Vita:Vendl Aladár

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 9 évvel ezelőtt a(z) Tatarozás során kivett infók mentése témában

Tatarozás során kivett infók mentése[szerkesztés]

2015. januárban átírtam a szócikket, és idementem azokat az információkat, amelyek az ellenőrzés után is forrásolatlanok maradtak, a magam részéről nem szívesen szerepeltetném őket a szócikkben.

  • Vendl foglalkozott tudománytörténettel, egyéni életművekkel, írt nekrológokat és visszaemlékezéseket, de egy obskúrus honlapon kívül (online katalógusokban, repertóriumokban) nem találtam nyomát annak, hogy „írt Hofmann Károlyról, Krenner Józsefről és Koch Antalról”.
  • „Kitűnő rajzkészsége lehetővé tette, hogy néhány perc alatt felvázoljon a táblára bonyolult szelvényeket.” Hm.
  • „1914 tavaszán bemutatta a tektonika és a hidrogeológia kapcsolatát” – ez nem is különösebben érthető ebben a formában, Vendl ez irányú kutatásai (mikrotektonika és hidrogeológia) egyébként is az 1930-as években indultak meg.
  • „valamint [tanulmányozta] a hóolvadás hatását az új források megjelenésére” – ennek sem találtam nyomát, ugyanaz az obskúrus honlap (puskastivadar.uw.hu/VENDL%20SZOVEG.htm) a forrása, mint a fenti tudománytörténeti pontnak.
  • „Tagja volt a Deutsche Geologische Gesellschaftnak is” – szintén Puskás Tivadar, sehol másutt, részletes életrajzok, nekrológok társasági felsorolásaiban nem említik.

Ezeken túlmenően a dátumszintű információkat is kivettem a szócikkből, pl. hogy 1912. február 23-án nevezték ki a MÁFI-ba geológusnak. Egyfelől ekkora terjedelmű szócikkeknél tipikus aránytalanságnak tartom a pontos dátum szerinti közléseket, különösen ott, ahol egyetlenegy, nem is első szintű forrásra támaszkodnánk ebben. Tapasztalatom szerint még a több helyen közölt születési és halálozási dátumoknál is lehetnek zavarok, nem még az ilyen, egyszeri közlések esetében. Pasztilla vita 2015. január 17., 11:15 (CET)Válasz