Wikipédia:Források műhelye/Szabad források feldolgozása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikipédia:Források műhelye egyik célkitűzése az interneten, illetve nyomtatott formában fellelhető szabad források feldolgozása, a wikipédia rendszerébe való beillesztése.

Kiemelt források[szerkesztés]

A Pallas nagy lexikona[szerkesztés]

A Pallas szócikkeinek átvétele, feldolgozása a következő szempontok alapján:

1. Átveendők azok a szócikkek, amelyek mind a mai napig forrásértékkel bírnak. Ide tartoznak az ókori, középkori történelemmel, művészettel és művészettörténettel, filozófiával, teológiával kapcsolatos szócikkek, életrajzok. Csak részben és fenntartásokkal vehetők át például a földrajzzal foglalkozó cikkek, hisz például a 19. század végi földrajzi, várostörténeti cikk nem tükrözi annak mai állapotát. Azok a szócikkek, amelyek teljesen elavultak -tudomány, technika, stb- megmaradnak magnak :)

2. A szócikkek korabeli helyesírását, szó- és névhasználatát modernizálni, a szöveget tagolni kell, illetve minden szócikket wikisíteni kell, különös tekintettel a kategorizálásra. Ha nincs időd, Sablon:A Pallasból átemelt cikk

A lexikon a neten a http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/ címen érhető el.

Szinnyei: Magyar írók[szerkesztés]

Hasonló a pallashoz. A szempontok a következők:

1. Azokat az életrajzokat vesszük át, amelyek életrajza lezárt, tehát Szinnyei a halálozási dátumot is közli. Ahol nincs ilyen dátum, ott az 1850 előtt megjelent utolsó munkája alapján dől el az, hogy felvesszük-e vagy sem (a szinnyei a 19. század végén jelent meg, ha valaki utoljára 1850 előtt publikált, az addigra feltehetőleg meghalt).

2. Korabeli helyesírás, wikisítés: mint a Pallasnál.

3. Törlendő a cikkek végéről, hogy hol találhatók a kéziratok, ha már nem bizonyítható, hogy még mindig ott vannak (azóta ugyanis volt 2 világháború). A szerzők munkáinak eredeti címei sokszor nem egyeznek a mai kritikai kiadáséval, egyenként ellenőrizendő (gyors megoldás pl. MEK, Neumann-ház).

4. Sablon elhelyezése Sablon:Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái

A mű a neten a http://mek.oszk.hu/03600/03630/ címen érhető el.

KSH könyvtára[szerkesztés]

Wikipédia:Wikimédia Magyarország/KSH Könyvtár

Munkamenet[szerkesztés]

Hogy a forrásokat megfelelően fel tudjuk dolgozni, a munkamenet a következő: egy-egy szerkesztő kiválaszt egy betűt a lexikonban, és a hozzá tartozó címszavakat dolgozza fel.

Korábbi tagok[szerkesztés]

Akik fél éve nem vettek részt ebben a munkában:

  • Data Destroyer, 2010 óta passzív [1]
  • Pasztilla, csak párahangyai minőségben. Lassacskán, de elkezdte a Szinnyey bedolgozását az E betűnél. Hogy hol tart éppen, az itt követhető.
  • Bennó – egyelőre csak szimpátiatüntetésképpen (de szentül hiszi, hogy hamarosan többet tehet majd). Addig is figyeli a készüléseket (és már két helyen is jelentősen hozzájárult szinnyeis cikkek minőségfejlődéséhez!!)