Wikipédia:Wikimédia Magyarország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikimédia Magyarország szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

A Wikimédia Magyarország Egyesület (WMM) egy főként wikipédisták által alapított közhasznú társadalmi szervezet, melynek célja az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, és az így összegyűlt tudáshoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása.

Tevékenysége keretében hozzájárul a magyar Wikimédia-projektek és egyéb szabad tartalommal foglalkozó kezdeményezések minőségi és mennyiségi fejlődéséhez; támogatja ezen projektek közösségeinek szükségleteit és növekedését.

Az egyesület igyekszik kihasználni a jogi személyiségből és az adományozók anyagi támogatásából adódó lehetőségeket a jogi környezet, a média-, az oktatási és tudományos területeken belüli elfogadottság javítására és technikai fejlesztések végrehajtására. A tagok előadások és bemutatók tartásával igyekeznek a Wikipédiát, illetve annak szerkesztéseit bemutatni. HonlapEgyesületi blogKövess minket Facebookon!Kövess minket Twitteren!

Alapításának rövid története[szerkesztés]

A 2010. májusi 29-i közgyűlés
a fővárosi Nagy Imre téren

A Wikimédia Magyarország Egyesület (WMM) 2008 őszén alakult meg. Létrejöttének fontosabb állomásai:

  • 2008 nyarán több találkozó és megbeszélés során dőlt el az egyesület létrehozásának kérdése és kezdődött meg az alapítás előkészítése;
  • szeptember 27-én tartotta az egyesület alapító közgyűlését, melyen 20 alapító tag vett részt;
  • október 19-én a bíróság által előírt alapszabály-módosítás miatt megismételt alapító közgyűlésre került sor;
  • november 3-án a Wikimédia Alapítvány 20. tagként felvette a magyar társszervezetet (a norvég társszervezettel együtt);
  • ugyancsak november 3-án a Fővárosi Bíróság bejegyző végzésével az egyesületet 13156. sorszám alatt nyilvántartásába vette és közhasznú szervezetté minősítette;
  • november 24-én a Fővárosi Bíróság bejegyző végzése jogerőre emelkedett;
  • november 27-én az egyesület átvette a jogerős bejegyzésről szóló hivatalos értesítést, tehát ettől a naptól kezdve működhet.

Összegezve: a Wikimédia Magyarország a Wikimedia Foundation, és egyben a Magyar Wikipédia 2003-as indulásának ötödik évfordulója évében, 2008-ban és szeptember 27-től november 27-ig, mindössze két hónap alatt tette meg az utat a starttól a célig.

Tevékenysége[szerkesztés]

Bővebben: Egyesületi beszámolók

Az Egyesület aktuális tevékenységéről legkönnyebben az egyesület honlapjáról és a Wikipédia kocsmafalain megjelenő felhívásokból értesülhetsz.

A tavalyi év egyesületi tevékenységeinek összefoglaló leírása az alábbi linken érhető el:

A legfrissebb, legutóbb lezárult negyedév beszámolója a honlapjuk beszámolók menüpontja alatt található.

Programok, pályázatok[szerkesztés]

Egyesületi támogatásra bárki pályázhat, ehhez még csak rendszeres Wikipédia-szerkesztőnek sem kell feltétlenül lenni. Az egyetlen valódi kritérium, hogy a projektnek a magyar nyelvű Wikipédia tartalmának bővítését, javítását, vagy amennyiben más nyelvű (pl angol, német, spanyol, stb) Wikipédiáról van szó, akkor az ottani magyar vonatkozású tartalmak bővítését, javítását kell elsődlegesen megcéloznia.

  • Programköltség-térítési pályázat: azon szerkesztők számára, akik a Wikipédiával kapcsolatos projektötletük megvalósításához keresnek anyagi és/vagy egyéb (pl eszköz jellegű) támogatást.
  • Utazási támogatás: támogatás hazai és külföldi találkozókra, egyesületi programokra utazáshoz

A leggyakrabban előforduló programtípusok, amiket támogatni szokott az Egyesület:

Együttműködések:

Ajándéktárgyak[szerkesztés]

Az egyesület által támogatott programokban résztvevők különböző ajándéktárgyakban részesülhetnek, melyek programról programra változhatnak, köztük Wikipédia témájú ajándéktárgyakkal is, amiket itt lehet megtekinteni.

Fontos információk[szerkesztés]

Jó tudni:

  • az egyesület tagsága lényegében a Wikimédia-projektek szerkesztőiből áll, bár mások számára is nyitott;
  • tagnak az egyesület honlapján, egy elektronikus felvételi kérelem kitöltésével lehet jelentkezni;
  • az egyesület tagdíja 2018-tól évi 1000 Ft; az első tagdíjat mindenki belépéskor fizeti meg;
  • az egyesület részére adományt természetesen bárki bármikor felajánlhat, ennek részletei az egyesület honlapján olvashatók;
  • az egyesület részére fel lehet ajánlani a személyi jövedelemadó 1%-át, adószám: 18264973-1-43;
  • az egyesület nem vesz részt a Wikimédia-projektek munkájában, a tartalom (szócikkek) létrehozásában, sem az egyes projektek (Wikipédia, Wikikönyvek stb.) saját szabályrendszerének alakításában; legfőbb célja és tevékenysége azonban – közvetve vagy közvetlenül – e projektek fejlesztésének és az azokban közreműködők munkájának segítésére, támogatására irányul.

Elnökség[szerkesztés]

2020. decemberétől:

Munkatársak[szerkesztés]

  • Vanek Réka
Korábbi alkalmazottak
  • Forgács Máté
  • Szép Zsuzsanna
  • Tóth Andrea, irodavezető
  • Mészöly Tamás, irodavezető

Elérhetőségek[szerkesztés]

Amennyiben szeretnél tevékeny alakítója lenni egy dinamikusan működő magyar civilszervezet jövőjének és ezzel offline is támogatni a Wikipédia céljait, lehet hogy neked is az egyesületben a helyed! Vedd fel velünk a kapcsolatot az elnokseg@wikimedia.hu címen.

A további (például személyes) elérhetőségeket lásd az egyesület honlapján a kapcsolat menüpontban!

Kövess minket Kövess minket Facebookon! Facebookon és Kövess minket Twitteren! Twitteren!

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Wikimédia Magyarország
A Wikimédia Commons tartalmaz Wikimédia Magyarország témájú médiaállományokat.