Władysław Bakałowicz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Bakałowicz
A feleségével
A feleségével
Született

Chrzanów[2][1]
Elhunyt

Állampolgársága
HázastársaWiktoryna Bakalowiczowa
GyermekeiStefan Bakałowicz
Foglalkozásafestőművész
IskoláiVarsói Szépművészeti Iskola (1846–1852)
A Wikimédia Commons tartalmaz Władysław Bakałowicz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Władysław Bakałowicz (Chrzanów, 1833. május 28.Párizs, 1904. november 15.) lengyel festő, aki elsősorban portrékat és a mindennapi, a magánélet és a közélet jeleneteivel kapcsolatos képeket készített.

Élete[szerkesztés]

1846-tól 1852-ig a varsói Képzőművészeti Iskolába iratkozott be.[5] Kezdetben portrékat festett, főleg a lengyel nemességről, majd a műfaji és történelmi jelenetek iránt érdeklődött. Néhány templomi ikont is készített.

1863-ban, a januári felkelés kitörése után a nagy emigráció részesévé vált, és Párizsba költözött,[6] felvette a francia állampolgárságot. Legnépszerűbb munkái a miniatúrák voltak, amelyek nagyrészt 16. és 17. századi jelenetekből álltak; elsősorban II. Henrik francia király udvarából származók.[5]

Később irodalmi művekből festett jeleneteket; például Alexandre Dumastól A három testőrből. 1865-től 1883-ig a Salonban állított ki, és Észak-Európában is bemutatkozott.[5] Művei többsége a krakkói és a Varsói Nemzeti Múzeumban található.

Felesége a népszerű színpadi színésznő, Wiktoryna Bakałowiczowa volt. Fiuk, Stefan(wd) is ismert festő lett.

Képgaléria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Helena d’Abancourt, w: Polski Słownik Biograficzny. T. 1. Kraków: Polska Akademia Umiejętności – Skład Główny w Księgarniach Gebethnera i Wolffa, 1935, s. 225. Reprint: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Kraków 1989, ISBN 83-04-03484-0

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 1.315.10
  2. a b 1058827936
  3. Ladislaus Bakalowicz (angol nyelven)
  4. RKDartists (holland nyelven)
  5. a b c Biographical notes Agra Art (lengyelül)
  6. Bakałowicz Władysław Polish Art Corner] (angolul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Władysław Bakałowicz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]