Vita:Veterán

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 2 évvel ezelőtt

A "veterán" átvitt értelemben járművekre stb. is vonatkozik, tehát a jelenlegi címet érdemes lenne egyértelműsíteni.--Linkoman vita 2021. július 2., 10:57 (CEST)Válasz

Szerintem nem vonatkozik rájuk, ez a fogalom értelmezésének „szélesedése”.
A "veterán autó" kifejezést már eleve beleírtam a cikkbe, mivel a fogalmat sokan használják. Úgy látom, nincs ilyen szócikkünk, persze később valaki megírhatja.
Szerintem az elsődleges jelentése ez, ami a cikkben benne van, ami a katonákra vonatkozik, az összes további jelentés másodlagos, tehát én jobbnak tartanék a cikk elején egy "leágazás"-t, ami a hasonló fogalmakra mutatna, ha majd lesz róluk szócikk.
Gondolom azért írtad a megjegyzést, mert szerinted szükség lenne pl. veterán autó szócikkre, vagy egyéb szócikkekre is? (egy párat megemlítettem a cikkben, de hasonló fogalmakból könnyedén lehet 50 másikat említeni, pl. "veterán buszvezető", "veterán politikus"). Ezekről nem látom értelmét külön szócikket írni, nem is igazán lehet definiálni, hogy ki mi alapján számítana annak. Momentán róluk sincs még alap szócikk sem: buszvezető, de a veterán sportoló-ról sincs, pedig ezek ismert és használt fogalmak. Gondolom azért, mert az "alap" szócikkben ezek a "veterán" jelzők megmagyarázhatók.
Talán egyedül a "veterán autó"-ról lenne értelme szócikket írni (nem vállalom be), mert gondolom ennek vannak bizonyos kritériumai, pl. gyártási év alapján, vagy x. éve már megszűnt a márka, a fellelhető db-száma kevés, valamilyen dokumentumok megléte, illetve erre szakosodott szakmai szervezet igazolása, stb. misibacsi*üzenet 2021. július 2., 15:15 (CEST)Válasz