Wikipédia-vita:Wikritika

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 16 évvel ezelőtt

aszittem, időrendben van... basszus, még egy valami, aminek én kerültem a tetejére... – Alensha üzi 2007. november 16., 15:45 (CET)Válasz

Ez a lap mire jó?
És ha már van, miért tolvajnyelven; barátocskám, aki nem ismeri a zsargont, magára vessen?
Nekem egyre inkább az kritikám, hogy egyre több döntés szól a komoly lexikon ellen és folyamatosan haladunk a komolytalan, sajtónyelven odavetett cikkek felé.
Csak egy példa: a "pongyola" kifejezésnél a "került" szó használatával kapcsolatosan indult az első javítóhadjárat - miközben örülhetünk, ha 10 éves gyerekek által írt, senki által nem lektorált cikkeinket nem pécézi ki a sajtó.
Amíg a kiemelt cikkeink bőbeszédűségben mutatnak példát és piros linkekkel ékeskednek, amíg a bulvárízlésű többség elszigeteli az igényes hozzáállású kisebbséget, amíg a szerkesztők szavazata mellőzhető, ha adminnak nem tetszik,
Nos, addig nektek ez az oldal is persze úgy jó, ahogy van.
És a Figyelő cikkéből kell értesülnünk arról, hogy a német Wikiben már felvetődött a Wikipédia intézményesítése, azaz "szakértőknek" adják oda a sokak által önkéntes szorgalomból, ingyen létrehozott cikkeket - és akik írták, ugyanúgy nem fognak számítani, mint az az apróság sem zavar senkit, hogy bár évek óta láthatóan nem vesz rész a projektben, továbbra is Grin nyilatkozik, úgy, mintha részt venne?--Linkoman 2007. november 16., 16:04 (CET)Válasz
Nem tudom, mire van, én is a kritikát kritizáltam itt :) A címét a Vince adta, tőle ez telt ki :P
A kerültek javítása van olyan fontos, mint bármi más, mert ezek gyakran szerepeltek egyébként jó cikkekben is; könnyebb egy olyan cikket felhozni tökéletes szintre, aminek ez az egy hibája van, mint végigellenőrizni a tízévesek kedvenc rajzfilmhőseinek cikkeit (amiktől engem is a hideg ráz néha...)
„bulvárízlésű többség elszigeteli az igényes hozzáállású kisebbséget”, „a szerkesztők szavazata mellőzhető” – erre példát tudsz adni?
piros linkeket én se szeretem, de ez egy félkész projekt, az idő ellőrehaladtával javul majd a helyzet.
ami a német wikiben lesz, az erős gyanúm szerint az ún. stabil változat, csak ezt az újságírónak vagy nem magyarázták el rendesen, vagy valamit félreértett. az, hogy egy cikket leellenőriznek szakértők, és utána senki nem nyúlhat többé bele, szvsz nem igaz, a WP alapelvének mondana ellent.
Grin wikivel kapcsolatban mindig elérhető, követi is az eseményeket, egyes dolgokból meglepően naprakész ahhoz képest, hogy itt alig látjuk. az, hogy szócikket írni nincs ideje, nem jelenti, hogy nem tartja rajtunk a szemét.

Alensha üzi 2007. november 16., 16:14 (CET)Válasz