Wankel-motor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Wankel-motor szerkezeti felépítése
A Wankel-motor mechanizmusa

A Wankel-motor a belső égésű motorok egyik fajtája, amelyben a dugattyú a hagyományos belső égésű motoroktól eltérően nem alternáló mozgást végez, hanem vízszintes tengely körül forog egy speciális alakú hengerben.

Története[szerkesztés]

A forgótárcsás motorok története korántsem olyan fiatal, mint azt gondolhatnánk. A meghajtás elvét Felix Wankel német mérnök dolgozta ki a 20. század első negyedében. A tömítés és a megbízhatóság problémáit ugyan sikerült megoldania, de a mai napig nem használják széles körben. Bár nem az egyetlen forgódugattyús motortípus, a Wankel-motort sorozatban gyártották autókhoz, és így vált a legismertebbé. Az új technikát hosszas fejlesztés és hányattatás után az 1950-es években, az NSU-nál vették elő ismét. Elsőként az NSU RO80-asban került a piacra (995 köbcentis, 113 lóerős), átütő sikere nem volt, de később az NSU Prinz sport alapjaira épített NSU Spiderbe került bele, ahol ki tudták használni a motor kis méretét és súlyát, el tudták érni a 498 köbcentis (50 lóerős) motorral a 700 kg-os súlyt.

Macuda Cunedzsi, a Mazda akkori vezetője 1959-ben hallott először egy furcsa, új meghajtásról, mely azonnal felkeltette az érdeklődését, és megpróbált licencjogot szerezni a Wankel-motorra az NSU-tól. Az NSU elsőre bizalmatlanul tekintett a japánokra, de Macudát teljesen rabul ejtette az új technológia. Végül 1961-ben sikerül hozzájutnia egy licenchez, amely lehetővé teszi a Mazda számára, hogy Wankel-motorral szerelt gépkocsikat áruljon Japánban. Mások is érdeklődtek a licenc iránt, de nem személyautóba. A DKW kerékpárt gyártott wankel erőforrással (DKW hercules 2000w), a francia cég a Citroen RE-2-es helikopter hajtására szánta a Wankel-motort, ahogy a Staverton és a MidWest is légiközlekedésre szánta a licencvásárlást, ők motoros sárkányrepülőgépek hajtására tervezték, és nagy számban repültek wankel motorral egyéb kis repülőgépek is.

A technológia korántsem tökéletes: keverékolajozás, füstölés, gyakori szerviz, a Mazda mégis bízott a sikerben. Külön kutatóközpont épült a forgótárcsás motor fejlesztésére, aminek vezetését Jamamoto Kenicsire bízzák. Mindezt akkor, amikor minden más gyár, aki licencet vásárolt az NSU-tól, feladta a motorral kapcsolatos terveit. A magyarázat egyszerű: a japán kormány akkoriban össze akarta vonni az autógyártásban érdekelt vállalatokat. A Mazda (illetve akkori nevén Toyo Kogyo) arra a következtetésre jutott, hogy ha sikerül valami különlegeset felmutatniuk, talán elkerülhetik a más cégekkel történő egybeolvasztást.

1963-ban be is mutatták az első saját Wankel-motorjukat, mégpedig a Mazda Cosmó egyik korai prototípusában, amit végleges formában 1965-től sorozatban gyártottak 982 köbcentis, 110 lóerős L10A motorral.

1968-ban a Nünburgringen a sport verziója is bemutatkozott a Cosmónak, ezért folytatódott a Mazda Wankel gyártása

1968-tól már két modellt gyártottak, a Mazda R100-as kupét, és a Mazda Familia Rotary-t, ami az előző 4 ajtós változata volt. Nagy sikereket nem értek el, de ez volt az alapja későbbi nagy sikerű sorozatnak, 1970-ben megjelent az RX-2, az RX-3, 1972-től az RX-4 és a széria sikerein más típusokban is ki lett próbálva, ilyen az amerikaiasabb formavilágú Mazda Rotary Pickup, Mazda Roadpacer, Mazda Luce. Nagy sikert ezek nem értek el, viszont az RX-5 váratlan sikert hozott a Mazdának, sokan ezt az RX-5 öt ismerik Mazda Cosmónak. Ebben talált igazi helyre a Wankel-motor kis súlya, köbcentijéhez képest nagy teljesítménye miatt, és eddigre a korai problémák egy részét is át tudták hidalni.

1985-ig gyártották az RX-5-öt, több motorgenerációval, de az 1984-től gyártott RX7 váratlan sikereket hozott, főleg az 1985-től belekerült 13B-DEI motorral (1308 köbcenti és 185 lóerő).

Az RX7 2002-ig volt gyártásban, és szériában a szintén 1308 köbcentis turbós 13BREW 280 lóerős Wankel-motorral szerelve volt az egyik legerősebb darab, de ma már alig látni széria darabot, a fent maradt RX-7-ek 99%-a tuningolt, mégpedig általában komoly tuning szettekkel, nem ritkán látni a 20B és 26B motorok használatát, és az 1000LE feletti teljesítményt.

Szériában a Mazda 2003-tól kezdte el gyártani az RX-8-at, amibe a 13Brenesis került, ami jobb környezetvédelmi paramétereket tudott hozni, így nem erősödött tovább, 1308 köbcentis turbó nélküli motorból 192, és 242 lóerő került a motorháztető alá, de az RX7-el ellentétben nem versenyautó, hanem egy négyszemélyes, négyajtós élményautó lett, ebben a kategóriában szokatlanul jó úttartással és stabilitással. 2012-ig volt gyártásban. Voltak kísérletek-tanulmányok a további zöldítésre (hidrogén hajtás), és a versenysportban is egy kedvelt típus volt, de a CO kibocsájtás fontosabb lett a gyáraknak, mint az élmény, ezért a Mazda más irányba ment a sport modelljeivel is. Amikor a Mazda utód nélkül leállt a gyártásával, kijelentve azt hogy a wankelt nem veti el, környezetvédelmi paraméterei és a fogyasztásának a csökkentésén tovább dolgozik és reméli, hamarosan elő tud állni egy megújult Wankel-motoros autóval. Több Mazda RX-Vision tanulmányautó meg lett szellőztetve, de nyilvánosan nem ismert még, hogy lesz-e szériagyártás belőle. A reményt növeli, hogy Mazdának az RX-8 óta nincs sport autója (a 3-as és a 6-osból kialakított sportosabb modellek nem kifejezetten sport modellek, úttartásban, súlyeloszlásban).

Működése[szerkesztés]

A motor előnyei a dugattyús motorokhoz képest:

  • Fajlagos teljesítménye akár háromszor akkora, mint egy dugattyús belső égésű motoré.
  • A vibráció lényegesen kisebb.
  • Szélesebb üzemi fordulatszám-tartomány.
  • A dugattyús motoroknál lényegesen kevesebb alkatrész.
  • Egyszerűbb és olcsóbb tömeggyártás a kevesebb alkatrész miatt.
  • A benzin oktánszáma szélesebb tartományban változtatható.

A technológia hátrányai: motorolajjal kell kenni az égéstér bizonyos részeit is, ami tervezett motorolaj fogyasztást eredményez, ezért nagyon kényes a motorolaj minőségére, a főtengely siklócsapágyaknál a motorolaj kopást eredményezhet (sajnos a jó kenés és a korommentes égés kompromisszumot igényel), a konvex háromszög formájú dugattyú éleinek kopása.

Források[szerkesztés]