Wikipédia:Törlésre javasolt lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Szavazás törlésről szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Törlésre javasolt lapok 
Admin mop question.svg
Ezen az oldalon jelölhetsz törlésre olyan szócikkeket és képeket, melyek szerinted nem valók a Wikipédiába, és a már törölt lapok helyreállításáról is itt lehet megbeszélést kezdeményezni.
Ki vehet részt a megbeszéléseken?

Az idevágó irányelv szerint a törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

A kezdő szerkesztők cikkeiről indított törlési megbeszélésre célszerű meghívni a kezdőt, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmagyarázhassuk a problémát, segítséget nyújthatunk az irányelvek megértéséhez.
Szócikk megbeszélésre jelölésének menete
 1. Először helyezd el a megbeszélendő cikk legtetején a {{törlés}}(?) sablont, majd a sablonban lévő, a törlési vitára mutató linkre kattintva hozd létre az allapot a következő tartalommal:
  {{subst:törlés allap|Szócikk címe|Indoklás}} ~~~~
 2. Az általad jelölt cikk mellé minden esetben írj rövid összefoglalót, hogy mi is a javaslatod a cikkel kapcsolatban és miért!
 3. Ha létrehoztad az allapot, akkor a megfelelő dátum alá illeszd be erre az oldalra:
  {{törlés link|Szócikk címe}}
 4. Ha nem ez a szócikk első törlési vitája, akkor kövesd a {{törlés}}(?) és a {{törlés link}}(?) sablon útmutatását.
 5. Ne felejtsd el értesíteni a jelölt lap létrehozóját, és ha ő új vagy ritkán szerkeszt nálunk, akkor elmagyarázni neki, hogy hol és hogyan tud bekapcsolódni a megbeszélésbe, és milyen javításokkal maradhatna meg a lap.

Ne nevezz át lapot, amíg a vita folyik, mert összekuszálod az allapokat! Ha átnevezést javasolsz, írd le a hozzászólásodban használt sablon mellé!

Törölt lap jelölése helyreállításra
 • Ez egy megismételt törlési megbeszélés, a menete megegyezik azzal, mintha egy új törlési javaslatot nyitnál.
 • Csak akkor jelöld helyreállításra a lapot, ha úgy véled, a lezárt törlési megbeszélés óta olyan új tények merültek fel, melyeknek fényében a törlés nem volt indokolt. Helyezz el a javaslat elején egy linket az előző, lezárt megbeszélésre.

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincs egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merültek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozhatósága és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

 • A hozzászólásaidnál használd a jobboldalt látható sablonokat.
 • Ha állást foglalsz, mindig írj indoklást, és hozzászólásodat írd alá. Az indoklás nélküli hozzászólásokat figyelmen kívül hagyjuk.
 • A viták során különösen ügyelj a hangnemre. Érveid kifejtésével kapcsolatban lásd: Hogyan ne érvelj (lehetőleg).
A hozzászólásoknál szokásosan használt sablonok / kinézetük
A lezárt megbeszéléseket megőrizzük a későbbi dokumentáció számára, ha egy szócikknek több törlési megbeszélése is volt, akkor mindegyiket.
A lezárt megbeszélések sorsa
 • A lezárt megbeszélések kb. 3-4 napig maradnak közszemlén, majd áthelyezendők a Frissen lezárva szakaszba.
 • Ehhez a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki egy eredmény paraméterrel, amivel megadod a lezárási döntés kódját, majd helyezd át a Frissen lezárva szakaszba. Az egyes csomagokat az áthelyezés dátuma szerinti alszakaszba tedd.
 • A Frissen lezárva szakaszba helyezéstől számított 1 hét múlva a témák az oldalról törölhetők, a továbbiakban a lezárt megbeszélések allapjai megtalálhatóak a Kategória:Archivált törlési javaslatok kategóriában.
Az archívum helye

Az archivált törlési megbeszéléseket lásd ABC-rendben az alábbi kategóriában:

Törlésre javasolt szócikkek

November 30.

LG LHB755 és a többiek

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Szerintem ezek nem nevezetes dolgok. Már abban sem avgyok biztos, hogy az összes okostelefon-modellről kell, hogy legyen szócikk, de azokról legalább születnek értékelések, reviewk, sokszor több oldal hosszú elemzések. Nem hiszem, hogy minden tévékészülékről, házimoziról, GPS-ről kell szócikk. Ez gyakorlatilag nem más, mint az LG hhonlapjáról bemásolt paraméterlista egy egy mondatos beveztővel, hogy ez milyen csúcs technológia. Egyúttal a többit is szeretném törlésre jelölni. Beszédes az is, hogy egyiknek sincs cikke nagyobb Wikipédián. Van egy olyan érzésem, hogy a cikkeket feltöltő kolléga az LG marketingosztályán tevékenykedik és a komplett katalógusukat fel fogja ide tölteni. Ennek sürgősen gátat kéne szabni, amíg nem késő, és majd jön az összes porszívó, vasaló és egyéb termék is. Alternatív megoldásként el tudnék képzelni olyat, hogy LG házimozirendszerek listája az angol en:List of LG mobile phones és hasonló cikkek mintájára, de ebben a formában én ezt nem tudom elfogadni, különálló szócikkenként típusok szerint.

Symbol opinion vote.svg megjegyzés 1.) "Nem hiszem, hogy minden tévékészülékről, házimoziról, GPS-ről kell szócikk." Simán lehet róla cikk, ha nem reklám-, hanem tájékoztató jellegű és nem szubcsonk, attól hogy itteni jelenléte szokatlan. Én jelenleg egy tényszerű leírást látok, nem többet. Akiket érdekelnek egy-egy típus műszaki specifikációi, azok utána tudnak így nézni. Egyik legjobb példaként hadd említsem az 1971-től Csabai Dániel-féle Magnósok évkönyve sorozatot vagy a rádió-magnó szervizkönyveit, vagy akár a Kádár Géza-féle Rádió és televízió vevőkészülékek sorozatot, amely több évtized hazai forgalomban kapható rádió- és tévétípusainak adja komplett műszaki leírását kapcsolási rajzokkal együtt, a modul tévékészülések szervizkönyve és a többit nem is említve. Ezek egész Európában egyedülálló, páratlan műszaki szakirodalmat teremtettek (valaki mutasson nekem egy német, angol vagy francia könyvet, ami ilyeneket tartalmaz), generációk használták és használják most is. A benne taglalt típusok pedig miért ne lehetnének nevezetesek, ha már tömeggyártásban készült cikkek, amit emberek százezrei-milliói ismernek, használn/tak. Ott van például a JVC HR-3300, ami a világ első asztali kivitelezésű képmagnója volt, vagy a Videoton TS 3301 SP Super Color televízió, amire az összes többi később gyártott hazai Videoton tévékészülék épült. Mérföldkő még a Sony CDP-101 CD-lejátszó vagy a Grundig VS 200 RC, ami korbeli VHS-ektől eltérő a Betamax rendszerhez hasonló szalagbefűzéssel rendelkezik. Tegye fel a kezét, aki még egy hasonló VHS magnót tud mondani. Mára ezek már kordokumentumok. És nem csupán ezek a könyvek, hanem a Hi-Fi magazin és számos más korabeli publikáció és bemutatta ezeket a készülékeket. A Magnósok évkönyve sorozat is azon egyszerű oknál fogna maradt abba, mert egyszerűen nem tudta tartani a lépést a kereskedelmi forgalomba került ezernyi készüléktípus leírásainak közreadásával. Ugyanez a helyzet a mobiltelefonokkal, fényképezőgépekkel, DVD-lejátszókkal, stb. Ez csupán egy olyan terület, amit még senki nem dolgozott ki és azért fura. Ebből következik a következő pont:

2.) "Beszédes az is, hogy egyiknek sincs cikke nagyobb Wikipédián." Az, hogy más wikipédián nincs róla cikk, az égvilágon nem jelent semmit. Több magnóról vagy videóról azért csak itt van cikk, mert éppen magyar nyelven érhető el a legbővebb és a legjobb szakirodalom illetve nem jutott még senkinek eszébe megírni. De nálunk ugyanúgy van cikk a Nokia 3310-esről, míg külföldi wikiken több más társáról is [1], [2] van. Vannak a busztípusokról is: Volvo 7700, Ikarus 260, autótípusokról: Pontiac Trans Am, Fiat 124, a külföldiek még többet feldolgoztak már [3], több külföldi wikin pl. önálló cikk van a Lada 1200-asról, de simán lehetne írni fényképezőgépekről is, pl. Praktica BX 20, vagy Nikon D750. Szóval ezek egyszerűen csak megírásra váró témák, a sok vasútállomás, a K-POP albumok és a 18. századi jezsuita szerzetesek után.

