Weiner Sennyey Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Weiner Sennyey Tibor
Élete
Született 1981. május 10. (41 éves)
Eger
Nemzetiség magyar
Szülei Weiner István és Sennyey Márta Sarolta
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers, novella, esszé, dráma
Első műve A természettel való kapcsolat újraagondolása
Fontosabb művei Pihik (versek), Gül Baba (elbeszélés), Magyar Buddha (esszék), Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve (esszék)
Irodalmi díjai Gérecz Attila-díj (2005), Nívó-díj (2009), NKA, Alkotói Ösztöndíj (2011), Visegrádi Ösztöndíj (2012), Katona József Drámapályázat NKA (Szapphó - 2013; Cicero - 2014), 'Zvona i Nari' alkotói ösztöndíj - Isztria (2013), Salvatore Quasimodo különdíj (2014)
Weiner Sennyey Tibor weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Weiner Sennyey Tibor témájú médiaállományokat.

Weiner Sennyey Tibor (Eger, 1981. május 10. –) magyar költő, író, műfordító, szerkesztő és utazó. Több verses-, esszé-, novelláskötet, kisregény és dráma szerzője. Békássy Ferenc írásainak egybegyűjtője és életrajzának írója. A DRÓT főszerkesztője, ahol rendszeresen publikál közéleti, művészeti és irodalmi tárgyú cikkeket, ugyanott videó-blogot vezet.

Weiner Sennyey Tibor és Jónás Tamás 2015-ben

Élete[szerkesztés]

1999 óta rendszeresen publikál nyomtatott és elektronikus sajtóban. Tizenhárom könyv szerzője.

A szegedi egyetemi évek alatt két évig irodalmi- és tervezőszerkesztője volt a szegedi bölcsészkar Bölcső, majd további másfél évig a Szabad Ötletek című lapjának. Négy éven át az első Drót alapító alkotójaként is szerepelt 2000 és 2004 között. Utóbbit 10 év szünet után, 2014-ben újraindította, immár online formában, mint "összművészeti és társadalomkritikai alkotói portált". A Déltenger antológia és 2007-től 2011-ig az Irodalmi Jelen szerkesztője volt. Az újraindított online DRÓT főszerkesztője 2014 óta és a Csillagszálló irodalmi szerkesztője 2017-től.

Békássy Ferenc szövegeit gyűjtötte össze, gondozta, szerkesztette és kiadta. A kötetbe utószóként írott első teljes Békássy-életrajz Költő és huszár címmel 2009-ben nívódíjat kapott a Honvédelmi Minisztériumtól és a Magyar Írószövetségtől. Békássy Ferenc összes művét 2018-ban szerkesztette és jelent meg a Magyar PEN Club kiadásában.

Első verseskötete A természettel való kapcsolat újragondolása címmel jelent meg. A könyvnek két kiadása volt, és 2005-ben Gérecz Attila-díjat kapott. Második (vers-napló) kötete, a Versek a kisházból 2007-ben jelent meg. Harmadik verseskötete A tengerszint feletti magasság meghatározása címmel 2008-ban jelent meg. A kötetet Szarka Fedor Guido illusztrálta. A három kötetet követte a válogatott és új verseket tartalmazó Pihik című összefoglaló versgyűjtemény 2015-ben.

Indonéziában, Jáva és Bali szigetén töltött hónapjait A vándorló királyság című esszékötetben foglalta össze, amely 2010 végén jelent meg. A könyv címlapján Kiss Márta festménye látható. A kötet részletesen ismerteti a jávai költészetet, irodalmat, beszámol az építészetről, táncokról és a wayang-bábjátékról, továbbá kawi versek első magyar fordításait adja közre. 2013-ban Magyarországot képviselte az indonéziai Ubud Writers and Readers Fesztiválon. Három indonéziai útjának tanulságait Az elveszett királyság című esszéjében foglalta össze, amely megjelent az azonos című esszékötetben is.

2012-ben jelent meg a Gül Baba című kisregénye, 2013-ban pedig a Lőw Immánuel perét feldolgozó Magyar Gólem című elbeszelése.

2013-ban mutatták be első drámáját, a Szapphót, 2014-ben pedig a másodikat a Cicero Szicíliában című szatíráját, 2017-ben pedig Diogenész című monodrámáját Formanek Csaba rendezte meg és adta elő.

