Vlakplaas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Biztonsági Részleg C1-es egysége

Alapítva1979
Megszűnt1993
TípusTerrorelhárítási szervezet
SzékhelyVlakplaas, Gauteng
VezetőiDirk Coetzee (1980-1981)
Eugene de Kock (1985-1993)
Elhelyezkedése
A Biztonsági Részleg C1-es egysége (Dél-afrikai Köztársaság)
A Biztonsági Részleg C1-es egysége
A Biztonsági Részleg C1-es egysége
Pozíció a Dél-afrikai Köztársaság térképén
d. sz. 25° 49′ 03″, k. h. 28° 01′ 42″Koordináták: d. sz. 25° 49′ 03″, k. h. 28° 01′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz A Biztonsági Részleg C1-es egysége témájú médiaállományokat.

Vlakplaas egy farm a Dél-afrikai Köztársaságban, Pretoriától húsz kilométerre, amely az apartheid rendszerben a rendőrség által felállított terrorelhárítási (külföldi újságokban halálosztagként emlegetett) C10-es (később C1-es Egység) központja volt.

A C10-es, későbbi nevén C1-es egység,[1] amelyet főhadiszállásáról Vlakplaas néven is emlegettek, félkatonai szervezetként működött. Feladata a rendszerellenesek és az Mkhonto we Sizwe terrorszervezet tagjainak elfogása, „meggyőzése”, vagy likvidálása volt.[2] Az egység első parancsnoka Dirk Coetzee volt, őt Eugene de Kock követte a poszton.

1986-ban, az akkor már nyugdíjazott Coetzee egy újságnak elismerte a szervezet létezését. Elmondta, hogy a dél-afrikai rendőrségnek öt ilyen egysége van, amelyek Szváziföldön, Lesothóban, Mozambikban, Zimbabwében, Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságon belül tevékenykednek. Az ügynökök civil ruhában, de felfegyverezve dolgoznak, és nem lehet felismerni, hogy a rendőrséghez tartoznak. A halálbrigádokban az Afrikai Nemzeti Kongresszus volt gerilláit is alkalmazták, hogy egykori elvtársaik ellen harcoljanak. Coetzee elismerte Griffiths Mxenge, egy durbani ügyvéd 1981-es meggyilkolását.[3]

2007 augusztusban a kormány bejelentette, hogy a farm a gyógyítás központjaként működik a jövőben. Feladata a hagyományos gyógyításban használatos növények kutatása, illetve a tradicionális helyi gyógyítók és a nyugati orvoslás gyakorlói közötti együttműködését népszerűsítése lesz.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vlakplaas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]