Gyurika vita 2015. november 30., 16:00 (CET)

Ugyanennek utána tudsz nézni a gyártó honlapján is, ezek a cikkek semmivel sem adnak több információt, mint a gyártó honlapja, épp ellenkezőleg, kopipészttel onnan van kimásolva egy formázatlan specifikációlista és kész. Semmit nem tudunk meg a készülékről ezen felül, hogy mikor gyártották, vagy miért lenne jelentős. Nyilván vannak jelentős mérföldkő készülékek, de nem minden készülék mérföldkő, a többség egyszerű tucatáru. Éppenséggel hogy egyikhez sincs két független forrás megadva, csak az LG honlapja. És ez ebben a pillanatban picit sem több mint a készülék reklámja, mert keresésre a wikit hozza ki elsőnek a google, ugyanazokkal az adatokkal, amit az lg.com-onm is elolvashatsz. És bocs, de a vasútállomásaimhoz meg a kpop-albumaimhoz mindhez van független forrás. Ha nem lenne, nem írnám meg őket. (Valamint lásd még Pokémon-teszt) Ezek ebben a formában nem szócikkek, csak odavetett specifikációlisták. A Wikipédia nem üzleti katalógus. Xia Üzenő 2015. november 30., 16:53 (CET)

Hát akkor ki kell őket bővíteni. Ennyi erővel ne írjunk a Tower Bridge-ről, Reykjavíkról és Josip Broz Titoról sem, hiszen már mások megírták ezeket az információkat, a külföldi cikkek különben is bővebbek, akit érdekel, az meg úgyis elolvashatja a róluk szóló könyveket, nem?. Gyurika vita 2015. november 30., 17:03 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés - Teljes mértékben egyetértek a kiíróval.
Megoldásként én is el tudnék képzelni az LG házimozirendszerek listája az angol en:List of LG mobile phones és hasonló cikkek mintájára készítendő cikket.
A Wikipédia nem csupán a könnyen hozzáférhető, önmagában nem nevezetes műszaki adatok gyűjteménye! Mi, a Wikipédia szerkesztői döntjük el, milyen mélységig vesszük fel a műszaki adatokat.
Eddig a részletességig nem kellene elmenni! Elárulok egy titkot: az LG cég szándékosan használ fantáziátlan kódjeleket - pont azért, hogy el ne vonja a fogyasztó figyelmét a számára lényegesebb LG márkáról. Az autós példák kicsit sántítanak. Egyazon típushoz tartozó modelleknek számos változatuk lehet (a Volkswagent nevezem típusnak, a Golfot modellnek.) Az LG-cikkek olyanok, mintha nem csupán Volkswagen és Volkswagen Golf szócikkeink lennének, hanem lenne külön-külön "Golf 1.2 TSI Trendline", "Golf 1.4 TSI Trendline", "Golf 1.6 TDI Trendline", "Golf 2. TDI Trendline", stb. és a sort a "Golf Variant 2.0 CD TDI Comfortline" zárná, nem is említve a további tucat modellváltozatot a kínálatból.)
Az unalmas adatmásolgatáson túlmenően az LG-ről - megbízható forrásokra támaszkodó - fejlődésrajzra lenne szükség. Abból ugyanis kiderülne, hogy az adott pillanatban melyik modell jelentett előrelépést - és melyik új model volt csupán "lebutított" változata valamelyik drága modellnek.--Linkoman vita 2015. november 30., 18:44 (CET)

Maradjon, de kompromisszumként elfogadom, ha Symbol merge vote.svg összevonandó lesz. Megértem @Teemeah: álláspontját, (sajnos a műszaki-természettudományi (köz)oktatás összeomlásának eredménye ez a típusú vélemény ma nem egyedi, 30-40 évvel ezelőtt a közvélekedés teljesen más volt, nem fogalmazódott volna meg ilyesmi, ahogy @Gyurika: is emlékeztetett rá) de ez – anélkül, hogy meg akarnálak bántani, mert tudom, hogy sokak véleményét képviseled – rövidtávú gondolkodás. Én hajlamos vagyok elfogadni, hogy a szerintem hangjanincs, hallgathatatlan perc-emberke piréz énekesekről legyen (azaz ha lett, maradjon) cikk (mivel, mondjuk, hogy én nem tudom megítélni a művészetüket, bár nagyon karakteres véleményem van róla), viszont ugyanígy érdemes nyitottsággal szemlélni, sőt elfogadni, amikor a három nagyságrenddel gyorsabban fejlődő technológiáról most még meglévő információkat valaki összefoglalja. Nekem módomban volt a 1990-es években egy COCOM-listás (na, mi az?) DEC-masinán dolgozni, akkor a DEC (Digital Equipment Corporation) volt a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, és nagyon komoly durranás volt, hogy a tanszéken volt egy (majd később kettő!) ilyen gép (kulcslista, hozzáférés, külföldi nem dolgozhatott rajta). Ma hol vannak azokról az eszközökről a leírások? A cég honlapján? Hol a cég? A digital.com honlap megköszöni, hogy valaki egy fényképet a rendelkezésükre bocsátott! Pedig a világ első web-keresőmotorja is az övék volt. De még visszább az időben, a 20. születésnapomra megkaptam a Nagy Floppy Könyvet, azaz a VC-1541-es lemezegységről szóló könyvet, és milyen boldog voltam vele! Akkoriban mindenki tudta, mi az, még a ZX spektrumosok is :-), milyen paranccsal kell a tartalomjegyzéket betölteni, vagy a lemezt formázni. Ma ez az információ eredetiben alig hozzáférhető. Mondhatod: na és? A válasz az, hogy ez ugyanúgy kordokumentum, Zeitgeist, mint József Attilának „öt forintért kuglert venni”... Szerintem @Linkoman: példája sem igazán jó, mert az a lista borzalmasan adatszegény, ennél jobbat lehet (és talán kellene) csinálni. A kiírásban szereplő tételeket össze lehetne foglalni egy cikkbe, táblázatba, bár nem tudom, mi lenne a cikk jó címe. Szerintem az összevonás kulcsa itt van. Egy vadászgépnél vagy egy csatahajó-osztálynál (legtöbbször) világos, hogy mi alapján csoportosítjuk, itt – nem értek hozzá, a fiaim biztos jobban tudnák – nem tudom, mi a szervezőelv. Ha van jó szervezőelv, akkor aszerint kellene eljárni, de a törlés nem jó ötlet. Viszont Linkomannal egyetértve az kívánatos lenne, ha valaki az általa javasolt elemzést megírná (kicsit orig. research-szagú), de ameddig nincs ilyen szakértő, addig kénytelenek vagyunk a száraz adatokkal beérni. Nem tartozik ide, de Teemeah megemlítette: tekintve, hogy a GPS-vevőkhöz valamelyest értek, ott teljesen világos csoportosítási lehetőségek vannak, és vannak olyan készülékek, amelyek feltétlenül önálló cikket érdemelnek, ha lehet, ne keverjük össze a dolgokat. Köszönöm, hogy végigolvastad és érdemben megfontoltad az érveimet. Bazsola vita 2015. november 30., 23:41 (CET)

Nekem semmi bajom a műszaki cikkekkel, a problémám az, hogy minden egyes valaha kiadott modellről mi értelme van cikket írni? Ahogy Linkoman mondja, az autók esetében sincs minden modellvariációról külön szócikk, ezeket általában egy cikken belül szokták tárgyalni. És nem csak annyiból áll a cikk, hogy odalököm, hogy 25x35 centi és 6gb memóriája van. A régi műszaki cikkek tárgyalását pedig hagyjuk ki a dologból. régen nem gyártottak kéthavonta új modellvariációkat és ennyi gyártó sem volt. Kuriózum volt a műszaki cikk, ma meg tucatáru. Ez pont olyan, mint a könyvgyártás. A régi könyvek, kódexek szinte önállóan nevezetesek, mert ritkaságnak számít egy 16. századból fennmaradt alkotás. Ma már a könyvek nevezetességére is külön irányelv van, mert annyit adnak ki, hogy nem lesz mindegyik automatikusan nevezetes, csak azért, mert kiadták. Ma már egy televízió, egy porszívó, egy mobiltelefon legyártása nem kuriózum, mert mindenkinek van. Ilyen alapon tényleg legyen automatikusan nevezetes az összes boltban kapható termék a polcon, kezdve pl. az összes fülhallgatóval, az ollókkal, a tűzőgéptípusokkal stb. Ne csináljunk úgy, mintha ezek a termékek ma valamilyen különlegességet hordoznának. Nyilvánvalóan vannak köztük olyanok, amelyek igen, amelyek újítást, eddig nem használt technológiát vagy más olyan funkciót hordoznak, ami kiemeli őket az összes többi hasonló termék közül. Lásd még WP:TERMÉK. Ha a műszaki cikkekről úgy gondoljátok, hogy önmagukban nevezetesek, akkor ezt meg kell szavaztatni, a jelenlegi irányelv ugyanis sehol nem mondja, hogy a mobiltelefon vagy a házimozirendszer önmagában nevezetes termék lenne, és bármiben különbözne a Tibicsokitól vagy a Túró Ruditól, aminek különböző ízű változatairól sem fogunk szócikket írni. Xia Üzenő 2015. december 1., 09:01 (CET)

November 29.

Vitalitás Életház

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Csak internetceleb lehet a Wikipédián? Mert ha jól értelmezem, megfuttatok pár millióért egy PR-cikk és/vagy reklámkampányt, s írnak a házról, akkor máris lesz számos külső link, "nevezetesség" lesz, s olyankor már maradhat(na). – Harkály Gergő EV vita 2015. november 30., 00:12 (CET)

@Harkály Gergő EV: nem, nem jól értelmezed. A PR-cikk nem független forrás. Ha olyan helyen írnak a Vitalitás Életházról, ami valóban független, azét írnak róla, mert felkeltette a figyelmüket, nem azért, mert te kiperkálsz x összeget, akkor lehet figyelembe venni a forrást. A Wikipédián mindenféle szócikkek vannak, a nevezetességi követelmény pedig ugyanaz: két független, jelentős forrás, ami nem említésszinten foglalkozik a témával. Ugyanez a követelméyn vonatkozik az "internetcelebekre", meg a kocsmákra, meg a cégekre, meg a színészekre, meg az önjelölt rocksytárokra, sőt még az alapítványokra meg a csokoládémárkákra is. A Wikipédia nem ingyenreklámpózna. Xia Üzenő 2015. november 30., 14:13 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés} - Kár a pénzért, ha ilyen reklámszöveget íratnál másokkal....
A Wikipédia egy lexikon, ahol a nevezetes cégekről szóló szócikkeknek van helye. A lexikoncikk nem a "XXI. század emberének ajánl" bármit is, hanem a szerkesztők előbb azt nézik meg, ír-e valamit a Wikipédia a léböjtkúra témakörben. Ezután az a kérdés, miről nevezetes a Vitális Életház. Más szavakkal: miben különbözik a Vitális léböjtkúrája mások léböjtkúráitól? --Linkoman vita 2015. november 30., 19:55 (CET)
 • Symbol delete vote.svg törlendő: fentiekkel egyetértve. Amellett: rémes. OsvátA Palackposta 2015. december 1., 09:58 (CET)

November 19.

