Wacław Felczak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wacław Felczak
Született1916. május 29.[1]
Golbice
Elhunyt1993. október 23. (77 évesen)[2][1]
Varsó
Állampolgárságalengyel
Foglalkozásatörténész
A Wikimédia Commons tartalmaz Wacław Felczak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Wacław Felczak (Golbice, 1916. május 29.Varsó, 1993. október 23.) lengyel történész, egyetemi tanár, a közép-európai témák szakértője, különösen a magyar és a délszláv témáké, a 20. századi lengyel–magyar kapcsolatok legendás alakja, az Eötvös Kollégium egykori lakója.

Életpályája[szerkesztés]

A Poznańi Egyetemen történelmet tanult. Már ekkor érdekelték az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lengyel kapcsolatai. A lengyel állam ösztöndíjasaként az 1938-1939-es tanévben a budapesti Eötvös Kollégium diákja volt.

A második világháború idején a lengyel ellenállás és az emigráns lengyel kormány közötti titkos futárszolgálat budapesti szervezője volt, pénzt és információkat szállított nyugatról a megszállt Lengyelország földalatti ellenállási mozgalmának.

Amikor a háború végén reménytelennek látta a lengyelországi helyzetet, Párizsba utazott tanulmányai befejezésére. 1948-ban egy család külföldre juttatásáért hazautazott, letartóztatták és hamis vádak alapján bebörtönözték. 1956 őszén szabadult. Ezután a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetében dolgozott, ahol Magyarországgal és Jugoszláviával foglalkozott, a Magyarország története (1983) című könyv szerzője. Az 1970-es évektől rendszeresen tartott szűk körű előadásokat Magyarországon. 1987 őszén három hónapot töltött Budapesten az Eötvös Kollégium vendégtanáraként. A Bibó István Szakkollégium diákjait arra biztatta, hogy alakítsanak pártot. Rövidesen megalakult a Fidesz, amely 1991-ben tiszteletbeli tagjává választotta.

Sohasem kérte rehabilitálását. Az egyetemi tanári címet csak 1993-ban kapta meg. 1993. október 23-án egy varsói kórházban hunyt el.[3]

Művei[szerkesztés]

  • Wegierska polytika narodowosciowa przed wybuchem powstania 1848 roku; Ossolineum, Wroclaw–Warszawa–Kraków, 1964 (Prace Polska Akademia Nauk, Oddzial w Krakowie, Komisja Nauk Historycznych)
  • Historia Wegier; Ossolineum, Wroclaw–Warszawa–Kraków, 1966
  • Ugoda wegiersko-chorwacka 1868 roku; Ugoda wegiersko-chorwacka, Ossolineum, Wroclaw–Warszawa–Kraków, 1969
  • 1000 lat związków polsko-wegierskich ansnwowe zbiory sztuki na Wawelu w 25. rocznie powstania Wegierskej Republiki Ludowej; szöveg Waclaw Felczak, fotó Holics Gyula et al.; s.n., Kraków, 1970
  • Wacław Felczak–Andrzej Fischinger: Polska, Wegry Tysiąc lat przyjaźni; összeáll. Dávid Katalin Fischinger Andrzej, ill. Andrzej Heidrich; Krajowa Agencja Wydawnicza–Corvina, Warszawa–Bp., 1979

Emlékezte[szerkesztés]

  • A budapesti Lengyel Intézet és az Eötvös József Collegium 2006. május 29-én a kollégiumban emléktáblát avatott tiszteletére.
  • 2001-ben díjat alapítottak emlékére a 19. és 20. századi közép-kelet-európai történelemmel foglalkozó kutatók számára.
  • A Wacław Felczak Alapítvány létrejöttét a professzor születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett krakkói emlékülésen jelentették be. A magyar és a lengyel fél úgy döntött, Wacław Felczak emlékére két intézményt állítanak fel: Budapesten a Wacław Felczak Alapítvány, míg Varsóban a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet kezdte meg működését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internetowy Polski Słownik Biograficzny (lengyel nyelven)
  2. BnF források (francia nyelven)
  3. Pauza Akademicka, 2011/136.

Források[szerkesztés]