Wikipédia-vita:Színházművészeti műhely/Sablonjaink

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tisztelt Színházművészeti Műhely!

A Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/A Színművészeti Akadémia oklevelet szerzett hallgatói (1865–1944) lapon kifogásoltam, hogy ebben a "gyorsított" eljárásba a sablonok illetve az azokat rendszerező lapok szerzőit nem vonták be. Én is későn reagáltam már nem volt idő szélesebb körben a kérdést megvitatni. Három, 5 évvel ezelőtt elkezdett és 2012 augusztus végén befejezett szócikk törlését végrehajtották. A törlési vitalapon ismertetett kifogásaimat nem kívánom megismételni. Ismételten leszögezem azonban, hogy eljárásukat antidemokratikusnak és a wiki szellemiségét sértőnek tartom. Sajnálatosnak tartom azt is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem azonnali átdolgozásra váró szócikkben, újabb sebet ejtve, nem aktualizálták a törölt hivatkozásokat, ennek megfelelően azt sem tudtam megtekinteni, hogy ezek helyett miképpen fognak hivatkozni a sablon gyűjteményre. Feltételezem, hogy lépésükkel a műhely átveszi illetve magára vállalja a sablonok kezelésével kapcsolatos feladatokat. A folyamatosság biztosítása érdekében szükségesnek tartom -dióhéjban- ismertetni a sablonok készítésének történetét.

  • A szócikkek olvasottságának elemzésekor, felfedeztük, hogyha egy ismert művész szócikkében megemlítjük a kevésbé ismert évfolyamtársát, akkor az utóbbi művész olvasottsága is emelkedni fog. Ekkor gondoltunk arra, hogy jó lenne az évfolyamok végzőseinek listáját rögzíteni, forrással azonban nem rendelkeztünk. Egy antikváriumi böngészéskor kezembe akadt a következő könyv:
    • A százéves Színésziskola. Szerkesztette: Csillag Ilona. Magvető Kiadó, 1964 MA 244-1-6466. Ebben szerepeltek a végzős hallgatók. Sajnos csak 1945-ig volt a nevük mellett évszám; Az 1945 után végzetteknek csak a névsorát tartalmazta a könyv. Az évfolyamok rögzítése nagyon nehezen haladt, annak ellenére is, hogy az egyetem könyvtárában elkezdtem a jelentős mennyiségű forrás anyag feldolgozását. Itt említették, hogy a közeljövőben létrejön egy digitális adattár. A pontos időpontról azonban nem tudtak tájékoztatást adni.
  • Néhány hónappal később Gbarta szerkesztőtárs hívta fel a figyelmemet az adattár létrejöttére. Ez új távlatokat nyitott. Nagyon sajnáltam, hogy Gbarta szerkesztőtárs a rögzítésben nem tudott feladatot vállalni.
  • A rögzítést egyedül csináltam és kezeltem a most törölt rendszerező szócikkeket is. A munka nagy része még hátra volt, amikor egy új szerkesztő Tv2qtya is beszállt a munkába. Vele mindenben egyetértettünk és egységes elvek alapján rögzítettük az évfolyamokat. Megállapodtunk többek között abban, hogy 19 colos képernyőre optimalizáljuk a sablonokat, ennek megfelelően vágjuk a sorokat. Megállapodtunk abban is, hogy egyelőre nem rögzítjük az egyetem újabb és újabb végzős szakembereit. Ezek száma egyébként egyre nagyobb lett, ráadásul nem minden szakembert képző tanfolyam volt egyetemi szintű.
  • A rögzítést 2012. augusztus végére fejeztük be. Legnagyobb meglepetésünkre ekkor. Gbarta szerkesztőtárs szinte egy éjszaka alatt eltüntette s sortörlő karaktereket és koncepciót váltva teljes körűen rögzítette a végzősöket. Nem kezelte többek között a hibás helyre mutató linkeket és sorolhatnám tovább a kifogásainkat. Később ezt rajtunk kívül sokan szóvá tették neki, de Ő nem változtatott a szisztémán.
  • Ez volt az a szint, amikor mi kiszálltunk ebből a munkából. Csak az általunk rögzített sablonok hivatkozásait ellenőriztük két-három havonta, természetesen javítottuk az újabb ellenőrzések, olvasó jelzések alapján feltárt hibákat.

Őszintén remélem, hogy a műhely ezeket a faladatokat, sok más mellett el fogja látni!

Munkátokhoz nagyon sok sikert kívánok! --Kispados vita 2014. július 14., 16:52 (CEST)Válasz

Nagyon szépen köszönjük a sablonok történetének leírását, azt gondolom, fontos ezeket is tudni és esetleg érdekes lehet néhány év-évtized múlva (is) visszaolvasni. Sajnálom, hogy rosszul érintettek a változtatások, de így, „félbemaradva” sem maradhattak ezek az amúgy fontos szerepet betöltő sablonok, - amiknek a rendezése, ill. a hozzájuk kapcsolódó belső linkek helyretétele június óta folyamatban van - és az azokkal szoros összefüggésben szintén ilyen módon befejezetlen gyűjtőoldalak (ami utóbbiak így nem feleltek meg az irányelveknek, megfeleltetésük azonban most túl nagy falat lett volna). Ha elérünk egy bizonyos szintet a sablon-rendezésben, ahol érdemes már megbeszélni a tapasztalatokat, valószínűleg itt is folyni fog megbeszélés, addig levelezésben és műhelymunka szerűen dolgoznak/dolgozunk (bár őszintén, én csupán megfigyelőként veszek ebben most részt). Ha sikerül a műhelyt ténylegesen beindítani és leszünk többen is, remélem még visszatérünk arra a kérdésre is, hogy hogyan lehetne korszakosan feldolgozni a „Színművészetis” hallgatókat/évfolyamokat, bár érdekes lehet az is, hogy azóta több szakoktatás is elindult, melyek közük több is immár felér e régmúltú intézmény színvonalához és hozzájárul a szakterület minőségéhez, emeléséhez/szinten tartásához, hogy ezek vajon nem érdemelnének-e hasonló figyelmet.

Ígérem, nem fogjuk elfelejteni a munkádat! Fauvirt vita 2014. július 21., 13:58 (CEST)Válasz