Vad Anita

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nevezetességét semmi nem támasztja alá, a családtagokkal kapcsolatos "érdekességen" túl semmi igazán említésre méltót nem mutat, sokadosztályban partbíró, rendes források sincsenek hozzá. És még mindig 11. osztályos? Kétlem. Tudor987 vita 2015. november 19., 01:50 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Tudja valaki követni, hogy ki kinek a kije?: "A fiú, az apa", "Az unoka, a fiú", "a másik unoka, a lány", "a nagyapa, az apa, a fiú (unoka) és a lány (unoka)" --Tudor987 vita 2015. november 19., 01:58 (CET)
Symbol delete vote.svg törlendő -- A nevezetesség hiányán túl igénytelenül megírt cikk (pl."apja működéséra kevésbé emlékezve" stb.)--– Linkoman vita 2015. november 19., 02:01 (CET)
 • Symbol delete vote.svg törlendő nem nevezetes – Ary vita 2015. november 19., 15:26 (CET)

Remek megjegyzéseket írtok. A világon is ritka, hogy egy családból apa és fia FIFA játékvezető lett. Nem beszélve arról, hogy új program szerint a női családtag korának, tapasztalatának megfelelően országos üzemeltetésű NB III asszisztense. A javítások során (a kapott program teljesítése mellet még nem volt időm pontosítani a cikket. Lajos52 vita 2015. november 19., 18:00 (CET)

 • Symbol keep vote.svg maradjon Vannak források. Egy újabbat csatoltam. A női labdarúgó-bajnokságban rendszeresen az első osztályban tevékenykedik (források is bizonyítják, a mellékelt fénykép is). Sajnos online már nem érhető el a családi interjú, de ez is mutatja, hogy nevezetes személy. - Csurla vita 2015. november 19., 18:42 (CET)

Nekem csak a mondat nehezen ellenőrizhetősége miatt nem tudok egy mondatot elfogadni: Európában, de talán a világon is különleges esemény, hogy a nagyapa, az apa, a fiú (unoka) és a lány (unoka) is játékvezetésre adja a fejét. Tehát nem a szócikk, hanem az idézett mondat miatt van kifogásom. Apród vita 2015. november 20., 19:01 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A cikk java része nem a szócikk alanyáról szól. A sportcsaládi kapcsolata rész adja a cikk zömét, attól pedig nem lesz önmagában valaki nevezetes, mert valakinek a valakije. Azt el tudnám fogadni, hogy az édesapja cikkében meg legyen említve, hogy a lányának is van köze a játékvezetéshez, vélhetően az "újságcikk" című forrás is emiatt íródott, és nem Vad Anita nevezetessége okán. Ez a szócikk azonban róla alig mond valamit, az is elavult, és asszisztensi tevékenységétől nem lesz sem Ő, sem senki nevezetes, nem kellene minden asszisztensről szócikk. --Tudor987 vita 2015. november 21., 14:22 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Javítgattam, fölösleges dolgokat kitöröltem (nem lehet örökké tanuló, stb.), egyértelműbb lett. A nevezetességét jobban igazolná, ha valaki az adatlapját értelmezve összefoglalná, tképpen 2010-2015 között honnan hova jutott a bíráskodásban. Ezzel a megkötéssel és a forrásokkal igazolt „családi kuriózum” miatt megérdemelheti, hogy maradjon. – Vépi vita 2015. november 27., 09:51 (CET)

November 18.

Magyaroknak tulajdonított találmányok listája

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A lap forrásolatlan információk tömege, megállapíthatatlan, hogy az elemei megfelelnek-e a címének. Ezen az alapon egyenként lehetne törölni a sorait és szubcsonk maradna. Mivel azonban fogalmilag tisztázatlan és rendkívül szubjektív az, hogy mi „a magyar találmány”, illetve, hogy kik tulajdonítják magyaroknak a „magyaroknak tulajdonított találmányokat”, azt gondolom, hogy maga a cikk nem alkalmas arra, hogy az enciklopédiában szerepeljen. Piraeus vita 2015. november 18., 21:43 (CET)

Nem az indoklás része, de azt gondolom, hogy az egyes találmányokról kellenek színvonalas szócikkek, amikben a magyar vonatkozás megalapozottan ki van fejtve. Piraeus vita 2015. november 18., 21:45 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés -- A jelenlegi cím kényszerű, mivel nem csupán "forrásolatlan", hanem megbízhatatlan forrásokon illetve legendákon alapuló találmányok is szerepelnek itt. Ezt fejeztem ki a "magyaroknak tulajdonított" megfogalmazással. Számos legendát azok terjesztenek, akik az életben minden jót csak magyaroknak hajlamosak tulajdonítani, és szinte hazaárulásnak érzik, ha felhívják a figyelmet arra, hogy máshogy történt.
Tapasztalatom szerint a közvélemény egy részét kizárólag ezek a megalapozatlan vagy aránytévesztő legendák érdeklik, ezét vélt magyar találmányok témája szerintem enciklopédikus. De ha törlitek ezt a cikket, akkor sem fogok érte sok könnyet hullatni...--– Linkoman vita 2015. november 22., 15:12 (CET)
 • Nem tudom, maga az elképzelés wikiképes lenne-e, de ez a lista így nem maradhat. Összevissza keveri a feltalálás, a felfedezés és a tervezés fogalmát, már első ránézésre túlzó tévedések vannak benne (pl. Telkes Mária nem magát a napelemet találta fel, bár jó pár napenergiát hasznosító szabadalommal rendelkezik; a hűtőszekrény tökéletesítése hosszú folyamat volt, az angol wiki is jó pár feltalálót felsorol, egyébként tipikusan fel szokott bukkanni a „dolgok, amiket feketék találtak fel”, „dolgok, amiket nők találtak fel” és a többi hasonló, önbizalomnövelő listán is), szóval nagyon utána kellene járni minden egyes elemének a ritkítás során. Alensha 2015. november 26., 15:01 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő ez ebben a formában törlendő. valóban mindenféle fogalmat kever (a rover tervezője nem a rover feltalálója...), forrásolatlan, ellenőrizhetetlen. Xia Üzenő 2015. november 30., 14:19 (CET)

November 17.

Pálinkárium

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Leginkább reklám, nem nevezetes. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. november 17., 18:34 (CET)

Néhány sor, azonnal Symbol delete vote.svg törlendő is lehetett volna: Apród vita 2015. november 17., 23:31 (CET)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Egyetértek, leginkább reklám. Piraeus vita 2015. november 19., 19:52 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon -- Egyszerűen érthetetlen, miért nevezitek ezt reklámnak. Ez egy normális, tényszerű közlés egy gazdasági témában egy cég bizonyos termékeiről. Semmiféle jelző vagy dicséret nincs a szövegben, tehát nincs a szövegnek kelendőséget fokozó, reklámhatása. Egyébként az irányelvünk szerint sem helyes pusztán azért reklámnak minősíteni és törlésre ítélni egy szöveget, mert az gazdasági jellegű. Az más kérdés, hogy ennyi szöveg eléri-e az önálló szócikk szintjét.--– Linkoman vita 2015. november 19., 20:11 (CET)

@Linkoman: Nem a megszövegezés miatt jelöltem törlésre, hanem úgy tűnt, hogy a szócikk készítésének a célja a pálinkárium megnevezés népszerűsítése, elterjesztése. Ha a megnevezés a szócikktől függetlenül is nevezetes, akkor maga a cikk nem reklám. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. november 19., 20:32 (CET)

@Hkoala: - Egyetértünk abban, hogy a nevezetessége a fő kérdés. A cégről egyébként - úgy látom - nincs még cikk.----Linkoman vita 2015. november 19., 20:43 (CET)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: gyatra egy cikkecske. OsvátA Palackposta 2015. november 20., 11:20 (CET)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés a pálinkárium egyáltalán nem egy bizonyos cég terméke vagy szolgáltatása, elég ráguglizni, szóval nem reklám. Az másik kérdés, hogy a kifejezés önmagában wikiképes-e, a példaként hozott herbáriumról sincs cikkünk.– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 20., 16:02 (CET)
De arról lehetne... OsvátA Palackposta 2015. november 24., 10:48 (CET)
Planetáriumról viszont van :) Alensha 2015. november 26., 15:04 (CET)

November 8.

November 7.

