Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 100 000. szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:100K szócikkből átirányítva)

2008. július 17-én megszületett a magyar Wikipédia 100 000. szócikke. Az Erdődi Simonról szóló cikket a magyar Wikipédia „Doncsecz” felhasználónevű szerkesztője kezdte el írni.

A magyar a huszonkettedik azon Wikipédiák sorában, amelyek elérték a 100 000-es cikkszámot. A beszélők számát tekintve a magyarhoz hasonló nagyságú nyelvek közül a cseh változat cikkeinek száma néhány héttel ezelőtt lépte át ezt a határt, a szerb testvérprojekt pedig 64 ezer szócikknél tart. A szomszédos országok nyelvein a német 770 ezer, az ukrán 122 ezer, a román 112 ezer, a szlovák 98 ezer, a szlovén 65 ezer, a szerb 64 ezer, míg a horvát nyelvű változat 45 ezer szócikket tartalmaz. Nyelvrokonaink közül a finn Wikipédiának 170 ezer, míg az észt változatnak 51 ezer szócikke van.

(Összehasonlításul: az 1897-ben elkészült A Pallas nagy lexikona 150 ezer, az 1935-ben befejezett Révai nagy lexikona 230 ezer, a 2004-re befejezett Magyar nagylexikon kb. 150 ezer címszót tartalmaz. A magyar Wikipédia most jár 100 ezernél, de a cikkei átlagosan hosszabbak: a Révai teljes szövege például százmillió karakter körül van, míg a magyar Wikipédiáé négyszer ennyi.)

A Wikipédiáról

A Wikipédia az interneten szabadon elérhető többnyelvű enciklopédia; szerkesztése mindenki számára nyitott, írásához, bővítéséhez csupán egy internetkapcsolat és egy tetszőleges böngésző szükséges. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, és naponta több millió olvasó használja őket. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk a GNU szabad dokumentációs licenc alatt érhető el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. Az enciklopédiát tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen, és a szócikkek mellett több ezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2007-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából 150 rendszeres és 800 alkalmi szerkesztővel rendelkezik. Az oldal forgalma 2005 decembere óta tizenhétszeresére nőtt, 2008 tavaszára a havi lapletöltések száma meghaladta a 10 milliót. A közreműködők reményei szerint egy nap a fellelhető legnagyobb és legmegbízhatóbb enciklopédia lesz.

A Wikipédia „munkamódszere”

A Wikipédia legtöbb szócikke folyamatosan fejlesztés alatt áll, nincs véglegesen „kész” cikk, a résztvevők folyamatosan javítják, bővítik egymás munkáját, és ezen szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden verziót megőriz. Bár még sok a hiányos (rövid, befejezetlen) cikk, már most is számtalan témában a Wikipédia nyújtja az interneten elérhető legjobb magyar nyelvű összefoglalót. Internetes sajtótermékek is egyre gyakrabban idézik forrásként.

A Wikipédia jelmondata: „Wikipédia: a szabad enciklopédia”, amely azonban nem jelent egyben anarchiát is: a szócikkek színvonalának biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők, amelyek betartását folyamatosan ellenőrzik. Szigorú értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának, a készítői azonban igyekeznek ügyelni rá, hogy ne kerüljenek téves információk az oldalakra, valamint hogy a már meglévő szócikkek minősége ne csorbuljon. Az enciklopédia lapjain elkövetett rongálást, vandalizmust rövid időn, gyakran perceken belül helyreállítják.

Egy jelenleg tesztelés alatt álló fejlesztés lehetőséget ad a szócikkek egyes változatai minőségének megjelölésére. Bevezetése után a Wikipédia előtt új dimenzió nyílik: segítségével lehetővé válik kiválasztani egy-egy szócikknek a közösség által ellenőrzött változatait, és kizárólag ezek között böngészni. Lehetőséget ad a szócikkek értékelésére is, így az olvasó tájékozódhat, hogy az olvasott cikk mennyire megbízható, mennyire szolgáltat részletes, teljes információkat.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, amely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául.

A floridai székhelyű alapítvány 2003-ban alakult az addigra létrejött több projekt üzemeltetési feladatainak ellátására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában.

A Wikimédia Alapítvány által gondozott Wikipédia teljes egészében nonprofit, reklámoktól mentes, nagyrészt adományokból tartja fenn az oldalak működtetéséhez szükséges infrastruktúrát. Teljes költségvetése 2006-ban 1,5 millió dollár (kb. 294 millió forint) volt.

A Wikimédia Alapítvány a Wikipédia mellett több más magyar nyelvű projektet is működtet:

Érdekességek a magyar Wikipédiáról

  • 2008. július 8-án volt 5 éves.
  • A tízmilliomodik Wikipédia-szócikk (az összes nyelvet beleszámítva) a magyar változat Nicholas Hilliardról szóló cikke.
  • Az aktív szerkesztők száma dinamikusan növekszik: a rendszeres szerkesztők száma nagyjából évente, az alkalmi szerkesztőké nagyjából másfél évente megkétszereződik.
  • A Szonda Ipsos és a Gemius Hungary 2008-as tavaszi kutatása szerint a Wikipédia a 19. leglátogatottabb magyar nyelvű oldal [1].
  • Wikimedia Commons néven hatalmas kép- és médiatár is tartozik a Wikipédia lexikonhoz: 3 millió kategorizált, szabadon felhasználható képet használhatnak a szerkesztők a cikkekhez.
  • A szócikkek számánál jobb jellemzést adhat a Wikipédia tartalmáról az összes szócikket tartalmazó adatbázis mérete. Ez alapján a magyar Wikipédia 2008 májusában a 15. legnagyobb nyelvi változat volt. Kb. 1000 kiválasztott cikk elemzése alapján 2008 júliusában a magyar változat a 11. helyet foglalta el a Wikipédiák rangsorában.

Képek és ábrák

További információk

Kapcsolat