Wikipédia:Wikimédia Magyarország/KSH Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és a Wikimédia Magyarország Egyesület 2016. február 26-án együttműködési megállapodást kötött, melynek célja, hogy a Wikipédia önkéntes szerkesztői könnyebben férjenek hozzá az online enciklopédia szerkesztéséhez és ellenőrzéséhez szükséges forrásanyagokhoz, így segítve a megbízható minőségi ismeretterjesztő tartalmak születését a magyar Wikipédiában.

A megállapodás tartalma[szerkesztés]

A megállapodás keretében a magyar Wikipédia rendszeres szerkesztői díjmentesen válthatnak ki kölcsönzésre is jogosító éves olvasójegyet a KSH Könyvtárba, a Wikimédia Magyarország Egyesület pedig évente három újonnan megjelent, idegen nyelvű kiadványt szerez be a könyvtár részére a szabad kultúra, digitális kultúra vagy az információtechnológia témakörében.

Az olvasójegyre jogosult szerkesztők[szerkesztés]

A megállapodás alapján az éves olvasójegyre a magyar Wikipédia rendszeres szerkesztői jogosultak. Ez a gyakorlatban a következő feltételek együttes teljesülését jelenti:

  • a regisztrált szerkesztő első, magyar Wikipédia szócikknévtérében végzett szerkesztése legalább 3 hónappal az igénylést megelőzően történt, és
  • az igénylést megelőző 12 hónapban legalább 100 szerkesztést vagy eddig összesen legalább 1000 szerkesztést tett a magyar Wikipédia szócikknévterében.

A bottal létrehozott, visszavont vagy törölt szerkesztések nem számítanak bele a fenti szerkesztések közé.

A jogosultságot a felek jogosultak évente felülvizsgálni, és a jogosultság esetleges megszűnése esetén az olvasójegyet érvényteleníteni.

Az olvasójegy igénylésének menete[szerkesztés]

Akire teljesülnek az olvasójegy igénylésének feltételei, az a jogosultság igazolása érdekében írjon egy belső Wikipédia-üzenetet Samat részére. Az e-mailben legyen utalás a KSH Könyvtárra vagy a lapon leírt együttműködési megállapodásra, és tartalmaznia kell a szerkesztő személyi igazolványán (vagy egyéb fényképes igazolványán: útlevelén vagy jogosítványán) található nevét, az igazolvány típusát (pl. személyi igazolvány) és igazolványa számát. A jogosultság ellenőrzését követően a Wikimédia Magyarország Egyesület az azonosításhoz szükséges adatokat (nevet, az igazolvány típusát és számát) átadja a KSH Könyvtár részére, amiről az igénylő tájékoztatást kap. Ezután az igénylő a KSH Könyvárban tud beiratkozni, amihez szüksége lesz az üzenetben megadott igazolványa bemutatására.

Az igénylő az olvasójegyet igénylő levél elküldésével kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az üzenetben megadott személyes adatait (szerkesztői azonosító, polgári név és az azonosító igazolvány száma) a Wikimédia Magyarország Egyesület a fenti együttműködési megállapodás érdekében tárolja és kezelje, valamint a KSH Könyvtárba történő beiratkozáshoz szükséges azonosítás érdekében ezen adatokat (polgári név és az azonosító igazolvány száma) a KSH Könyvtár számára továbbítsa. Egyebekben a Wikimédia Magyarország Egyesület adatvédelmi irányelvei az irányadóak.

A könyvtár használatának egyéb feltételei[szerkesztés]

A megállapodás keretében beiratkozó látogatókra egyebekben teljes mértékben a KSH Könyvtár általános szabályai érvényesek, beleértve a könyvek késedelmes visszavitele miatt felszámított késedelmi, és egyéb díjakat is. (Annak érdekében, hogy az együttműködésünk hosszú távon is működőképes legyen, bízunk benne, hogy ilyenre nem fog sor kerülni.)

Cikkírást követően[szerkesztés]

A könyvtárban található könyvek segítségével készült vagy kiegészített szócikkek vitalapjára a {{KSH Könyvtár}} sablont helyezheti a szócikkíró/közreműködő.