Driss Abouabdillah

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Egyáltalán nem nevezetes matematikus. Akinek van hozzáférése (pl. egyetemi könyvtárban) a két nagy matematikai adatbázishoz (MathSciNet, Zentralblatt), az láthatja, hogy 5-5 publikációját jegyeznek (ez összesen nem 10 cikk!). A szócikkben felsorolt könyvek általában cikkek, míg a matematika ennyi területére kiterjedt eredményeinek sincs forrása. Tudor987 vita 2015. november 7., 20:59 (CET)

Hát van egy róla elnevezett tétel. Az angol wikin: Abouabdillah's theorem Halász János vita 2015. november 7., 21:06 (CET)
Azt nem állítottam, hogy a cikkeiben nincs bizonyítva semmi (ez matematikai cikkekben lényegében alapkövetelmény), például válaszolt Erdős Pál egyik kérdésére, de ettől a Wikipédiába valósága még nem alátámasztott. Igazából nem annyira róla elnevezett tétel, mint inkább általa bizonyított tétel. A személyről sehol nincs forrás (még az angol wikin sincs semmi), öt darab publikációja még nem teszi nevezetessé. --Tudor987 vita 2015. november 7., 21:11 (CET)
Az általa bizonyított ("róla elnevezett") tétel utóéletét jól jellemzi, hogy a Google Tudós hány hivatkozást talál arra a cikkre: 0 darabot. Legalább ez az eredmény akkora horderejű lenne, hogy egy hajszállal hozzájárulna az esetleges nevezetességhez, de nem. --Tudor987 vita 2015. november 8., 00:26 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon Én inkább további forrásoknak néznék utána. Publikációi és a weben fellelhető források alapján szerintem eléri a nevezetességi kritériumok szintjét. – Dodi123 vita 2015. november 7., 23:40 (CET)

Az újonnan berakott "források" alapján sem elégíti ki a Wikipédia:Nevezetesség irányelveit, hol a jelentős mértékben feldolgozottság? Be lehet tenni Google Tudós linket, és még sok egyebet, ahol 5 publikációja fel van sorolva, sokezer tudósnak, matematikusnak van ennyi vagy sokkal több munkássága, ugyanúgy nem nevezetesek, de a kétes bizonyosságú weblapok sem erősítik ezt.
Időközben egyébként megláttam a szócikk vitalapját, mely szerint az angol Wikipédiából már törölték az illetőt, annak is lehetett valami oka! (Egyébként az egyik, általam kétesnek titulált weboldal szerintem ennek a régi wikipédia cikknek a tükrözése, úgyhogy nem tartanám megbízható forrásnak.)--Tudor987 vita 2015. november 7., 23:47 (CET)
Egyébként 5 publikáció egy teljes életműben elég sovány... (Az angol wikipédia döntése is ezt támasztja alá: "Expired PROD, concern was: GoogleScholar cites are almost nonexistent, only 4 publications and no citations in MathSciNet, does not appear to satisfy WP:PROF") --Tudor987 vita 2015. november 8., 00:03 (CET)

A személyről sehol nincs forrás (még az angol wikin sincs semmi) Erről az jut eszembe, hogy írtam már olyan német származású osztrák szociológusról szócikket, akiről még német nyelvű szócikk nem született, közben pedig a Sigmund Freud Társaság elnöke. Apród vita 2015. november 7., 23:53 (CET)

Róla valószínűleg csak a német wikipédián nem volt semmi, és nem sehol semmi! Egyébként az újabb hozzászólásomból kiderül, hogy az angolból úgy tűnik, hogy törölték. --Tudor987 vita 2015. november 7., 23:57 (CET)

Egyébként az újabb hozzászólásomból kiderül, hogy az angolból úgy tűnik, hogy törölték. Akkor "ütköztem" veled. Egyébként pedig az illetőnek én írtam meg az egész wikiben az első életrajzi szócikkét (Johann August Schülein). Most sincsen nyelvi szócikk-párja, és bár német egyértelműsítőn említik, de viszakanyarodva a marokkóihoz, a marokkóin nem is lenne mit egyértelműsíteni.

Az pedig, hogy törölték... Nálunk is töröltek már olyat, ami témája szerint wikiképes, de tartalmi, formai, forrásbeli okok miatt wikiképtelen volt. Apród vita 2015. november 8., 00:02 (CET)

De ennek megtaláltam az indoklását (ld. fent), és nem formai, hanem nevezetességi okból törölték. Milyen tudós az, akinek öt, Zentralblattban (ez az, amit megbízható forrásként meg tudtam és bárki meg tud nézni) szereplő publikációjának évei 1978, 1982, 1983 (és ennek a háromnak szó szerint egyezik a címe, tehát jó eséllyel lehet akár többszörös kiadás), 1991, 2001? Ezzel azért nem nevezném publikáció alapján sem nevezetesnek. --Tudor987 vita 2015. november 8., 00:14 (CET)
Általában minden olyan szócikk törlése ellen vagyok, amely valami új, és ha esetleg nem is széles körű, de egy bizonyos csoport számára hasznos információt ad. Magáról Abouabdillahról valóban keveset lehet megtudni az internetes forrásokból, azonban a tételét nagyon sok helyen említik. Az én nézeteim szerint már az, hogy összefüggésbe hozható Erdős Pállal, annak egyik tételének a bizonyításával, már wikiképessé teszi az említését a magyar wikipédián. Mivel magáról a személyről keveset tudni, az ellen nekem sincs kifogásom, hogy az angol wiki mintájára a szócikk a róla elnevezett tétel nevét viselje, és magáról a névről egy átirányítás történjen erre a címre. Az angol wikin nem a nevezetesség hiánya miatt, hanem pontosan olyan indokok alapján jártak el, amit most én ide leírtam. – Dodi123 vita 2015. november 8., 09:45 (CET)
Tévedsz, éppen amiatt törölték, olvass egy kicsit feljebb! Az angol szócikkre hagyatkozva: Erdős a pályája elején, 1937-ben tett fel egy kérdést (sok százat kérdezett, elég jó érzékkel, de saját bevallása szerint is különböző fontosságúakat), amit rá két évre Emma Lehmer megválaszolt, Abouabdillah 45 évvel később foglalkozott még a problémával. Ha egy matematikában jártas embert megkérdezel, ettől még sem az eredmény, sem az adott matematikus nem válik magyar szemmel sem jelentőssé. Itt bizony egy marginális kutatóról van szó, akinek az eredményei sem mutatkoznak jelentősnek. --Tudor987 vita 2015. november 8., 17:35 (CET)
Elég jó cikk ahhoz (amennyiben a tartalom megfelel a valóságnak), hogy maradjon. Több említésre méltó tény van róla, pl. az euklideszi geometriáról szóló axiomatikai kutatás. Amúgy nagyon határeset, de inkább beleillik egy lexikonba, mint sem. Gubbubu12 2015. november 8., 13:11 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon, egy tétel van róla elnevezve. Szerintem van annyira nevezetes, hogy legyen szócikke. A GoogleScholar önmagában nem releváns. – Norden1990 2015. november 8., 15:08 (CET)

Nincs tétel róla elnevezve (ld. fent)! Ha belátnál egy matematikai állítást, aminek a jelentőségéről mégiscsak releváns, hogy hányan hivatkozzák (itt ugye 0), tehát belátnál egy harminc éve 0-szor hivatkozott állítást, akkor ha valaki mégis megemlítené, akkor tehetné Norden1990 tételeként, de a matematikus közösség nemigen említené Norden1990-tételként. Ez két elég különböző szint. --Tudor987 vita 2015. november 8., 17:35 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon Rezeg a léc, de ahogy fentebb is írták, inkább maradjon mint sem, tételek nevének viselői elég nevezetesek szoktak lenni ahhoz hogy helyet kaphassanak egy enciklopédiában. Nekem nem tűnik tragikus esetnek. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. november 8., 17:31 (CET)

Uaz., ld. fentebb! --Tudor987 vita 2015. november 8., 17:35 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A "róla elnevezett" tételes indoklások íróinak: Kérlek, olvassátok el a fenti érveket! Ha ezután is a maradás mellett foglaltok állást, akkor jól értem a következőt? Kiválasztok találomra egy évtizedekkel ezelőtt írt, senki által nem hivatkozott cikket Gipsz Jakabtól, és abból egy tételt. Kiírom mint Gipsz tétele, hiszen belátott egy eredményt, mondhatni "nevét viseli" a tétel, és ettől mind Gipsz Jakab, mind "Gipsz tétele" enciklopédiába való lesz? Ez végeláthatatlan bajt hozna az enciklopédiákra, csak nézzetek utána, egy évben hány cikk és azokban hány tétel születik. A nevezetesség lenne éppen a lényeg. --Tudor987 vita 2015. november 8., 17:52 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Kedves Tudor987! Van egy olyan érzésem, hogy ez az utóbbi megjegyzésed a téma felületes ismeretére épül. A helyzet a következő: 1937-ben Erdős Pál megjelentetett egy problémát, amire 1939-ben Emma Lehmer orosz származású amerikai matematikus (aki egyébként 101 évet élt, és 2007-ben halt meg), 1939-ben valóban adott egy megoldást. Lehmer megoldása az Abouabdillah-tétel c=1 esetére vonatkozó bizonyításának is tekinthető. Abouabdillah az Erdős által felvetett problémát 1984-ben általánosan, minden c-értékre vonatkozóan bizonyította be, ezért jogosan viseli a nevét a tétel. A tételt először Baton Rouge-ban, egy konferencián hozta nyilvánosságra, majd több szaklapban is megjelent. Ez az eredménye nem csak egy belátás volt, hanem egy állítás kiterjesztése, és annak bizonyítása. Ha ez csak egy belátás lett volna, akkor nem valószínű, hogy ennyi helyen említenék meg. Ha pedig a tétel neve ellen Emma Lehmernek, vagy bárki más matematikusnak kifogása lett volna, akkor ezt nagy valószínűséggel meg is tették volna. Az általam leírtak alátámasztása itt, itt és itt található. – Dodi123 vita 2015. november 8., 18:16 (CET)

