Wall of Sleep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wall of Sleep
Információk
Eredet Magyarország
Aktív évek2001 - napjainkig
Műfajdoom metal, stoner rock, hard rock
KiadóI Hate, Nail, Psychedoomelic
Kapcsolódó előadókMood, Magma Rise, Convoy, Stardrive
Tagok
Füleki Sándor
Szolcsányi Szabolcs
Kemencei Balázs
Bátky Zoltán
Janovszki Zsolt
Korábbi tagok
Holdampf Gábor
Greff András
Marek Ferenc
Cselényi Csaba
Preidl Barnabás

A Wall of Sleep weboldala
SablonWikidataSegítség

A Wall of Sleep egy 2001-ben alakult magyar doom metal együttes. A zenekar igen elismertnek számít az underground metalban Európa-szerte. Több külföldi turnét teljesítettek, játszottak többek között Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Hollandiában is. Eddig egy EP és hat teljes hosszúságú albumuk jelent meg.

Történet[szerkesztés]

Miután a Mood 2001-ben zenei és személyi nézeteltérések miatt feloszlott, a tagok két együttesbe tömörültek. Míg Hegyi Kolos gitáros Megyesi Balázs basszusgitárossal és Koltay Tamás dobossal megalapította a Supernaturalt (mely később Stereochrist néven vált ismertté), addig Füleki Sándor, a csapat másik gitárosa az egykori Mood basszusgitárossal, Marek Ferenccel és Holdampf Gábor énekessel létrehozta a Wall of Sleepet. A dobos Szolcsányi Szabolcs, a gitáros előbb Greff András, ex-Convoy, majd 2005 tavasza óta Kemencei Balázs. 2004 végén Marek Ferenc távozott a Wall of Sleepből, azóta Preidl Barnabás a csapat bőgőse.

A harmadik nagylemez kiadása előtt, 2007 elején a Wall of Sleep a Psychedoomelic Recordstól a svéd I Hate Recordshoz szerződött. Az And Hell Followed with Him már ott jelent meg. 2009 májusában a frontember Holdampf Gábor bejelentette, hogy kilép a zenekarból, majd a korábbi Mood- és Stereochrist-gitáros Hegyi Kolossal, valamint a Neck Sprain tagjaival megalapította a Magma Rise együttest. Holdampf pótlására a karcagi Stardrive énekesét, Cselényi Csabát kérte fel a Wall of Sleep.

A zenekar 2010 április végén stúdióba vonult, hogy elkészítse negyedik nagylemezét When Mountains Roar címmel. Ezután négy évnyi csendes időszak következett a zenekar életében, majd 2014. szeptemberében megjelent a No Quarter Given című új albumuk. 2007 után 2014-ben is a Wall of Sleep játszott az amerikai Trouble turnéjának budapesti állomásán előzenekaraként.

2017 januárjában Cselényi Csaba távozása után Bátky Zoltán (ex-Stonehenge, Wendigo) lett az énekes, akivel 2018-ban megjelentették a "The Road Through The Never" című lemezüket. Az album a Hammerworld Magazin hangpróbájának első helyén végzett. 2021 őszén a basszusgitáros Preidl Barnabás visszavonult a zenéléstől, utódját a következő év áprilisában jelentették be Janovszki Zsolt személyében.

Tagjai[szerkesztés]

Jelenlegi felállás
Korábbi tagok
  • Holdampf Gábor – ének (2001–2009)
  • Greff András – gitár (2001–2005)
  • Marek Ferenc – basszusgitár (2001–2004)
  • Cselényi Csaba – ének (2009–2016)
  • Preidl Barnabás – basszusgitár (2004–2021)

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 2002 - Overlook the All - EP
  • 2003 - Slow but Not Dead
  • 2005 - Sun Faced Apostles
  • 2007 - And Hell Followed with Him
  • 2010 - When Mountains Roar
  • 2014 - No Quarter Given
  • 2018 - The Road Through the Never

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]