Indesit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Indesit
IndesitCo logo (2005).png
Az Indesit székhelye
Az Indesit székhelye
Típus
Alapítva 1975
Székhely Fabriano
Alapító Vittorio Merloni
Iparág géptan
Tulajdonos Whirlpool Corporation
Forma részvénytársaság
Termékek háztartási készülék
Árbevétel 2 900 000 000 euró
Alkalmazottak száma 16 000 (2014)[1]
Anyavállalata Whirlpool Corporation
Tőzsde Borsa Italiana
Az Indesit weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Indesit témájú médiaállományokat.

Az Indesit Company egy olasz multinacionális cég, Európa vezető háztartási készülék gyártója, a vállalat székhelye Fabriano.

Cégtörténet[szerkesztés]

Az Indesit vállalat a Merloniból kiválva alakult meg: 1975-ben Merloni Elettrodomestici SpA-ként válik ismertté, a cég élén Vittorio Merloni áll. A nyolcvanas években az olasz vállalatok külföldi készülékgyártók tulajdonába kerülésével a Merloni Househol, az ágazat első háztartási- belföldi gépgyártójává válik.

1981 után a vállalat válságos időszakot vészel át, ami egészen 1984-ig tart. Vittorio Merloni ekkor lesz a Confindustria elnöke és visszatér a cég élére. Cég bevételeinek és nyereségének növekedése alapján a Merloni család úgy döntött, hogy a cég 1986-ban belépjen a tőzsdére.

A Merlonit 1987-ben már jegyzik a tőzsdén, felvásárolta nagy riválisát, a jelentős külföldi képviselettel rendelkező Indesitet, amely az olasz Philco cég 33%-os tulajdonjogával bír.

1988-ban az Ariston és az Indesit brand-el Merloni piaci forgalma elérte az 1.059 milliárd dollárt, ezzel a negyedik legnagyobb európai háztartási gép gyártójaként tartják számon. A következő évben Merloni megszerzi a francia Scholtés céget, amelyet beleolvaszt saját vállalkozásába.

1990 – ben a Merloni Capital tulajdont szerez a Marcegagliaban – a Merloni acél dob szállítója - 7 százalékos részesedéssel. 1990-ben különböző európai létesítményekben mintegy 6000 alkalmazottja van a cégnek (Franciaországban, Portugáliában, és Oroszországban)

1994-ben Merloni forgalma 1,920 milliárd líra, Európán belüli piaci részesedése pedig 10 százalékos. A következő évben átveszi a Star SpA (Società Trevigiana Apparecchi Riscaldamento) egyharmadát.

A Merloni, a Conegliano Veneter olasz konyhai elszívókat gyártó cég egészét 2002-ben szerzi meg, majd 2003-ban beolvad a vállalatba.

1999-ben a Fineldo a Merloni családi vállalkozása révén megvásárolja a Panini címke gyártót. 2000-ben megszerzi a Philco teljes tulajdonát, illetve Stinolt az első orosz háztartási gépgyártót.

Fabrianoi Vállalat 2002-ben, a Sinudyne megvásárlásával lép be az elektronikai fogyasztó iparba. 2005 februárjában a Merloni Elettrodomestici felvette az Indesit Company nevet. Az Indesit Olaszország határain kívül a legismertebb márkák egyike.

2007 elején az Indesit Társaság elindítja a csoport új márkájának felépítését. Így a Hotpoint és az Ariston összevonásából létrejön a Hotpoint-Ariston márka.

Andrea Merloni 2010-től a Társaság új elnökeként apját Vittoriot követi a vezetésben. Június 9-én a Társaság bejelent egy 120 milliós 2010-2012 re szóló, hároméves beruházást, amely a cég olaszországi jelenlétének megerősítését szolgálja, ezzel egyidőben bezárja két: Brembateben (Bergamo) és Refrontoloban (Treviso) lévő gyáraikat.

Adatok[szerkesztés]

2009-ben az Indesit forgalma 2,6 milliárd euró. Az Indesit Társasághoz 16 termelő üzem tartozik, amelyből 8 Olaszországban van (Fabriano, Albacina, Melano, Brembate, Carinaro, Comunanza, Refrontolo és Teverola) és 8 külföldön (Lengyelország, Egyesült Királyság, Oroszország, Törökország) és több mint 16 000 alkalmazottat foglalkoztat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Indesit című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]