Vagy a Te ismereted, utánanézésed felületes? Ne személyeskedjünk, ez nem erről szól! Nézd meg, ez a három link mind az angol wikipédia tükrözése, továbbra sem látom azt, hogy sok helyen idéznék az eredményt. A tudományos idézettség ("sok helyen említik") tekintetében az nem sokat ér, hogy a wikipédia lapokat köztudottan sokfelé tükrözik, inkább az, hogy hányan hivatkoznak rá tudományos művekben. Ez itt még mindig 0. Sajnálom, nem életcélom a cikk töröltetése, de az alá nem támasztott vagy kellően alátámasztatlan érvekre kénytelen vagyok reagálni. Igen, általánosította Lehmer egy tételét, amit Lehmer Erdős kérdésére válaszolt. És? A matematikai kutatások jellemző működésére egy példa. --Tudor987 vita 2015. november 8., 18:24 (CET)
Szerintem Emma Lehmer nem nagyon tiltakozott az ellen, miért tette volna, hogy ez Abouabdillah egy tétele, de nemigen nevezte Abouabdillah-tételnek. Az utóbbi, állandósult név ritka, és csak nagy jelentőségű eredményeknél használatos. --Tudor987 vita 2015. november 8., 18:28 (CET)
Még egy megjegyzés: nem szokás egyazon eredményt több szaklapban publikálni, az ugyanis tiltott, minimum tisztességtelen, önplágiumnak nevezik. Nem tudom, hogy Abouabdillah csinált-e ilyet, tény, hogy van három azonos című cikke is a rendszerben, de nem pont a "tételéről", erről tehát nem nyilatkozom. --Tudor987 vita 2015. november 8., 18:40 (CET)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Azt hiszem a lehetséges érveimet több példányban, reagálások formájában is elmondtam. Innentől kezdve a hasonló hozzászólásokra nem fogok reagálni, hiszen akit ezek nem győztek meg, azok nem is akarják magukat hagyni meggyőzni. Ha úgy ítéli meg a közösség, hogy több független forrás "részletekbe menően foglalkoznak a szócikk tárgyával", akkor értetlenül bár, de meghajlom előtte. – Tudor987 vita 2015. november 8., 18:33 (CET)
Az, hogy egy tételre egyelőre nincs hivatkozás nem biztos, hogy a törlést alátámasztó meggyőző érv. Attól a tétel még tétel, amelyet a matematikai közösség elfogadott. Lehet, hogy csak 50 év múlva hivatkoznak rá egy másik probléma megoldása során. Korábban már írtam, most megismétlem: mivel magáról a szócikk címét adó matematikusról keveset tudunk, a nevét viselő tétel azonban létezik, és a kollektív tudás részét képezi, ezért – ha már van róla szócikk – ne dobjuk a kukába, hanem nevezzük át a szócikk címét az angol wikin levő szócikk címének megfelelően. A szócikkben levő tartalmat a tételről szóló cím jobban lefedné. – Dodi123 vita 2015. november 8., 18:50 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Tudornak igaza van. A cikkalany nem felel meg a WP:NEV követelményeinek, mivel hiányoznak az vele foglalkozó független, részletekbe menő említések. Ez egyszerűen tény; aki nem így gondolja, az mutasson néhányat, legyen szíves. Ami azt az ötletet illeti, hogy nevezzük át a cikket Abouabdillah tételére, nos, ezzel csak az a baj, hogy nem létezik olyan matematikai eredmény, amelyre a matematikusok „Abouabdillah tétele” néven hivatkoznának. Ez megint csak egyszerű tényállítás; aki nem így gondolja, az legyen szíves mutatni néhány matematikai munkát, amelyben a cikkalany valamely eredményére „Abouabdillah tétele” néven hivatkoznának. Ha meg ez nem sikerül, akkor alkalmazzuk a szabályainkat és töröljük a cikket. Malatinszky vita 2015. november 11., 19:27 (CET)

November 4.

A metró fantomja (Geronimo Stilton)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A cikk mindössze a könyv fejezeteinek felsorolását és néhány mondatos cselekményt tartalmaz egyáltalán nem enciklopédikus stílusban. Ja, és forrása sincs (magán kívül). Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 4., 13:08 (CET)

 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem enciklopédia cikk. Piraeus vita 2015. november 19., 19:50 (CET)

November 2.

Mezőkovácsházi románok

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A cikkben szereplő források nem támasztják alá, hogy ez a néhány tucatnyi létszámú csoport wikiképes. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 2., 15:11 (CET)

Mezőkovácsházi cigányok

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A cikkben szereplő források nem támasztják alá, hogy ez a néhány tucatnyi létszámú csoport wikiképes. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 2., 15:12 (CET)

 • Symbol delete vote.svg törlendő nem wikiképes tartalom, nem nevezetes téma – Ary vita 2015. november 4., 16:57 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon A cikkben szereplő források kellően alátámasztják, hogy ez a néhány tucatnyi létszámú csoport wikiképes!!! Mindenképpen maradjon meg a cikk, de mint csonk! – Stephanmattheisen vita 2015. november 22., 08:54 (CET)
Nem látom a WP:NEV szerinti jelentős mértékű feldolgozást. A cikk semmit nem mond a mezőkovácsházi cigányság történetéről, jelentőségéről, a város életében betöltött szerepéről, kapcsolatáról más cigány csoportokkal, stb. Még a létszámukat sem tudjuk meg. Az ezt állító mondat Számuk a 2014-es választások alkalmával 83 fő volt (a 18 év felettiek száma) téves, hiszen a hivatkozott forrás (pontosabban nem is az, hanem az innen elérhető http://valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M04/T052/tjknemz.html#jkv7 jegyzőkönyv) nem a városban élő 18 év feletti cigányok létszámáról szól, hanem a roma nemzetiségi választási névjegyzékben lévő választópolgárok számát adja meg. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 22., 21:48 (CET)

Kovács család

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A három megadott forrásból az első nem független, a család webüzletének oldalán található. A második független forrásnak tűnik, de reklám szagú, mert a cikkben linkelik a webshopot. A harmadik triviális említés. A második forrás is a Kovács Műhelyről szól és nem a családról. Nekem necces ez a cikk. Kíváncsi vagyok mások véleményére is. Csurla vita 2015. november 2., 21:37 (CET)

Kedves Csurla, a Kovács Műhely és a Kovács család erősen összefonódó fogalom, főleg az autószerelő műhely miatt ismeri mindenki a családot. Szerintem az sem meglepő, hogy ha egy családról akarok szócikket írni, akkor megkeresem a legautentikusabb forrást. Ma már nem új dolog, ha a cégek, vállalatok, bárki, akinek weboldala van, bemutatja azt, honnan indultak. Itt is kiemelném, hogy a Bárdi család szócikk mintájára írtam meg a cikket, ott is a céges weboldal részei vannak linkelve forrásként. A Kovács családnál külön ügyeltem, hogy a szócikk hangneme semleges legyen. -- Császár Viktor Vita 2015. november 2., 22:38 (CET)
 • Szerintem is a vállalkozásról szól a cikk, nem a családtagokról, ők a cégük miatt wikipédiába illők, nem családként. Meg fura is a történelmi kategóriában látni őket a Széchenyiek és a Zrínyiek mellett... Bárdiék dettó. Alensha 2015. november 2., 23:23 (CET)
Alensha, szép találat! Át is írtam a kategóriát Magyar családok kategóriára. Ahogy látom, inkább oda illik. -- Császár Viktor Vita 2015. november 3., 00:03 (CET)
 • így már szerintem oké a cikk (nem is vettem észre, hogy van magyar családok kategória, köszi az intézkedést.) Alensha 2015. november 3., 03:01 (CET)

Találtam még egy cikket, a Délmagyar-on jelent meg, be is tettem a források közé. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kovacseknal_mindig_hegyekben_alltak_az_autok/2450911/ "Talán Szeged az egyetlen város hazánkban, ahol a Kovács István név hallatán nem az egykori kitűnő bokszoló ugrik be elsőként az itt élőknek, hanem az az autószerelő- és alkatrész kereskedő dinasztia, amelynek alapítója és fia is erre a névre hallgat." -- Császár Viktor Vita 2015. november 3., 09:06 (CET)

Miért érzem úgy, hogy az újságíró kevés pornót néz? :D Alensha 2015. november 4., 03:55 (CET)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Ugye nem engedjük, hogy bárki felvigye a családját egy-egy Wikipédia szócikkbe, pl. minden más Kovács-család is? Mert kicsit ilyen érzésem lett a szócikket olvasva. Ha bármelyik családtag nevezetes, kapjon szócikket, de így, ebben a formában nem tartom idevalónak. – Tudor987 vita 2015. november 4., 22:58 (CET)
  • A követelménynek számító két független forrás megvan, ráadásul díjat is nyertek, és én elhiszem, hogy Szegeden ismert ez a vállalkozás. Miért ne lehetne itt? Alensha 2015. november 4., 23:43 (CET)

A tartalomtól és a wikiképességtől függetlenül rendkívül nehezen tudom elképzelni, hogy ez a szócikk megmaradhasson a (valószínűleg) leggyakoribb magyar családnevet egyértelműsítés nélkül viselő címmel. Nálam már a Bárdi család esetében is megrezzent a léc, de itt... Solymári vita 2015. november 6., 13:06 (CET)

Megcsináltam az egyért lapot (Kovács család (egyértelműsítő lap)). Ha marad, akkor egyértelműsíteni kell. Csurla vita 2015. november 6., 16:04 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Szerintem a delmagyar.hu megfelelő forrás, de a hir.ma nem tűnik függetlennek a reklám link miatt. - Csurla vita 2015. november 6., 16:04 (CET)

Október 31.

