Vita:XIV. Lajos francia király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Crystal personal.svg Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek a katalán, német, eszperantó, spanyol és finn Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Jakobita háborúk[szerkesztés]

Sziasztok! XIV. Lajos támogatta a Jakobita háborúkat. Szerintem nem ártana egy kis beszámoló erről a szócikkben. Kérem, ha valaki erre jár nézze meg a megfogalmazást, javítsa ki és én beszúrom a szócikkbe. – Napkirály postaláda 2019. szeptember 28., 07:42 (CEST)

"Miután II. Jakab angol királyt 1688-ban trónfosztották Franciaországba menekült és a francia királytól támogatást kapott. Az elűzött angol királyt lánya, II. Mária követte, majd férjét, III. Vilmost is királlyá választották. Viszont voltak olyan angol emberek, akik Jakabot akarták királyuknak, ezért 1689-ben létrejött a Jakobita sereg. XIV. Lajos támogatta Jakabot a trónharcokban, azaz a jakobiták mellett franciák is harcoltak. II. Jakab soha nem tudta visszaszerezni a trónt végül ő 1701-ben elhunyt. Egy év múlva III. Vilmos is meghalt és felesége húga, Anna lett a királynő. Ekkor Lajos király is elismerte, hogy II. Jakab fiának, Jakab hercegnek kellett volna királynak lennie. A Jakobita háborúk folytatódtak. 1710-ben a francia király támogatása mellett Jakab herceg elkezdte trónharcait. Az 1715-ös felkelést is a jakobiták a nagy francia támogatások mellett elbukták. Lajos ezután halt meg betegségben így már nem tudta támogatni Jakabot."

Közben a figyelőlistámon van a vitalap. Örülnék, ha reagálna valaki valamit... – Napkirály postaláda 2019. október 9., 17:24 (CEST)