Waze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waze
Waze logo.jpg

Fejlesztő Waze Mobile
Első kiadás 2009. november
Legfrissebb stabil
kiadás
iOS: 4.22
(2017.04.12.)
Android: 4.22.1
(2017.04.09.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás +/-
Operációs rendszer Android, iOS
Méret ~90 Mb
Elérhető 27 nyelv
Kategória GPS alapú navigációs szoftver
Licenc Szoftver: GNU General Public License v2
Térkép: saját
A Waze weboldala

A Waze a Waze Mobile által kifejlesztett, ingyenes GPS navigációs mobiltelefon alkalmazás. Kiejtése az angol ways \ˈwāz\ kifejezéshez hasonlítható. Jelenleg iOS, Android és Windows Mobile verziója létezik, azonban a Windows Mobile verzió fejlesztését a cég 2014 júniusában határozatlan időre felfüggesztette. BlackBerry az OS 10.3 verziótól kezdve elérhetővé tette az Android alkalmazásokat, így ezeken a készülékeken is használható, illetve az újabb készülékeken natív Android alkalmazásként futtatni képes azt. A Waze abban különbözik a hagyományos GPS alapú navigációs szoftverektől, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek alapján tervezi az útvonalat és szolgáltat valós idejű forgalmi információkat (adatkapcsolat szükséges). Ingyenesen letölthető és használható, a térkép adatait pedig a szolgáltatást használóktól gyűjti. Továbbá, a felhasználók maguk is jelenthetnek a szoftver segítségével baleseteket, dugókat, fix traffipaxokat, rendőri ellenőrzéseket, sőt, szerkeszthetik az utakat, házszámokat, helyeket, stb. a térképen.

A Waze szabadon letölthető és használható bárhol a világon. A térkép különlegessége, hogy azt a felhasználók szerkeszthetik mindenhol, amerre a Waze alkalmazás használata közben megfordultak. Így a térkép mindig pontos és friss, persze ez nagyban függ az adott ország felhasználóinak számától. A magyarországi térkép 98-99%-os készültségi állapotban van, ahol a 100% értelemszerűen soha nem érhető el.

A hangnavigáción, valós idejű forgalmi helyzet mutatásán és egyéb, hely alapú üzeneteken túl, a szolgáltatás minőségének növelése érdekében a Waze egyben gondoskodik a felhasználó pillanatnyi helyzetének és sebességének névtelen módon történő felhasználásáról az adatbázisának pontosítására. A közösségben rejlő tudás elvének az alkalmazása teszi lehetővé a Waze közösség számára azt is, hogy navigációs vagy térkép hibákat, illetve torlódásokat jelentsenek be csupán azáltal, hogy az alkalmazást használják. A Waze "sütiket" és más, alkalomhoz köthető játékelemeket is felhasznál arra, hogy még érdekesebbé tegye az alkalmazást. A felhasználók áthajthatnak ezeken, az utakon elhelyezett muffin és egyéb, "jóságok"-nak nevezett ikonokon, ezáltal további pontokat gyűjthetnek. Ezeknek a játékelemeknek a célja az, hogy még jobban bevonja a felhasználókat értékes információk gyűjtésére az utakról olyan területeken, ahol az adatbázis még nem rendelkezik elég adattal, ami végső soron a felhasználók számára a fontos.

Waze képernyőkép Budapest, forgalmi eseményekkel

2015 júniusában elkezdődött a cég utazás-megosztó alkalmazásának, a RideWith-nek a tesztelése, amely 2015. októberben élesben is elindult Izraelben. A megosztás lényege, hogy az egymás közelében lakó és dolgozó emberek egymásra találjanak, és az utazás megosztása révén olcsóban és torlódásokat csökkentve jussanak el mindennap a munkahelyükre, természetesen a Waze alkalmazás egyidejű használata révén.[1][2][3]

Licenc[szerkesztés]

Bár a Waze szoftverét GNU General Public License v2 védi, ez nem terjed ki a térképadatokra.[4] Ingyenes térképek nyílt tartalom licenc alatt léteztek már a Waze megjelenése előtt is, de Noam Bardin, a Waze elnök-vezérigazgatója úgy gondolta, hogy a Waze alapvetően különbözik más projektektől - mint például az OpenStreetMap -, és nem akart olyan licencet, ami akadályozhatná üzleti alapú szolgáltatások bevezetését.[5]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]