Lévai Sándor (politikus)

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Több mint szubcsonk a puszta információtartalma miatt, de hogy nem cikk, az tuti. Piraeus vita 2015. október 31., 15:23 (CET)

Önkorm.képviselőkre nincs valami automatikus nevezetességi elv? Akela vita 2015. november 1., 01:49 (CET)

@Akela:Nincs. És miért is lenne? 3200 település van az országban és négyévente képviselőket választ magának. Miért is lenne nevezetes pusztán attól valaki, hogy négy évig elücsörög az asztalnál valamelyikben, aztán eltűnik a süllyesztőben? (Nem a cikkalanyról beszélek, hanem az általános kérdésedre válaszoltam.) Piraeus vita 2015. november 2., 10:31 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Ahhoz magának az önkormányzati képviselőnek is különlegesnek kellene lenni. Nem azért, mert négy évre megválasztották képviselőnek, hanem pl. ha valaki öt könyvet írt az észa-amerikai indiánokról úgy az önkormányzati munkája mellett. De ez már más eset. Vagy mert több évtizedig előbb tanácselnök, majd töretlenül 20 évig polgármester pl. Ilyenkor viszont már nem képviselő, hanem polgármester az illető. Apród vita 2015. november 2., 10:56 (CET)

Ez az az eset, amikor a cikk vállalhatatlan állapota miatt mondom azt, hogy Symbol delete vote.svg törlendő. Amennyiben valaki (pl. helybeli) feljavítja, áthúzom majd ebbéli véleményemet, ugyanis majdnem biztos, hogy a nevezetesség meglehet: ha valaki 1993 óta kerületi képviselő, akkor majdnem biztos, hogy a helyi újságban legalább kétszer (ha nem 22-szer) írtak róla, pl. a választási kampány vagy a kerületi feladatai kapcsán. Viszont sajnos jelenleg tényleg inkább sajtcédulára hasonlít a szöveg, mint cikkre. Bazsola vita 2015. november 2., 15:34 (CET)

 • Symbol delete vote.svg törlendő nem nevezetes, végzi a dolgát, mint bárki más – Ary vita 2015. november 4., 16:55 (CET)

Tündéri keresztszülők csodálatos nyaralása

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Eltévedt tartalom, forrás nélküli történetleírás. A Port.hu-n jó lenne, de ez nem Wikipédia szócikk. Piraeus vita 2015. október 31., 22:45 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Hozzáteszem, egyszerűbb lett volna szubcsonkot kitenni öt napos határidővel. Apród vita 2015. november 1., 18:16 (CET)

Nem szubcsonk. És bár szívesen eltüntetem a rossz cikkeket – ráadásul a szubcsonkokat kevesen figyelik, így könnyű is lenne úgy eltüntetni őket – nem etikus ezt a kerülőutat használni ilyenkor. Volt cikk amit szubcsonknak jelöltem mostanában, de ami nem az, az nem az. A többi tegnap jelöltre is ez vonatkozik. Piraeus vita 2015. november 1., 19:37 (CET)

Ez a lap témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, de sajnos jelenleg annyira kevés a hasznos tartalma, hogy nem éri el a csonkszintet. Ezért lett volna hasznosabb a szubcsonk, mert ha jól értettelek, nem a témaválasztással, hanem a kevés hasznos tartalommal volt a baj. Ezért illik ide. Nem az anon vagy nem anon szerkesztők szócikkírástól való eltántorítása kell hogy legyen ilyenkor a wikipédia szerkesztőinek a célja, hanem egyfelől ösztönzésük a továbbírásra és wikiszerkezet szerinti elkészítésére, másfelől pedig esetleg mentorfelajánlás is, ha úgy látjuk, nincs tisztában a szabályokkal. Apród vita 2015. november 1., 19:49 (CET)

Minden általam TMB-re hozott cikk nem-anon szerzője ugyanilyen üzenetet kap tőlem a vitalapjára, csak a szövegben nem az áll, hogy kevés a tartalom, hanem hogy törlésre jelöltem a cikket, és ha gondolja vegyen részt a megbeszélésen. Ez hatását tekintve ugyanaz, mintha szubcsonk figyelmeztetést kapott volna. (Azt is kapnak, akiknek a cikkét szubcsonkank jelölöm.) Jelen esetben nem kapott semmit, mert anon.
Még egyszer leírom. A cikk nem szubcsonk. Eléri a csonkszintet.
A törlés oka nem csak a kevés tartalom. Ott van még a forrásolatlanság, a nem enciklopédia cikkbe való tartalom és megfogalmazás – összességében az, hogy ez nem enciklopédia cikk, hanem talán egy esszé. Nem való így a Wikipédiába, újraírni pedig nulláról kellene. De az eltávolításának nem az a módja, hogy szubcsonknak jelölöm és hagyom elsüllyedni, hanem a TMB, ahol vagy meggyőzlek titeket az érveimről, vagy nem, vagy javul a cikk. Ez a szabály. Piraeus vita 2015. november 1., 20:38 (CET)

Nem kevés tartalmat, hanem kevés hasznos tartalmat ír a szubcsonk sablon.

A hatás pedig nem ugyanaz. Ha én írtam volna ezt a szócikket kezdőként (nem én írtam), és olyat kaptam volna, hogy Ez a lap témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, de sajnos jelenleg annyira kevés a hasznos tartalma, hogy nem éri el a csonkszintet., azzal szócikkszerkesztőként kezdeni tudtam volna valamit, mert egyszerű szinten is érthető megfogalmazás, míg az Eltévedt tartalom, forrás nélküli történetleírás szöveggel semmit nem tudnék mit kezdeni kezdőként, mert ennek a szövegnek a megértéséhez már középszintű wikipédistának kell lennem, hogy ismerjem az eltévedt tartalom kifejezést - viszont akkorra már nem írnék ilyen szócikket.

Az pedig, hogy azt írtad, hogy több ilyen kezdeménye volt, azt jelzi, hogy a buzgóság megvolt benne, csak mi nem tudtunk mit kezdeni a buzgóságával, mivel a wikipédia elveivel nem volt tisztában és nem is lesz, mert ehhez kezdőknek szóló nyelvezet kell számára (nem véletlen, hogy a kezdőknek külön kocsmafalat tart fenn a wikipédia, mert ott kezdők nyelvén vannak megmagyarázva a dolgok).

De az eltávolításának nem az a módja, hogy szubcsonknak jelölöm és hagyom elsüllyedni Elsüllyedni így is el fog, csak a hozzá vezető út lesz más.

A vicc az, hogy úgy vitatkozunk, hogy közben a törléssel egyetértettem, csak a hozzá vezető úttal nem. Apród vita 2015. november 1., 21:29 (CET)

Viccet említettem és most látom csak, hogy úgy kezdte el a Rádiókabaré szócikket is, hogy azt is törlésre lehetett volna jelölni ilyen indokkal. És mit csináltak mások? Feljavították helyette. Apród vita 2015. november 1., 21:35 (CET)

Így van. Úgyhogy le is zárhatjuk. Majd te legközelebb ügyesebben csinálod, mint most én. Üdv: Piraeus vita 2015. november 1., 21:37 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon, megnézve az eredeti cikkváltozatot, én nem értem, hogy mi a bajotok vele (és kicsit el is szomorít:Elsüllyedni így is el fog, csak a hozzá vezető út lesz más. /FRISSÍTÉS: Közben a szerző kihúzta a mondatot, ezért én is áthúztam/ 2015. november 2., 18:04 (CET), ld. lejjebb). Tételezzük fel, hogy az anon kezdő. Ezt a filmet (nemtommi) kedveli, szeretné, hogy benne legyen a magyar wikipédiában, amiről azt hallotta, hogy bárki szerkesztheti, és talán azt is olvasta, hogy „szerkessz bátran!”. Fogja magát, jó helyesírással, legfeljebb csak minimális rajongói stílussal leírja, hogy mi ez (ha nulla gyakorlata van, akkor le a kalappal), mi a címe, mi az eredeti címe, leírja a tartalmát, mennyien nézték meg, stb. Egyáltalán nem információszegény a dolog, én pl. (feltéve, hogy nem kamu az egész) eddig nem tudtam, hogy mi ez, most van >0 képem róla. Néhány wikisítő lépéssel (@Kletta:-nak köszönet!) teljesen használható csonk lehet belőle. Én a hasznos tartalomról nem szeretnék vitatkozni, mert akkor nagyon csúnya dolgokat kellene mondjak (pl. az összes öntömjénező userlap a teljesen haszontalanok közé tartozik), és például ez a TMB is hosszabb, mint maga a kérdéses cikk. Ennyi gépelésből már kétszer ki lehetett volna javítani a felvethető hiányosságokat, amit feltehetőleg az anon is figyel, és tanulhat belőle. Amit itt olvas, abból majdnem biztos, hogy csak egy következtetése lesz: elkerüli messze a wiki tájékát. Ha ez egy tényleges enciklopédia lenne, akkor éppen ilyen szövegeket kapnának a gépírók a cikkszerzőktől, esetleg kézírással. Azt valaki begépelné, szerkesztené, tördelné, kiszedné, stb. Itt is az a feladat, hogy tanítsa meg, aki tudja, hogyan kell csinálni. De olyan is lesz, aki nem akarja megtanulni a hókuszpókuszt, csak információt szeretne termelni. Az információ közismerten az adatból keletkezik, ha rendezetté válik. Van, aki ki van képezve arra, hogy hogyan lehet ezt csinálni, van, aki nincs. Ettől még mindenki hasznosan tud hozzájárulni. Ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket. Hogy ne csak feleslegesen szövegeljek, kicsit bele is piszkáltam. Bazsola vita 2015. november 2., 15:01 (CET)

@Bazsola: A törlést a javításod, egyik idézésemet meg egy mondatomat az olvasottak hatására lehúztam. Egyébként nem az állt fenn, hogy hasznos tartalma nincsen, hanem az hogy kevés hasznos tartalma volt. Most már több lett kicsivel. Apród vita 2015. november 2., 17:22 (CET)

Kedves @Apród: megtisztelő, hogy kihúztad az inkriminált mondatot, ennek megfelelően én is frissítettem a bejegyzést. Bazsola vita 2015. november 2., 18:04 (CET)

Kedves Bazsola! Ez egy enciklopédia, és nem a „fene se tudja, mert nulla forrása van de talán nem kamu az egész” és nem is a „csapnivaló az egész, ellenőrizetlen, de majd valaki ezeket kijavítgatja” típusú szövegek tárterülete. Azt írod, hogy „ha ez egy tényleges enciklopédia lenne, akkor éppen ilyen szövegeket kapnának a gépírók a cikkszerzőktől”. Hát nagyon nem. Egy enciklopédiacikk szerzőjétől minimális elvárás, a forrásolás, a semleges, tárgyszerű és jó fogalmazás, a jó helyesírás stb. Ez egy enciklopédia és pont ezek ennek az enciklopédiának is a szabályai. Bajban lenne az az enciklopédia, aminek a cikkeit „gépírók” látnák el forrásokkal, igazítanák a tárgyhoz és az enciklopédia szabályaihoz. Mindenesetre ez nem az az enciklopédia, az itteni szerkesztők pedig nem ilyen gépírók...

