Vita:Vay Sándor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ulrich von Lichtenstein 11 évvel ezelőtt a(z) Születésének pontos dátuma témában
Ez a szócikk témája miatt a LMBT-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
A sablon nem jelenti azt, hogy a személy, akiről a szócikk szól, LMBT lenne, mindössze annyit, hogy a szócikkben az LMBT emberek szempontjából releváns információ szerepel vagy kellene szerepeljen.
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tdombos (vita), értékelés dátuma: 2017. április 20.
LMBT-témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Mennyire tudott vívni?[szerkesztés]

Azt lehet tudni, hogy 1863 és 1867 között nevelte Kászonyi Dániel 1848-1849-es honvéd százados, korábban császári és királyi huszár-főhadnagy. Tőle tanult meg lovagolni és vívni, de ebben az időszakban Sándor még csak 5-9 éves lehetett, nem éppen ideális kor a vívás elkezdésére: régen ezt 10-12 éves korban kezdték, pl. Szilágyi Áron kilenc évesen.

Krafft-Ebing pszichiáter a vizsgálat során azt jegyzi fel róla: „S. was often intoxicated, had a passion for masculine sports and was a very skilful fencer” (vizsgálat időpontja: 1889. november 4., 166. sz. esettanulmány a Psychopathia sexualis című művében (1894-es német kiadás angol fordítása)).
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. március 12., 09:08 (CET)Válasz

Remélhetőleg ez az esettanulmányban szereplő adatok többségére vonatkozik: „From the autobiography of this man-woman I have gleaned the following remarkable facts that have been independently confirmed:...” (Krafft-Ebing)
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. március 12., 10:01 (CET)Válasz

Születésének pontos dátuma[szerkesztés]

Jelenleg nem ismert, de esetleg fel lehetne használni a Krafft-Ebing-féle esettanulmány adatait: „S. was arrested, and, on account of deception and forgery of public documents, brought to examination. At the first hearing S. confessed that she was born on the 6th Sept., 1866; that she was a female, Catholic, single, and worked as an authoress under the name of Count Sandor V.

Kissé füllent és fiatalabbnak tünteti fel magát, hiszen ténylegesen 1859-ben született, nem 1866-ban.

Ez abból is kiderül, hogy később a pszichiáter azt írja: „On the other hand, this foolish father allowed his second son to go about in female attire, and had him brought up as a girl. This farce ceased when the son was sent to a higher school at the age of fifteen.

Abből arra lehet következtetni, hogy van egy másodszülött fiú. És tényleg, Vay Péter (1863-1948). Sándor nem lehet elsőszülött az 1866-os születési évével. Szóval, valószínűleg fiatalabbnak mondta magát, de nem hinném, hogy a születés napjával kapcsolatban is hazudott volna.


-- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. március 12., 10:18 (CET)Válasz

Pontosítás: December 6.! Krafft-Ebing, Fuchs. Psychopathia Sexualis, 1912, 14. kiadás, 320. oldal (német)


-- Ulrich von Lichtenstein vita 2013. március 12., 11:51 (CET)Válasz