Wigner–Seitz-sugár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kondenzált anyagok fizikájában a Wigner–Seitz-sugár egy szilárdtestet felépítő részecskék átlagos méretét jellemző mennyiség, mellyel például szilárdtestekben fennálló kitöltöttség, illetve sűrűségviszonyok adhatók meg. A mennyiség a nevét Wigner Jenő és Frederick Seitz fizikusokról kapta.

Meghatározása[szerkesztés]

Ha egy háromdimenziós szilárdtest egy adott térfogatában darab részecske található, a Wigner–Seitz-sugarat az alábbiak szerint határozzák meg:

,

ahol Wigner–Seitz-sugár, n pedig a részecskék térfogati darabsűrűsége. A fenti kifejezést a sugárra kifejezve azt kapjuk, hogy:

.

Ha felhasználjuk, hogy a részecskék térfogati sűrűsége kifejezhető az moláris tömeggel alakban, ahol az Avogadro-szám, akkor a képlet átírható az

alakba.

A gyakorlatban például fémrácsokban található iontörzsek jellemző távolsága a Wigner–Seitz-sugár kétszerese: .

Néhány elemi anyag Wigner–Seitz-sugara Bohr-sugárnyi () egységekben megadva:[1]

Elem
Li 3,25
Na 3,93
K 4,86
Rb 5,20
Cs 5,62

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ashcroft, Neil W.. Solid State Physics. Holt, Rinehart and Winston (1976). ISBN 0-03-083993-9 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wigner–Seitz radius című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]