Vittorio Merloni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vittorio Merloni (1933. április 30.) olasz üzletember és nagyiparos. Fia, Aristide Merloni, az Industrie Merloni alapítója, másik fia Andrea, az Indesit Company elnöke, ő maga pedig ennek tiszteletbeli elnöke. A Fineldot lánya Antonella vezeti. Az Industrie Merloni egy családi vállalkozás, amely voltaképpen az Indesit Company Group-ot illetve egyéb érdekeket felügyel.

Élete[szerkesztés]

Vittorio Merloni a Perugiai Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte diplomáját. Franca Carlonival kötött házasságából négy gyerekük született, Maria Paola, Andrea Antonella, és Aristide.

Üzleti karrierjét 1960-ban egy családi vállalkozás indította el. 1975-ben megalapította a Merloni Elettrodomestici céget, amit 2005-ben átnevezett Indesit Companynak és egészen 2010. április 29-ig ő töltötte be a cégnél az elnöki tisztséget, majd fiára Andreára ruházta a vezetést, ő maga pedig a cég tiszteletbeli elnöke lett.

A vállalat részvényeit 1987 óta jegyzik a Milánói Tőzsdén. Az Indesit Company Európa egyik vezető háztartási gép (mosógépek, szárítógépek, mosó-szárító gépek, mosogatógépek, hűtők, fagyasztók, tűzhelyek, sütők és főzőlapok) gyártója és értékesítője.

Vittorio Merloni a Confindustriának (az olasz munkaadók Szövetségének) elnöke, ezt a tisztséget négy évig töltötte be. 1984–ben megkapta a „Cavaliere de lavoro-t” és megválasztják a Centomarca (az olasz Márka Szövetség) elnökévé, amelyet 1988-ig töltött be.

2001-től négy éven keresztül volt az Assonime (Olasz részvénytársaságok szövetségének) elnöke. A Milánói Politechnikától 2001-ben tiszteletbeli doktori címet kapott mérnöki vezetésből.

Különböző díjak és elismerések[szerkesztés]

2003-ban, két évre rá, hogy az Indesit Company átvette a Hotpoint-ot (egy Egyesült Királyságbeli márka), megkapta a Commander of the British Empire kitüntetést. 2004-ben megkapta a Leonardo-díjat, 2005-ben pedig New Yorkban a GEI-díjat (Gruppo Esponenti Italiani) a kereskedelem és ipar területein szerzett elismerésének és megbecsülésének díját.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vittori Merloni című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]