Wikipédia:Botos cikkek műhelye/Útmutató-tervezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

2015 novemberében vita alakult ki közel 36 000, bottal létrehozott szócikkről, illetve ennek kapcsán általánosságban a bottal való szócikkírással kapcsolatos elvárásokról. A megbeszélésen résztvevők nagy többsége úgy ítélte meg, hogy szükség van a szócikkek bottal történő létrehozásával kapcsolatos útmutató kialakítására. Alábbi megbeszélés célja, hogy olyan útmutató tervezet jöjjön lére, amit a magyar Wikipédia szerkesztői közössége széles konszenzussal el tud fogadni.

Az útmutató tervezett szövege

Cél[szerkesztés]

A cikkek jellemzőire, formájára, tartalmára, forrásaira a Wikipédiában számos iránymutatás található, és az ezekben megfogalmazott szempontok érvényesülését a kézzel létrehozott szócikkek esetén a szerkesztők utólag ellenőrzik is. Egy bot azonban rövid idő alatt olyan sok cikket képes legyártani, amennyit lehetetlen kézzel, utólag ellenőrizni illetve javítani. Sőt, előfordulhat, hogy ezeknek a cikkeknek a hiányosságait bottal sem lehet pótolni, javítani (például megfelelő adatbázisok hiánya miatt). Nem lenne szerencsés, ha ilyen hiányos cikkek nagy számban szerepelnének a Wikipédián, sem az, ha a közösség egy-egy balul sikerült botos szócikklétrehozás után tömegesen kényszerülne törölni cikkeket. A botok célja a többi szerkesztő munkájának megkönnyítése és a cikkek minőségének javítása; nem lehet fordítva, nem megengedhető, hogy éppen ők generáljanak munkát hosszú távra.

Az alábbi útmutató a botos szócikk-létrehozás menetét szabályozza annak érdekében, hogy az így létrehozott cikkek biztosan elérjék a minimumkövetelményeket. Arra kérünk, hogy csak akkor hozz létre bottal cikkeket, ha már gyakorlott botos szerkesztő vagy, azaz ne ezzel kezdd a botozást és kövesd az alábbi javaslatokat!

A generált cikk minősége[szerkesztés]

A generált cikk akkor van rendben, ha

  • a cikk kódja nem riasztó, azaz egy ad hoc szerkesztő is bátorsággal ki tudja egészíteni,
  • a cikk megfelel a cikkekre általában érvényes tartalmi és formai követelményeknek, és
  • a cikk nyelvileg helyes (beleértve a sablonokkal vagy Wikidatából beillesztett értékek megfelelő toldalékolását, mondatba illesztését is – lehetőleg kerüld az olyan toldalékokat és mondatszerkezeteket, amelyek hibássá válhatnak az értékek megváltozásától),
  • az egyes adatok forrása meg van adva és ellenőrizhető.

A források ellenőrizhetősége kapcsán érdemes külön is kiemelni, hogy a Wikidatában gyakran csak valamelyik Wikipédiából, bottal feltöltött, forrástalan adat szerepel. Ellenőrizd az adatok forrását, mielőtt azokra nagy számú cikket alapozol!

A szócikkek botos létrehozásának javasolt menete[szerkesztés]

Előkészítés[szerkesztés]

  • Mielőtt bottal létrehozol (különösen nagy mennyiségben) szócikkeket, előzetesen tervezd meg és tedd közzé a Wikipédia:Botos cikkek műhelye lapon
    • a témakört,
    • a bot által létrehozott tartalmat,
    • a felhasználni tervezett forrásokat
    • és a létrehozásra kerülő szócikkek tervezett számát.
  • A tervezett munkát jelentsd be az egyéb kocsmafalon, és lehetőség szerint értesítsd róla a témakör iránt érdeklődő műhelyek tagjait!
  • Ezt követően várj legalább két napot, hogy az érintett műhelyek tagjai és a szakterület iránt érdeklődő szerkesztők véleményezhessék a terveidet, megtehessék esetleges javaslataikat!
  • Ha a megbeszélés lezárult, vagy két napig senki nem szólt hozzá a terveidhez, akkor kezdj bele a tesztelésbe!

Előre tisztázandó, mennyire van feltöltve a Wikidata az adott cikkfajta tekintetében. Lehet, hogy a mintacikkek jól néznek ki, de a nagy tömeget illetően lényeges adatok fognak hiányozni (lásd francia települések népessége).

Próbajáratok[szerkesztés]

Fontos, hogy a szócikkek létrehozása ne egyszerre, hanem több lépcsőben történjen. Ha kisebb számú cikk létrehozásával teszteled a botot, és valami hiba csúszik a tervekbe, akkor a kisszámú tesztcikket akár kézzel is ki tudja javítani a közösség.

Első tesztkör (maximum tíz cikk)[szerkesztés]
  • Ha a tervekkel kapcsolatos kétnapos várakozási idő lejárt és azokhoz senki nem szólt hozzá, vagy a velük kapcsolatos megbeszélés nyugvópontra jutott, kezdd meg a tesztelést! Hozz létre maximum tíz szócikket a bottal, majd várj újabb három napot a folytatással!
  • Ez alatt a három nap alatt értékeld a létrejött szócikkek minőségét, információtartalmát, hosszát és ha szükséges módosítsd, „finomhangold” a botot, hogy a cikkekkel kapcsolatos problémákat kiküszöböld!
  • Ez a három nap alkalmas arra is, hogy a szerkesztői közösség értékelje a teszt során létrehozott szócikkeket. Ha a szerkesztői közösség részéről három nap alatt nem érkeznek visszajelzések, vagy érkeznek és a velük kapcsolatos megbeszélés nyugvópontra jutott, akkor vélhetően a generált cikkek már rendben vannak.
  • Ha a botot módosítottad, akkor annak kipróbálása újra csak kisszámú (maximum tíz) cikken történjen meg, és ezt követően ismét várj három napot, hogy az esetleges észrevételeket a szerkesztői közösség megtehesse!
Második tesztkör (maximum 100 cikk)[szerkesztés]

Csak akkor lépj tovább és generálj valamivel több (maximum 100) cikket, ha az addig jelzett bothibák és más, a generálással kapcsolatos problémák megoldottak, és a már generált cikkekben is ki lettek javítva ezek a hibák. A maximum 100 cikk kiértékeléséből esetleg kiderülhetnek olyan hiányosságok, amik az első tesztkörben nem jelentkeztek. Ilyenkor a hiba kijavítását követően újra csak kis számú cikken tesztelj! Ez alatt a bot csak a próbákhoz szükséges cikkeket generálhatja.

Éles üzem[szerkesztés]

Ha a próbák sikeresek voltak, elkezdődhet az éles szócikkgyártás, nagyobb számú cikk generálása. Természetesen ha ennek során újra hibára derül fény, akkor a javításnak újra a fenti menetrend szerint kell lezajlania, egészen a minőség ellenőrzésétől kezdve.

Utógondozás[szerkesztés]

Célszerű, már a tervezés során „utógondozókat” toborozni a létrehozandó botos cikkekhez. Ennek kézenfekvő módja, ha az érintett műhelyekben meghirdeted a terveidet, vagy a témával foglalkozó szerkesztőket egyénileg megkérdezed a tervekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó irányelvek, útmutatók, műhelylapok, előzmények, viták[szerkesztés]

Megbeszélés[szerkesztés]

A vitalapon: Wikipédia-vita:Botos_cikkek_műhelye/Útmutató-tervezet