Waikato kerület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Waikato
Waikato kerület elhelyezkedése Új-Zéland Északi-szigetén
Waikato kerület elhelyezkedése Új-Zéland Északi-szigetén
Közigazgatás
Ország Új-Zéland
Népesség
Népszámlálás szerint ismeretlen
Becsült63 378 fő
Földrajzi adatok
Terület4189 km²
Időzóna NZST (UTC+12)
Waikato (Új-Zéland)
Waikato
Waikato
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 37° 37′ 30″, k. h. 175° 12′ 29″Koordináták: d. sz. 37° 37′ 30″, k. h. 175° 12′ 29″
Waikato weboldala

A Waikato kerület Új-Zéland területi hatósága, a Waikato régió északi részén, az Északi-szigeten. A kerületet a Waikato kerületi Tanács vezeti, melynek székhelye Ngaruawahiában található.

A kerület Hamilton körül központosul és területe a Waikato-síkság, illetve a Hakarimata-hegység jelentős részét magába foglalja. A kerület északi részén terül el a Waikato-folyót övező mocsaras síkság, valamint számos tó fekszik ezen a részen, köztük a Waikare-tó.

Ngaruawahia városán kívül további jelentősebb települések még: Huntly, Raglan és Te Kauwhata. A gazdaság főbb ágazatait a tejipar, az erdőgazdálkodás és a szénbányászat alkotják. A kitermelt szén döntő részét a Huntleyi szénerőműben égetik el. Te Kauwhata a helyi borrégió központja.

Földrajz[szerkesztés]

A területet északról az Auckland régió határolja, nyugatról a Tasman-tenger, délről Hamilton City, Waipa és Otorohanga kerületek, nyugatról pedig Rotorua kerület határolják.

Éghajlat[szerkesztés]

A kerület éghajlata kellemes, átlagos mennyiségű csapadékkal. Az átlaghőmérséklet júliusban 13,5 °C, februárban 24,2 °C.[1]

Főbb települések[szerkesztés]

A terület népesség szerinti legnagyobb városa Huntly, majd utána következik Ngaruawahia és Raglan.

Látványosságok[szerkesztés]

A kerület keleti, partvidéki része alkalmas a szörfözésre, ahol több helyi és nemzetközi versenyt is tartanak. A belső területeken sok turistaösvénnyel és parkkal találkozhatunk. Itt található továbba a Bridal Veil-vízesés is.[2]

Forrás[szerkesztés]

  1. Climate (angol nyelven). [2016. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 11.)
  2. Attractions and events (angol nyelven). [2016. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 11.)