Vlakplaas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vlakplaas egy farm a Dél-afrikai Köztársaságban, Pretoriától húsz kilométerre, amely az apartheid rendszerben a rendőrség által felállított halálbrigád központja volt.

A C10-es, későbbi nevén C1-es egység,[1] amelyet főhadiszállásáról Vlakplaas néven is emlegettek, félkatonai szervezetként működött. Feladata a rendszer ellenzékének elfogása, „meggyőzése”, vagy likvidálása volt. A Vlakplaas farmon rendszeresen végezték ki az apartheid ellenségeit.[2] Az egység első parancsnoka Dirk Coetzee volt, őt Eugene de Kock követte a poszton.

1986-ban, az akkor már nyugdíjazott Coetzee egy újságnak elismerte a halálbrigádok létezését. Elmondta, hogy a dél-afrikai rendőrségnek öt ilyen egysége van, amelyek Szváziföldön, Lesothóban, Mozambikban, Zimbabwében, Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságon belül tevékenykednek. Az ügynökök civil ruhában, de felfegyverezve dolgoznak, és nem lehet felismerni, hogy a rendőrséghez tartoznak. A halálbrigádokban az Afrikai Nemzeti Kongresszus volt gerilláit is alkalmazták, hogy egykori elvtársaik ellen harcoljanak. Coetzee elismerte Griffiths Mxenge, egy durbani ügyvéd 1981-es meggyilkolását.[3]

2007 augusztusban a kormányzat bejelentette, hogy a farm a gyógyítás központjaként működik a jövőben. Feladata a hagyományos gyógyításban használatos növények kutatása, illetve a tradicionális helyi gyógyítók és a nyugati orvoslás gyakorlói közötti együttműködését népszerűsítése lesz.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vlakplaas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]