Waze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waze
Waze logo.jpg

Fejlesztő Waze Mobile
Első kiadás 2009. november
Legfrissebb stabil
kiadás
iPhone 3.9.6
Android 3.9.5
Windows Mobile 3.7.4.5
(2015. július 7.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Operációs rendszer Android, iOS, Windows Mobile
Kategória GPS alapú navigációs szoftver
Licenc Szoftver: GNU General Public License v2
Térkép: saját
A Waze weboldala

A Waze a Waze Mobile által kifejlesztett, ingyenes GPS navigációs mobiltelefon alkalmazás. Kiejtése az angol ways \ˈwāz\ kifejezéshez hasonlítható. Jelenleg iOS, Android és Windows Mobile verziója létezik. BlackBerry az OS 10.3 verziótól kezdve elérhetővé tette az Android alkalmazásokat, így ezeken a készülékeken is használható. A Waze abban különbözik a hagyományos GPS alapú navigációs szoftverektől, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek alapján tervezi az útvonalat és szolgáltat valós idejű forgalmi információkat (adatkapcsolat szükséges). Ingyenesen letölthető és használható, a térkép adatait pedig a szolgáltatást használóktól gyűjti. Továbbá, a felhasználók maguk is jelenthetnek a szoftver segítségével baleseteket, dugókat, fix traffipaxokat, rendőri ellenőrzéseket, sőt, szerkeszthetik az utakat, házszámokat, helyeket, stb. a térképen.

A Waze szabadon letölthető és használható bárhol a világon. Van néhány ország, ami alapból teljes térképpel lett feltöltve, míg a legtöbb országban a felhasználók rögzítik az utakat és szerkesztik a térképet. Jelenleg a következő országok rendelkeznek alapból teljes térképpel a Waze-ban: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Egyesült Királyság, Spanyolország, Izrael (valószínűleg a legteljesebb térképpel[1]), Ecuador, Argentína egyes részei, és Panama.

A hangnavigáción, valós idejű forgalmi helyzet mutatásán és egyéb, hely alapú üzeneteken túl, a szolgáltatás minőségének növelése érdekében a Waze egyben gondoskodik a felhasználó pillanatnyi helyzetének és sebességének névtelen módon történő felhasználásáról az adatbázisának pontosítására. A közösségben rejlő tudás elvének az alkalmazása teszi lehetővé a Waze közösség számára azt is, hogy navigációs vagy térkép hibákat, illetve torlódásokat jelentsenek be csupán azáltal, hogy az alkalmazást használják. A Waze muffin és más, alkalomhoz köthető játékelemeket is felhasznál arra, hogy még érdekesebbé tegye az alkalmazást. A felhasználók áthajthatnak ezeken, az utakon elhelyezett muffin és egyéb, "jóságok"-nak nevezett ikonokon, ezáltal további pontokat gyűjthetnek. Ezeknek a játékelemeknek a célja az, hogy még jobban bevonja a felhasználókat értékes információk gyűjtésére az utakról olyan területeken, ahol az adatbázis még nem rendelkezik elég adattal, ami végső soron a felhasználók számára a fontos[2][3][4].

Licenc[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár a Waze szoftverét GNU General Public License v2 védi, ez nem terjed ki a térképadatokra[5]. Ingyenes térképek nyílt tartalom licenc alatt léteztek már a Waze megjelenése előtt is, de Noam Bardin, a Waze elnök-vezérigazgatója úgy gondolta, hogy a Waze alapvetően különbözik más projektektől - mint például az OpenStreetMap -, és nem akart olyan licencet, ami akadályozhatná üzleti alapú szolgáltatások bevezetését[6].

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]