A 2011-ben megjelent A nagy eretnek és a 2017-ben megjelent Az anakronista című novelláskötetében különböző folyóiratokban megjelent fantasztikus novelláit gyűjtötte össze.

2019-ben jelent meg Magyar Buddha című esszégyűjteménye és Hamvas Béláról szóló esszéit és előadásait összefoglaló Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című könyve. 2020-ban jelent meg elektronikus verseskötete az ePihik.

Novellái, esszéi és versei rendszeresen jelennek meg különböző hazai és külföldi irodalmi magazinokban és folyóiratokban. Előadásokat tart Hamvas Béláról, Weöres Sándorról, a Kertmagyarország-eszméről és számos más témában. Szentendrén él.

Főbb művei[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

Drámák[szerkesztés]

Műfordítás kötetek[szerkesztés]

 • Lauri Sommer – Tõnu Õnnepalu versei Észt versek. Pluralica. Szerkesztette: Lőrincz Gergely. Budapest. 2010. (Tõnu Õnnepalu verseit Jász Attila, Lauri Sommer verseit WST fordította)
 • Gil Won Lee: Napfénypalást[halott link] Koreai versek. Pluralica. Szerkesztette: Lőrincz Gergely. Budapest. 2011. (Balogi Virággal közösen.)
 • Szimin Behbaháni: Elhagyott szentély Perzsa versek. PEN Club – Pluralica. Szerkesztette: Szőcs Géza és Weiner Sennyey Tibor. Technikai szerkesztés: Lőrincz Gergely. Fordították: Balogi Virág, Danyi Zoltán, Freund Éva, Nádasdy Ádám, Oravecz Péter, Szőcs Géza, Terék Anna, Turczi István, Weiner Sennyey Tibor. Budapest. 2013.

Díjak, elismerések, ösztöndíjak[szerkesztés]

 • Gérecz Attila-díj 2005
 • Az Írószövetségtől és a Honvédelmi Minisztériumtól Nívó-díj, 2009
 • Nemzeti Kulturális Alap, Alkotói Ösztöndíj, 2011
 • Visegrádi Ösztöndíj, 2012
 • Katona József Drámapályázat NKA (Szapphó), 2013
 • Horvátország alkotói ösztöndíja külföldi alkotóknak (a 'Zvona i Nari' művésztelepen való alkotásra), 2013
 • Katona József Drámapályázat NKA (Cicero Szicíliában), 2014
 • Salvatore Quasimodo különdíj, 2014
 • A Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíja, 2019

Folyóiratok[szerkesztés]

 • DRÓT – periodika, fanzin – Győr, Szeged, Szabadka – 8+1 szám. Alapító főszerkesztő. (2000-2004-ig)
 • Bölcső (a régi) – a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának lapja – havilap. Irodalmi és művészeti szerkesztés. (2004-től másfél évig, 13 megjelenés)
 • Szabad ötletek – a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának új lapja – havilap. Irodalmi és művészeti szerkesztés. (2005-től másfél évig. 12 megjelenés + 1 antológia) A lap 2005-ben a legjobb Magyarországon megjelenő felsőoktatási kiadvány díját kapta.
 • Déltenger – periodika, antológia – a 2006-os könyvhétre megjelenő, extrém kiadványnak mindeddig egy száma jelent meg. Főszerkesztés, tervezés.
 • Irodalmi Jelen – a legnagyobb példányszámban (22000), Magyarországon és Erdélyben megjelenő, magyar irodalmi folyóirat. Művészeti szerkesztés, design, rovatvezetés, (kertészkedés) 2007 márciustól – 2008 novemberéig.
 • Irodalmi Jelen Online – a Magyarországon és Erdélyben megjelenő, magyar irodalmi folyóirat online változatának kidolgozása és szerkesztése 2007-től 2011 végéig.
 • DRÓT- 10 év után, 2014 április 15-től újrainduló Drót online összművészeti és társadalomkritikai magazin főszerkesztése. Az oldal elérhető a www.drót.hu és a www.drot.eu lapokon.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Tibor Weiner Sennyey
A Wikimédia Commons tartalmaz Weiner Sennyey Tibor témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]