Waze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Waze Mobile szócikkből átirányítva)
Waze

Fejlesztő Waze Mobile
Első kiadás 2009. november
Legfrissebb stabil kiadás iOS: 4.46.2
(2018.12.31.)
Android: 4.47.0.3
(2019.01.09.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás +/-
Operációs rendszer Android, iOS
Platform
Méret ~90 Mb
Elérhető 44 nyelv
Kategória GPS alapú navigációs szoftver
Licenc Szoftver: GNU General Public License v2
Térkép: saját
A Waze weboldala
Waze Mobile Inc.
Jelmondat Közlekedjünk Közösen
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság
Alapítva 2008
Székhely

Izrael Tel Aviv, Izrael

USA Mountain View, CA
Vezetők Noam Bardin
Alapító Uri Levine, Ehud Shabtai, Amir Sineár
Iparág Szoftver
Tulajdonos Waze Mobile
Forma Navigációs alkalmazás mobiltelefonokra
Termékek Waze
Szolgáltatások Dugókerülés
Alkalmazottak száma 250 fő (2017)
Anyavállalata Google Inc.

A Waze Mobile Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Waze Mobile Inc. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Waze a Waze Mobile által kifejlesztett, ingyenes GPS navigációs mobiltelefon alkalmazás. A 4-es főverziótól kezdve kizárólag iOS és Android operációs rendszerű telefonokon működik. A Windows Mobile/Windows Phone verzió fejlesztését a cég 2014 júniusában befejezte. A BlackBerry az OS 10.3 verziótól kezdve elérhetővé tette az Android alkalmazásokat, az újabb készülékeken natív Android alkalmazásként futtatni képes azt.

A Waze Mobile története[szerkesztés]

Évekkel ezelőtt Izraelben, a Tel Aviv-i Egyetem filozófia és informatika karán frissen végzett fiatalember kapott egy PDA-t. A rajta lévő navigációs szoftvert használva, tapasztalta, hogy nem igazán az elvárásainak megfelelően működik. Hiányolta a közlekedési információkat és a közösségi szerepet belőle. Körbenézett a piacon és megdöbbenve tapasztalta, hogy az addig forgalomban lévő navigációk igen elavultak, nem tükrözik a valós helyzeteket, hiányosak, ezáltal többségük nagyon pontatlan. Ezt a fiatalembert Ehud Shabtai-nak hívták, aki tapasztalt nyílt forráskódú programfejlesztő és megszállott közösségi szolgáltatás-használó volt.

Ehud elhatározta, hogy készít egy olyan navigációt, ami tartalmazza a közlekedési információkat, naprakész és a közösség erején alapul. El is készítette A Freemap nevű, nyílt forráskódú térképet 2006-ban, amit lelkesen fogadott a közösség és a vezetők Izraelben.

Két évvel később találkozott, Uri Levine-nel és Amir Sineár-ral, és együtt megalapították a Waze-t (korábbi nevén Linqmap Archiválva 2017. február 12-i dátummal a Wayback Machine-ben). Rohamos fejlődésnek indult a cég, majd 2013. június 11-én bejelentették, hogy a Waze Inc. a Google Inc. tulajdonába került 1 milliárd dollárért, ahol azóta önálló egységet alkotva működik tovább.

Közösségi navigáció[szerkesztés]

A Waze abban különbözik a hagyományos GPS alapú navigációs szoftverektől, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek valamint jelentéseik alapján tervezi az útvonalat a többiek számára. Magyarországon 2017-ben több százezer autós használta a Waze-t.

Közösségi elemek

  • forgalmi információk (torlódások, jelentések)
  • térképszerkesztés
  • Waze felületek fordítása, hangutasítások

A szoftver segítségével a sofőrök jelenthetik az úton lévő baleseteket, dugókat, traffipaxokat, rendőri ellenőrzéseket, az alkalmazásban Helyeket (POI) is lehet rögzíteni, valamint frissíthetik az üzemanyagárakat a benzinkutakon. Automatikusan megjegyzi, hol parkolt le az autó, így egy nagyobb parkolóban, vagy ismeretlen helyen segít megkeresni azt.

A Waze szabadon letölthető és használható bárhol a világon. A valósidejű forgalmi információk feltétele, hogy a telefon folyamatos mobilnettel/adatkapcsolattal rendelkezzen. A térkép különlegessége, hogy azt a felhasználók szerkeszthetik mindenhol, amerre a Waze alkalmazás használata közben megfordultak. Így a térkép mindig pontos és friss, persze ez nagyban függ az adott ország felhasználóinak számától. A magyarországi térkép 99%-os készültségi állapotban van, ahol a 100% értelemszerűen soha nem érhető el, a térkép átlagosan 2-3 naponta frissül.