Ami pedig itt történik, az minőség-ellenőrzés. Lehet, hogy soknak találod az ide gépelt karaktereket, de nagyon is funkciójuk van: egyrészt itt védjük meg nap mint nap az enciklopédia szabályait, másrészt itt alakul ki a közmegegyezés arról, hogy mi az a szint, ami alá már nem megyünk. Nem csak egy cikkről vitázunk, amikor egy megbeszélésen egy cikket értékelünk. Én járőrként sok cikket javítok, sokat értékelek, hozok ide (persze ez relatív). De nem kell akarnom javítani minden cikken, ami az utamba kerül, sőt nyilván erre nem is lennék képes. De azt tudnom kell, hogy mik azok a minimális követelmények, aminek egy cikk meg kell hogy feleljen. Bármennyire is ellenszenvesnek tűnik ez a tevékenység, a törlés, takarítás a minőség növelését szolgálja. (Ráadásul sokszor van egy remek hozadéka: akad valaki, aki feljavítja a cikket - mint most. Köszönet nekik!) Piraeus vita 2015. november 5., 21:15 (CET)

Kedves @Piraeus: az általános vitának ez nem helye (és nem is megyek bele, mert egy hét híján 11 éves ittlétem alapján megállapítható, hogy a pusztába kiáltott szó és a falra hányt borsó mértani közepe lenne az eredmény). Visszatérve a konkrét szócikkre, idéznék Tőled: „Egy enciklopédiacikk szerzőjétől minimális elvárás, a forrásolás, a semleges, tárgyszerű és jó fogalmazás, a jó helyesírás stb.”. No, az inkriminált szócikk eredeti állapotában ebből pontosan egyet nem tudott, nevezetesen nem volt forrása (amit a hozzáértő/gyakorlott szerkesztő egyébként kb. 300 karakternyi gépelés és kb. 20 kattintás árán orvosolni tudna), ami köztudottan nem törlési indok. Éppen ezért mondtam, és ceterum censeo mondani is fogom, hogy a cikkek feljavításának ROSSZ módszere az indokolatlan (ha tetszik: a szabályok szerint indokolhatatlan, és ezért – a szabályokból és alapelvekből együtt következően – hibás és kontraproduktív) TMB kiírás. Köszönöm, hogy elolvastad és megértetted, amit írtam. Bazsola vita 2015. november 7., 01:55 (CET)
Olvasom és értem amit írsz, és nem szeretem benne a sejtetéseket, amik az esetleges nem olvasásomra és nem értésemre utalnak.
Van egy szint, ami alá nem megyünk, még akkor sem, ha egy cikk helyesen van megfogalmazva és megírva. Ha adott esetben van 300 megfelelő karaktered és 20 jó kattintásod arra, hogy e fölé kerüljünk, az szuper. Nekem nem mindig lesz. Bizonyára a hozzáértéssel és gyakorlottsággal lesz baj. Köszönöm a válaszodat. Piraeus vita 2015. november 7., 20:34 (CET)
Kedves @Piraeus: forráskérésem lenne, „Van egy szint, ami alá nem megyünk, még akkor sem, ha egy cikk helyesen van megfogalmazva és megírva.(A továbbiakban felteszem, hogy nem a szubcsonkokra gondolsz. Egyszer kaptam valami pitykét a szubcsonkmentéseimért.) Hol is van ez a szint pontosan definiálva? Csak azért, hogy az ember azt a 300 karaktert tudja beletenni, amitől az inkriminált szint fölé megy. Én még ezzel az egyébként kincset érő (hiszen a fölösleges munkát kizáró) dokumentummal nem találkoztam. És ez csak a magyar wikire vonatkozik, vagy általános? És főleg (hogy ne felejtsük, miért is vagyunk itt): hogyan vezethető le, hogy a konkrét cikkel mit kell tenni, hogy a szint fölé menjen? Nekem eddig úgy tűnt, „ha egy cikk helyesen van megfogalmazva és megírva”, akkor ahhoz forrásokat kell keresni, nem törölni. Hol van az érvelésemben a hiba? Bazsola vita 2015. november 9., 19:47 (CET)
Szia! Nem folytatom ezt a céltalan beszélgetést. Remélem megérted. Jó szerkesztést! Piraeus vita 2015. november 9., 22:34 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon Nevezetes. Van benne info. Fel kell javítani. Maradjon! Ramakuni vita 2015. november 10., 20:45 (CET)

Sok hűhó

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

A második ilyen cikk ugyanattól az anontól. Eltévedt tartalom, forrás nélküli történetleírás. A Port.hu-n jó lenne, de ez nem Wikipédia szócikk. Piraeus vita 2015. október 31., 23:08 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Hozzáteszem, egyszerűbb lett volna szubcsonkot kitenni öt napos határidővel. Apród vita 2015. november 1., 18:19 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Messzemenően nem szubcsonk, forrásolatlan információk vannak benne, legalább 6 különböző komponens. Nincs karakteres véleményem, de a kiírásban szereplő állításból „forrás nélküli történetleírás” csak a fele igaz (van benne: a szereplőkről szó, mennyi ideig futott, hány rész, hány évad, merchandising komponensek (könyv, album)). Az angol wiki alapján nem kamu, és van bőven forrás, szerintem nem vállalhatatlan. A spekulatív részt kihúztam. Bazsola vita 2015. november 2., 15:47 (CET)

Nem lett jobb még. Apród vita 2015. november 2., 17:39 (CET)

És most? Bazsola vita 2015. november 25., 00:00 (CET)

Most jobb lett. Most már nem szubcsonk, csak csonk, de a terjedelem már nem veszélyezteti a szócikk létét. Apród vita 2015. november 25., 10:05 (CET)

Akkor Symbol keep vote.svg maradjon. Bazsola vita 2015. november 27., 04:15 (CET)

Október 16.

Október 13.

Nemzeti konzervativizmus

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Forrás nélküli iromány, kb. középiskolás szinten megfogalmazva. Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 13., 15:31 (CEST)

Van hozzá forrás, most tettem bele. Nézzétek meg. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kucsák Ábel (vitalap | szerkesztései)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A cikk a jelen formájában tényleg nagyon gyengén van megfogalmazva (és legalábbis vitatható az az állítása, hogy a franciaországi Nemzeti Front illetve az osztrák Szabadságpárt ebbe a kategóriába tartozna). Mindenesetre a téma fontos, és jobban örülnék, ha sikerülne átírni, mintha törölnénk --Malatinszky vita 2015. október 13., 16:33 (CEST)

Valóban jó lenne, ha rendesen meg lenne írva, de így ne maradjon. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 13., 16:47 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzésEgy kicsit piszkálgattam a Kucsák Ábel által hozott forrás alapján, de elfogyott a lendület. Talán más még folytatja, ha nem, mehet a levesbe. --Malatinszky vita 2015. október 13., 18:03 (CEST)

Egy kis OV-izás biztos jól föl fogja dobni. Hajrá balfékek! Voxfax vita 2015. október 13., 18:23 (CEST)

@Voxfax: WP:CIVIL légy szíves. Ez itt nem politikai fórum, tartsd meg magadnak a káromkodásaidat. Xiaolong Üzenő 2015. október 16., 08:49 (CEST)
Teemeah+1. Nem hiszem, hogy a másképp gondolkodók elleni uszítás előbbre vinné a vitát. --Malatinszky vita 2015. október 17., 15:59 (CEST)
Nem káromkodtam, s lám bejött a félelmem, hogy nem egyenlők a mérleg serpenyői. Voxfax vita 2015. október 20., 06:26 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Ne töröljétek le a cikket, mert jó lett és vannak hozzá források. Ne legyen törölve a cikk, ha megkérhetlek titeket ebben. Köszi. :D – Kucsák Ábel vita 2015. október 16., 18:43 (CEST)

A támogatják a bűnözéssel szembeni erőskezű fellépést és a Fidesz tipikus nemzeti konzervatív párt kifejezések nem tetszenek. Az egyik esetben az erőskezű fellépés meghatározás lényegében nem árul el semmit, az se derül ki a meghatározásból, hogy most a támogatják azt jelenti, hogy most másokat támogat valamiben a bünőzéssel kapcsolatban a Fidesz vagy azt, hogy kezdeményező szerepe van valamiben a Fidesznek a bünőzéssel kapcsolatban.

A tipikus kifejezéssel kapcsolatban pedig az a bajom, hogy ez csak egy jelző. Ez olyan, mintha rámutatnák egy szakállra és azt mondanám, hogy ez tipikus szakáll, mert az arcfelületen vannak a szőrszálak. Apród vita 2015. október 17., 00:21 (CEST)

A kifogásolt szövegrészleteket én írtam a cikkbe, és ha rossznak tartod a megfogalmazást, javítsd ki bátran. Engem nem érdekel annyira a téma, hogy vitatkozzam róla. Mindenesetre az ilyesmi inkább a cikk vitalapjára való, itt meg arról kéne állást foglalni, hogy töröljük-e az egészet. --Malatinszky vita 2015. október 17., 15:59 (CEST)

Javítottam (vagy így rosszabb lett?). Egyébként ne töröljük, Symbol keep vote.svg maradjon, kerüljön rá lektor meg ilyesmi. Apród vita 2015. október 19., 23:47 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Apróddal egyetértve. Ramakuni vita 2015. november 10., 20:32 (CET)

Október 7.

