ok, hogy egy lista bővítendő.

Ameddig a magyar Wikipédia naprakész közlekedési menetrendeket közöl százával, addig más területeken se mondjuk, hogy az adat máshonnan is elérhető...--Linkoman vita 2016. július 22., 13:08 (CEST)

Ezzel egyetértek, de mindenképp kerüljön rá egy bővítendő vagy csonk sablon, mert így azt az érzetet kelti a cikk, hogy teljes biblográfiáról van szó, ami megtévesztő. Xia Üzenő 2016. július 22., 14:30 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Linkoman megoldása, a szócikk átnevezése, szimpatikus nekem is, egy csonk sablonnal együtt a helyén is maradhat. – Dodi123 vita 2016. július 22., 15:39 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az előzőhöz annyi kiegészítés, hogy a Linkoman által javasolt cím nem teljesen tökéletes, mert nem kizárólag magyar szerzőktől származó judaisztikai művekről van szó. – Dodi123 vita 2016. július 22., 15:42 (CEST)

Jó, de akkor legalább tematikus szakaszokra legyen felosztva, mert ez így ömlesztett. Nem lehet mindegyiknél átlátni, melyik az, ami történeti forrásanyag, melyik az, ami tanulmánykötet, összefoglalás, kézikönyv, monográfia vagy adattár. Apród vita 2016. július 22., 18:48 (CEST)

Valahogy így: [1]. Egyébként Kgyt már létrehozott külön allapot a törlési megbeszélés megkezdése után: Szerkesztő:Kgyt/Judaisztika szakirodalom, ami ellen nincs kifogásom. Apród vita 2016. július 22., 19:41 (CEST)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés teljesen biztos, hogy egy bármilyen témában összeállított könyvlista a wikipédiába való? Legfeljebb egy műhely allapjaként tudom elképzelni, önállóan szerintem nem wikiképes. Alensha 2016. július 28., 01:34 (CEST)

Július 17.

Laky Károly

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

kétséges nevezetesség, források hiánya Gyurika vita 2016. július 17., 09:38 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon, kanonokként nekem nevezetesnek tűnik, ráadásul az 1843-44-es rendi országgyűlésen is meghívott volt. Gudenus alapján róla van szó. – Norden1990 vita 2016. július 18., 01:07 (CEST)

Az lehet, de gyakorlatilag csak említések vannak róla. És ki is tudod egészíteni ez alapján? Szintén egy ilyen említésből tudtam egy mondottal kiegészíteni. Gyurika vita 2016. július 23., 10:17 (CEST)

Külön meg kell fontolni a névhasonlóságot a vízilabdacsapat 1964-es olimpián szolgáló szövetségi kapitányáéval. – Burumbátor Súgd ide! 2016. július 23., 10:20 (CEST)

Symbol delete vote.svg törlendő megfelelő források hiánya miatt, csak egysoros említesek vannak róla Szinnyeiben és Gudenusban minimális adattal. Gyurika vita 2016. július 28., 11:16 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés, a jelölő mióta szavazhat? – Norden1990 vita 2016. július 28., 13:45 (CEST)
Régóta. – Pagony foxhole 2016. július 28., 15:40 (CEST)
Pláne, hogy ez nem szavazás és nem szavazott. Ez egy törlési megbeszélés. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 28., 16:40 (CEST)
Lásd pl. a PartYssimo törlésijét, de még kereshetek, ha gondolod. Tudsz érdemi forrásokat amik nem trivitális mennyiségben foglalkoznak vele? Gyurika vita 2016. július 28., 15:00 (CEST)
Mivel 1843-44-ben országgyűlési meghívott volt, talán itt van róla infó. Sajnos, a Szabó Ervin augusztus 4-ig zárva van, utána szívesen megnézném, de ha esetleg te járatos vagy más könyvtárba is, ellenőrizheted. – Norden1990 vita 2016. július 28., 16:32 (CEST)
Nem hajt a tatár, ráérünk. Kitoljuk a megbeszélés lezárását a FSZEK nyitása utáni két héttel, kb. aug. 20-ig, ahogy tavaly is tettük az egyiknél (a lezárótól kéretik figyelembe venni). Gyurika vita 2016. július 28., 16:37 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon – Jávori István Itt a vita 2016. július 28., 16:55 (CEST)

Laky Márton

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

kétséges nevezetesség, források hiánya Gyurika vita 2016. július 17., 09:37 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés nekem ez így "pöppet" rövid – Adenes1995 vita 2016. július 21., 18:52 (CEST)

Frissen lezárt megbeszélések

Ez alá ne írj új témát! Itt csak a frissiben, három-négy napnál nem régebben lezárt megbeszéléseket listázzuk (aszerint, hogy mikor kerültek át a készek közé). A régebbiek megtalálhatók egy szakasszal lejjebb, a még régebbiek pedig Archivált törlési javaslatok kategóriájában.


Régebben lezárt megbeszélések


Lezáróknak:
 • a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki az e (=eredmény) paraméterrel, amiben add meg az eredmény kódját.
  Például így: {{törlés link|Szócikk címe|e=M}}
 • Másik lehetőség: a {{törlés link}}(?) sablont cseréld ki {{ttörlés link}}-re és 2. paraméterként add meg az eredmény kódját.

Az eredményjelzések magyarázata:

 • T: töröltük
 • M: megmaradt
 • R: összedolgozva egy másik cikkel, átirányítás lett belőle
 • Ö: összevonva egy másik cikkel, átirányítás nem kell
 • H: helyreállítva (helyreállítási szavazásnál; ha nincs helyreállítva, akkor Törölve marad)
 • J: jogsértőbe áttéve
 • Á: átirányítássá alakítva
 • B: Wikikönyvekbe átmozgatva
 • C: Cikkjelöltnek minősítve