A magyar nyelvű hangnavigáción, valós idejű forgalmi helyzet mutatásán és egyéb, hely alapú üzeneteken túl, a szolgáltatás minőségének növelése érdekében a Waze gondoskodik a felhasználó pillanatnyi helyzetének és sebességének névtelen módon történő felhasználásáról az adatbázisának pontosítására. A közösségben rejlő tudás elvének az alkalmazása teszi lehetővé a Waze közösség számára azt is, hogy navigációs- vagy térképhibákat jelentsenek be az alkalmazáson keresztül.[1][2][3]

Pontok, játékelemek[szerkesztés]

A Waze "sütiket" és más, alkalomhoz köthető játékelemeket is felhasznál arra, hogy még érdekesebbé tegye az alkalmazást (gamification). A felhasználók áthajthatnak ezeken, az utakon elhelyezett muffin és egyéb, "jóságok"-nak nevezett ikonokon, ezáltal további pontokat gyűjthetnek. Pontokat szereznek a Waze használatával, a térképszerkesztéssel, helyek hozzáadásával, a forgalmi jelentésekkel és az üzemanyagár frissítésével is. A pontok segítségével a wazerek "szintet léphetnek", a Waze baby-től a Waze királyig vezet az út, eközben az alkalmazásban egyre több hangulat (wazer ikon a térképen) közül választhatnak.

A játékelemeknek a célja az, hogy még jobban bevonja a felhasználókat a közösségi térbe, motiválja őket, hogy minél több hasznos információval lássák el a többi autóst.

Waze Magyarország Csoport[szerkesztés]

A Waze Magyarország Csoport (WMCS) a magyarországi Waze térképszerkesztők közössége, a térképszerkesztők "kemény magja". Ők tartják a kapcsolatot a központtal, koordinálják és végzik a térkép folyamatos karbantartását, a Waze alkalmazás és weboldalak magyar nyelvre történő fordítását, részt vesznek az alkalmazás béta tesztelésében. Kapcsolatot tartanak a magyarországi wazerekkel a Facebook oldalukon és a saját honlapjukon Archiválva 2021. január 16-i dátummal a Wayback Machine-ben keresztül, valamint koordinálják a hivatalos Waze partneri együttműködéseket Magyarországon.[4]

Waze Carpool - utazásmegosztás[szerkesztés]

2015 júniusában elkezdődött a cég utazás-megosztó alkalmazásának, a RideWith-nek a tesztelése, amely 2015. októberben élesben is elindult Izraelben, majd nevet váltva 2016 nyarától az USA-ban Waze Carpool-ként érhető el. A megosztás lényege, hogy az egymás közelében lakó és dolgozó emberek egymásra találjanak, és az utazás megosztása révén olcsóbban és torlódásokat csökkentve jussanak el mindennap a munkahelyükre, természetesen a Waze alkalmazás egyidejű használata révén. A Carpool szolgáltatás bővülése 2017-ben az USA nagyobb városaiban és Brazíliában tervezett, Európában várhatóan 2017. végén, 2018. elején jelenik meg.

Connected Citizens Program[szerkesztés]

A Waze a 2014 októberében a Connected Citizens Program keretében adatcsere programot indított világszerte. A program lényege, hogy az önkormányzatok, útkezelők előre bejelentik a Waze-nek a tervezett útlezárásokat, felújításokat, cserébe a Waze az ellátási területen átad bizonyos anonimizált forgalmi információkat, pl. balesetek, torlódások, forgalmi helyzet. Ezáltal az önkormányzatok rengeteg valósidejű információhoz jutnak, amelyeket felhasználhatnak szolgáltatásaikban, valamint a tervezések, elemzések során. Jelenleg Magyarországon 5 hivatalos Waze CCP partner van, a BKK, Magyar Közút, Debrecen, Székesfehérvár és az OKF (RSOE).[5]

Licenc[szerkesztés]

Bár a Waze szoftverét GNU General Public License v2 védi, ez nem terjed ki a térképadatokra.[6] Ingyenes térképek nyílt tartalom licenc alatt léteztek már a Waze megjelenése előtt is, de Noam Bardin, a Waze elnök-vezérigazgatója úgy gondolta, hogy a Waze alapvetően különbözik más projektektől - mint például az OpenStreetMap -, és nem akart olyan licencet, ami akadályozhatná üzleti alapú szolgáltatások bevezetését.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Waze a Totalcar-on
  2. Waze az Index oldalon
  3. Waze az androidportal.hu oldalon. [2016. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 18.)
  4. Kik vagyunk? – Waze Magyarország. www.waze.hu. (Hozzáférés: 2017. június 3.)
  5. Connected Citizens Program – Waze Magyarország. www.waze.hu. (Hozzáférés: 2017. június 3.)
  6. Waze Terms of Use
  7. O'Reilly Radar - Waze: Make Your Own Maps in Realtime

Külső hivatkozások[szerkesztés]