Marjánné Rinyu Ilona

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéserégi munkalapmunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezár)

A cikknek nincsenek megfelelő forrásai, ezért mivel élő személyről van szó, az egész tartalmát törölni kellene. A források hiánya azonban a nevezetességet is kétségessé teszi, ami indokolttá teszi magának a lapnak a törlését. Symbol delete vote.svg törlendő Peyerk vita 2015. október 7., 20:49 (CEST)

Akkor viszont a Sablon:Balkány polgármesterei is kérdéses (kijelentsem? Kérdezzem?) Apród vita 2015. október 7., 20:58 (CEST)

Ezt nem értem, miért kérdőjeleződne meg? A volt polgármester neve megtalálható jó forrásokban, ami elég a sablonhoz; viszont a cikk szempontjából az csak triviális említés. A 2002 előtti polgármesterek neve is piros linkként jelenik meg a sablonban, mivel róluk sincs cikk. Peyerk vita 2015. október 7., 21:16 (CEST)

Akkor az törlés esetén fekete, link nélküli maradjon? Apród vita 2015. október 7., 21:22 (CEST)

Nem tudom, de pillanatnyilag nem is érdekel, hiszen ennek nincs köze a törlés vagy nem törlés eldöntéséhez. Peyerk vita 2015. október 7., 21:43 (CEST)

Korábban meg volt írva rendesen forrásokkal. Nem részletezte, hogy mik a hibás adatok, át lett szerkesztve egy önéletrajzzá. Tekintve, hogy a Who Is Who-nak a cikkalany adja meg az adatokat, gondolom azokat hitelesnek tartja. Nem lehetne az egyedül azon alapuló verzióra visszaállítani, a többi adat törlésével? Gyurika vita 2015. október 7., 21:25 (CEST)

Szerintem egyetlen rendes forrása sem volt. Persze ezt könnyen lehet cáfolni a rendes források bemutatásával. Peyerk vita 2015. október 7., 21:38 (CEST)

A Hübnerrel kapccolatban: a Szinnyei meg a Gulyás is úgy készült, hogy az élő személyeknek levélben megkeresést küldött és bekérte az adatokat. Akkor ezen analógia alapján már ezt se tekintsük független forrásnak. Sőt több lexikon is így készült, azaz tulajdonképpen most több tízezer életrajzra nincs "megfelelő" forrás. Az interjúk is így készülnek, a cikkalany elmondja a vele kapcsolatos információkat. Tehát akkor ezek sem megfelelő források. Kezdjünk el több ezer szócikket tömegesen törölni? Gyurika vita 2015. október 7., 21:42 (CEST)

Nem igaz, hogy a Szinnyei és a Gulyás úgy készült, hogy bárki pénzért megjelentethette benne az önéletrajzát. De ha úgy készült volna, akkor nem lennének megbízható források. Ami így készült, az nem független forrás. Peyerk vita 2015. október 7., 22:05 (CEST)

Nem is ezt mondtam, hanem hogy ott is az érintett szolgáltatta az adatokat. Az más kérdés, hogy pl. csupán azért nevezetes-e egy 18. századi tanár, mert megjelenet két rövid füzete és van az életéről öt sor két forrásban, mint egy 21. század településvezető, akiről online nincs anyag? Gyurika vita 2015. október 7., 22:16 (CEST)

Akkor egyetértünk, hogy a Hübner másként készült mint az említettek, és nem jó forrás.

A 21. századi magyar polgármesterek szerintem önmagukban nem nevezetesek (ellentétben magukkal a településekkel), tehát a megfelelő források megléte vagy hiánya alapján kell mérlegelni a törlést. A kérdés már csak az (még mindig), hogy van-e itt megfelelő forrás.

Peyerk vita 2015. október 8., 07:15 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon a cikk (most már) részletesen forrásolva van. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 8., 10:43 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon: kellőképp javítgatott szócikk. OsvátA Palackposta 2015. október 8., 12:01 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Még mindig van némi kétségem a forrásokat illetően, mert szerintem az az almanach is hasonlóan készülhetett, mint a Hübner, de nem akarok tovább rugózni a dolgon, látom hogy egyedül maradtam a maximalizmusommal. Peyerk vita 2015. október 8., 17:16 (CEST)

Igen, valószínűleg egy interjún alapul. Samat üzenetrögzítő 2015. október 8., 17:31 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon --Jávori István Itt a vita 2015. október 8., 17:38 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: gondolkodtam, hogy milyen irányban, vagy foglaljak-e állást a kérdésben. Végül annál maradok, hogy csak megjegyzésként fűzöm hozzá a megbeszéléshez gondolataimat. Peyerknek igaza van, hogy az életrajz adatainak többségére vonatkozó források forrása közvetlenül vagy közvetve maga a cikkalany, így nem tekinthetőek szigorúan véve független forrásnak. Ezekre nem találtam online elérhető, ténylegesen független forrást. Másrészről ez nem egyedi eset és gyakorlat (amivel fentebb Gyurika is érvelt), és amíg valaki nem kérdőjelezi meg ezek tényszerűségét, addig elfogadhatjuk, hogy az illető nem hazudik pl. a saját születési adatival, végzettségeivel, férje/gyereke nevével vagy korábbi munkahelyeivel kapcsolatban. Mindenesetre ígéretemnek megfelelően a cikk átmeneti, vázlatos CV-vé silányítása után újraírtam a cikket (ami egyébként tartalmában nagyon hasonló lett ahhoz, amit korábban elsősorban MrSilesian hozott létre, és én töröltem/felülírtam). Samat üzenetrögzítő 2015. október 10., 13:10 (CEST)

Hát akkor visszajutottunk a kiindulóponthoz :-( Van egy élő személyről szóló cikk, amelynek az objektív tényállítások tekintetében egyértelműen nincs előírás szerinti forrása, tehát helyből törölni kéne, viszont van erről a személyről 7-10 évvel ezelőttről néhány vád és sejtetés egy (egyetlen) politikai napilapból és egy (egyetlen) párthoz tartozó politikai ellenfelektől, amelyeknek semmilyen eredménye, következménye nem vált ismertté az eltelt évek alatt. Ráadásul sikerült a vádaskodásokat megfogalmazó cikkeket itt-ott félreértve interpretálni a cikkben, minden esetben a cikk tárgyára nézve hátrányos módon.

Én azt mondom, az ilyen cikknek semmi értelme - hacsak nem tényleg az a cél, hogy a Wikipédia közreműködjön ezeknek a soha sehol nem igazolódott vádaskodásoknak a sok-sok év utáni széles körű terjesztésében.

Kijavítom a kérdéses szakaszt, aztán gondoljátok meg újra, van-e ennek a cikknek értelme.

Peyerk vita 2015. október 11., 15:46 (CEST)

A cikk vitalapján Samattal részletesen beszélgetünk arról, mit lehetne tenni a cikkel, nem másolom ide. De kérem, akit érdekel, nézze meg, és ha gondolja, fejtse ki a véleményét. Peyerk vita 2015. október 13., 16:11 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Van ilyen is Rinyu Ilona (egyértelműsítő lap). Törlés esetén ez is feleslegessé válik. - Csurla vita 2015. október 18., 21:37 (CEST)

Akkor azt is törölni kell. Peyerk vita 2015. október 19., 07:17 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Forrásokkal ellátott cikk. Ha valami nincs forrással alátámasztva, azt kell belőle törölni. Piraeus vita 2015. október 25., 22:26 (CET)

Persze, hogy vannak rá források. De attól még nem lesz nevezetes. Ne már, hogy minden város minden polgármestere csak ettől nevezetes lesz.

Symbol delete vote.svg törlendő Ramakuni vita 2015. november 10., 20:30 (CET)

„Persze, hogy vannak rá források. De attól még nem lesz nevezetes.” Definíció szerint éppen az a nevezetesség bizonyítéka, hogy vannak rá elfogadható források. Piraeus vita 2015. november 15., 11:06 (CET)
Haha. Olvasd csak el Piraeus 2011. május 21., 18:56 (CEST) bejegyzését erről a lapról. Ramakuni vita 2015. november 16., 21:23 (CET)

Frissen lezárt megbeszélések

Ez alá ne írj új témát! Itt csak a frissiben, három-négy napnál nem régebben lezárt megbeszéléseket listázzuk (aszerint, hogy mikor kerültek át a készek közé). A régebbiek megtalálhatók egy szakasszal lejjebb, a még régebbiek pedig Archivált törlési javaslatok kategóriájában.Régebben lezárt megbeszélések


Lezáróknak:
 • a {{törlés link}}(?) sablont bővítsd ki az e (=eredmény) paraméterrel, amiben add meg az eredmény kódját.
  Például így: {{törlés link|Szócikk címe|e=M}}
 • Másik lehetőség: a {{törlés link}}(?) sablont cseréld ki {{ttörlés link}}-re és 2. paraméterként add meg az eredmény kódját.

Az eredményjelzések magyarázata:

 • T: töröltük
 • M: megmaradt
 • R: összedolgozva egy másik cikkel, átirányítás lett belőle
 • Ö: összevonva egy másik cikkel, átirányítás nem kell
 • H: helyreállítva (helyreállítási szavazásnál; ha nincs helyreállítva, akkor Törölve marad)
 • J: jogsértőbe áttéve
 • Á: átirányítássá alakítva
 • B: Wikikönyvekbe átmozgatva
 • C: Cikkjelöltnek minősítve