Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal (Sikertelen jelölés: 2008. 06. 27.)[szerkesztés]

Elnézve a vasútműhely ténykedését egyre szakszerűbb szócikkek kerülnek szerkesztésre. Nagy igyekezet van arra nézve, hogy Magyarország főbb vasútvonalai illetve a megszünőben lévők feledésbe ne kerüljenek. Az egyik legfontosabb vasútvonalunkról minden előkerült, ami csak tudható róla. A kiemeltség kritériumainak megfelel, ezért jelölöm. – Sóhivatal 2008. június 17., 16:04 (CEST)[válasz]

 megjegyzés – Remélésre kerül általam, hogy maga a cikk nem szenvedő szerkezetben került megírásra. Első blikkre úgy kerül számomra látásra, hogy nem lesz gond. – Susulyka  hm? 2008. június 17., 19:13 (CEST)[válasz]

 ellenzem Az ellenzem vélemény elsősorban a kopizott szövegek, valamint az egyáltalán nem a vonalhoz kapcsolódó fejezetrészek miatt van.

  • A térkép kinézetén egy kicsit dolgozni kellene még. Jobb lenne egy letisztultabb, számoktól mentes, szürkébb háttérre rárakni egy erősebben elváló piros vonalat, mert a mostani nagyon nem szép.
  • A vonalgrafikonban, a 30a, 40a, stb. után érdemes lenne odaírni, hogy vasútvonal elválása, vagy valami shasonló, szakmai szinten is megfelelő szöveget, mert nem mindenki vágja azonnal, Szőny és Komárom között mi az az 5.
  • Budapest-Hegyeshalom vasútvonal, mert a Boszporusztól a doveri szorosig Európát délkelet-északnyugati irányban átszelő transzkontinentális nemzetközi közlekedési folyosó része. A Helsnki folyosó egyértelműen ki vannak jelölve, érdemes lenne arra hivatkozni.
  • az egész Nyugat-Európa vasúti elérhetőségének kardinális pályája. - ide nem biztos, hogy a kardinális a legmegfelelőbb szó.
  • legnagyobb kereskedelmi partnerünkkel az NDK-val - Most lehet hülyeséget mondok, de az nem a Szovjetunió volt?
  • A gloggnitzi vasúttársaság ekkor az államnak átadott vasutakért - Miért kelett, átadni, mit, mikor, miért? Egy mondatot nem ártana szvsz róla írni.
  • A Győr-Újszőny 37 km hosszú vasútvonalat 1856 augusztus 10-én adták át (ÁVT) A Kelenföld - Újszőny vasútvonal üzembevétele 1884 július 15-én történt meg. (MÁV)[3] A vonal első, Győrig tartozó szakaszához képest a folytatás két mondattal el lett intézve, holott az olvasók biztos kíváncsiak rá, azokat ki, és miért építette, és miért kellett 1884-ig várni a teljes vonal megépüléséig.
  • A villamosítás fejezetet teljesen át kellene írni. Egyérszt mert olyan adatokat tartalmaz, amik nem ebbe a cikkbe kellenek (Kandó élete, mozdony működése), másrészt bizonyos részek egy az egyben más netes anyagból vannak kopizva. A fejezetben a vonal villamosítására kellene fókuszálni, a fáradtságot nem ismerve lózungokat (és szintén innen kopizott) mellőzve.
  • A biatorbágyi merénylet részletes leírása nem biztos, hogy ebbe a cikkbe való, részletes kifejtésére leet érdemes lenne egy önálló, innen meghivatkozott másik cikket létrehozni, a pokol kapuja jellegű költői jelzők kivételével.
  • Amikor a harmincas évek elején villamosították a Budapest-Hegyeshalom vonalat és 29 darab V40-es személyvonati és három V60-as tehervonati, Kandó Kálmán tervezte GANZ villamos mozdonyt állítottak szolgálatba. Akkor mi történt? Van pár ilyen, befejezetlennek tűnő mondat a cikkben még, érdemes lenne ilyen szemmel átolvasni.
  • A második vilgáhábroú utáni fejezetben a szerző megint olyan területekre kalandozik, ami nem a cikkhez tartozik (V43-asok Essenben készültek, stb.) Itt is arra kellene fókuszálni, hogy a vonalon mikor, melyik szakaszon, milyen viszonylatban milyen vontatójárművek közlekedtek. Ez ugyanis konkrétan nincs megemlítve.
  • A korszerűsítés fejezet, ahhoz képest, hogy milyen szakirodalma van, elég hiányos, részletesebben ki lehetne fejteni pl. a nyomvonalkorrekciókat, hol pontosan, mikor pontosan.
  • A csatlakozó vonalak említése ne a korszerűsítés fejezetben történjen meg.
  • A távlati jövõben szó van nagysebességû vasútvonal építésérõl Párizs és Isztambul között. Ilyenről, ebben a formában, soha, sehol nem volt szó. A magyar szakaszra vonatkozóan gazdasági-műszaki hatástanulmány készült a Bp.-Hegyeshalom vonalra, a vasúti könyvtárban megtekinthető. A témát, mint a vonal jövőjére (amiről egyébként egy mondat nincS) kiható dolgot, érdemes lenne bővebben kifejteni
  • Szívesen látnék ezen felül a vasútvonal, illetve állomásainak forgalmára vonatkozó adatokat, mert jelenleg erről sincs szó. – Mestska vita 2008. június 22., 10:40 (CEST)[válasz]
Örülök, hogy a kifogások hosszabbak, mint maga acikk. A hiányolt változások többségét a vasútmühely toldotta bele. Mint régi tapasztalt szerkesztő, bizonyára Te is tudod, a szócikkket mindenki szerkesztheti akár kiváló személyiséged is. A szócikkek kollektív alkotások, külön szerzője nincs, ezt a hozzád hasonló jeles szerkesztők tanították meg velem. A kifogásolt részeket át is dolgozhatod. A kiemelésnek az az értelme, hogy a wikipédiának reklámot csináljon, nem pedig más szerkesztők lepocskondiázása.

Kérek egy ügyeletes adminisztrátort a kiemelési javalatot szüntesse meg. – Sóhivatal 2008. június 25., 17:32 (CEST)[válasz]

Ezt úgy mondjuk, hogy lezárjuk a kiemeltszavazást. Szajci reci 2008. június 27., 06:33 (CEST)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!